Alat iz Lidla - Parkside i ostalo, iskustva

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
yaki
Majstor

Post by yaki »

Još jedna dobra stvar danas, ko je ugrabio napravio je baš dobru kupovinu. Meni nije ovaj stol bio interesantan, ali sam nagovorio kolegu. Znam dosta o ovakvim stolovima, baš ih volim, probao sam skoro sve modele Black and Decker Workmate, trenutno imam 3 modela WM 625 proizvedenih pre skoro 50 godina, evo liink ka drugoj temi gde sam pisao o njima.
http://www.stolarskaradionica.com/forum ... d=3514&p=7

Neočekivano da je matica navojnog vretena od metala, u toj cenovnoj kategoriji je obično od plastike iako taj deo trpi najveće opterećenje. Ostalo, na brzi pogled deluje mnog kvalitetnije od sličnih stolova koji se u oglasima prodaju duplo skuplje.

Image
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

2000 jeste smesna cena, al generalno ovakvi stocici...
Slika je dosta mala pa ne moze bas lepo da se vidi, al...
Imam jedan jako slican u firmi (isto je sve metal, ali kilav, tj. tanak lim), i jedina mu je prednost sto je mali pa se lako spakuje u gepek.
Sve ostalo...
Prilicno su mu klackave stezne ploce, a kad ih pritegnes da ne klackaju, onda se tesko okrece
Ima "oba" kilograma, pa ako ne radis neki bas lagani posao, moras da ga pridrzavas nogom da ne bezi unaokolo. A nema zgodno mesto da ga necim opteretis.
Tek kad sam mu nasrafio dve dijagonale, koliko toliko se ukrutio, inace s upredao na promaji. Moguce je da se potpuno nov nece bas upredati, al jako brzo tanki limovi koji su noge i poprecne "grede" pocnu da se klackaju. Kilave srafove da ne pominjem, al oni se ionako svi menjaju odmah na ovoj klasi.
yaki
Majstor

Post by yaki »

Ima gi ih raznih, video nekoliko sličnih pre ovoga, stvarno su izgledali kao igračke, ovaj je ipak malo bolji. Za povremeno nešto lakše fiksirati da bi se odseklo ili izbrusilo i probušilo, mnogo bolje nego to pridržavati rukama ili nagaziti nogom.

Ovo dole je neka moja sasvim druga priča ali to se već dugo ne proizvodi u tom kvalitetu, Workmate 625 iz 70ih prošlog veka.

Image
Last edited by yaki on 10 May 2019 07:35, edited 1 time in total.
ZASto
Pred-majstorsko zvanje

Post by ZASto »

Ne znam koliko to može da bude robusno kada je kutija u koju je upakovan, gledano sa čela, oko 15x15cm (možda max 20x20).
Nekako mi deluje "flimsy" :(
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
yaki
Majstor

Post by yaki »

Kod Workmate stolova ovo je česta i najednostavnija nadogradnja, isto bi moglo i na ovome iz Lidla što proširuje mogućnosti primene.

Image
Last edited by yaki on 10 May 2019 05:28, edited 1 time in total.
yaki
Majstor

Post by yaki »

Evo ga odmah u oglasima. Ovo samo govori koliko je tržište alata neuređeno i zatvoreno u kome caruju nekoliko distributera u kartelskom dilu. Isto je i sa hranom odećom i kućnom tehnikom. Å ta god da kupujemo u Srbiji sa našim afričkim platama sve plaćamo skuplje od Evrope. Onda se pojavi Lidl i bar malo razmuti baruštinu u kojoj živimo.

Image
yaki
Majstor

Post by yaki »

yaki
Majstor

Post by yaki »

:)

Image
Last edited by yaki on 12 May 2019 06:47, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovce su oduvek sluzile za sisanje.
Sa druge strane, i tuca sa babama nesto kosta :)

Sa trece strane, ne mozes porediti lidlove cene alata sa "normalnim".
Lidlu je alat marketinska kategorija, sa ogranicenim kolicinama, ne proizvod koji se redovno prodaje (ili ja nesto grdno masim).
Naravno, ne znam njihove kalkulacije, ali bih smeo da se opkladim da to prodaju ispod nabavne cene (nabavna cena nije isto sto i cena koju placas proizvodjacu, u nju su ukljuceni i svi troskovi koji cesto uopste nisu mali).
Lidl zivi od prodaje krompira, kucne hemije... a ovime samo privlaci kupce.
yaki
Majstor

