Električno rende kao abrihter/diht (ravnjača/debljača)

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nisam ja misio da treba da pazari neku veliku radionicku masinu (to je em van budzeta, em daleko od primera i klase koje je Pero naveo). Samo poredim ove male, odnosno metabo/makitu sa enhel/gude...

Posto napisa: "S obzirom na cijenu , sa prvim poslom sam je isplatio", to, koliko se ja razumem u matemariku, znaci da bi onu dva puta skuplju otplatio od dva posla :)
A recimo razlika od bernarda do metaba je manja od duplo, negde oko 75%.

Pored toga u vecini poredjenja zaboravljamo na stavku zvanu "apsolutno", pa samo poredimo koliko je nesto "relativno" skuplje. Postoji ozbiljna razlika izmedju poredjenja jeftinog i dva puta skupljeg automobila i alatke. Ta "dupla" cena se kod auta razlikuje za 10.000 E, a kod alata za 200-300E. Vecina nas je u stanju da za par meseci namakne 200 evrica, dok 10.000 jedino ako otvorimo banku (kalauzom :))
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ne mozes ti Ropee da gledas na taj nacin ni jednu masinu. To je bez veze i kupovina na slepo, pa nesto bude bolje a nesto ne bude uopste dobro. Ti najjeftiniji proizvodi mogu mnogo lepo da izgledaju, ali razlike su, osim u preciznosti, i u kvalitetu ugradjenih materijala. Pa, kad uporedis i dve burgije, pa ce ti se neka iskriviti ko ekser, a neka ce ti trajati i trajati. Tako sam kupio na primer jednu jeftinu ubodnu i to je rezalo dok nisam stavio list sa kontra zupcima. I raspala se posle 10 cm reza. Makita kosta, ali i najjeftinija je napravljena od istog celika kao i ona najskuplja. I naravno, otisao sam i kupio Makitu. Prodavac mi je nudio i jednu Hilti, koja je jos dosta bolja, a za istu cenu, medjutim nije mi se svidjala jer je ona bez drske i treba je drzati sa obe ruke, nezgodna je za jednu. I sve sto sam kupio jeftino, ubrzo sam kupovao ponovo i placao skuplje.
I sad, u ovom slucaju, Pero nece preko zime nista ni raditi, tj. malo je verovatno, pa moze i da saceka jos pola godine i kupi za taj novac kvalitetan alat. Kad je i do sada mogao bez toga, nista mu ne znaci ni ove zime.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Pezzo wrote:... I naravno, otisao sam i kupio Makitu. Prodavac mi je nudio i jednu Hilti, koja je jos dosta bolja, a za istu cenu, medjutim nije mi se svidjala jer je ona bez drske i treba je drzati sa obe ruke, nezgodna je za jednu.
Uh kakvu si gresku napravio!!! :groota:

Samo je problem dok se ne naviknes, a to je prvi rez, ti modeli bez rucke su mnogo laksi za kontrolu i drze se sa jednom rukom!

A Hilti je za Makitu Bog! ;)
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Pokolebao sam se kad sam primetio tragove na srafovima da je bila otvarana i odustao. Inace je i dosta tezak Hilti, a osovina mu je celicna i debela jedno 2 cm, mocno izgleda. Dobra je i makita: http://www.toolshop.mihu.cz/detailokno. ... kceob=vyr# mada je i ona 2,4 kg, ali je opet dosta laksa od Hiltija.

Oni koji nemaju iskustva u radu, cesto naprave pogresan izbor pri kupovini. Nije uvek bolje ono sto je vece i skuplje. Ako na primer radis neke poslove na montazi, najcesce je pogodniji laksi alat, na primer cirkular ili blanja. Koristio sam mnoge makitine alate i najlakse mi je bilo sa onim najmanjim cirkularom i najmanjom blanjom, a i kada se radi o srafcigeru i tu je bolji onaj bez kvacila, a on je inace i jeftiniji. Pa kad se kupuje orbitalna brusilica, ljudi uopste ne znaju sta da odaberu, obicno je to neka budza od koje ti za 2 minuta utrni ruka do glave. Prema tome nije sve jedno kolika je tezina nekog alata, nije sve jedno ni da li je napravljen od spialtera ili kvalitetnog celika i sl.
Last edited by Pezzo on 19 Dec 2012 13:16, edited 1 time in total.
Pero
Precizni šegrt

Post by Pero »

Svršeno dobro razumijem obje "struje".

