Široka tračna šlajferica- izrada

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Kazimir
Brzi dodavač alata

Široka tračna šlajferica- izrada

Post by Kazimir »

Dobar dan!

Ovo je moj prvi post na forumu iako ga češto čitam, ali do sada nisam bio aktivan. Takođe, moje znanje o obradi drveta je skromno, nisam stolar, ali sam šumarski inženjer i znam dosta toga o rastu stabala i dinamici šuma. :)

Naime, potreban mi je savet oko obrade drveta ili pomoć da pronađem nekoga ko bi mogao da izradi tračnu šlajfericu sa radnom površinom širine cca 60 cm i slične ili veće dužine. Poenta priče je obrada koturova debljine od 2-3 cm, izvađenih iz poprečnog preseka drveta- trupca, čiji prečnik ide i do 60 cm. Površina ovakvog kotura treba da se pređe u nekoliko naleta progresivno finijom granulacijom šmirgle, od P40 do P600, do momenta kada godovi postanu jasno vidljivi.
Izgled jednog neobrađenog kotura ->Image Izgled jednog obrađenog kotura -> Image

Moja dosadašnja iskustva prilikom obrade baziraju se na ručnoj i stabilnoj tračnoj šlajferici. Za razliku od najčešće obrađivanog uzdužnog preseka drveta, prilikom obrade u poprečnom pravcu ako se ide šlajfericom po koturu veoma lako dođe do paljenja površine usled prevelikog trenja, a da bi se to izbeglo potrebno je da se drvetom ide na šmirglu. Možda bi željeni vid obrade, odnosno da se izbegne paljenje bilo moguće i sa velikom tračnom šlajfericom, na način kao što je prikazano na ovom snimku-> https://www.youtube.com/watch?v=gW9h5SgSpLU, ali ja nisam do sada imao priliku ovako nešto da probam. Ipak, ako bi ovo i moglo da obrađuje površinu na željeni način, ovakva mašina bi onda zahtevala adaptaciju valjaka tako da mogu nose šmirglu veće širine, otprilike 30 cm, što bi omogućilo da kotur prečnika 60 cm bude sređen u dva naleta. S druge strane, nisam siguran da li je na ovakvoj šlajferici moguća dovoljno laka i brza izmena šmirgle, jer obično se prilikom obrade krene sa P40 ili P80, pa se ide na P300 pa na kraju fina obrada sa P500 ili P600. Takođe, ne znam koliko bi kalibrirka bila pogodna za realizaciju ovoga što mi treba, pre svega zbog izmene šmirgle, ali i zbog toga što bubanj naleže na drvo.

Stvar je poprilično specifična, odatle i malo duži post. Ja mislim da bi izrada jedne tračne šlajferice pomenutih dimenzija,na koju bih polagao koturove odozgo bila najboje rešenje, ali naravno ukoliko neko iskusniji kaže suprotno i predloži, rado ću prihvatiti savet.

Veliki pozdrav i unapred hvala svima.
Last edited by Kazimir on 02 Aug 2018 15:05, edited 1 time in total.
borism25
Majstor

Post by borism25 »

Mislim da bi tebi nesto ovako najbolje odgovaralo, s ovim strojem na dole navedenom linku bi ja isao recimo s 120 granulacijom ona vrlo brzo skida i nema potrebe ici s manjom ako je dobro odrezano. nakon toga rucna tracna s finijom smirglom. Sebi sam radio s gloadalicom i 12mm glodalom cisto da ti se poravnaju ovi zubi od rezanja (mi smo rezali motorkom), nakon toga smirglanje idi daleko brze, nakon toga ekcentricnom brusilicom puno lakse nego mjenjati na tracnoj svaki put smirgl, i jos sam kod sebe busio za svijece 4 rupe.

https://www.youtube.com/watch?v=XwWDm1jj7Rw

Ako imas vise komada lakse bi ti bilo da das nekom tko ima veliku tracnu kao iz videa i on ti odradi ravnanje a ti samo jos dotjeras.

Ovo je prvi na koji sam naisao ali ima hrpa takvih videa
https://www.youtube.com/watch?v=o7teVTrKSkk

Ono sto mi jos pada an pamet nakon sto bi recimo osmirglao na 280 dali bi tu scraper pomogao?
https://www.youtube.com/watch?v=FcKDasioEaI
Last edited by borism25 on 02 Aug 2018 15:38, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako vec cesto citas forum, sigurno si video 100 puta ponovljeno: upisite lokaciju (odakle ste) u profilu, pravila foruma.
Kazimir
Brzi dodavač alata