Post by yaki »

Pa ne baš, poredeći Lidlove cene u okruženju i po Evropi, tu su negde. Drugo Lidl ima baš veliku ponudu i svega drugog pored hrane, samo što se na uređenim (čitaj zasićenim) tržištima ona održava manje više konstantno uključujući stalnu ponudu preko sajtova.
Konkretno ovakvi i slični stolovi se svugde po EU mogu naći po ceni 10-20e, ne samo u Lidlu već i u većim prodavnicama alata, obično stoje na gomili pored kase, nešto kao žvake kod nas. Video sličan za 9e.
E sad što smo mi zatvoreno neuređeno tržište gde ni jedan biznis nije biznis ako ne ostvaruje maržu barem 2 do 3 puta od nabavne vrednosti to smo sami krivi jer smo tako hteli, a sudeći po raspoloženju nacije će mo tako i u budućnosti, ako se termin budućnost može uopšte upotrebiti kod nas u ispravnom kontekstu.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ta prica da ubvoznici ostvaruju marzu 3-4 puta u odnosu na nabavnu cenu ne da nije tacna nego apsolutno nema veze.

Zivimo na trizstu koje je odvojeno barijerama od ostataka Evrope, imamo odvojeno carinjenje za jako male kolicine proizvoda, troskovi spedicije su takodje pozamasni. Da ne pominjemo to da posto su kolicine koje mozemo da kupimo male, vecina domacih uvoznika ne narucuje direktno od prodavca, nego od nekog regionalnopg distributera, koji takodje uzme marzu.

Domaci uvoznici nemaju nista vecu marginu profita nego strani, cak je situacija i obrnuta. Poslovati u ovoj zemlji kao uvoznik je potpuno suluda rabota.

Lidl moze da p[onudi cene kao napolju, prvo zato sto prodaje bofl alat, koji nabavlja direktno od proizvodjaca i placa ga koliko i vredi, dakle ekvivalent kesice kikirikija, a uz to uvozi robu na gomilu, pa drasticno skine cenu transporta i uvoza. To specijalizovani uvoznik alata nikada ne moze da postiogne. Uz to, Lidlu je alat zadnja rupa na svirali, ideja je da se narod uvuce u prodavnicu. Isto kao i sa svim ostalim sto prodaju, a sto nije hrana.
yaki
Majstor

Post by yaki »

Da jadni "uvoznici", čoveče, više od pola naše ekonomije zasiva se na "prodaji muda za bubrege" počevši od roma, pardon egipćana koji drže skoro sve tezge na Kalenićevoj pijaci i valjaju zeleniš i voće sa kvantaša, svi po naređenim istim cenama, pa do distributera svega i svačega.
Evo ti primer patika, kako objašnjavaš da se recimo Reebok Classic model patika kod svih, ama baš kod svih, u dinar se prodaje po istoj ceni od 9000 RSD, pa ih onda na kratko načepi antimonopolska sistemsko medijska kampanja, šatro država vodi računa o konkurenciji, pa svi spuste nakratko cenu na 5600 RSD, pa kad plate onome ko ih reketira evo opet stare cene i onda opet tišina.
Ovo u čemu živimo je jedna velika baruština u svakom segmentu.
Lidl je samo jedan mali šok, više, incident za ustaljeni sistem.
Kao što rekoh, mi hoćemo i volimo da nam je tako, baš u inat zdravom razumu.
:butter:
Last edited by yaki on 12 May 2019 18:11, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Necemo o politici.

A kao neko ko je direktno radio sa uvozom slazem se sa BR-om.

Ne mozes da zamislis sa koliko troskovi transporta ucestvuju u nabavnoj ceni kada se radi o malim kolicinama. A na nasem trzistu su sve kolicine ovakve robe male (i uopste tehnicke robe).

Zasto mislis da su cene na pijaci "naredjene"? Pa svi su kupili robu po istim cenama na istom kvantasu. I svi su na ivici rentabilnosti. Nemaju prostora da spuste, a ako neko podigne, niko nece kupovati kod njega. Ili i ako imaju prostora da spuste, sto bi spustali, kad iovako sve prodaju, samo vise zarade?
Iz ljubavi prema gradjanima? Daaaaj... Oni su tu da zaradjuju, ne da se bave socijalnim radom.
Prosta 2+2 ekonomija, batali teorije zavere.

