Iskra ERO

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

ArtCool wrote:Milwaukee-extra fin alat prakticno industriski kod nas ga nema.
Ovaj alat ima distributera u Beogradu, Francuska ulica. Da me ubiješ ne mogu da nađem mail koji sam im poslao kada sam se raspitivao oko neke glodalice. Napravio sam upit na sajtu, a dobio odgovor od njihovoh predstavnika ovde.

Imam neke amandmane, kada je u pitanju plavi Bosch:
Pravi se on i u Å vajcarskoj, Malaziji i ko zna gde još (Za USA tržište imaju montažu u Meksiku)
Ja imam ubodnu iz Å vajcarske, a rende iz Malazije. Ali to nije bitno gde se pravi, nego kako se pravi, od čega se pravi, kakve su komponente i kakva je kontrola.
Last edited by metabo on 02 Feb 2009 15:30, edited 1 time in total.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Zahvalio bi se Goranu na podrsci a sto se tice plavog Boscha, zaboravio sam za Svajcarsku i za Mexico
Mada mi je ubodna testera napravljena u Svajcarskoj :)
A sto se tice zemlje proizvodnje tu vladaju mega zablude o kontroli bolje reci o standardu.
Moja iskustva su sledeca:
-Sve sto se napravi u maticnoj drzavi je najbolje (naravno), tipa Bosch-Germany, Hilti-Usa, Metabo-Germany ...
E sad kada se radi u nekoj drugoj drzavi npr Kina odakle su bez obzira na sve po meni proizvodi najlosiji bez obzira na homologaciju i standar, stvari stoje drugacije.
Kada Bosch pravi stvari u Kini, nesklapa tamo gotove komponente koje se prave u Nemackoj vec se sve tamo pravi, tipa lezajevi, kablovi zubcanici i plastika ... nije lose ali generalno kvalitet nije kao u Nemackoj ili Svajcarskoj.O cemu se radi.
Najbolji modeli (citaj najskuplji se prave u Nemackoj), jer fabrika na njima ima prostora da zaradi, a i samim tim zbog visoke cene ugradjuju se bolje komponente koje su napravljene u Nemackoj po najvisim standardima, za razliku od kineskih kooperantskih fabrika koje prave lezajeve na istoj traci i za Einhel,Powerplus,Makitu,Bosch itd.Sama kontrola kvaliteta u okviru fabrika u Kini i u Nemackoj nepodeleze istim standardima i ako na svakoj pise CE.
E sad da ovo nebi bila samo prica evo dokaza (pricamo o Made in P.R.C).
Ako pogledate novu seriju najmanjih Bosch brusica koje su 6500-1200 din odma se po plastici i glavi vidi da nije to onaj Bosch, po meni najgore od svih renomiranih firmi.Zelena serija isto je lose uradjena a pravi se u Madjarskoj, sta im to treba pitaj boga.
Ja radim sa Makitom 9555nb pa neka ih neko uporedi.
Zasto se hammeri ne rade u Kini sem najmanjeg, nece firma da se kocka sa renomeom.Ionako im Makita dise za vratom.
Kod Metaba takodje se najmanja brusilica pravi u Kini kao i manji model busilice kod koga futer recimo u korenu osvine ima lufta.Tesko je recima opisati treba iskustvo.
Recimo kablovi su tvrdji, prekidaci su traljavo i klimavo napravljeni, plasika nije onako boschovski gusta i masna nego krta i anemicna ...
Kada su druge stvari u pitanju ista prica, najbolji i najkvalitetniju Sony ,Panasonic,Marantz,Wutrh,Esab,Miller,Hitachi, DeWalt ,Simens pravi se kuci i naravno kostaju ko djavoli.
Mada ima izuzetaka,recimo Malezija.Sve sto se napravi u toj drzavi kvalitetno je do boga.Zeleni Bosch aku program jeste slabiji po snazi ( od plavog) ali su neki modeli uradjeni izvrsno ( plastika gusta i jaka ,dobri prekidaci , perfektno izradnjen futer itd).Proizvodi recimo od Panasonica pravljeni u Maleziji su bezmalo dobri kao u Japanu.
Dobre su i sledece kombinacije:DeWalt-Made in Nemacka,Bosch-Made in Mexico (ima nesto i kod nas), Hilti -Made in Nemacka.Jedino po meni je Kinesku izradu (citaj fuserisanje) uspela da ukroti Makita koja se mahom pravi u Kini i dobra je prekoliko.Ostali tesko bogami.
Kada kupujete dobro zagledajte alate i studirajte sve; plastika,kablovi, spojevi, prekidaci,futeri,vodece plocec kod ubodnih testera (da su masivne)...Kod top modela nema zime, kod kooperantskih proizvodnja ima svasta.
Recimo Bosch kucni aparati su bolji i kvalitetniji iz Slovenije negho iz Kine itd.
A sto napisa Moderator za Milwakkee nisam znao da ima kod nas, mada on u stvari deli proizvodni program sa AEG-om sto je dobro :)
Recimo Metabo za Americko trziste ima naziv Ridgid.
U principu sve stvari rade, ali koliko pitanje.
U zadnje vreme radim sa Einhell busilicom od 650w zuta serija kupljena pre 1.5 god u W.H za 1250 din, cisto da probam da li je napravljena od presovanog kartona i bogami nije, lepo je napravljena i lepo radi.
Prekidac je lepo napravljen futer brzostezni ponekad prokliza ali nista strasno.
A baska pored nje imam Iskrinu staru od 500w i staru Bosch zelenu od 450w.I sve rade.
Ako hocete kineza kupite Einhel, plavi,zuti ili crveni (taj je bas dobar).
Ako kupujetete firmu onda izvorne zemlje ili makita koja je dobra iako je u Kini.