Post by Kazimir »

borism25 wrote:Mislim da bi tebi nesto ovako najbolje odgovaralo, s ovim strojem na dole navedenom linku bi ja isao recimo s 120 granulacijom ona vrlo brzo skida i nema potrebe ici s manjom ako je dobro odrezano. nakon toga rucna tracna s finijom smirglom. Sebi sam radio s gloadalicom i 12mm glodalom cisto da ti se poravnaju ovi zubi od rezanja (mi smo rezali motorkom), nakon toga smirglanje idi daleko brze, nakon toga ekcentricnom brusilicom puno lakse nego mjenjati na tracnoj svaki put smirgl, i jos sam kod sebe busio za svijece 4 rupe.

https://www.youtube.com/watch?v=XwWDm1jj7Rw

Ako imas vise komada lakse bi ti bilo da das nekom tko ima veliku tracnu kao iz videa i on ti odradi ravnanje a ti samo jos dotjeras.

Ovo je prvi na koji sam naisao ali ima hrpa takvih videa
https://www.youtube.com/watch?v=o7teVTrKSkk

Ono sto mi jos pada an pamet nakon sto bi recimo osmirglao na 280 dali bi tu scraper pomogao?
https://www.youtube.com/watch?v=FcKDasioEaI
Hvala Borise!

Obrada ovih koturova je proces koji bi treba da traje u nedogled, nije u pitanju neki unikatni projekat. Zadatak je dobijanje izuzetno glatke površine sa jasno vidljivim granicama godova, na kojima se rade merenja vezana za debljinski rast stabala. Trenutno mi te početne neravnine od motorke umesto glodalice koja nije praktična za tanke koturove, rešavamo grubom šmirglom P40-P80 kojom se u zavisnosti od situacije skine i po 7-8 mm, a menjanje šmirgle na ručnim i stabilnim tračnim šlajfericama je zaista efikasno i brzo. Međutim, bilo bi dobro kada bi radna površina šlajferice bila velika kao na ovoj mašini koju si poslao u prvom linku ili čak i veća, ali kod nas na tržištu ovo nije lako naći i maksimalna širina je 30 cm. Zato sada i tražim ko bi mogao tako nešto da izradi, a usput da vidim da li ja negde grešim u odabiru mašina i samom postupku.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Dinako prodaje Bernardovu slajfericu kalibrirku, koja moze da propusti 405 mm jednostrano. Za ovo sto vama treba, to bi trebalo da bude najbolje resenje.

jedina sitnica je da se godovi mnogo bolje vide kada su odseceni secivom, a ne smirglani, bez obzira na finocu granulavije smirgle. Idealno resenje bi bilo Marunakin super surfacer, po svetu se i koristi za slicna istrazivanja (video sam jedan u Michiganu UP), no njegova cena je4 verovatno nekoliko godisnjih budzeta cele institucije.

Trenutno sam u guzvi, no za koju nedelju mozemo da se vidimo da uporedis smirglane i povrsine finisirane secivom. Nisam daleko, koju stotinu metara.
urosn
Majstor početnik

Post by urosn »

Њему посао најбоље врши drum sander. Само је питање да ли ће Ђумарски да финансира. :)
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Mislim da je u pitanju institut za sumarstvo ;)
Ako sam u pravu, u podrumu imas veliku tracnu slajfericu sa metarskim stolom. Mozes probati tu opciju.
Marunaka u toj sirini kosta kao petosoban stan na Dedinju.
Image
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ali i vredi toliko. Mozes ceo dan da gledas kako pravi struske. ;)
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

BR wrote:Dinako prodaje Bernardovu slajfericu kalibrirku, koja moze da propusti 405 mm jednostrano. Za ovo sto vama treba, to bi trebalo da bude najbolje resenje.
To sto ti pominjes je slaba i neprecizna decija igracka, a klibri inace nisu pogodni u ovom slucaju. Pre ubacivanja u kalibre i protocne brusilice, debljina svakog predmeta se proverava kljunastim merilom ili na mikrometru ugradjenom na samoj masini, a iz razloga da ne bi doslo do havarije koja bi skupo kostala. Klasicna tracna sljferica, ona sa pokretnim stolom, bi mogla da zadovolji u ovom slucaju.
Kazimir
Brzi dodavač alata

Post by Kazimir »

