Alat iz Lidla - Parkside i ostalo, iskustva

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
yaki
Majstor

Post by yaki »

yaki wrote:Ovo čudo sam platio 1999 RSD sa idejom da mi pridržava veću dasku kada je sečem na stolnom cirkularu, a poslužiće i kada budem sušio opran tepih na suncu :), ako mi nekad bude zafalilo komad čeličnog profila skoro da mi je jeftinije da ovo isečem nego da sedam u kola i idem na neko stovarište. Ajde pretpostavite koliko bi ovo koštalo u nekoj od ovih naših prodavnica ili kod ovih profesionalnih preprodavaca sa KP.

[url]https://i.postimg.cc/W3mBnYWY/303128-2-1.jpg[/url]
Baš kao što sam očekivao i rekao, neće proći puno vremena a Lidl će se uklopiti u naše banditsko tržište bez prave konkurencije gde caruju monopoli i kartelski dilovi zbog kojih sve plaćamo skuplje nego u okruženju.
Ovo sad košta 20% skuplje nego pre manje od godinu, slično se vidi i na drugim stvarima iz Lidla.

Image
sonus70
Samostalni majstor

Post by sonus70 »

Pa nisu oni dobrotvorna organizacija. I ja sam hteo prošli put da kupim, zgodna stvarčica za ispomoć, i došao u NS lidl oko podne tog dana kad je počela prodaja i nije ga bilo više. Sračunali su ovaj put da će i po ovoj ceni otići pa što ne zaraditi više ako možeš.
Alvi
Samostalni majstor

Post by Alvi »

Prati me fortuna kada je rec o kineskim alatima, pa sam poslednja dva puta kad sam kupio kineza, oba puta morao da vratim. Ovaj put je to bila PGS 500 A1 ceona brusilica. Ima navodnih 4500-30000 RPM, i kad je neki covek na jutjubu merio, stvarno je imala tu negde. Medjutim, ova moja u prvoj brzini je imala 10ak obrtaja, ako i toliko, i jos se culo nesto pri svakom okretaju, kao da je lezaj ili je nesto zapinjalo. Vratio sam tu i uzeo drugu. Ova je podmazanija, bar su mi ruke bile umazanije kad sam je uzeo, nema onog zvuka, ali cisto sumnjam da ima vise od 3 RPM u prvoj brzini :D
Izgleda da je takva citava serija, pa ovu ne vracam. U ostalim brzinama povecava RPM, a da li ide do 30 000 ili do 10 ili 20 hiljada, stvarno ne znam. Druga brzina je isto beskorisna, osim ako neko hoce da nasadi neku cetku pa timari konje ili pse.
Kupio sam uz nju i neke turpije/glodala za drvo, ali sam i njih vratio, jer je pola moglo da udje, a pola nije. Svratio sam kasnije u Woby Haus i covek sto prodaje je merio trn za vise glodala, oni jeftini (crni metal) svi imaju oko 6.25mm, dok oni skuplji od oko 2000 dinara, oni imaju 5.85-5.95mm, pa mogu da upadnu u cauru.
Da ipak nema razlike izmedju 1/4" i 6mm, ili su to Kinezi nesto zeznuli?

Zanima me ako neko ima preporuku za glodalo od 6mm, oblika bull nose burr, nesto sto bi malo bolje skidalo materijal. U Woby hausu su ovog tipa https://abrasive-systems.co.uk/media/ca ... 1020_6.jpg a po netu sam vidjao i ovakve http://www.hobbiesguinea.es/2416-4784-l ... -12-mm.jpg pa ne znam koji brze skida drvo, ako to ova masina moze da isprati.

Uzeo sam i 4 brze stege a 1000, za sad mi se cine ok i da lepo stisnu, a dokle ce da traju, videcemo.