Pozz
Last edited by ArtCool on 02 Feb 2009 17:26, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

ArtCool wrote:Recimo Metabo za Americko trziste ima naziv Ridgid.
Ne ceo program. Ima metabo u USA i sopstveni nastup, od skora :)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

ArtCool wrote:slepci, po meni jedan od najboljih stolarskih alata ikada a nemam ni jednu stvar od njih :( .
Ubodna BD 99E, electronic, 400W. Držim je i čekam nakanu da je udenem u sto. jeste kačenje testerice na dva šrafa, ali radi k'o sat :)
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

ArtCool wrote:-Hilti-Usa,

ma se po plastici i glavi vidi da nije to onaj Bosch, po meni najgore od svih renomiranih firmi.Zelena serija isto je lose uradjena a pravi se u Madjarskoj, sta im to treba pitaj boga.
Ja radim sa Makitom 9555nb pa neka ih neko uporedi.
Ako kupujetete firmu onda izvorne zemlje ili makita koja je dobra iako je u Kini.
Pozz
Hilti nije USA vec Germany i mislim da hilti u evropi sto se prodaje da je made in germany.
Radio sa obe te brusilice , bosch izdahno posle par meseca, makita evo je idalje ka nova,
Kolega makita nema iz kine, ili sad to nesto novo ? el si siguran za to?
A sto se tice milwaukee da to je od AEG-a i mislim od Atlas Cocpo-a, trebali bi da su oni zajedno ,pogledajte sad na ovim novijim AEG alatu videcete da pise Atlas Copco
Alat je isto prva liga i cene su im nesto malo vise,

pozz Marko
Bez znanja nema zanata :)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Hilti nije USA vec Germany
Wrong. Hilti je iz Linhenštajna. Uzmi lupu i nađi ga između Austrije i Å vajcarske :)
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

@ArtCool

Vezano uz ostvrt na povijest alata pogrešno si opisao prošlost i veze između Black & Decker, Dewalt i Elu marki.

