Industrijski usisivači (JET i slično društvo)

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Đorđe
Moderator
Moderator

Post by Đorđe »

Samo roštilj :)
Last edited by Đorđe on 25 Mar 2010 23:23, edited 1 time in total.
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

Ne bojim se nekakve eksplozije ili zapaljenja nego mi smeta sto su cijevi blizu plafona i skupljaju na sebe i oko sebe prasinu(naravno zbog elektriciteta) od ostalih masina koje nisu spojene na usisivac. Na plafonu ,oko cijevi nakon nesto vise od godinu dana se nakupilo gotovo 1 cm prasine..Inace radionicu sam omalterisao i okrecio i sad kad pogledam plafon.. :mad: :o :mad:
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Pa zica treba da bude ogoljenja. Dalje, treba da bude IZNUTRA jer je sam cevi zid izolator.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

Znaci ako je omotam s vana nece smanjit elektricitet....

velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Ja cenim da je tako, ali pogleaj malo one sajtove koji se bave ciklonima i otprasivanjem. Sigurno ces naci nesto.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

tishler wrote:Znaci ako je omotam s vana nece smanjit elektricitet....
Sa spoljne strane PLASTIČNIH cevi ga nema (jer nema strujanja čestica prašine), a sa unutrašnje strane stvoreni elektricitet ne "probija" na spoljnu stranu jer je plastika izolator. Dakle, motanje PLASTIČNIH cevi sa spoljne strane je "džaba ste krečili" posao. :)
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

A ako omotam zicu u unutrasnjost cijevi smetat ce protoku piljevine

metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

tishler wrote:A ako omotam zicu u unutrasnjost cijevi smetat ce protoku piljevine
Minimalno. Mnogo su veći gubici ukoliko ti cevovod ima mnogo L i T spojeva. Imaš čitavu temu u vezi toga viewtopic.php?pid=14895#p14895
digger
Majstor

Post by digger »

Mene vise zanima tehnika motanja zice sa unutrasnje strane i na sta bi se ona motala, odnosno kako bi stojala?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

digger wrote:Mene vise zanima tehnika motanja zice sa unutrasnje strane i na sta bi se ona motala, odnosno kako bi stojala?
Ovo je interesantna tema. Prvo je otvorena diskusija u vezi ciklona, a zatim i o tome da li je uopšte potrebno uzemljenje. Sada, da ja pravim svoju radionicu i sistem za otprašivanje, ja bih potražio antistatičke plastične cevi za cevovod, a centralni rezervoar za prašinu bih propisno uzemljio. Dakle, motanje plastičnih cevi sa unutrašnje strane ne bih ni pokušavao. Kod metalnih cevovoda bih, da sam profesionalac, pratio propise o PP zaštiti. Kao amater, hmmmm.......... (to prepuštam vama na dušu).
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

interesantno mi je ovo oko zice u cevima i u potpunosti se slazem ali ja vec godinama koristim pvc cevi za otprasivanje i nisam uocio te probleme(puj puj daleko bilo ikome)tako da se to mozda moze desiti ako se radi u 3 smene na nekoj masini bez prestanka(tipa le-man)gde se samo menjaju operateri a masina radi konstanto,naime kad se zavrsi radni dan pretpostavljam da ima dovoljno vremena do sutra ujutro da se "naboj"isprazni,a mozda zavisi i od vrste piljevine(drvene) ili prasine od univera ili mdf-a.:rolleyes:
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

Uhhh..sad sam u dilemi sta da radim...izgleda da je bolje da zamijenim cijevi ali su mi finansije malo "labave"pa cu malo da sacekam... hvala na odgovorima..

velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Mozda je dovoljno da samo pustis zicu duz unutrasnje starane cevi pa da ti to znacajno smanji elektricitet.
digger
Majstor

Post by digger »

Jel neko ima informaciju sta kaze zakon o ovome? Ili je to ostavljeno da se resi ko kako zna?
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

velja wrote:Mozda je dovoljno da samo pustis zicu duz unutrasnje starane cevi pa da ti to znacajno smanji elektricitet.
Jedan kraj zice spojim na masinu pustim kroz cijevi a drugi na uzemljenje i tako svaku masinu ..da li ce to imati kakav efekat.Zica je debljine 3 mm.

Post Reply