Ne bojim se nekakve eksplozije ili zapaljenja nego mi smeta sto su cijevi blizu plafona i skupljaju na sebe i oko sebe prasinu(naravno zbog elektriciteta) od ostalih masina koje nisu spojene na usisivac. Na plafonu ,oko cijevi nakon nesto vise od godinu dana se nakupilo gotovo 1 cm prasine..Inace radionicu sam omalterisao i okrecio i sad kad pogledam plafon..
tishler wrote:Znaci ako je omotam s vana nece smanjit elektricitet....
Sa spoljne strane PLASTIČNIH cevi ga nema (jer nema strujanja čestica prašine), a sa unutrašnje strane stvoreni elektricitet ne "probija" na spoljnu stranu jer je plastika izolator. Dakle, motanje PLASTIČNIH cevi sa spoljne strane je "džaba ste krečili" posao.
digger wrote:Mene vise zanima tehnika motanja zice sa unutrasnje strane i na sta bi se ona motala, odnosno kako bi stojala?
Ovo je interesantna tema. Prvo je otvorena diskusija u vezi ciklona, a zatim i o tome da li je uopšte potrebno uzemljenje. Sada, da ja pravim svoju radionicu i sistem za otprašivanje, ja bih potražio antistatičke plastične cevi za cevovod, a centralni rezervoar za prašinu bih propisno uzemljio. Dakle, motanje plastičnih cevi sa unutrašnje strane ne bih ni pokušavao. Kod metalnih cevovoda bih, da sam profesionalac, pratio propise o PP zaštiti. Kao amater, hmmmm.......... (to prepuštam vama na dušu).
interesantno mi je ovo oko zice u cevima i u potpunosti se slazem ali ja vec godinama koristim pvc cevi za otprasivanje i nisam uocio te probleme(puj puj daleko bilo ikome)tako da se to mozda moze desiti ako se radi u 3 smene na nekoj masini bez prestanka(tipa le-man)gde se samo menjaju operateri a masina radi konstanto,naime kad se zavrsi radni dan pretpostavljam da ima dovoljno vremena do sutra ujutro da se "naboj"isprazni,a mozda zavisi i od vrste piljevine(drvene) ili prasine od univera ili mdf-a.
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Uhhh..sad sam u dilemi sta da radim...izgleda da je bolje da zamijenim cijevi ali su mi finansije malo "labave"pa cu malo da sacekam... hvala na odgovorima..