Kvaliteta je izuzetno bitna. I zbog toga ima svoju cijenu. To poštujem.
Do sada sam koristio low-cost alate (za jednokratnu upotrebu) kao što su Alphatools, Einhel, Skill.
Međutim, kad sam u jednom jedinom tjednu razbio/spalio tri kutne brusilice (stokunašice), odlučio sam kupiti nešto pošteno. Zeleni Bosch PWS 600. Odradio je ogradu na terasi i konstrukciju za stepenice. Radi i dan danas...
U zadnjih par godina sam spalio 3 glodalice. Zamjenu sam im našao u zelenom Boschu (POF 1400 ACE). To je jedna druga kategorija...
Znam da za vas profesionalce zeleni Bosch nije nešto, ali ja sam oduševljen...
Kad bi znao da ću imati dva~tri posla, ne bih razmišljao skunde. Kupio bih nešto kvalitetno.

Međutim, ja sam amater. Meni je drvo hobi. I kod mene će debljača raditi 3~4 sata mjesečno.
Tako da bi i "kung-fu" mašina vjerojatno odradila posao.

Fora je u tome što baš sad imam love (400 €) i slobodnog vremena (2 tjedna praznika).
Ako pričekam 6 mjeseci, vjerojatno će se buđet istopiti na neke druge stvari...
Ah, odluke, odluke...
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

"2 tjedna praznika"
----
pa... bice 2 tjedna ako nas prekosutra zaobidje smak sveta :) a ako nas ne zaobidje, onda ko prezivi imace sve gratis :)
Ali, za par malih poslica bolje casti nekog stolara par piva, da ti provuce kroz diht sta ti bude trebalo, pa kad kupujes diht, kupi ga da valja a ne da se bavis popravkama i modifikacijama onoga sto su proizvodjaci brljali. Sad momentalno mislis tako, ko da ce ti pobeci prilika, ali nije tako. Svi se mi po nekad tako zapalimo za nesto, a onda uvidimo da smo pogresili sto nismo bolje razmislili.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pozajmis suraku 400 evrica, da ti ih vrati kroz 4 meseca :)
U medjuvremenu skupis kintu, stigne prolece, i mozes da krenes da radis.

A praznike provedes tamaneci prasice i pivo :skool: :part:
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Pero , imenjače :skratta: , ako se želiš igrati , slobodno kupi jeftiniju mašinu . Pogledaj i na stranicama Bernardo , ali i pogledaj u Baumaxu imaju odličnu kolekciju strojeva .

Za sve strojeve možeš naći rezervne dijelove , noževe a sad ja mogu reći da sa svojom malom debljačom nisam pogriješio , a mene je potaknuo jedan poznanik koji koristi tu malu blanju za rad na terenu , on izrađuje vrtne kućice , paviljone , nadstrešnice i rekao mi je da je strojček super ( koristi je kao pripomoć van radione ) - to je meni bio dovoljan motiv da se odlučim :prsgore:

A sad pezzo i mbole ja vjerujem da je vama jednostavno čekati 2,3 mjeseca ili godinu do kupnje neke mašine , no nekome nije .

