Debljača ne vuče
Debljača ne vuče
Kupio sam De Walt D2730 debljaču i hoblericu.
Nikad nisam radio s tim strojem pa imam jedno pitanje.
Prvi dan radio sam sa jelovinom (relativno sirova).Debljača je vukla dasku bez problema.
Kasnije sam probao staru hrastovinu i staru jelovinu.
Morao sam gurati i vući na drugu stranu.
Opet sam probao sirovu jelovinu ali sada i nju ne vuče (ponekad povuče malo).
Ima li neka caka za to.
Probao sam i sa malim korakom (0,5 - 1 mm), i sa većim (2,5mm) isto se dešava.
Inače kad dobijem od jelove fosne ishoblan komad to je milina.
Nikad nisam radio s tim strojem pa imam jedno pitanje.
Prvi dan radio sam sa jelovinom (relativno sirova).Debljača je vukla dasku bez problema.
Kasnije sam probao staru hrastovinu i staru jelovinu.
Morao sam gurati i vući na drugu stranu.
Opet sam probao sirovu jelovinu ali sada i nju ne vuče (ponekad povuče malo).
Ima li neka caka za to.
Probao sam i sa malim korakom (0,5 - 1 mm), i sa većim (2,5mm) isto se dešava.
Inače kad dobijem od jelove fosne ishoblan komad to je milina.
Mozes i plocu istrljati pokvasenim sapunom,li to je alternativa.I ja kao Paja koristim naftu.
A mozda da malo dotegnes vucne valjkove,nisam siguran kako izgleda masina,ali da ih prosto malo nategnes da oni mogu povuci vecom silom.
U svakom slucaju najbolje je da probas par stvari sam, tako ce ti se najbolje reci,dok ne upoznas masinu i ne osetis kako dise.
Puno srece!
A mozda da malo dotegnes vucne valjkove,nisam siguran kako izgleda masina,ali da ih prosto malo nategnes da oni mogu povuci vecom silom.
U svakom slucaju najbolje je da probas par stvari sam, tako ce ti se najbolje reci,dok ne upoznas masinu i ne osetis kako dise.
Puno srece!
Jel si siguran da je 2730 a ne 27300, posto ovu prvu nisam uspeo da nadjem na de walt sajtu. Moza je ova 27300 samo nivija verzija.Kupio sam De Walt D2730 debljaču i hoblericu.
Iskreno, ovo sa naftom mi se bas i ne dopada. Nesto od te nafte mora da zavrsi i u drvetu. Pre bih plocu premazao nekim voskom (recimo onim za automobile posto je ovde tesko naci namenski).
Ako radis hobi onda malo sapuna,a ako radis vise mora nafta to sto kaze Paja raseces letvu zavuces parcence sundjera pa namazes cesce po ploci nemoj slucajno da zakacis glavu dihta ili valjke koji vuku sa tim da se nebi povredio ,najbolje je ugasiti pa to odraditi ali kazem ako je mali broj komada.Mi sa naftom mazemo ploce abrihtera,frezera,banseka,sve testere.Ja nisam skolovani stolar ali ako tako rade u drvnoj industriji a verujte mi zadnjih deset godina obisao sam u ovoj Srbiji i delu Bosne sve ozbiljnije drvopreradjivace svi koriste naftu i sapun.Ma kad podmazes plocu ide ko ludo duplo brze se odradjuju komadi.To je moje iskustvo meni se pokazalo dobro i prakticno u radu.
Prvo mbole model je 27300.
Probao sam danas sa tekućim sapunom i išlo je ko podmazano.
Ali sad je nastao drugi problem.
Uvatio sam se baš za početak stare hrastovine. (stare grede siagurno 50 god isječene u dasku.).Eksera nema jer sam uzimao iz sredine grede.
Nisam skidao više od 1,5 mm po prolazu.
Nakon dva tri sata rada (dobro je radila), počela mi je na hoblerici skakutati daska kada nailazi na nož.
Na debljači čak i sa pomakom od 1 mm počela se gušiti i izgledalo mi je da samo gladi drvo, a da ne skida.
Skinuo sam noževe i oni su tupi. Nisu nigdje oštećeni ali nisu oštri spram samog kraja koji nije korišten.
Da li je moguće da ona nije predviđena za takvo drvo i da se noževi istupe za dva dana.
A trpite me sad.
Probao sam danas sa tekućim sapunom i išlo je ko podmazano.
Ali sad je nastao drugi problem.
Uvatio sam se baš za početak stare hrastovine. (stare grede siagurno 50 god isječene u dasku.).Eksera nema jer sam uzimao iz sredine grede.
Nisam skidao više od 1,5 mm po prolazu.
Nakon dva tri sata rada (dobro je radila), počela mi je na hoblerici skakutati daska kada nailazi na nož.
Na debljači čak i sa pomakom od 1 mm počela se gušiti i izgledalo mi je da samo gladi drvo, a da ne skida.
Skinuo sam noževe i oni su tupi. Nisu nigdje oštećeni ali nisu oštri spram samog kraja koji nije korišten.
Da li je moguće da ona nije predviđena za takvo drvo i da se noževi istupe za dva dana.
A trpite me sad.
Sve zavisi od kvaliteta noževa...A i od debljine, tj veličine prolaza. Å to veći prolaz, to veće opterećenje trpe noževi. Naravno, hrast je poznat kao tvrdo, tzv. ljuto drvo, koje, usled velike rezne brzine, podiže temperaturu reznom alatu (bilo da su u pitanju testere, burgije, glave frezera, ili, kao u tvom slučaju noževi abrihterske glave) i onda se oni brže istupe. A i tih par sati nije malo. Ranije su se obične testere od HSS čelika, trebale oštriti posle 4 radna sata...zato, ne brini, nego naoštri noževe pa pali mašinu
...