Makita 6413

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
jiva
Majstor

Makita 6413

Post by jiva »

Eto da se pohvalim, sjela mi neka para pa se odlučio počasiti sa bušilicom

http://alatimilic.hr/shop/Makita-Busilica-6413

S obzirom da je sada na akciji cca 55eura (prije 100eura), definitivno best buy kupnja.
Rieč je o klasičnoj bušilici bez "čekić" mogučnosti sa dostatnih 450W, ali sa obzirom na veličinu (jako lijepo leži u ruci) i težinu 1,2kg. Meni osobno je potrebna za pravljenje predrupa za komfirmant i klasične iver vijke (radi se kuhinja), i rupa za pante, snage ima dovoljno i jako se lijepo vrti, naravno samo kvalitetne burgije i nema da ruka zaboli. Prije sam imao nekakvu Einhell iz Kauflanda za 20eura i to je neusporedivo, po završnoj obradi, težini i snazi, iako je Einhell 300W snažniji to se uopče ne primjeti u radu.
Inače sam oduvijek bio pobornik hoby alata ali čim sam primio prvi makita alat u ruku, polica se samo nadopunjuje a žena laže po pitanju cijene.
Imao sam priliku uzeti za sličnu cijenu maktec malo snažniju ali udarnu u kompletu sa koferom i nešto ono malo alata- što više služi kao navlakuša, ali ionako udarne bušilice tog ranga i nisu baš "udarne"
Tliko od mene...lijep pozdrav
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Dobri su im svi alati. Ja sam joj odmah zamenio taj brzostezuci futer standardnim jer su mi burgije cesto proklizavale.
jiva
Majstor

Post by jiva »

istina... meni je jednom ispala burgija, glava je relativno mala za muški pritegnuti
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

jiva wrote:istina... meni je jednom ispala burgija, glava je relativno mala za muški pritegnuti
Добар самостежући футер мора сам да стеже - не сме да проклизава.
Код доброг футера може да буде проблем одвити га ако се деси да бургија заглављује при бушењу он толико стегне да не може руком да се одвије
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

ja sam tu makitu uzeo pre 8 godina odlicna je isto tako na akciji bila 50 eura za busenje do 10 mm a za vece burgije nije jer je brza a sto se futera tice jos uvek sluzi ali mora ljucki da se stegne da nebi proklizavale burgije i onda nema problema: :prsgore: :skool:
smirglaj nikad dosta
jiva
Majstor

Post by jiva »

феникс wrote:
jiva wrote:istina... meni je jednom ispala burgija, glava je relativno mala za muški pritegnuti
Добар самостежући футер мора сам да стеже - не сме да проклизава.
Код доброг футера може да буде проблем одвити га ако се деси да бургија заглављује при бушењу он толико стегне да не може руком да се одвије
može biti da automatski otpusti kada dođe do preopterečenja-zaglavljenja...u tom slučaju se čuva motor, kao kod pojedinih modela bušilica...mada iskreno ovo je početni cjenovni razred makite, ne vjerujem da to ima, više je to da je problem
jiva
Majstor

Post by jiva »

Praktična bušilica s motorom snage 450 W mase samo 1,2 kg
Ergonomski dizajn za izravan prijenos sile na vrh alata
Vrtnja udesno/ulijevo s elektroničkom regulacijom i blokadom za trajan rad
Brzostezna glava
Kuglični ležaj omogućuje precizno bušenje ili uvrtanje

Može biti da je to ta blokada
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

jiva wrote:Brzostezna glava
pa da, brzostezna a ne samostezna. Isti je futer kao i na srafilici, ali rukom ga ne mozes zategnuti dovoljno, imam i ja jaku ruku ali ne vredi.

p.s.
"Vrtnja udesno/ulijevo s elektroničkom regulacijom i blokadom za trajan rad"
to ti je blokada dugmeta onim dugmencetom sa strane, da ne moras da ga drzis rukom kad je busilica montirana na stalku.
Last edited by Pezzo on 24 Jan 2015 22:33, edited 1 time in total.
jiva
Majstor

Post by jiva »

joj da blokada prekidača:tummenupp:
jiva
Majstor

Post by jiva »

razmislit ću i o zamjeni glave, nakon malo prakse vjerojatno
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

taj futer se skida sa dva viljuskasta kljuca istovremeno, jer su tu dve matice jedna do druge.
klaywert
Šegrt

Post by klaywert »

Ja sam je kupi tamo 2004 za nekih 100€ tad, ne smem ni da se setim šta sve nije rađeno sa njom, i armirani beton sam bušio sa njom i asfalt kada sam postavljao zaštitne rešetke na friždere ispred lokala. Prošle godine sam promenuo glavu jer već nije mogla da se manja burgije stegne kako treba. Kad sam kupovao, kupio sam sa redovnom glavo i sad sam stavio redovnu ne brzostezujuću. To je nešto neuništivo, od tad samo Makita (kad ima para za nju :( ).
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

ne menjaj glavu nizašta na svetu,ekstra odrađuje svoj posao,jedino ako si toliki baksuz da se potrevi loša :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Joj sto volimo da stegnemo burgiju, onako iz pete :)
Samo ne znam sto prave onako kratke kljuceve, to bi trebalo da ima polugu bar pola metra da bi se steglo ljudski :)

Mozda zato sto volimo i da pritiskamo ko mutavi jadnu busilicu, da je teramo u nejvecu mogucu brzinu iako busimo velikim precnikom burgije...

A mozda je sve to zajedo posledica tupih ili neodgovarajuce ostrenih za dati materijal, ili kilavih "al bile su jeftine" burgija :)
Sta? Burgije se ostre? I nisu sve iste? :)
zvucnik
Zarezivač olovaka

Post by zvucnik »

Kakva su trenutna iskustva sa Makitom,imam ponudu da je kupim za 65 eura novu.Posto se ne razumijem,tek ucim i skupljam alat,kakva je ovo busilica.Da li je dobra za rad u drvetu,srafanje.Ide li u metal tesko? u beton ne ide nikako ?
Post Reply