Inace, pitao sam radnicu za garanciju i sta se desava ako mi crkne alat u garantnom roku, da li salju na servis ili kako. Ona mi rece da za stvari do 3000 dinara vracaju novac, a skuplje salju na servis. Ne drzite me bas za rec, jer je bila velika guzva, jos je pricala preko slusalica sa drugim osobljem, a napao je i neki cica da mu ona objasnjava od kojeg su materijala napravljeni kljucevi, ali mislim da me je dobro razumela i da sam dobro preneo.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Cek... ti si pitao za 3.2mm i 1/8", a ne za 6mm i 1/4".
Posto postojie i 6mm i 1/4 (odnosno 6.35mm) i tu postoji razlika. Kao sto naravno postoji razlika izmedju 3 i 3.2 (odnosno 1/8")
Samo kod 3.2 i 1/8" nema razlike.

Sto se tice "glodala", ovo drugo je bolje za drvo (prvo je za metal), ali em ozbiljno kosta, em ga nisam ovde video sa prihvatom 6mm (ima proxonovo za 3.2 https://www.alati.co.rs/proxxon-alat-za ... eta-29060/ cena je za jedan komad, ne za sva tri).
Alvi
Samostalni majstor

Post by Alvi »

Mislio sam i na jedne i na druge mere, ali nisam se dobro izrazio, moja greska. :)
Ta obojena jez glodala, koliko vidim, nisu nista jeftinija ni u inostranstvu, a isto covek treba malo da se pomuci da ih nadje. Preskocicu za sad.
Sto se tice onih sa prve slike, video sam i glodala sa drugacijom sarom, nisu rombovi po njima nego spirale, ne znam jesu li ona pogodna za tvrdje drvo, recimo, ili su ipak bolja ona sa rombovima?

E da, srecna nova godina narode, i sve najbolje! :D
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ta obojena jez glodala, kada ih pravi neko dobar su odlicna. Traju maltene dozivotno.
Alvi
Samostalni majstor

Post by Alvi »

Koji su proizvodjaci dobri? Ja sam naisao na kutzall, typhoon (valjda i njih pravi saburr) i saburr tooth. Mozda onda i uzmem neki ako su vec tako dobri. Ako su i ovi proxxon sa 1/8 prihvatom dobri, onda da i njih uzmem u razmatranje
Samo mi se cini da svi sto su veci imaju prihvat 1/4", dakle morace u sajlu za busilicu.
Last edited by Alvi on 01 Jan 2020 17:09, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Im am iskustva samo sa Kutzall alatima. Topla preporuka.

Spremam se da uzmem jednu dve ploce za ugaonu brusilicu, za slicne potrebe, samo u vecoj razmeri. Takve sam probao i jedini im je problem kolicina prasine koje prave. Ova koju sam probao je bila stara 10 godina, i odradila je barem 20 sedista za stolice.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Takodje probao samo proxon, mislim da za njih radi Kurtzall.
Ako preteras sa obrtajima, ili budes preagresivan, ili je drvo smolasto... ume da se "zacepi", to jest da se zapuse udubljenja izmedju siljaka.
Ali to se lako resi ciscenjem.

Nije bitno da li je spiralno ili ravno. Za drvo treba sasvim drugaciji oblik zuba, to jest kao na raspi, ali i oni se jako brzo zapune i/ili otupe (nisam probao karbid verziju). KUrtzall je upravo u tome mnogo bolji.
Alvi
Samostalni majstor

Post by Alvi »

Danas sam svratio u Uradi sam, imaju jedno takvo crno glodalo sto je kao turpija, a prihvat je 6mm. Mislio sam da uzmem da vidim kako radi, a onda se setim da sam gledao takva Narex glodala i rekose da ne sme preko 3000 obrtaja. Ova moja masina neka ima 20000 ili vise, iako to znacajno padne kada se radi s njom, ali otkud znam, da se ne odlomi pa pravo u glavu.

