WURTH MASTER alati

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

ArtCool wrote:Znaci razgranicili smo Hilti nije prvi predstavio hilti vec Bosch.
Za liderstvo se slazem,a busilice i manje brusilice u ovoj seriji su lose ja konkretno imam Makitu,ali to je mikron proizvodnje.
Naravno da Einhell nije profi ali odradjuje posao sto je i sustina.Ogroman broj majstora u gradjevini koristi Einhell,Womax,Power plus ...Naravno da su Bosch,Fein,Makita,Kress,Metabo,Aeg,DeWalt... bolji
E sad sto se tice naplate posla veliki broj majstora masno naplacuje usluge na dnevnom nivou a uporedi prosecne plate.
Pazi sve se rikta prema prosecnoj ili nesto vecoj plati.Nemozes sad ti da ako radis kuhinju coveku i za samo aku busilicu safilicu si platio 600 evra (DeWalt) a neko radi sa B&D kao ja koja je odlicna sa dve baterije za 80 evra da mu uslugu naplacujes po celoj kuhinji 500 evra za 5 dana posla izrade naravno + materijal.
Na forumu se u sustini dosta masta o klasama sem kod jednog coveka (moj komsija) ja nikoga ne znam da koristi skoro kupljene Festool ili pogotovo Fein masine.I profesionalci su honorarci nerade po 25 sati bez prekida pa im treba titanijumsko-karbidni-berilijumsko-kobaltni alat.Makita i Bosch sve na planeti odlicno zavrsavaju.
A za meke radove i u profi upotrebi zeleni Bosch,Skill i B&D su neprikosnoveni.
Uff.
Sto se tice busenja masine, samo je stala.Ukljucim je odmah posle i stavi novu burgiju da proverim centriranost burgije dobra.
Svaku masinu biram sa paznjom i ljubavlju kao da cu da umrem sa njom (mozda mi se i ispuni zelja ako se slicne situacije ponavljaju cesce) i kad se ovako nesto desi moram da popijem neku rakijestinu (ne pijem inace) da se smirim.
A ovi slepci sto im Bosch ne radi, ne znam sto je problem po modelu vidim masina nova ali je nisu na pocetku ukljucili u struju dalje nisam gledao (9 min buse kamencinu i to snimali)
Bez da pišem neki dugi komentar (a ne da mi se jer mi je teško ovako pisano u jednom postu iznjeti neke svoje stavove) ukratko ću...
kolega ako sam sebe i svoj alat i posao ne cijenite kako će vaš posao netko drugi cijeniti...dobar alat pomaže majstoru da dobije bolje rezultate u kraćem vremenu i tako se (gle paradoksa) isplati puno bolje nego ova jeftina sranja...dobar majstor IMA dobar alat..
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Ja iskljucivo i potenciram vec u vise postova da su najbolje masine Germany made.Neke iz novije serije su kina i to zaobilaziti.
Ja ne znam o cemu se radi kad se ne razumemo .
1.HILTi napravio hammer prvi 1967 TE17,patet je podveden za americko trziste jer su tamo otvorili fabnriku a posto sam ja radio sa Hiltijem Made in U.S.A mislio sam da je Americka firma.
Dakle ovo smo definitivno razgranicili valjda vise.A ako se budemo terali da li da verujemo oficijelnom sajtu Boscha pa nije ni cudo gde smo mi gde je Nemacka.Znaci hammer 1932.
Drugo zasto HILTI kao evropska firma da podvodi patent na Americkom trzistu (samo ako rade stvari kod njih).
2.Ja volim Bosch ali ga ne naturam drugima kao sto neki stalno potenciraju Fein i Festool.
3.Pazi kola koja su vrhunska (Mercedes 600 pulmman) 150.000 evra ,Bently 200.000 evra, Audi 8 80.000 evra,
Pasat 35.000 evra .Koliko je pasat losiji od Bentlija 7 puta tesko.
Mada ako ti uzimas 500 evra za ruke i vise po poslu ja ti zavidim, treba naci tako bogatu klijentelu.
Ja sam hteo da budem nadprosecan i radim kao inzenjer procesne tehnike ali to nije poenta price.Alat sa kojim radim samo sporadicno je kvalitetan i nisam bas toliko extra skup.
Inace nikada od nikoga nisam cuo da se hvali da je skup odnosno extra.Ne znam cime se bavis duborezom, skulpturama, rucno graviranim parketom, mozaicima jel ako radis sa ivericom i mediapanom tu nema nikakve tehnike.Seci kantuj tipluj,srafi, lepi malo geometrije i cao.No dobro stvar kako se ko snadje.
Danas se i na zapadu gleda svaki dinar nema ovaca no izgleda da nekome ipak prica prolazi.
Za Bosch nisam dobro pogledao ali mora da je neki kontak u pitanju jel hammer radi.
Last edited by ArtCool on 19 Feb 2009 15:50, edited 1 time in total.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Pa ja cenim sebe ali nisam najbolji i najskuplji na istocnoj hemisferi.
Alat koji je dobar se podrazumeva.Pa ko je pisao o losem.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