Naime 1992 B&D korporacija lansira u Sjevernoj Americi novu liniju profesionalnih alata pod novim brandom Dewalt. Dewalt nije nova firma nego samo jedan novi brand B&D korporacije.
1995 isti brand lansiraju u Evropi.
Sa pojavom Dewalt branda B&D pod tim imenom ostaje isklučivo hobi alat, nevezano u kojoj nijansi naranđaste ili bilo koje druge boje se prodavao.
U tom cijelom procesu nestao je u Elu kao marka koju je preuzeo Dewalt, to se jako dobro može vidjeti na glodalicama koje su direktna kopija Elu-ovih.
2004 B&D korporacija postala je vlasnik još Porter-Cable, Delta, DeVilbiss Air Power, Oldham Saw, i FLEX firmi.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Od svih podataka u ovoj a i sličnim temama na forumu a ima ih to je sigurno moderatori i administrator bi mogli složiti jednu skriptu ili neku brošuru " Povijest električnog alata " i na taj način i zaraditi koju,a sve to zahvaljujući ovim podatcima ovih divnih ljudi.
Čovijek sniva a Bog realizira!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Naime 1992 B&D korporacija lansira u Sjevernoj Americi novu liniju profesionalnih alata pod novim brandom Dewalt. Dewalt nije nova firma nego samo jedan novi brand B&D korporacije.
Pa sad, oni bas ne tvrde tako :)
Po njima, osnovani su jos 1922

http://www.dewalt.com/us/service/company/history.asp

Kod Black & Deckera kazu da su kupili DeWalt jos 1960.

http://www.bdk.com/Timeline2007.pdf

DeWalt je zaista poceo da pravi rucni elektricni alat tek 1992, do tada je radio samo stabilne masine.
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

Stvar je u ovoj zadnjoj tvojoj rečenici...Dewalt je kupljen od strane B&D 1960g, ali tada su proizovdili samo stacionarne mašine.
Ručni alat Dewalt počeo se proizvoditi 1992, a podrazumijevao sam da se radi o ručnim alatima.

Poanta mog posta bila je samo da B&D više nije profi nego hobi alat. Bez obzia na boje i nijanse.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ma nesto drugo tu mene muci. Secam se da sam svojevremeno u SAM-u citao o DeWalt alatu. A 1992 vise ga nije bilo ovde. Ili mi je ostao u secanju iz nekog od poslednjih brojeva... Bas cu da pregledam kolekciju kad nadjem malo vremena.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Evo nešto iz istorije DeWALTA, sa njihovog sajta
1992. se pominje kao godina početka proizvodnje malog el. alata.
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

mbole wrote:Ma nesto drugo tu mene muci. Secam se da sam svojevremeno u SAM-u citao o DeWalt alatu. A 1992 vise ga nije bilo ovde. Ili mi je ostao u secanju iz nekog od poslednjih brojeva... Bas cu da pregledam kolekciju kad nadjem malo vremena.
Sa Dewalt company history stranice

1992 DEWALT introduces its first line of portable electric power tools and accessories designed specifically for residential contractors, remodelers, and professional woodworkers.

Prije toga su proizvodili stacionarne alate, a najpoznatiji su bili po tzv. Radial arm saw koju su razvili 1922, a koja se prestala proizvoditi 1989..možda si tako nešto u SAM-u vidio...
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

.... nego pogledajte ovaj link
http://www.kovic.si/kovic_plastika_prod ... ce_eng.htm

i pasus:

G-M&M (Grosuplje, Slovenia) - The official manufacturer for the brand products of Black&Decker corporation (among others also Black&Decker and DeWalt trademarks)

Nisu ni ovi u B&D naivni ;)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Evo i B&D Istorije:
http://www.blackanddecker.com/CustomerC ... ation.aspx
Obratite pažnju na 1960. i 1992. godinu. Od 1995. DeWALT je u Evropi.

Brendovi pod njihovom kapom : Porter-Cable, Delta, DeVilbiss Air Power, Oldham Saw, i FLEX
Last edited by metabo on 03 Feb 2009 12:11, edited 1 time in total.
Post Reply