Pokazite nam sta koristite od rucnog alata

Rad sa ručnim alatima
Condor
Šegrt

Post by Condor »

@mbole
Hvala puno. Uh, ocekivao sam da kosta, ali je cijena ipak nadmasila moju mastu. :D
A volio bih znati gdje su nasli te Uniorove za 8000 din, pa ako saznas, napisi i to molim te. Inace, i ovaj Snap-on je sa prihvatom 3/8, samo sto ide do ~140 Nm, e sad, da li je to malo previse za 3/8, ne znam.

@Pezzo
Stoji sve to sto kazes, ali... Odes npr. do majstora (ili vulkanizera) da ti promijeni tocak, a on uzme onaj pneumatski kljuc i krne srafove kao da zavrce na bageru, razvali glavcinu tocka, a ne alu felnu (cast izuzecima). Ili dotjeram da zamijenim svjecice, a on ih zavrce "po osjecaju" (sto sam mogao i sam). I povrh svega, sve to platim (istina, sitno, ali za par godina se za neke poslove nabere i za dobar komad alata)... Neka hvala, 'bes ti to, necu od sebe da pravim invalida, bar ono sto mogu sam da uradim, uradicu i bar ce biti kako treba (doduse, kostace me, bar u ovom slucaju, ali eto).
A inace, i ako ne gledamo financijski aspekt, uglavnom u ovoj nam nasoj Srbiji covjek ne moze dobiti postenu uslugu za sopstvene novce (osim ako nemas bas nekog po preporuci), cak ni za mizerne stvari ponekad.
Ali opet, slazem se sa tobom da ne vrijedi prziti novac na stvari koje ces upotrijebiti jednom u zivotu (najbolje posuditi/pozajmiti, ako imas od koga - ja za moment kljuc nisam imao nikog).
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Razumem te, mnogi fusare u svom poslu, ali ipak ne svi. NS nije tako mali da ne mozes da nadjes dobrog majstora. Inace sam i ja isto razmisljao, pa mi se nagomilalo alata i zidarskog i molerskog i elektricarskog i stolarskog, vodoinstalaterskog, keramicarskog i neznam cega jos. I to je pogresno jer sam mogao mnogo vise da profitiram da sam sve to i svo izgubljeno vreme ulozio u svoj posao. Ovako, kad radis sve i svasta, nakupis gomilu nekvalitetnog alata i opet to rezultira manje-vise fuserajem. Ako ne izgubis na kvalitetu, izgubices na vremenu, pa zato moras i kod vulkanizera da ti za malo novca zameni gume i balansira ih, ili na centriranje trapa i sl. I da hoces, ne mozes sve sam, trebalo bi se rastrzati na 1000 strana. Da je srece i da smo svi profesionalci koji pruzaju dobre usluge, pa da imamo poverenja jedan u drugoga, bilo bi najbolje, ali opet, nije ni da ih nema.
Condor
Šegrt

Post by Condor »

Nije NS mali, slazem se, moze se naci dobar majstor (sto se auta tice), ali problem nastaje ako vozis egzoticnu marku auta, kao ja. ;) A dobar majstor nikad ne radi sve brendove (bar ne neke opipljivije poslove). Ali sad odoh skroz off-topic, krenusmo od tockova i svjecica, a zavrsismo o majstorima... :D

Kakogod, moment kljuc je nesto za sta se ne kajem sto sam uzeo, bar ne za ove pare, ali tvoj misljenje da je suludo bacati pare za razne kojekakve alate koje ces jednom u zivotu upotrijebiti potpuno podrzavam! Ipak ce ovaj moment kljuc zatrebati vise od jednom ili dvaput, apsolutno ne sumnjam u to, a kad ga sad izbazdarim i sredim, miran sam dok sam ziv (necu ga koristiti toliko da bih ga morao bazdariti svaki godine, kao recimo profi majstori). ;)

Izvinjavam se na off-topic, kad stignem, bacicu i koju sliku.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nisam se jos cuo sa drugarom, a inace kljucevi koje oni koriste (uglavnom imaju Gedore-ove) se bazdare na svakih 5000 stezanja.
Za "po kuci" potrebe, to je ihaaaaj.