A zaboravi meki poslovi su 100 rupa recimo dnevno drvo i Alu, a ne 10000 rupa i legirani celik sto neko rece za Fein.
Mi smo zanatlije hobisti at-hok kad ima posla znalci a ne industrija u Kini koja radi milijardu komada necega.
Fein je predvidjen za industrijsu veliko serisku 2 smensku proizvodnju a ne za recimo letimicni srafljenje Rigips ploca.
Kom se bas toliko radi bez prekida pa neka kupi pneumatski alat sa kompresorom Atlas-Copco i neka slajfuje i busi 3 meseca bez pauze.Pa kada sezasiti neka proda i kupi nesto smirenije (Bosch,Makita,Hitachi...).
A ako me neko pikira zbog Einhela ja ga samo pohvalio (busilicu) da meni lepo radi nisam rekao da je on vrh pa ni dobar samo radi.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Kada bas svi toliko rade sa dobrim stvarima kako znaju sta su jeftina sranja.Svakom je zinulo dupe da da u repro materijal sto manje a da cenu odere do koske.Stara praksa.
Ko kupuje jeftino, na nasem forumu, niko :cool:
Bez 500 evra nema masine :lol:
Prosto ne moze da se napravi, a ovo sto rade kinezi je presovan karton i motori od voska a kablovi su od paukove mreze lol: sa tim alatom mogu da se ukrasavaju i rezbare torte :P
Last edited by ArtCool on 19 Feb 2009 19:14, edited 1 time in total.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Da ste samo jedan minut pogledali onaj snimak znali biste sta je, masina ima kvar tako da radi jedan mnut i kad se zagreje prestane a u vreme busenja nije imala nikakvu snagu , einhel i tako te hoby stvari mogu da posluze kada tako imas nesto malo da prcnes , npr busenje u drvetu aluminijumu i slicno , inace kad bi uzo jedno 15 minuta da busis rupe u zid ili metal vrisno bi odma :) znaci svaki alat treba da se koristi zasta mu je namena, a slazem se ovo za cenu rada, netreba dozvoliti da ti musterija kaze el moze ono i ovo , kazes svoju cenu , oces neces , dobar majstor nikad nije skup,

a sto se tice busilica za beton ovo je za mene zakon :cool:(naravno odmah posle hilti-a)
http://www.youtube.com/watch?v=x0XAzbJY ... re=related

pozz
Bez znanja nema zanata :)
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