U pitanju je Å umarski fakultet, da razjasnim nedoumice. Na fakultetu postoji veoma dobro opremljena radionica, kojom upravlja smer koji se bavi preradom drveta, ali kao i kod većine ustanova u našoj državi, neke stvari ne funkcionišu idealno, pa je tako pristup šire radne zajednice toj radionici u suštini onemogućen. Iako je na papiru zajednička svojina, radionica je uvek zauzeta, kažu ti dođi sutra, pa kad dodješ ajde videćemo, dogovorićemo se za prekosutra, ali onda (karikiram) moraš doskakutati na jednoj nozi, takve su procedure i slične stvari, a suština je jasna ::neznam::. Stoga, zaboravili smo da to postoji i okrenuli se ideji da mi napravimo sebi radionicu, koju ćemo tipski opremiti i na taj način omogućiti pripremu uzoraka za premer. Donekle smo uspeli u tome, trenutno uspevamo da spremimo uzorke na način koji želimo, ali postoje neke stvari koje je potrebno unaprediti i podići na još veći nivo.
urosn
Њему посао најбоље врши drum sander. Само је питање да ли ће Ђумарски да финансира.
Nažalost fakultet nema mogućnosti da kao insitucija finansira kupovinu neophodne opreme, ali postoje fondovi koji su namenjeni za tako nešto, pa bi se uz znatan utrošak snage i vremena tu moglo aplicirati i na taj način doći do onog što nam treba. Naravno, tu je i lični džep koji uvek strada kada neko voli ono što radi, a nema sve što mu je potrebno da bi posao bio što efikasniji i lagodniji. Mislim da stolari dobro znaju kako to izgleda i o čemu govorim, jer stalno može još neki alat i oprema da se kupi i nabavi.

BR znači komšije smo i bilo bi zaista dobro da se vidimo i porazgovaramo. Marunakin je odličan, ovo ranije nisam video da postoj, ali u principu ovo je ona japanska veština sečenja tankih slojeva, gledao sam to već, ali sam zaboravio kako se tačno zove. Ipak, ono što čini ovaj slučaj jako specifičnim, pogotovo kad su sečiva u pitanju je poprečni presek i čini mi se da se jako mali broj ljudi susretao s tim, tako da su iskustva limitirana. Ova mašina seče duž ćelija, gde je otpor možda i desetak puta manji, da sada ne tražim precizan podatak po literaturi, a takođe zavisi i od anatomske građe same vrste drveta. Verujem kada bi se ovde kotur stavio da bi sila umesto rezanja izazvala deformaciju i kidanje, jer sečivo mora imati sva tri ugla optimalno definisana da bi se u ovom pravcu ostvarilo rezanje u tankim slojevima. Naravno, pritom bi se na ovoliku površinu oštrica jako brzo tupila. Ovo govorim iz iskustva jer imamo alat- Microtone, koji površinom seče 5 mm široke izvrtke (cilindrične uzorke drveta) i znamo koliki je problem bio naći prave uglove i konstruisati sečivo. Uzdužno sečenje je mnogo jednostavnije, dovoljno je samo dobro vođenje sečiva i više od pola posla je odrađeno. Zato smo se kada su u pitanju koturovi i okrenuli šmirglanju, ali trenutno moramo iz celih koturova da izvučemo 100 mm široke daščiče i njih spremamo stabilnoj šlajferici, tako što imamo improvizovani lift koji odozgo pritiska drvo na radnu površinu sa silom koji regulišemo zavrtnjom. Evo kako to izgleda jedan kotur isečen na širinu 100 mm i gotovo potpuno spreman za premer, odnosno koji je išmirglan sa P80-P300 i sada treba da ide na P600 i filc Image, a kako jedan koji je pređen samo sa šmirglom P80 Image.
Ono čemu težim je priprema celih koturova, da izbegnemo krajcovanje na širinu šmirgle, jer na taj način gubimo i vreme, ali i deo informacija do kojeg možemo doći kada imamo celi kotur na premeru. Kada je reč o kalibrici odnosno na engleskom drum sander, ako je to identična mašina, a mislim da jeste, pre svega nameće se pitanje da li bi ona mogla bez paljenja površine da izšmirgla poprečni presek? To se pitam jer kod ručne tračne šlajferice gde isto tako idemo šmirglom na drvo, zadržavanje od 1.5 sekunde na istoj površini, usred velike toplote i trenja ostavlja tragove na površini. Zaista sam dosta gledao na jutjubu i nigde nisam video da neko prikazuje šmirglanje poprečnog preseka na kalibrici. Uvek je to neka daska i konvencionalna obrada uzdužnog preseka u kojem drvo ima drugačije karakteristike, pa je obrada lakša. Kada bi to recimo i funkcionisalo bez paljenja, onda se otvara pitanje da li bi iz prvog propuštanja kotur bio spreman ili je potrebno više propuštanja na jednoj granulaciji. Zatim, kako funkcioniše promena šmirgle na kalibrici? Nisam preterano tražio, ali do sada nisam naišao kako i koliko brzo može da se promeni bubanj, da li se to praktikuje i kako funkcioniše. Zbog svega toga, zaista ne znam da li bi to bilo moguće koristiti ovu mašinu za to dok se ne proba, pa sam odlučio da pitam ovu zajednicu, gde sigurno ima mnogo iskusnijih ljudi. Ja sam na bazi mog dosadašnjeg iskustva na ovom polju opredeljen za široku tračnu šlajfericu, ali čini mi se da to i nije baš lako nači na tržištu. Gledao sam neke homemade npr. https://www.youtube.com/watch?v=0CxWR0cpluk, pa sam na osnovu toga i pomislio da je izrada takve jedne mašine najbolja. Čak sam planirao i sam da se upustim u tako nešto, ali nedostatak vremena i alata me čine limitiranim i prinuđenim da vam se obratim za pomoć.
Kazimir
Brzi dodavač alata

