Alat iz Lidla - Parkside i ostalo, iskustva

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Pre par godina kupih u Italijanskom Lidlu digitalni "šubler" koji me i dan danas služi korektno. NIšta specijalno, završna obrada korektna, nije šampion preciznosti, ali za stolarske poslove sasvim zadovoljavajuće (do 1/10 je precizan :) ). Pre mesec dana vidim isti taj "Parkside" kod nas u Lidlu i odmah odem da ga kupim da mi bude pri ruci na placu. Dođem kući, otpakujem, kad ono - katastrofaaaa :( . Završna obrada je na nivou obrade brusilicom, dok ga pomeraš osećaš kako dere metal o metal ... Naježio sam se. Znam da za par evrića nema ništa kvalitetno, ali je ovo apsolutno neupotrebljivo. Da li je kvalitet pao s godinama ili nije isti za svaku zemlju ...
Last edited by nlazovic on 11 Nov 2019 06:03, edited 1 time in total.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ja sam taj subler gledao u radnji i taj primerak je bio korektan. Nije bio onako "tesan" kako to moze, ali korektan. Nisam ga kupio, bio bi mi apsoluni visak.
yaki
Majstor

Post by yaki »

Za nekoliko stotina evra od kad se otvorio LIdl opremio sam se sa svim alatom za koji sam samo i pomislio da će mi nekad zatrebati. Evo pre neki dan sam pravio pravio nosače za paravan na terasi od kutijastih profila 2mx5cm. Ne da loše varim nego baš ispljuckam i zalepim da je to komično gledati, a onda pre nekoliko meseci kupim u Lidlu onu automatsku masku za varenje. Ne da sam završio posao nego mi je bilo skoro žao da obrusim varove kako su dobro ispali, za malo da ih ostavim takve za pokazivanje :)
Normalno da sam profile sekao velikom Parkside brusilicom, sa brusnim pločama iz Lidla, ustvari skoro sve što sam koristio za taj posao bilo je iz Lidla.
Taj alat je jeftin, dovoljno kvalitetan za povremeno korišćenje i prvi put kad ga uzmem u ruke on se otplatio, za moje potrebe odličan, ma šta odličan, SAVRÅ EN tačka.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Daleko kvalitetniju automatsku masku si mogao da kupis u Wurth-u.
Sa tri para rukavica i flasicom spreja za varenje kostala je koliko me secanje sluzi 4000 din mozda 5000 tako nesto (na nekoj akciji).

A maska nikako nije nesto sto "daj da radi bilo kako".
Ono... svako ima pravo da sa svojim ocima radi sta hoce.

A taj alat je savrseno ... nesto drugo :), samo treba prvo da probas dobar da bi to shvatio.

Jedino oko cega se delimicno slazemo je upravo ono sto si stavio na prvo mesto: jeftin. Jeftin u smislu jeftine zenske, u parama je skup, posto si ih bacio pa posle moras da kupis jos jedan koji valja :)

dve tacke i zarez, a moze i tacka zarez :)
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Bole, jel si probao tu masku iz lidla?
Ja sam koristio neku iz woby-ja i nemam zamerki

Edit: da uprostim, sta je lose kod tih od par hiljada din?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Prvenstveno dugo vreme reagovanja.
Druga stavka je ili nizak nivo maksimalnog zatamnjenja, ili pretamno kada ne varis.

Da se razumemo, svaka je bolja od nikave.
Od obicne (neautomatske), zavisi sta i koliko radis. Ako radis sa vecim amperazama (visoko zatamnjenje), u duzem periodu, ili puno kratkih varova (tu je bitna brzina prebacivanja svetlo/tamno), obicna ce ti pruziti mnogo bolju zastitu, ali treba puno vremena da steknes osecaj za pocetak vara (ja ga nikad nisam stekao).
Ako radis sa MIG-om, ne radis dugo, i nemas puno kratkih varova, skoro svaka ce raditi.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Najbitnije je sto posledice lose maske ne vidis sada, vec kasnije, kada je kasno. Izlaganje UV zracenju je kumulativno, i svako dodatno se sabira. Imas poprilicno povecano UV zracenje napolju, od sunca, a nivoi zracenja od varenja su daleko veci, i za razxliku od nekoliko hiljada dinara besmisleno je izlagati im se.

Problemi koje izaziva UV zracenje je gubitak centralne ostrine, pojedine vrste katarakte, razni tumori unutar oka, i jos ponesto.

Ista prica kao i sa svom ostalom zastitnom opremom. Sta ce mi maska kada farbam, sta ce mi dobar, citaj skup filtar na usisivacu, sta ce mi. Nece mene..