Otvarao sam sauber od 12 v wurth.veruj te mi da je tamo svaki zupcanik metalni i skoro sve je metal.Kad kasem zupcanik metalni otvarao sam amaterske saubere za koji kazu da zavrsavaju posao da ukoliko se malo radi,a sto se tice cene stvarno se isplate,tamo je sve od masinske plastike,.
Wurth je dugovecan alat,a kako ne bi i bio kad ga rade najrenomiranije firme alata poput fein,boscha,itd.
Rad je molitva.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Da da Wurth mahom radi po Boschu nesto po Feinu ...A na ovom videu ovaj mahom prica slabo radi :rolleyes:
Last edited by ArtCool on 19 Feb 2009 21:58, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

ArtCool wrote:1.HILTi napravio hammer prvi 1967 TE17,patet je podveden za americko trziste jer su tamo otvorili fabnriku a posto sam ja radio sa Hiltijem Made in U.S.A mislio sam da je Americka firma.
Dakle ovo smo definitivno razgranicili valjda vise.A ako se budemo terali da li da verujemo oficijelnom sajtu Boscha pa nije ni cudo gde smo mi gde je Nemacka.Znaci hammer 1932.
Drugo zasto HILTI kao evropska firma da podvodi patent na Americkom trzistu (samo ako rade stvari kod njih).
Zato sto se patenti registruju na nacionalnom a ne na internacionalnom nivou. I Bocsh i Hilti imaju proizvodnju u USA i to odavno.
Niko normalan, a pogotovu ne multinacionalna kompanija kakva je bosch, nece propustiti da zastiti patent na USA trzistu. Cak i da propusti, mislis li da bi ostali "mrtvi ladni" i ne bi tuzili Hilti?
Nazalost ne znam nemecki pa ne mogu da potrazim nemacki patent.
A sto bi morali da verujemo Boschovom oficijelnom sajtu? Mislis li da je tta Nemacka tamo gde je (mada i ne mislim da je negde posebno) zato sto veruje na slepo? Bosch je firma kao i svaka druga, i marketing je sastavni deo njenog posla. Pre bih rekao da smo mi ti koji slepo veruju ne postavljajuci ni jedno pitanje (podji samo od politicara koji vodaju raju ko mlade majmune).
Stvarno ne vidim kako mislis da smo razgranicili nesto.
2.Ja volim Bosch ali ga ne naturam drugima kao sto neki stalno potenciraju Fein i Festool.
No comment :)
3.Pazi kola koja su vrhunska (Mercedes 600 pulmman) 150.000 evra ,Bently 200.000 evra, Audi 8 80.000 evra,
Pasat 35.000 evra .Koliko je pasat losiji od Bentlija 7 puta tesko.
Slazem se. Losiji je jedno 18 puta :)
Samo mi ne pricamo o Pasatu i Bentliju. Mi pricamo o Rakovici i John Deer-u.
Mada ako ti uzimas 500 evra za ruke i vise po poslu ja ti zavidim, treba naci tako bogatu klijentelu.
Nemoj da mi zavidis, nego je trazi i ti. Svako mora da se opredeli za segment trzista, naravno prema svojim mogucnostima. Bogata klijentela koja trazi ekstra proizvod je uvek postojala i postojace. Klijentela koja trazi samo jeftino isto tako. Ako si dovoljno dobar, samo je pitanje vremena kad ces dobaciti do bogatog dela trzista.
Inace nikada od nikoga nisam cuo da se hvali da je skup odnosno extra.
Naravno. I ne hvalis se da si skup. Hvalis se da si dobar u svom poslu i da nudis ekstra kvalitet. Cena ide uz to.
jel ako radis sa ivericom i mediapanom tu nema nikakve tehnike.Seci kantuj tipluj,srafi, lepi malo geometrije i cao.
Zbog takvog razmisljanja cene i jesu toliko niske. Ima tehnike i te kako. Pocevsi od toga kako je proojektovano, preko izbora materijala (nije svaki univer isti), preko izbora opreme (blum metabox nikako nije isto sto i obicna vodjica sa buvljaka), pa do konacnog izvodjenja rada (nije isto da li si otvor za sudoperu isekao ubodnom i ostavio drljave i krzave ivice ili si to uradio glodalicom, i nakon toga zastitio ivicu reza).
Svaki, i najsitniji detalj je vazan.
Za Bosch nisam dobro pogledao ali mora da je neki kontak u pitanju jel hammer radi.
Verovatno i jeste u pitanju neki glupavi kontakt ili prekidac, mada je meni prvo palo na pamet da je u pitanju neka elektronika (cak i moguce necitanje uputstva). Bez obzira sta je, masina te klase (ovo je vec jako ozbiljan cekic) ne bi smela da ima kvar koji te sprecava da radis. Pri tom se vidi da je nova novcijata. Drugo, ako je tacno da je isla tri puta na servis, to je tek bruka. Cim se drugi put pojavila trebalo je da je zamene kompletnu. Ovo je ozbiljna profesionalna alatka, i neko njome zaradjuje novce, tako sto s njome radi, a ne tako sto mu ona cuci u servisu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Marko Enter wrote:Da ste samo jedan minut pogledali onaj snimak znali biste sta je, masina ima kvar tako da radi jedan mnut i kad se zagreje prestane a u vreme busenja nije imala nikakvu snagu
U pravu si, bilo mi malo cudno kakvu to kamencinu buse kad ide onako sporo. Sad kad sam malo pogledao ono lici na manje vise obican beton.
Ona busilica bi trebalo da "protrci" kroz ono parcence betona ispod minuta.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