Ja sam svoj stroj kupio iz nužde , da napravim posao na vrijeme , nisam imao baš neki veliki raspon strojeva u okolici , bilo je dati za ovaj oko 300€ ili za slijedeći 1100 € ( metabo - veći , širi , skuplji ) i nije mi bilo teško za odlučiti .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Svako od nas ima svoj rezon i svako je sa neke strane u pravu. Kada se nadjem u takvim situacijama, polazim od toga da tehnickim stvarima pada cena i izlaze novi modeli, a drugo sto mi padne na pamet je da sam tolike godine ziveo i bez toga pa mogu jos koji mesec. Trece, vecsi pisao kako poznajes par njih koji koriste kombinirku Mio-Standard. Mogu da ti kazem da nema toga ko je nije prepravljao, pa je neko podesi malo bolje neko malo losije. To znaci da si stvarno kupio nesto da se igras, a ne da radis. Za servise i robu znamo kakvi su iz samousluge, po meni to je uzmi-vidi-baci. Kako misli da mu se vise isplati, tako ce i uraditi. Moje misljenje je da je najjeftinije od onoga sto valja bas taj Metabo, bar za sada. A znam i ja da ih ima i za 300 evra, pa i manje. I kad kupujes burgiju, pa ih imas da biras od 0,5 evra, 3 evra, 6 evra i 10 evra, a izgledaju sve isto.
Pero
Precizni šegrt

Post by Pero »

A, jel može jedno bedasto pitanje:
Čemu služi ravnalica? Ali u detalje...

Znam da služi za ravnaje jedne stranice daske. Ali, zar se to ne može napraviti pomoću debljače? Mislim, što bi se desilo da se u debljaču nagura valovita/nesavršena daska? Da li bi nakon par prolazaka daska bila ravna/paralelna s obje strane?
Na videu (http://www.finewoodworking.com/workshop … umber.aspx) tip radi nekakvu čudnu konstrukciju na koju stavi dasku i onda sve gurne u debljaču. Čemu? Zašto jednostavno nije gurnuo samo dasku u debljaču? Zar ne bi rezultat bio isti?
Ili ja nisam uspio skužiti učemu je štos...
Za sada jedninu prednost ravnalice vidim u tome što daska može biti jako debela, pa da ne stane u debljaču.

I jedno pitanje off topic:
Vjerojatno ću raditi ormar s kliznim vratima - od iverala.
Da li mogu iveral zamjeniti punim drvom?
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Ravnalica služi za ravnanje , plohe , kuteva , .... da bi dobio pravi pravokutni / kvadratni oblik iz debljače , moraš prvo napraviti dvije ivice pod 90 stupnjeva , tako kada prolaze kroz debljaču na izlazu imaš sve prave kuteve .

Možda najlakše da pogledaš tutorijale na you tube- u
Last edited by ropee on 21 Dec 2012 12:28, edited 1 time in total.
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Debljaca ne moze da izvede ravnanje povrsine. Ona je da tako kazem "jednodimenzionalni" alat, to jest skida materijal duz jedne linije.

Zamisli da imas dasku koja je upredena. Kada je guras kroz debljacu, debljaca ce napraviti da druga stranica bude paralelna sa prvom, ali ce obe biti upredene.
Debljaca prilicno jako pritiska dasku tako da ako imas krivu dasku, ona se dok prolazi kroz debljacu ispravi, ali cim izadje napolje ponovo se iskrivi.

Ta skalamerija sluzi upravo da bi dobio jednu potpuno ravnu povrsinu. U sustini podmetanjem na mestima gde je daska kriva, ti je "podupres" i ne das debljaci da je "ispravlja.

