STRUG ZA DRVO

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Tu onda morate imati stvarno pismenog metalostrugara sa tablicom za vrste i namene lezajeva!
Nesto mi se cini da je lakse pronaci masinskog inzinjera (kome bi to trebalo da bude krajnje jednostavno, posto mu je to posao), nego "stvarno pismenog" majstora. Da se razumemo nemam nista protiv dobrih majstora, naprotiv izuzetno ih cenim, al jednostavno to nije njihov posao.
borob
Precizni šegrt

Post by borob »

Sta nije njihov posao!? Da imaju osnovno znanje i "udzbenik" o onome sto rade!? Jos ce neko da treba da im uradi tehnicki crtez?? da, samo je problem ko ce da ga protumaci.
A ako se stvarno trazi masinski inzenjer, i ako je neophodno da on odvoji neko svoje vreme za sve to, onda ce ukupna cena biti takva da je cist promasaj i pokusati izradu struga!!
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Ako ce te strug masivan tezak, onda neki stari za metal, pa ga prilagoditi za drvo.
Ako imate pravljeni strug za drvo i dobro odradjuje poso, a jedina mu mana sto je lagan, povecajte mu tezinu sa betonskim elementima.
LACI
Precizni šegrt

Post by LACI »

evo ja nisam neki masinac pa sam napravio strug ja jesam skolu zavrsio "kao" masinac ali udzbenici ovo ono nemam pojma. samo treba resiti napraviti i kad krenes ide to kakvi proracuni kakvi inzenjeri ja ih ne podcenjujem ali nema tu neke filozofije samo treba krenuti i ide to. meni su se smejali kad sam rekao da cu da ga pravim jos kad sam rekao za zavojnice mahnuli su rukom i rekli nema od toga nista a sad u jebote svaka cast ovo ono. zato alat u ruke i napred
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Proracun lezajeva potrebnih za neku masinu, nije posao majstora (metalostrugara, metaloglodaca, masinbravaara...). Posao majstora je da radi za odgovarajucom masinom, da zna njene rezime obrade, sda zna njome da rukuje i da je podesi. Znaci majstori se ne bave proracunavanjem masinskih konstrukcija, pa ni odredjivanjem odgovarajuceg lezaja za neku namenu.
Nisam mislio da platis masinskog inzinjera. Valjda poznajes nekog (ili bar poznajes nekog ko njega poznaje), a to je u sustini jednostavan posao (barem bi trebao da bude).
Ne kazem da ne moze da se uradi bez proracuna (naravno da moze) al je tako jednostavnije i sigurnije, pogotovu ako se radi ozbiljnija masina. Daleko je manja verovatnoca da bacis pare na delove koji posle na mogu lepo da funkcionisu.
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

A ja imam tako LEPA iskustva sa majstorima naročito od kada je Zastava pukla svi su majstori i svi nešto rade TRTE MRTE ZNAÅ  OVO ZNAÅ  ONO....
jA ODEM DA MI NAPRAVI STRUGAR NAJJEDNOSTAVNIJU STVAR ON POČNE TE SATI TE VREME TE MATERIJAL I NA KRAJU TO Å TO URADI EM JE SKUPO EM MOGU DA BACIM .
Časnu reč par puta su me tako kresnuli da su sada moja noćna mora i to da je jedan nego par njih.
Zato idem linijom manjeg otpora kupim gotovo i ne sedi mi kosa i dobijam napad astme ( koju vučem godinama) .
Kupim i gotovo.
Sada nakon ovih postova tek sam siguran u svojoj odluci da ću kupiti EINHEL.
Pa moj drugar je na buvljaku kupip malu stonu rusku kombinirku sa cirkularom abrihterom i strugićem i završava posao koliko mu treba ne pravi zavojnice ali ono raducka.
mbole wrote:Proracun lezajeva potrebnih za neku masinu, nije posao majstora (metalostrugara, metaloglodaca, masinbravaara...). Posao majstora je da radi za odgovarajucom masinom, da zna njene rezime obrade, sda zna njome da rukuje i da je podesi. Znaci majstori se ne bave proracunavanjem masinskih konstrukcija, pa ni odredjivanjem odgovarajuceg lezaja za neku namenu.
Nisam mislio da platis masinskog inzinjera. Valjda poznajes nekog (ili bar poznajes nekog ko njega poznaje), a to je u sustini jednostavan posao (barem bi trebao da bude).
Ne kazem da ne moze da se uradi bez proracuna (naravno da moze) al je tako jednostavnije i sigurnije, pogotovu ako se radi ozbiljnija masina. Daleko je manja verovatnoca da bacis pare na delove koji posle na mogu lepo da funkcionisu.
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

nek je sa srecom
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Å arenko nemoj odmah po EINHEL-a ako si mogao do sada bez njega pa pričekaj malo možda se negdje pojavi neki normalan strug za neke normalne pare pa možda i na buvljaku.Kad već pratiš taj limundo možda iskrsne nešto kako treba.
Čovijek sniva a Bog realizira!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Danas sam svracao do Merkura i videh ova dva:
Image
Image
Prvi je 33.719 Din, a drugi 15.523 Din
Deluju robusno (liveno postolje odnosno debela cev). Sad sam shvatio da nisam obratio paznju na snagu motora, ali on uvek moze da se promeni.
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Kao što rekoh einhel se doseljava u moj skromni radni prostor ponedelji a ovo je bole preveliko moja radionica je mala za ovako nešto
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Ovo nebi bilo tako loše da pored Einhela bude pri ruci za sitnice .
Dakle ništa profesionalno, mislim stubići , pletenice , kikice i ostalo ,mada puno nejasnoća pri reklamiranju tipa " može da se ugradi motor "( ja imam onaj sa dve brzine od veš mašine ali mislim da bi glava morala da bude sasvim drugačija).
Vaše mišljenje i moguća iskustva ako ih neko ima.Naravno i cena
Vaše mišljenje skupo ili jeftino

http://www.limundo.com/aukcija-Stoni-St ... ca--127308
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

dodatak dali nekome treba ova glava abrihtera ako nije PAPRENA ?????

http://www.limundo.com/aukcija-Glava-Abrihtera-127354
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovo je od starog Black & Decker kompleta. Umesto motora u njega se ubacivala obicna busilica. Ono postolje sto je montirano na sini je za stare B&D buslice. Ono postolje sto je na drugoj slici, sa rupom je za busilice po novom standardu (bese 43mm precnik, il itako nesto).
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Da to je i naznačeno da je za bušilicu ali mislim da je to mlaćenje prazne slame sa bušilicom nema ona tu snagu ( bar tako mislim) nemam neko iskustvo sa tim.
A za motor bi trebali neki ležajevi ili tako nešto.......
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

To B&D je dobro , sada pravi tako isto sto se uspanuje u radni astal firma wolfkraft iz nemacke, ima ga sada i kod nas, pa busilica od 300 w je sigurno preslaba ali neka od 1010 W tima makite ili metabo kao nista moci ce radi
takodje motor od vec masine je preslab on ima samo 200-300 w

pozdrav Marko :cool:
Bez znanja nema zanata :)
Post Reply