ArtCool wrote:Kada bas svi toliko rade sa dobrim stvarima kako znaju sta su jeftina sranja.
Ko kupuje jeftino, na nasem forumu, niko
Probo, vido, bacio ili se pokvarilo...
O imam ja i par jeftinih alatki. Za stvari koje su nebitne, ali me i tamo nerviraju i "ometaju mi proizvodnju".
Imam jedan Enhelov fen za farbu (koji je katastrofalan), a skoro sam pazario i jedan cini mi se Matrix ger. Racunao sam (lose) da posto mi treba samo za secenje plasticnih kanala, zavrsice posao. Fakat da je brzi od one rucne testerice koju sam trosio pre toga, al vec mu je iskocila opruga na stitniku testere. Da potrefis 90 stepeni treba da se namaltretiras podesavajuci. Laser je precizan ko asov, i njega treba da podesavas svaki put u zavisnosti od visine onoga sto rezes (ustveri skoro ga je nemoguce tacno podesiti, moracu da mu prepravljam nosac). Prekida za laser su postavili na mestu koje je verovatno najnepristupacnije na celoj masini. Zvuk koji ispusta kad radi je "uzas". Imas utisak da se nesto krlja i lomi unutra. MOracu da ga otvorim i vidim od cega su mu napravljeni lezajevi.
U sustini u trenutku kad mi je zatrebao, nisam imao pri ruci dovoljno "suski", za nesto iole ozbiljnije. Sad sta je tu je, radice dok ne rikne (a cenim da to nece da bude tako dugo), a onda cemo da uzmemo nesto pismenije.
Bez 500 evra nema masine
Malkice si preterao, zavisi o kojoj masini pricamo.
Prosto ne moze da se napravi, a ovo sto rade kinezi je presovan karton i motori od voska a kablovi su od paukove mreze lol: sa tim alatom mogu da se ukrasavaju i rezbare torte tongue
Vidis, konacno smo se oko necega slozili :)
Nije bas tako, al nisi ni daleko od istine.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Ok sve pije vodu ali, Hilti je napravio hammer 1967 kakve veze patent za americko trziste od 1981 .Ja uopste ne
znam odakle nekom ideja da povlaci patentne prijave, na sta je konkretno patent
;na modifikaciju,standardizaciju, neki nov deo jer za sistem busenja nije, jer postoji hammer daleko pre.Znaci Hilti bi morao da ima patent vec 1967, valjda se tu slazemo.
E sad ako Bosch kaze da je 1932 a ti kazes zasto da verujemo slobodno ih tuzi i uzmi pare za laganje.
Sto se lepo ne napravi konstatacija da je Bosch za hammere prvi napravio posao i tacka.Ili se po forumu tera inat.
Valjda bi vec trebali oko ovoga da zakljucimo temu ili cemo da ulazimo u teorije zavere i da su masoni za sve krivi.
Za ivericu ima posla ali to je materijal za radnicku klasu tu nema stila kao kod masiva.Masiv i ko zna sa njim je zakon.Ja sa masivom niti znam, niti uopste mogu da nadjem dobro osusen.Drugo ubodna testera u profesionalnoj upotrebi je prevazidjena stvar,pa cemu se koriste cnc masine.Mose testerom, moze laserom,metal ide vodom ili plamenom.Kakvo crno rucno secenje pa frezovanje pa smirglanje(ako treba).
Ja kada sam radio kuhinju drugi sve rade ja samo merim projektujem i uklapam.Secenje i kantovanje rade firme sa opremom po 300.000 evra kakva ubodna kakvi bakraci.Ubodnu koristim gde netreba preciznost ispod 1mm i gde nema perfektnih krivina.
Dok ti dodjes kod masiva da ga seces i frezujes ima da rodis mecku kod iverice vec sve gotovo.Kod iverice radi geometrija a kod masiva nauka.
Bosch se kvari kao i svaka druga stvar i po 5 puta pa to nije neunistivo.Odu cetkice prekidaci udarni mehanizmi...Po jednom snimku se neda nista zakljuciti.Ma ni po 50 snimaka isto, kakva sve bagra i radi sa alatom koja ga niti brise, baca po prasini i sutu nista me ne cudi.Imas pametnjakovica koji bi pokvarili i nakovanj a ne masinu.
Recimo busi rupu 50 mm bez prethodnog provrta od recimo 25.Moze tako ali nema duga veka.Sta sad neko misli sto je da 800 evra da je uvatio boga za bradu.Pa na ferariju od 1.000.000 gore kocnice ko sibica ako se bas konjosi.Sve mora nezno i polako.
Danas su masine neznije nego nekada i dakako jeftinije.
Ko hoce kao nekada hammer neka kupi Duss,kosta u svim kategorijama klase duplo vise i od Boscha i Makite Hiltija ...
U sustini ja sam bio oduvek za propagandu sto skuplje i bolje ali nema uvek za tako nesto.
Last edited by ArtCool on 19 Feb 2009 23:54, edited 1 time in total.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Da dopunim za ivericu i ostalo.
Iverica se koristi kao alternativa za masiv,laminat za parket,pvc stolarija za drvo itd.Industriski jeftini brzo montazni bez velike pameti materijali,samo malo vaser vage i ukusa i sve ostalo gotovo.
Pravi stolari kojih vise ni nema kao nekada sa ivericom neradi, prosto nema sta da radi sem da je sece.
To nije stolarija to su Lego kocke.
Nekazem nista protiv iverice jer da nje nema meni bi stan bio prazan sem 1 stola ali iverica je mara a masiv i ko zna sa njim je majka.Jos ako je ebanovina,mahagoni,palisandr,orah,gabun,limba,guajak pa to je milina raditi.
Ja nisam ali ko jeste zna sta pricam.
Vala kad bi nasao bar daskice ovog rastinja kod nas porecao bi po zidu kao vitraz i divio lepoti.
Pozz.
Last edited by ArtCool on 20 Feb 2009 00:06, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