Sto se tice nabavljanja alata koji nam cesto i nije bas neophodan, sa jedne strane moram da se slozim sa Pezzom, ali... uvek ima neko ali :)

Bojim se da smo poceli bas sve da posmatramo kroz profit.
Verovatno je procenat ljudi kojima je zadovoljstvo da nesto rade i majstorisu daleko manji nego onih koji vole da sede pred televizorom i gledaju utakmicu, al ima i nas.
Kad kupim alat meni to najcesce uopste nije s namerom da nesto njime zaradim, vec mogucnost da sebi priustim jos neko zadovoljstvo (verovatno 95% alata koji imam je iz te price).

Tako da: svako magare ima svoje veselje :)
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

mbole wrote:Kad kupim alat meni to najcesce uopste nije s namerom da nesto njime zaradim, vec mogucnost da sebi priustim jos neko zadovoljstvo...
U potpunosti se slazem, i mene rodjena tema malo davi, jer bi sve slikao i podelio sa drugima, ali mnoge stvari nisu iz stolarije.

Iz moje okoline nikoga alat ne dotice, ali sa ovog foruma svi ga vole, pa ko veli...

More budem li video jos jedan post bez neke slike...:tillfreds:...ima da bidne :pun:

p.s

A po pitanju bazdarenja vala ga bas premasno naplacuju (ajde 2-3k dinara), ali 50 merkelovih to je preeeeemnogo.
Pa centriranje trapa na kolima je 2.5k dinara (Beograd-bas dobar servis), i to lasersko digitalno Hofmann masine.
Na cemu li samo bazdare kilo kljuc da mi je znati i koliko to traje ::neznam::
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

@mbole
Bojim se da smo poceli bas sve da posmatramo kroz profit.
Verovatno je procenat ljudi kojima je zadovoljstvo da nesto rade i majstorisu daleko manji nego onih koji vole da sede pred televizorom...
--------
Sa jedne strane si u pravu, ali ja sam se zatrpao sa raznim glupostima, ne znam ni sta ce mi sve to. Sada bih najvise voleo da imam samo jednu do dve masine kojima bih mogao da se bavim nekom delatnoscu i da profesionalno i kvalitetno izradjujem samo nekoliko artikala. Sad sam "uhvatio" seba da sam postao i bravar varilac, pocetnik :) i razmisljam gde cu ja sa svim tim alatima i zasto mi je sve to trebalo. Desava mi se da ne mogu ni da nadjem sta sam gde ostavio i stalno nesto dokupljujem od alata i stalno jos nesto fali. Kod jednog beogradskog stolara sam video pun sanduk glodala, ima firmu i zaposlene, ali vidim da i on pati od istih bolesti - pretrpavanja alatima. A realno, ako bi se covek ogranicio na samo odredjeni asortiman, mogao bi mnogo bolje da prodje, da ima mnogo bolji kvalitet i mnogo veci kapacitet neke proizvodnje koja bi mu koristila i da bolje profitira. Profit jeste bitan, bitno je da znas da vreme trosis na nesto korisno i ta okolnost donosi i satisfakciju da nastavis. Kako se oseca slikar od koga niko ne kupuje slike ? E pa tako bi se osecao i ti da nesto pravis, a nikoga ne interesuje. Lep je ovaj hobi, ima dosta prostora za kreativnosti, narocito ako volis dizajn ili restauraciju na primer, konstruisanje novih alata i sl.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pravo da ti kazem, retko sta od onoga sto pravim da je i video iko osim mene. Meni je zadovoljstvo da ga pravim, posle ga cesto i zaboravim.

