Zahvalio bi se Goranu na podrsci a sto se tice plavog Boscha, zaboravio sam za Svajcarsku i za Mexico
Mada mi je ubodna testera napravljena u Svajcarskoj

A sto se tice zemlje proizvodnje tu vladaju mega zablude o kontroli bolje reci o standardu.
Moja iskustva su sledeca:
-Sve sto se napravi u maticnoj drzavi je najbolje (naravno), tipa Bosch-Germany, Hilti-Usa, Metabo-Germany ...
E sad kada se radi u nekoj drugoj drzavi npr Kina odakle su bez obzira na sve po meni proizvodi najlosiji bez obzira na homologaciju i standar, stvari stoje drugacije.
Kada Bosch pravi stvari u Kini, nesklapa tamo gotove komponente koje se prave u Nemackoj vec se sve tamo pravi, tipa lezajevi, kablovi zubcanici i plastika ... nije lose ali generalno kvalitet nije kao u Nemackoj ili Svajcarskoj.O cemu se radi.
Najbolji modeli (citaj najskuplji se prave u Nemackoj), jer fabrika na njima ima prostora da zaradi, a i samim tim zbog visoke cene ugradjuju se bolje komponente koje su napravljene u Nemackoj po najvisim standardima, za razliku od kineskih kooperantskih fabrika koje prave lezajeve na istoj traci i za Einhel,Powerplus,Makitu,Bosch itd.Sama kontrola kvaliteta u okviru fabrika u Kini i u Nemackoj nepodeleze istim standardima i ako na svakoj pise CE.
E sad da ovo nebi bila samo prica evo dokaza (pricamo o Made in P.R.C).
Ako pogledate novu seriju najmanjih Bosch brusica koje su 6500-1200 din odma se po plastici i glavi vidi da nije to onaj Bosch, po meni najgore od svih renomiranih firmi.Zelena serija isto je lose uradjena a pravi se u Madjarskoj, sta im to treba pitaj boga.
Ja radim sa Makitom 9555nb pa neka ih neko uporedi.
Zasto se hammeri ne rade u Kini sem najmanjeg, nece firma da se kocka sa renomeom.Ionako im Makita dise za vratom.
Kod Metaba takodje se najmanja brusilica pravi u Kini kao i manji model busilice kod koga futer recimo u korenu osvine ima lufta.Tesko je recima opisati treba iskustvo.
Recimo kablovi su tvrdji, prekidaci su traljavo i klimavo napravljeni, plasika nije onako boschovski gusta i masna nego krta i anemicna ...
Kada su druge stvari u pitanju ista prica, najbolji i najkvalitetniju Sony ,Panasonic,Marantz,Wutrh,Esab,Miller,Hitachi, DeWalt ,Simens pravi se kuci i naravno kostaju ko djavoli.
Mada ima izuzetaka,recimo Malezija.Sve sto se napravi u toj drzavi kvalitetno je do boga.Zeleni Bosch aku program jeste slabiji po snazi ( od plavog) ali su neki modeli uradjeni izvrsno ( plastika gusta i jaka ,dobri prekidaci , perfektno izradnjen futer itd).Proizvodi recimo od Panasonica pravljeni u Maleziji su bezmalo dobri kao u Japanu.
Dobre su i sledece kombinacije:DeWalt-Made in Nemacka,Bosch-Made in Mexico (ima nesto i kod nas), Hilti -Made in Nemacka.Jedino po meni je Kinesku izradu (citaj fuserisanje) uspela da ukroti Makita koja se mahom pravi u Kini i dobra je prekoliko.Ostali tesko bogami.
Kada kupujete dobro zagledajte alate i studirajte sve; plastika,kablovi, spojevi, prekidaci,futeri,vodece plocec kod ubodnih testera (da su masivne)...Kod top modela nema zime, kod kooperantskih proizvodnja ima svasta.
Recimo Bosch kucni aparati su bolji i kvalitetniji iz Slovenije negho iz Kine itd.
A sto napisa Moderator za Milwakkee nisam znao da ima kod nas, mada on u stvari deli proizvodni program sa AEG-om sto je dobro

Recimo Metabo za Americko trziste ima naziv Ridgid.
U principu sve stvari rade, ali koliko pitanje.
U zadnje vreme radim sa Einhell busilicom od 650w zuta serija kupljena pre 1.5 god u W.H za 1250 din, cisto da probam da li je napravljena od presovanog kartona i bogami nije, lepo je napravljena i lepo radi.
Prekidac je lepo napravljen futer brzostezni ponekad prokliza ali nista strasno.
A baska pored nje imam Iskrinu staru od 500w i staru Bosch zelenu od 450w.I sve rade.
Ako hocete kineza kupite Einhel, plavi,zuti ili crveni (taj je bas dobar).
Ako kupujetete firmu onda izvorne zemlje ili makita koja je dobra iako je u Kini.
Pozz