Nesto mi se cini da je lakse pronaci masinskog inzinjera (kome bi to trebalo da bude krajnje jednostavno, posto mu je to posao), nego "stvarno pismenog" majstora. Da se razumemo nemam nista protiv dobrih majstora, naprotiv izuzetno ih cenim, al jednostavno to nije njihov posao.Tu onda morate imati stvarno pismenog metalostrugara sa tablicom za vrste i namene lezajeva!
STRUG ZA DRVO
Sta nije njihov posao!? Da imaju osnovno znanje i "udzbenik" o onome sto rade!? Jos ce neko da treba da im uradi tehnicki crtez?? da, samo je problem ko ce da ga protumaci.
A ako se stvarno trazi masinski inzenjer, i ako je neophodno da on odvoji neko svoje vreme za sve to, onda ce ukupna cena biti takva da je cist promasaj i pokusati izradu struga!!
A ako se stvarno trazi masinski inzenjer, i ako je neophodno da on odvoji neko svoje vreme za sve to, onda ce ukupna cena biti takva da je cist promasaj i pokusati izradu struga!!
evo ja nisam neki masinac pa sam napravio strug ja jesam skolu zavrsio "kao" masinac ali udzbenici ovo ono nemam pojma. samo treba resiti napraviti i kad krenes ide to kakvi proracuni kakvi inzenjeri ja ih ne podcenjujem ali nema tu neke filozofije samo treba krenuti i ide to. meni su se smejali kad sam rekao da cu da ga pravim jos kad sam rekao za zavojnice mahnuli su rukom i rekli nema od toga nista a sad u jebote svaka cast ovo ono. zato alat u ruke i napred
Proracun lezajeva potrebnih za neku masinu, nije posao majstora (metalostrugara, metaloglodaca, masinbravaara...). Posao majstora je da radi za odgovarajucom masinom, da zna njene rezime obrade, sda zna njome da rukuje i da je podesi. Znaci majstori se ne bave proracunavanjem masinskih konstrukcija, pa ni odredjivanjem odgovarajuceg lezaja za neku namenu.
Nisam mislio da platis masinskog inzinjera. Valjda poznajes nekog (ili bar poznajes nekog ko njega poznaje), a to je u sustini jednostavan posao (barem bi trebao da bude).
Ne kazem da ne moze da se uradi bez proracuna (naravno da moze) al je tako jednostavnije i sigurnije, pogotovu ako se radi ozbiljnija masina. Daleko je manja verovatnoca da bacis pare na delove koji posle na mogu lepo da funkcionisu.
Nisam mislio da platis masinskog inzinjera. Valjda poznajes nekog (ili bar poznajes nekog ko njega poznaje), a to je u sustini jednostavan posao (barem bi trebao da bude).
Ne kazem da ne moze da se uradi bez proracuna (naravno da moze) al je tako jednostavnije i sigurnije, pogotovu ako se radi ozbiljnija masina. Daleko je manja verovatnoca da bacis pare na delove koji posle na mogu lepo da funkcionisu.
A ja imam tako LEPA iskustva sa majstorima naročito od kada je Zastava pukla svi su majstori i svi nešto rade TRTE MRTE ZNAÅ OVO ZNAÅ ONO....
jA ODEM DA MI NAPRAVI STRUGAR NAJJEDNOSTAVNIJU STVAR ON POČNE TE SATI TE VREME TE MATERIJAL I NA KRAJU TO Å TO URADI EM JE SKUPO EM MOGU DA BACIM .
Časnu reč par puta su me tako kresnuli da su sada moja noćna mora i to da je jedan nego par njih.
Zato idem linijom manjeg otpora kupim gotovo i ne sedi mi kosa i dobijam napad astme ( koju vučem godinama) .
Kupim i gotovo.
Sada nakon ovih postova tek sam siguran u svojoj odluci da ću kupiti EINHEL.
Pa moj drugar je na buvljaku kupip malu stonu rusku kombinirku sa cirkularom abrihterom i strugićem i završava posao koliko mu treba ne pravi zavojnice ali ono raducka.
jA ODEM DA MI NAPRAVI STRUGAR NAJJEDNOSTAVNIJU STVAR ON POČNE TE SATI TE VREME TE MATERIJAL I NA KRAJU TO Å TO URADI EM JE SKUPO EM MOGU DA BACIM .
Časnu reč par puta su me tako kresnuli da su sada moja noćna mora i to da je jedan nego par njih.
Zato idem linijom manjeg otpora kupim gotovo i ne sedi mi kosa i dobijam napad astme ( koju vučem godinama) .
Kupim i gotovo.
Sada nakon ovih postova tek sam siguran u svojoj odluci da ću kupiti EINHEL.
Pa moj drugar je na buvljaku kupip malu stonu rusku kombinirku sa cirkularom abrihterom i strugićem i završava posao koliko mu treba ne pravi zavojnice ali ono raducka.
mbole wrote:Proracun lezajeva potrebnih za neku masinu, nije posao majstora (metalostrugara, metaloglodaca, masinbravaara...). Posao majstora je da radi za odgovarajucom masinom, da zna njene rezime obrade, sda zna njome da rukuje i da je podesi. Znaci majstori se ne bave proracunavanjem masinskih konstrukcija, pa ni odredjivanjem odgovarajuceg lezaja za neku namenu.
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
Ovo nebi bilo tako loše da pored Einhela bude pri ruci za sitnice .
Dakle ništa profesionalno, mislim stubići , pletenice , kikice i ostalo ,mada puno nejasnoća pri reklamiranju tipa " može da se ugradi motor "( ja imam onaj sa dve brzine od veš mašine ali mislim da bi glava morala da bude sasvim drugačija).
Vaše mišljenje i moguća iskustva ako ih neko ima.Naravno i cena
Vaše mišljenje skupo ili jeftino
http://www.limundo.com/aukcija-Stoni-St ... ca--127308
Dakle ništa profesionalno, mislim stubići , pletenice , kikice i ostalo ,mada puno nejasnoća pri reklamiranju tipa " može da se ugradi motor "( ja imam onaj sa dve brzine od veš mašine ali mislim da bi glava morala da bude sasvim drugačija).
Vaše mišljenje i moguća iskustva ako ih neko ima.Naravno i cena
Vaše mišljenje skupo ili jeftino
http://www.limundo.com/aukcija-Stoni-St ... ca--127308
dodatak dali nekome treba ova glava abrihtera ako nije PAPRENA ?????
http://www.limundo.com/aukcija-Glava-Abrihtera-127354
http://www.limundo.com/aukcija-Glava-Abrihtera-127354
- Marko Enter
- Majstor majstora
To B&D je dobro , sada pravi tako isto sto se uspanuje u radni astal firma wolfkraft iz nemacke, ima ga sada i kod nas, pa busilica od 300 w je sigurno preslaba ali neka od 1010 W tima makite ili metabo kao nista moci ce radi
takodje motor od vec masine je preslab on ima samo 200-300 w
pozdrav Marko
takodje motor od vec masine je preslab on ima samo 200-300 w
pozdrav Marko

Bez znanja nema zanata