ArtCool wrote:Sto se lepo ne napravi konstatacija da je Bosch za hammere prvi napravio posao i tacka.Ili se po forumu tera inat.
Zato sto je jedini dokaz za to sto tako pise na njihovom sajtu (pisalo i na tarabi...).
Nikakav inat, samo nemam obicaj da u bilo sta verujem, rade samo cinjenice. Cim postoje dve varijante (jedno je boschova tvrdnja druga je USA patent), stvar je otvorena dok se drugacije ne dokaze.
Za ivericu ima posla ali to je materijal za radnicku klasu tu nema stila kao kod masiva.
Pa sad... Kuhinja od 10-tak iljada ajvara mi bas i ne deluje da je za radnicku klasu (jeste od iverice je).
Da ne citiram do besvesti...
To o cemu ti pricas (odmeris, das da ti iseku, zasrafis...) jeste nacin na koji vecina radi. Samo to nije nacin kako treba da se radi.
Recimo ljudi sa ovog foruma koji se bave izradom elemenata od iverice, to ne rade tako. Kupuju table, sami ih seku (naravno ne rucnim cirkularima), kantuju... imaju kompletnu proizvodnju.
Gomila posla i pored toga mora da se obavlja na licu mesta. Zidovi nikada nisu ravni, nikada nisu pod 90 stepeni... Recimo kuhinjsku plocu moras da ukrajas tek nakon sto si sve ostalo slozio. Znaci i te kako ima posla i za ubodnu i za glodalicu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

