U pitanju je Å umarski fakultet, da razjasnim nedoumice. Na fakultetu postoji veoma dobro opremljena radionica, kojom upravlja smer koji se bavi preradom drveta, ali kao i kod većine ustanova u našoj državi, neke stvari ne funkcionišu idealno, pa je tako pristup šire radne zajednice toj radionici u suštini onemogućen. Iako je na papiru zajednička svojina, radionica je uvek zauzeta, kažu ti dođi sutra, pa kad dodješ ajde videćemo, dogovorićemo se za prekosutra, ali onda (karikiram) moraš doskakutati na jednoj nozi, takve su procedure i slične stvari, a suština je jasna ::neznam::. Stoga, zaboravili smo da to postoji i okrenuli se ideji da mi napravimo sebi radionicu, koju ćemo tipski opremiti i na taj način omogućiti pripremu uzoraka za premer. Donekle smo uspeli u tome, trenutno uspevamo da spremimo uzorke na način koji želimo, ali postoje neke stvari koje je potrebno unaprediti i podići na još veći nivo.
urosn
Њему посао најбоље врши drum sander. Само је питање да ли ће Ђумарски да финансира.
Nažalost fakultet nema mogućnosti da kao insitucija finansira kupovinu neophodne opreme, ali postoje fondovi koji su namenjeni za tako nešto, pa bi se uz znatan utrošak snage i vremena tu moglo aplicirati i na taj način doći do onog što nam treba. Naravno, tu je i lični džep koji uvek strada kada neko voli ono što radi, a nema sve što mu je potrebno da bi posao bio što efikasniji i lagodniji. Mislim da stolari dobro znaju kako to izgleda i o čemu govorim, jer stalno može još neki alat i oprema da se kupi i nabavi.
BR znači komšije smo i bilo bi zaista dobro da se vidimo i porazgovaramo. Marunakin je odličan, ovo ranije nisam video da postoj, ali u principu ovo je ona japanska veština sečenja tankih slojeva, gledao sam to već, ali sam zaboravio kako se tačno zove. Ipak, ono što čini ovaj slučaj jako specifičnim, pogotovo kad su sečiva u pitanju je poprečni presek i čini mi se da se jako mali broj ljudi susretao s tim, tako da su iskustva limitirana. Ova mašina seče duž ćelija, gde je otpor možda i desetak puta manji, da sada ne tražim precizan podatak po literaturi, a takođe zavisi i od anatomske građe same vrste drveta. Verujem kada bi se ovde kotur stavio da bi sila umesto rezanja izazvala deformaciju i kidanje, jer sečivo mora imati sva tri ugla optimalno definisana da bi se u ovom pravcu ostvarilo rezanje u tankim slojevima. Naravno, pritom bi se na ovoliku površinu oštrica jako brzo tupila. Ovo govorim iz iskustva jer imamo alat- Microtone, koji površinom seče 5 mm široke izvrtke (cilindrične uzorke drveta) i znamo koliki je problem bio naći prave uglove i konstruisati sečivo. Uzdužno sečenje je mnogo jednostavnije, dovoljno je samo dobro vođenje sečiva i više od pola posla je odrađeno. Zato smo se kada su u pitanju koturovi i okrenuli šmirglanju, ali trenutno moramo iz celih koturova da izvučemo 100 mm široke daščiče i njih spremamo stabilnoj šlajferici, tako što imamo improvizovani lift koji odozgo pritiska drvo na radnu površinu sa silom koji regulišemo zavrtnjom. Evo kako to izgleda jedan kotur isečen na širinu 100 mm i gotovo potpuno spreman za premer, odnosno koji je išmirglan sa P80-P300 i sada treba da ide na P600 i filc

, a kako jedan koji je pređen samo sa šmirglom P80

.
Ono čemu težim je priprema celih koturova, da izbegnemo krajcovanje na širinu šmirgle, jer na taj način gubimo i vreme, ali i deo informacija do kojeg možemo doći kada imamo celi kotur na premeru. Kada je reč o kalibrici odnosno na engleskom drum sander, ako je to identična mašina, a mislim da jeste, pre svega nameće se pitanje da li bi ona mogla bez paljenja površine da izšmirgla poprečni presek? To se pitam jer kod ručne tračne šlajferice gde isto tako idemo šmirglom na drvo, zadržavanje od 1.5 sekunde na istoj površini, usred velike toplote i trenja ostavlja tragove na površini. Zaista sam dosta gledao na jutjubu i nigde nisam video da neko prikazuje šmirglanje poprečnog preseka na kalibrici. Uvek je to neka daska i konvencionalna obrada uzdužnog preseka u kojem drvo ima drugačije karakteristike, pa je obrada lakša. Kada bi to recimo i funkcionisalo bez paljenja, onda se otvara pitanje da li bi iz prvog propuštanja kotur bio spreman ili je potrebno više propuštanja na jednoj granulaciji. Zatim, kako funkcioniše promena šmirgle na kalibrici? Nisam preterano tražio, ali do sada nisam naišao kako i koliko brzo može da se promeni bubanj, da li se to praktikuje i kako funkcioniše. Zbog svega toga, zaista ne znam da li bi to bilo moguće koristiti ovu mašinu za to dok se ne proba, pa sam odlučio da pitam ovu zajednicu, gde sigurno ima mnogo iskusnijih ljudi. Ja sam na bazi mog dosadašnjeg iskustva na ovom polju opredeljen za široku tračnu šlajfericu, ali čini mi se da to i nije baš lako nači na tržištu. Gledao sam neke homemade npr.
https://www.youtube.com/watch?v=0CxWR0cpluk, pa sam na osnovu toga i pomislio da je izrada takve jedne mašine najbolja. Čak sam planirao i sam da se upustim u tako nešto, ali nedostatak vremena i alata me čine limitiranim i prinuđenim da vam se obratim za pomoć.