Upravo dobijanje jedne ravne povrsine je posao ravnalice. Kod nje daska jednostavno lezi na potpuno ravnoj ploci, bez pritiska koji bi je "ispravljao". Ako imas recimo dasku koja je kriva uzduz. Postavis je na ravnalicu tako da lezi udubljenom stranom dole. Pri prvom prolazu, ravnalica ce skinuti materijal samo na krajevima. Pri drugom jos malo od krajeva ka sredini, i tako dok ne dodjes da je cela donja povrsina obradjena. Slicno je i ako je daska upredena, prvo ce se skidati materijal na dva ugla, pa onda sve vise dijagonalno, sve dok na kraju cela povrsina ne bude ravna.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Pezzo wrote:Svako od nas ima svoj rezon i svako je sa neke strane u pravu. Kada se nadjem u takvim situacijama, polazim od toga da tehnickim stvarima pada cena i izlaze novi modeli, a drugo sto mi padne na pamet je da sam tolike godine ziveo i bez toga pa mogu jos koji mesec. Trece, vecsi pisao kako poznajes par njih koji koriste kombinirku Mio-Standard. Mogu da ti kazem da nema toga ko je nije prepravljao, pa je neko podesi malo bolje neko malo losije. To znaci da si stvarno kupio nesto da se igras, a ne da radis. Za servise i robu znamo kakvi su iz samousluge, po meni to je uzmi-vidi-baci. Kako misli da mu se vise isplati, tako ce i uraditi. Moje misljenje je da je najjeftinije od onoga sto valja bas taj Metabo, bar za sada. A znam i ja da ih ima i za 300 evra, pa i manje. I kad kupujes burgiju, pa ih imas da biras od 0,5 evra, 3 evra, 6 evra i 10 evra, a izgledaju sve isto.
Rezoni su rezoni a nužda je nužda.
U tri dana mi otkažu dve male brusilice.
Treba mi a nemam ni jednu. A i pare nisu na vidiku.
U Metrou kupim za 1400 din nešto kinesko - ni sada ne znam kojeg imena. Kupovina u kasne sate - servis kupaca ne radi i ne overim garanciju.
Sutradan je uključim i bez opterećenja za nepun minut glava sa zupčanicima vrela skoro usijana. Nasmejem se sebi što sam bacio 1400 din. Rešim da vidim šta se dešava - motor hladan a zupčanici vreli. Otvorim je a tamo nešto što najviše na balegu liči a glumi mast za podmazivanje. Operem i stavim kvalitetnu mast, zatvorim poklopac i ponovo proba. Sasvim drugi zvuk i hladna k'o špricer.
Posle skoro godinu dana u Metrou kupim još jednu istu - bila akcijska prodaja a cena =900 din. Srpska računica - za prvu nemam garanciju pa će ova druga da garantuje i za nju. Ista priča iako je i po godini proizvodnje razlika. I nju operem i podmažem i do sada rade obe kao prave.
Kupljene su 2008 i 2009 godine. Potrošile su do sada više od 20 reznih ploča i gomilicu brusnih. Samo vodim računa da čim osetim da je sva mast pobegla iz zupčanika otvorim kućište i ponovo ubacim mast u piksnu jer one nemaju ležaj na donjoj strano osovine, i da namažem veliki zupčanik.
I sa njima se može dosta posla uraditi samo ako je čovek strpljiv.
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

E moj Feniks pa ti misliš da je 20 reznih ploča nešto ? Vidi ja se zezam i sa metalom i sa drvima !! Womax brusilicu nisam dirao i imo problema već godinu ipo. Istina samo sam je podmazo grafitnom mašću al posle godinu dana ! Kolektori su otišli za dobrih 1,5mm ( mereno ) Četkice prve koje su bile više nikad nisu stavljene takve ,već metabove pravi grafit da se razumemo ! Prvi test joj je bio kao nova na metalnom mostu od 15 metara brušenja i skidanja farbe ! 4 sata rada sa malim prekidima ,na svakih sat recimo !!! Ako sam u životu sjebo nečeg najviše od alata to su brusilice ! Blekendeker slava mu Bosch 1400w GH 125 i Dewalt 900w takođe !! A ova je koštala 1900 din sa garancijom od 2 godine znači još je pod njom ! Sramota ?
Dva put zine , a tri put slaže
Pero
Precizni šegrt

Post by Pero »

Bio sam u Graz-u u shoppingu, pa sam usput obišao nekoliko baucentara...

Hornbach
Einhell RT-SP 260 799 €

Bauhaus
Metabo HC260 C 1029 €
Woodstar PT85 (kung-fu model) 199 €

Baumax
Guede GAH 1300 (nema debljaču) 175 €
Einhell RT-SP 260 D (trofazna struja) 799 €

Obi
Nema ništa

Zgonc
Metabo HC260 C 899 €
Einhell RT-SP 260 799 €
Einhell BTSP 1300 199 €
Scheppach HT 850 229 €

Vidljivo je da su austrijske cijene 20% niže od hrvatskih.
Kad bi se dobio austrijsku povrat poreza, i kad na carini ne bi morao platiti PDV, to bi bila super prilika...
Post Reply