ArtCool wrote:Da dopunim za ivericu i ostalo.
Iverica se koristi kao alternativa za masiv,laminat za parket,pvc stolarija za drvo itd.Industriski jeftini brzo montazni bez velike pameti materijali,samo malo vaser vage i ukusa i sve ostalo gotovo.
Nasuprot uobicajneom misljenju svi ovi materijali koje si pomenuo imaju i svojih prednosti u odnosu na drvo (naravno imaju i mana).
Iverica i mdf "ne rade" kao prirodno drvo. Neke mehanicke osobine su losije kod iverice i mdf-a, ali neke su bolje (recimo mdf je isti u svim pravcima dok drvo to nije)
Laminat je mnogo laksi za odrzavanje od parketa, ima daleko tvrdju povrsinu, otporan je na temperaturu (pala cigareta se posle brisanja ne primecuje).
pvc ii alu stolarija takodje "ne radi" ne truli, ne mora da se farba svakih par godina..
Nabacivoa sam kako mi je sta palo na pamet, ima toga jos.

Naravno lepota prirodnog drveta je nesto sto ni jedan od ovih materijala nema.

Drugim recima svaki materijal ima neku namenu u kojoj je bolji iil losiji od nekog drugog (cenu potpuno izuzimam kao faktor). Materijal treba birati prvenstveno prema nameni, a ne prema dogmama.
Najbolja kuhinja koju sam video do danas bila je napravljena od prohroma. Nije imala ni dascicu u sebi.

A sad to bez (ili sa) velike pameti... ne znam...
Ne cini mi se da postoji neka velika razlika u tome sta je potrebno za izradu jedne recimo kutije (da uprostimo do kraja, isto je i ako pravis vitrinu) od mdf-a ili od daske. Ako primenis istu tehnologiju sve ti je jedno da li ces da radis u mdf-u ili u hrastovini. Ploce od prirodnog drveta se rade industrijski (to sto ih kod nas nema je druga stvar). Znaci iseku ti tablu od hrastovine, kao sto ti iseku tablu od iverice. Hoces sam da pravis tablu. OK, nije ni to problem, obradice ti sirove daske pa ih ti lepi sam (nakon sto je daska obradjena to je manje vise trivijalno).
Jedino ako jos uvek mislis o stolaru kao o coveku sa keceljom koji gura rucnu blanju duz daske i onda "odoka" ocenjuje da li je prava. To jeste majstorstvo i to cenim, samo to je danas malo besmisleno. Za to su davno napravljeni abrihteri, dihtovi, stabilni cirkulari... Duborez se radi CNC-om (pomenuo si ga pri obradi iverice, sto bi bilo zabranjeno da se koristi i kod prirodnog drveta).

Sve u svemu, moje misljenje je da nema loseg materijala, samo je pitanje sta si ti u stanju da smislis i napravis od njih.
Post Reply