Pre bih pomislio da se trgovci na pijaci dogovaraju kolika ce biti danasnja cena i prate jedan drugog.

Reebok...
Ne razumem se u cene patika, ali znam ponesto o cenama racunarskih delova, a sustina je ista. Svi uvoznici nabavljaju u sustini sa istog mesta. Svi imaju jako slicne ulazne cene. Onaj ko nabavlja najvise ima najnizu nabavnu (posto su mu ostali troskovi raspodeljeni na vise robe).
Trziste moze da proguta X cenu (naravno da svaki trgovac hoce da postigne najvecu mogucu). I svi prodaju po X ceni, izuzev u specijalnim slucajevima (poremecaj na trzistu, manjak obrtnog kapitala...).
Sledeca ruka, to jest maloprodaja, kupuje od uvoznika, po istoj X ceni.
Cela prica se ponavlja.

Ne formira ce prodajna cena po sistemu: ovoliko sam platio, zelim ovoliko posto da zaradim. To je karikatura koja zivi samo u glavama onih koji se nikada nisu bavili trgovinom.
Formira se po principu: trziste moze da plati ovoliko. Ako ne mogu da nabavim jeftinije od toga, onda to ne radim (osim ako je u sklopu necega drugoga gde pokrivam gubitak). Ako mogu da nabavim mnogo jeftinije, savrseno, zaradicu puno :)
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

mbole wrote:Necemo o politici.

Ne mozes da zamislis sa koliko troskovi transporta ucestvuju u nabavnoj ceni kada se radi o malim kolicinama......................
Izgleda da je nama poslovna politika losa , eto napr. kinezi idu na manju zaradu a sto vecu kolicinu . . .

Narucio sam nekoliko semenki papricice CAROLINA REAPER i oni ce ( gle cuda ) da mi posalju :D

Prethodno treba neko da zapakije semenke , napise adresu , posalje do transportnog preduzeca , da posiljka

predje preko pola sveta i nas postar meni to na vrata za svega EUR 0.45 .Image

Posiljka vredi EUR 0.30 a ostalo je shipping

p.s imam neke pacijente u kraju koji tvrde da im nista nije ljuto ,pa ce da vidimo :groota:
Last edited by LepoJeBitiFin on 12 May 2019 20:26, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Trgovina iz Srbije je jako specificna, i osnovi na kojima se zasniva negde drugde u Evropi ne vaze i ovde. I jeste trik u velikim brojevima, Lidl to moze da priusti, postop alate mesa sa jabukama, sirom, paprijkama, i zenskim donjim vesom, dok je specijalizovani uvoznik alata u potpuno drugoj situaciji.

Dok nisam bio u toj kozi, imao sam potpuno isto misljenje kao i ti. Tako da razumem tvoj stav, ali prica iznutra uopste ne izgleda tajko bajkovito kao sto izgleda spolja. Uz to sto si specijalizovaniji za nesto, troskovi su veci.

Evo prostog primera. Prodavac itekako kosta. Ako u tojku dana proda 5 stavki, za njegovih 20 eura kolika mu je dnevna plata i to ako je ispod minimalca, svaka stvar koju je prodao mora da se optereti sa po 4 eura. U lidlu je matematika potpuno drugacija, pa u cenu alata, rad prodavaca ide sa 10 centi.

O spustanju cena patika ne vredi komentarisati, to je potpuno normalna politika u svetu. Probas da iste te patike kupis preko granice, u isto vreme, i videces da je i tamo popust. JEdnostavno, model se lose prodaje, ispod planiranog, pa distributer, ili proizvodjac odluci da oslobodi magacin. Ne desava se samo sa patikama, ista prica je i sa mnogo ozbiljnijim stvarima.

Svaka stvar koja se napravi zahteva nekakav ulozeni kapital. Taj kapital nije besplatan, i na njega mora da se naplati interes. I magacin kosta, tako da ako se nesto ne proda u odgovarajucem roku, pravi guibitke. Mnogo je bolje prodati ga sa smanjenim profitom, nego drzati zarobljen kapital, a profit pada iz dana u dan, bez sigurnosti da nece otici ispod onog nivoa na kojem je kada se roba proda sa popustiom.
Post Reply