Izmedju ostalog, gomila prijatelja me je nagovarala da pocnem da se bavim ovim kao dodatnim poslom. I dalje to zestoko odbijam.
I svog posla (koji veze nema sa stolarijom, niti nekim zanatom) mi je preko glave, samo jos treba i od hobija da napravim posao, pa da ostanem i bez tog zadovojstva.

Sto se tice kilo kljuca i cene za bazdarenje, koliko sam ukapirao, prilikom bazdarenja se izmedju ostalog menjaju i opruge unutar kljuca. U sustini cela pamet kljuca je u tim oprugama (ovo okolo je gvozdjurija, to jest kljuc ko i svaki drugi). Tako da je to vise "remont" nego klasicno bazdarenje.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Nabavljeno skoro, staro preko 15-ak godina nikad upotrebljeno :D.
Drugim recima imas devicu u kuci i nikada da probas :rodna: ... samo malo ambalaza pohaba od tamo vamo drzanja.

Image

Image

Image

Image

Image

p.s

Jos iz perioda kada je Bahco naziv bio samo rogobatna fikcija, a Kina zemlja u kojoj jedino prave pirinac i vatromet :forvonad:

p.s2
Naravno da ga necu koristiti :cool:

I odvec ima novih dleta ima na http://www.mehr-als-werkzeug.de/categor ... 96CCEAAB9C
dragisa dragisa
Majstor

Post by dragisa dragisa »

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

evo malo i nekih mojih drangulija iz fijoke :)

Image
Samolepljiva smirgla za orbitalnu brusilicu, gradacija 280.

Image
Filter za pistolj sa teglom

Image
Pistolj HVLP marke Wagner

Image
Gaza sa voskom za brisanje prasine

Image
Menzura od 10 ml za toniranje lakova

Image
Metar
Last edited by Pezzo on 15 Dec 2012 22:46, edited 1 time in total.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

@dragisa dragisa i @Pezzo,
Moje pohvale po pitanju izbora i kadrova ;)

@dragisa dragisa

Samo bih vas kolega zamolio da slike kacite ako nije problem direktno na sajt stolarskeradionice, a ne preko posrednika (dodaj.rs).
Imam zebnju da ta besplatna kacenja vremenom izvetre i da od slike ili ne ostane nista na forumu ili budu samo mali formati (valjda ih sa servera sistematski zbog ustede prostora brisu).
zac
Zarezivač olovaka

Post by zac »

Od rucnog sitnog alata (kljucevi, srafcigeri, gedore, torx, imbus...) Unior, Gedore, Beta, .... a ima tu i jeftinih Kineza danasnjice. :P
Sto se tice elektricnog alata: Tri busilice Iskra VV 508L, rucno rende Iskra SK82B 400W, rucni cirkular B&D BD855 1020W 160x16 mm. , rucna ubodna testera Iskra i Einhell, rucna tracna brusilica Bosch 800W, rucna glodalica Iskra-ERO + Kineska glodala :D , ugaona brusilica Bosch 115 mm.

Slike ovih dana.
Last edited by zac on 16 Dec 2012 23:42, edited 1 time in total.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

zac wrote:Sto se tice elektricnog alata: Tri busilice Iskra VV 508L....
Uuuuu lave :forvonad: cak tri :buga:.

Ja imam jednu 502 :cool: u mint stanju (deaktivirao sam je iz upotrebe, pa je cuvam kolekionarski).Trenutno radim sa Einhelom (koja je uzeta za privremeno, ali me vec tri godine sporadicne upotrebe, lepo sluzi).

btw.
Tema su rucni alati...mada i busilica se drzi u ruci :D

Image

Xexe ne mogu da odolim samo ovaj put :oskyldig:

p.s
Inace sam pre neku godinu istu sliku postavio na jedan drugi forum.
zac
Zarezivač olovaka

Post by zac »

Evo malo rucnog sitnog alata...

Image

Uploaded with ..us
Image

Uploaded with ..us
Image

Uploaded with ..usImage

Uploaded with ..us
Image