Moji pocetnicki radovi
- maricaiivica
- Moderator
Svaka dasko koju si iskoristio za izradu ploce tezi da se iskrivi. To krivljenje mozes da predvidis ako sa cela pogledas orijentaciju godova. Pogledaj skicu na temiwinston1989 wrote:.... Sto se tice orijentisanja pravca vlakana, na to iskreno nemam odgovor jer nisam siguran na sta mislite. Verujem da je to vestina starih majstora al ja jos nisam dostigao taj nivo. Sto Sasa kaze, sreca je da radim sebi pa cu se nauciti na greskama ako i kad ih bude...
http://www.stolarskaradionica.com/forum ... 498#p89498
Ideja je da redjas elemente tako da jedan tezi da se savije na jednu stranu, sledeci na drugu,...
Nadam se da sam jasan
- winston1989
- Samostalni majstor
BR:
Sto bih se ljutio, u kuci na gas i na drva, a u radionici na norveski radijator. U kuci bude oko 22 stepena a u radionici oko 17, vlagu sam merio samo na zidovima i svi su suvi, zaboravio sam procenat al znam da mi svuda lampica bude na zelenom. U radionici isto. Procenat u vazduhu nemam kako da izmerim.
Sto bih se ljutio, u kuci na gas i na drva, a u radionici na norveski radijator. U kuci bude oko 22 stepena a u radionici oko 17, vlagu sam merio samo na zidovima i svi su suvi, zaboravio sam procenat al znam da mi svuda lampica bude na zelenom. U radionici isto. Procenat u vazduhu nemam kako da izmerim.
Last edited by winston1989 on 05 Dec 2017 19:42, edited 1 time in total.
Malo je bolja situacija nego kada se grejes na cenrtralno grejanje.
No, evo racunice (Kao za baksuz, ne mogu da pronadjem temu sa celom pricom)
Za veceras, kada je u Novom Sadu 3 stepena iznad nule, i 95% vlaznosti, u tvojoj radionici imas 39 % vlage, ako nemas nesto sto isparava, i ako je lepo provetrena.
Ako je ista prica i u stanu, onda ti je relativna vlaznost vazduha u stanu 29%
U radionici, tvoje daske ce imati 7.6% vlage.
U stanu, posle nekog vremena ce spasti na 6.0 % vlage
Protiv toga nista ne mozes da ucinis.
Ova promena nije preterano velika, posto su procenti vlage prilicno slicni. No, kada dasku, siroku 100mm koja je stajala duze u radionici, pa se aklimatizovala, preneses u kucu, ona ce se suziti za 0.8mm.
No preko leta, ako ne ukljucujes klimu, to drvo moze da ode preko 10%. Prednja strana fioke, ako je bila siroka 10cm, i od bukve je, ce se prosiriti 2mm u odnopsu na zimu.
Tako da te ne buni ako fioke pocnu8 da se zaglavljuju. Da li ce, i kako ce zavisi od konstrukcije namestaja.
Art of Wood je potpuno u pravu za tablice, i kacenje fioka na slobodnonosece elemente. Nije bezveze sto se tako namestaj pravio stotinama godina. Ono sto mi vidimo na tvojim slikama, je konstrukcija primerenija plocastim materijalima.
Dizajn namestaja koji kao da je pravio stolar od 70 godiuna nije bez veze, on ima razloga da bude takav.
No, evo racunice (Kao za baksuz, ne mogu da pronadjem temu sa celom pricom)
Za veceras, kada je u Novom Sadu 3 stepena iznad nule, i 95% vlaznosti, u tvojoj radionici imas 39 % vlage, ako nemas nesto sto isparava, i ako je lepo provetrena.
Ako je ista prica i u stanu, onda ti je relativna vlaznost vazduha u stanu 29%
U radionici, tvoje daske ce imati 7.6% vlage.
U stanu, posle nekog vremena ce spasti na 6.0 % vlage
Protiv toga nista ne mozes da ucinis.
Ova promena nije preterano velika, posto su procenti vlage prilicno slicni. No, kada dasku, siroku 100mm koja je stajala duze u radionici, pa se aklimatizovala, preneses u kucu, ona ce se suziti za 0.8mm.
No preko leta, ako ne ukljucujes klimu, to drvo moze da ode preko 10%. Prednja strana fioke, ako je bila siroka 10cm, i od bukve je, ce se prosiriti 2mm u odnopsu na zimu.
Tako da te ne buni ako fioke pocnu8 da se zaglavljuju. Da li ce, i kako ce zavisi od konstrukcije namestaja.
Art of Wood je potpuno u pravu za tablice, i kacenje fioka na slobodnonosece elemente. Nije bezveze sto se tako namestaj pravio stotinama godina. Ono sto mi vidimo na tvojim slikama, je konstrukcija primerenija plocastim materijalima.
Dizajn namestaja koji kao da je pravio stolar od 70 godiuna nije bez veze, on ima razloga da bude takav.
- venzinatiko
- Pred-majstorsko zvanje
Vrh je to ispalo . Svaka cast 
Vidim po prici ovih iskusnijih ovde na forumu da mnogo treba da se vodi racuna o uklapanju godova i kako je seceno drvo(radijalno,tangencijalno...kako vec) tako da razmisli da kupujes gotove lamelirane ploce za stolove da ne bude frustracije za pocetak
.Vrv su sanse za krivljenjem mnogo manje. A sto se tice procenta vlaznosti u drvetu to ocigledno igra jos vecu ulogu..
Cisto za primer ,ja sam pre 5 god kupio drvene stolice oko6000-7000 din su bile po komadu(bile su jedne od skupljih u salonu i od ozbiljne firme-Mita Vranje ili Leskovac) i nakon 2 god u kuci su se rasusile,rasklimale i skripe kao da imaju 15 godina ....

Vidim po prici ovih iskusnijih ovde na forumu da mnogo treba da se vodi racuna o uklapanju godova i kako je seceno drvo(radijalno,tangencijalno...kako vec) tako da razmisli da kupujes gotove lamelirane ploce za stolove da ne bude frustracije za pocetak

Cisto za primer ,ja sam pre 5 god kupio drvene stolice oko6000-7000 din su bile po komadu(bile su jedne od skupljih u salonu i od ozbiljne firme-Mita Vranje ili Leskovac) i nakon 2 god u kuci su se rasusile,rasklimale i skripe kao da imaju 15 godina ....
- winston1989
- Samostalni majstor
- winston1989
- Samostalni majstor
- winston1989
- Samostalni majstor
- winston1989
- Samostalni majstor
- winston1989
- Samostalni majstor