Post by Kazimir »

Pezzo wrote:
BR wrote:Dinako prodaje Bernardovu slajfericu kalibrirku, koja moze da propusti 405 mm jednostrano. Za ovo sto vama treba, to bi trebalo da bude najbolje resenje.
To sto ti pominjes je slaba i neprecizna decija igracka, a klibri inace nisu pogodni u ovom slucaju. Pre ubacivanja u kalibre i protocne brusilice, debljina svakog predmeta se proverava kljunastim merilom ili na mikrometru ugradjenom na samoj masini, a iz razloga da ne bi doslo do havarije koja bi skupo kostala. Klasicna tracna sljferica, ona sa pokretnim stolom, bi mogla da zadovolji u ovom slucaju.
Hvala Pezzo na savetu! Ni meni se iz pregledanih snimaka i pročitanih stvari čini da kalibrirke nisu dobro rešenje za ovo.

Znači misliš da bi obrada na način prikazan na https://www.youtube.com/watch?v=gW9h5SgSpLU mogla da se ostvari bez tragova paljenja? Onda je pitanje da li adaptirati ovakvu šlajfaricu za prihvat šire šmirgle ili je pak bolje napraviti nešto ovakve slične konstrukcije samo dužinu smanjiti na cca 1000 mm, s obzirom da meni dužina šmirgle i ne igra neku ulogu, a širinu valjaka za prihvat povećati na bar 300 mm.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ne treba nista adaptirati, sto se pomera i mogu se ravnati povrsine cirka 90x200 cm. a ima jednostavno podesavanje i visine radne povrsine i odvod za aspiraciju prasine. Sirine brusnih traka su uglavnom 120 i 150 mm i duzine oko 5m, a nema paljenja i prekomernog punjenja smirgle. Nove masine su po ceni 3,5-5000e, a polovne kod nas su 1000-2000e. Mislim da se ne isplati praviti prototipe.
https://www.makxilia.biz/it/macchine-la ... vigatrici/
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Kazimir wrote:BR znači komšije smo i bilo bi zaista dobro da se vidimo i porazgovaramo. Marunakin je odličan, ovo ranije nisam video da postoj, ali u principu ovo je ona japanska veština sečenja tankih slojeva, gledao sam to već, ali sam zaboravio kako se tačno zove. Ipak, ono što čini ovaj slučaj jako specifičnim, pogotovo kad su sečiva u pitanju je poprečni presek i čini mi se da se jako mali broj ljudi susretao s tim, tako da su iskustva limitirana. Ova mašina seče duž ćelija, gde je otpor možda i desetak puta manji, da sada ne tražim precizan podatak po literaturi, a takođe zavisi i od anatomske građe same vrste drveta. Verujem kada bi se ovde kotur stavio da bi sila umesto rezanja izazvala deformaciju i kidanje, jer sečivo mora imati sva tri ugla optimalno definisana da bi se u ovom pravcu ostvarilo rezanje u tankim slojevima. Naravno, pritom bi se na ovoliku površinu oštrica jako brzo tupila. .
AKo je secivo dovoljno ostro, povrsina drveta se ne drobi. Zato sam ti i predlozio da se vidimo, da vidis kako izgleda povrsina finisirana na obicnom shooting boardu, sa rendetom za njega. I ne tupi se brzo, mada, zavisi sta je kome brzo.

Mene uvek oduzevi to sto povrsina nije zapunjena prasinom, i sve pore su potpuno otvorene. Mnogo bolje se vide detalji nego sa bilo kakvim smirglanjem.
Kazimir
Brzi dodavač alata

Post by Kazimir »

Probaćemo rendetom pa ćemo da vidimo. Takođe ću da probam i na velikoj gračnoj šlajferici pa ću da vidim šta se dešava i kako to funkcioniše.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Tracna nije dobro resenje. Povrsina ovih ploski nije ravna, motorna testera je sekla...
Image
Kao jedno od potencijalnih resenja nam se ucinio ovaj princip
https://youtu.be/kublGY7mono
Naravno, samo jedan ovakav disk, nekakva "stubna",...
Gde se moze nabaviti ovako nesto? Smirgla u lamelama,...
Po meni, moguce je da bi dobar rezultat dao abrihter, da poravna, pa onda bilo koja slajferica
Post Reply