A onda neko uradi istrazivanje, pa utvrdi da recimo godinu dana izlaganja prasini u industriji lukova, sa neadekvatnim filtrom skracuje prosecan zivotni vek za godinu ipo dana, u poredjenju sa populacijom koja nije bila izlozena toj prasini. Ili sto otac coveka koji je uradio istrazivanje, a koji je lukar kaze, iz njegove generacije, koja je radila sedamdesetih, retko ko je presao 60 godina. U drzavi gde je prosecan zivotni vek blizu 80.
ZASto
Pred-majstorsko zvanje

Post by ZASto »

@mbole: Gomila jeftinih automatskih maski ima dobru UV zaštitu, diskutabilnije je koliku imaju IR zaštitu. Nije samo UV poguban po vid. Takođe automatske maske imaju i podešavanje zatamnjenja i podešavanje brzine reagovanja, a skuplje maske imaju i širok dijapazon zatamnjenja pa mogu da budu pogodne za sve vrste zavarivanja (REL, MIG, TIG), a u nezatamnjenom stanju služe i kao zaštita prilikom brušenja, bez potrebe da se podižu.
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
Dejan74
Brzi dodavač alata

Post by Dejan74 »

yaki wrote:Taj alat je jeftin, dovoljno kvalitetan za povremeno korišćenje i prvi put kad ga uzmem u ruke on se otplatio, za moje potrebe odličan, ma šta odličan, SAVRÅ EN tačka.
Delim mišljenje i iskustvo u potpunosti. U vezi sa maskom za varenje, i ova iz Lidla ima sledeće mogućnosti:

https://www.lidl-service.com/static/343 ... 800_SR.pdf

A to da li je toliko nekvalitetna... pa to ide i na Zapadnoevropsko tržište, ne verujem da nema ozbiljnih kontrola. U pitanju je i ugled samog prodajnog lanca Lidl. Nemačkog lanca!!! Otkud znate da vam neko nije uturio nekvalitetnog kineza kad vam prodaje Esab-ovu masku? Fotošop je savršen još od kraja 80-tih, sad može bukvalno sve.

Kinezi imaju identične proizvode spolja gledano samo u različitim cenovnim rangovima, u zavisnosti od kvaliteta. Kako vi sad znate šta je stvarno kvalitetno, da vam pusti Srbin nije uturio... ? Samo mi to recite vi što biste kupovali nešto 10 puta skuplje i to za amaterske potrebe.
Znam kad sam posle bombardovanja otišao u Pazar da kupim garderobu. I ove žene i ljudi sa buvljaka. I vidim neka kupuje majcu za 17 maraka. Kažem: pa ista takva ima i za 5. Ona uze izgužva onu od 17 i onu od 5 maraka. Razlika očigledna.

Sad kako ćeš tu razliku videti na maski? Sem da kupuješ u specijalizovanoj prodavnic? A ni to nije garant u Srbiji! Lidl mora da ima neke kontrole i tu mora da nema zezancije. Maska nije profi i piše šta može, kao i njen rok trajanja. Ali da nema tolike zaštite... dajte molim vas.
Last edited by Dejan74 on 13 Nov 2019 11:14, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moja draga svratila pre 15-tak dana do doticnih, da pogleda povrce.
Njen izvestaj: djubre.
Mica se ne razume u alat, al u paprike, kupus, lukac.... doktor sa velikim Dr :)

Ako im je osnovni proizvod bofl, sta ocekujes od onoga sto je marketinska kategorija?

Nego... jel si pogledao: how to contact us

Paj sad:
Name: C.M.C. Creative Marketing
& Consulting GmbH
Website: www.cmc-creative.de
E-mail: service.gb@cmc-creative.
de
Phone: 0-808-189-0652
Registered office: Germany

C.M.C. Creative Marketing & Consulting
GmbH
Katharina-Loth-Str. 15
DE-66386 St. Ingbert
DEUTSCHLAND

Jbt... kako imam poverenja u firme sa nazivom "Creative Marketing".. ne mogu da ti opisem :) :) :)

A tek u ono sto napisu u karakteristikama proizvoda... ma bre ko NASA da je pisala, sigurica garant. :pucko:
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Nama nista ne moze da pomogne. Pa naravno da se alat kupuje u specijalizovanoj prodavnici, a ne na pijaci. To je poptuno isti mentalitet kao i kupovanje ulja, guma, delova na buvljaku, dihtunga na pijaci, na tezgi na kojoj uz njih stoje krede za bubasvabe.

Sav alat se kupuje tamo gde mu je mesto, kod ovlascenog prodavca, sa ovlascenom garancijom. Isto kao sto se i gume kupuju kod ovlascenog prodavca, a auto servisira originalnim delovima. Sve vece firme kod nas imaju zastupnika, koji ima i odgovarajuci sertifikat za sve sto proda.

Ako nesto ne mozes da priustis a da radi, onda ga ne priustis. Inace ostanes krajnje siromasan.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

BR, popuni u svom profilu tacnu adresu stanovanja, obavezno je po pravilima ovog foruma :D
Dejan74
Brzi dodavač alata

Post by Dejan74 »

Ne bih da ovo prerasta u raspravu, poštujem tuđa mišljenja ali imam svoja.