Citao sam i neke horor price kako je disk, da li kutzall ili saburr od 100mm pravio probleme, znalo je kad zapne da u trenutku iscupa brusilicu iz ruku i udari vlasnika ili izgrebe, jedan rece kao da ga je Tajson zveknuo u grudi.

Pa i za sajlu sam citao svasta, da bi pri velikom broju obrtaja mogla da se uvija i ponasa se kao bic, ali nisam naisao da je nekog i povredilo.

Narucicu za sad sajlu sa prihvatom 6mm i set karbidnih glodala za metal, a kasnije mozda i ovo malo proksonovo i nesto drugo.
Zanimljivo da kinezi ne prave kopije ovih "jez" glodala, ili nisam naisao.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Svi alati koji imaju veliki broj obrtaja su jako zaguljeni.
Tipican primer: ugaona brusilica. Rucni elektricni alat sa ubedljivo najvecim brojem povreda (i to obicno teskih). Delom zbog korisnika koji ne postuju ni minimum pravila (skidanje stitnika recimo), a delom sto je jednostavno 10000+ obrtaja vrlo zahebano na necemu sto ima precnik 10-15cm.

Sto se tice glodala... upravo tako. Nesto sto se vrti 20000 mora da bude jako dobro balansirano, inace imas sanse da prekasno shvatis da je proslo kroz tebe kad je puklo.

Nego... ovo tvoje mi je "ni tamo ni vamo". Nit je die grinder sa maim brojem obrtaja, nit je "dremel" sa velikim (malo je preveliko za dremel).
Ne vidim koliki je originalni prihvat sa onog klipa u drugoj temi?
Ako je prihvat samo za 3.2 (3 ili manje) caure, ne stavljaj na njega sajlu za 6mm.
Alvi
Samostalni majstor

Post by Alvi »

Zazirem malo od tih stvari sto se ludacki vrte, a onda upravo kupim takvu jednu...

Ima dve caure, od 6mm i od 3.2mm. Ova manja caura se koristi tako sto se ubaci veca, u vecu se ubaci manja pa se onda stegne. Mislio sam da kupim ovu sajlu https://www.banggood.com/0_3-6_50_3-4mm ... rehouse=CN sa zutim nastavkom. Trn koji ulazi u masinu je 6mm, a nastavak ima prihvat od oko 0.5 do 6mm. Imaju dve vrste sajli, vide se obe na linku, jedna crna, a druga sjajna, ne znam ima li tu neke razlike.

Zapravo, mislio sam da ovim objedinim i die grinder i mali dremel, da bude 2 u 1, da ima snagu za grublja skidanja a i vece obrtaje za manje bitove i delikatnije radove.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Tesko da ce to imati snage (ustvari momenta, al ajd...) na mali obrtajima.
Koliko vidim sa klipa, ovo ima samo elektronsku regulaciju i kolektorski motor.
To znaci da na malim obrtajima nema ni m od momenta.
Da bi dobio moment na malim obrtajima, i to ekstra malim u ovom slucaju (posto je 3000 bas mnogo manje od 20000), jedino resenje je mehanicki prenos, a toga koliko vidim ovde nema.
Za manje raspone, BLDC motor (u sustini frekventna regulacija asinhronog motora) radi posao. Al cisto sumnjam da je to ovde ugradjeno.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Alvi wrote:Zazirem malo od tih stvari sto se ludacki vrte, a onda upravo kupim takvu jednu...
Isti slucaj. Moj izbor su uvek raspe i turpije za finije, i seciva za uklanjanje vece zapremenie i veruj mi da to nije mnogo sporije.
trnac
Precizni šegrt

Post by trnac »

Unazad godinu dana redovito pratim Lidl kataloge isključivo radi alata. Sve je do sada bilo pristupačno s obzirom na moje znanje i potrebe.
Sve dok nisam vidio katalog od prije par dana...
https://www.lidl.hr/hr/c/parkside-drugo ... u/c1950/w2

Ubacili su PERFORMANCE seriju, s brushless motorima.
Post Reply