@mbole Å to se tiče voća i povrća, tu sam stručnjak stručnjaka, ali ne bih sad o tome. Roba im je kakva je svuda, čak na momente i dosta bolja, a nekad i šljam. Drže prosek u vezi sa tim u odnosu na sve velike trgovinske lance.

@BR Uz puno poštovanje, verovatno nisi mnogo stariji/mlađi od mene, pitao bih te: Gde ti živiš!? Ili je u Bgd-u u odnosu na provinciju (pošto u ovoj Srbiji ništa sem tog Bgd-a i ne postoji) već evropski nivo kad kupuješ u specijalizovanim prodavnicama. Možda je tako u prestonici gde ima svega. Sve vreme pokušavam da kažem da su ljudi teški prevaranti, sem časnih izuzetaka. Sarađivao sam sa mnogima, znam iz ličnog, a i iz tuđeg iskustva, pošto se družim sa ljudima koji imaju mala i srednja preduzeća za razne delatnosti. Malo ih je kojima možeš verovati.

Sećam se komične situacije od pre više od 20 godina kad sam tražio ležaj za radilicu od APN-a 6 u jednoj specijalizovanoj radnji. Ne mogu da se setim kakav sam tip tražio, on mi daje neke ruske sa oznakom ТБ. Pitam ga šta to znači, on kaže: to je baš za radilicu, to je Turbo Brzi. Nisam znao da li da se smejem ili ga prevaspitam na licu mesta.

Zato bih se obradovao da dođu, ne Nemci, nego nemački odnos prema mnogim stvarima, u ovu zemlju. I više se u ovakav tip rasprave ne upuštam. Hvala
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

To da li ce da dodju ili nece, potpuno je sve jedno. KAda se zezam sa stolarijom u Srbiji sam, i u potpuno jednakoj situaciji kao i svi drugi. Dostupno je sve, ali apsolutno sve iz sveta, bilo kod domacih distributera, bilo da se naruci odakle vec hoces.

Ako mi trebaju kvalitetni lezajevi, narucim iz Nemacke, i siguram sam da nisu u pitanju falsifikati. Ako mi trebaju klizajuci linearni lezajevi, zvanicni zastupnik PBC lineara je powerbelt iz Subotice. Za svu sitnu opremu za glodalice, originalnu, Sautershop je jedno od resenja. Raznorazne stvari narucujem sa jedno 30-40 raznih mesta u svetu, od alata, preko delova, do materijala za pravljenje koji su mi potrebni.

Ne ulazim u price u kojima ne mogu da priustim da postignem nivo koji me zadovoljava. Ako mi je potreban vrljav var, uvek ce se naci neki domaci majstor koji ce to da zavari. Ne pada mi na pamet da zbog toga kupim los aparat za varenje, ili da ulozim nekoliko hiljada eura u opremu koja bi me zadovoljila.

Postoji jedna primerena Engleska poslovica: " Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari"

Uopste ne vidim zasto bi se bilo koji hobista vodio bilo cime osim naslovom Roubove knjige To make as perfectly as possible.

Oni koji zive od zanata su potpuno druga prica.
Dejan74
Brzi dodavač alata

Post by Dejan74 »

BR wrote:Uopste ne vidim zasto bi se bilo koji hobista vodio bilo cime osim naslovom Roubove knjige To make as perfectly as possible.
Slažem se. Samo nismo svi hobisti ili jesno u duši ali nemamo vremena za to pored svih drugih prioritenijih stvari. Blago tebi kad stižeš, u tom slučaju te podržavam da treba kupovati što profesinalniju i skuplju opremu.

Parkside sam kupovao da imam da mi završi posao u nedođiji, da ne zovem majstora. A ni u KG ne volim da ih zovem jer većinu stvari mogu sam. Å to mi se ne isplati ili ne mogu, zovem i to bolje i skuplje majstore. I kola održavam kod majstora koji je 20-30% skuplji od ostalih, ali se nikad ne pokajem, kod jeftinijih me je izlazilo uvek skuplje, nekad mnogo skuplje. Ovaj nije ni majstor već inženjer iz nekadašnjeg Zastavinog instituta, a hobi mu je da prema trke. Čak i njegovi mladi majstori prepoznaju neke stvari koje neki matori na drugim mestima ne mogu. I nikad mi ne zamažu sedišta i tapacir sa masnim rukama... Slažem se sa tom engleskom izrekom u većini okolonosti.

Nego mi reci, kad naručuješ nešto iz inostranstva, kako ide sa carinom, da li karadu iz paketa kad otvaraju da carine? Da li stvarno poštuju granicu od 100$ bez carinjenja (gde lopovi uključuju i poštanske troškove)? Pitam da bih eventualno naručio neke autodelove.

I treba mi stubna bušilica. Za povremene upotrebe. Ima li ovde na forumu negde o tome?
Post Reply