Moji pocetnicki radovi

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Imam ja jedno pitanje, za pocetak, ako se ne ljutis.

Kako se grejes u kuci? Kako grejes radionicu?

Koja je temperatura i vlaga u kuci, a koje u radionici.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

winston1989 wrote:.... Sto se tice orijentisanja pravca vlakana, na to iskreno nemam odgovor jer nisam siguran na sta mislite. Verujem da je to vestina starih majstora al ja jos nisam dostigao taj nivo. Sto Sasa kaze, sreca je da radim sebi pa cu se nauciti na greskama ako i kad ih bude...
Svaka dasko koju si iskoristio za izradu ploce tezi da se iskrivi. To krivljenje mozes da predvidis ako sa cela pogledas orijentaciju godova. Pogledaj skicu na temi
http://www.stolarskaradionica.com/forum ... 498#p89498
Ideja je da redjas elemente tako da jedan tezi da se savije na jednu stranu, sledeci na drugu,...
Nadam se da sam jasan
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Ne mogu da vidim slike :(
winston1989
Samostalni majstor

Post by winston1989 »

BR:
Sto bih se ljutio, u kuci na gas i na drva, a u radionici na norveski radijator. U kuci bude oko 22 stepena a u radionici oko 17, vlagu sam merio samo na zidovima i svi su suvi, zaboravio sam procenat al znam da mi svuda lampica bude na zelenom. U radionici isto. Procenat u vazduhu nemam kako da izmerim.
Last edited by winston1989 on 05 Dec 2017 19:42, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Malo je bolja situacija nego kada se grejes na cenrtralno grejanje.

No, evo racunice (Kao za baksuz, ne mogu da pronadjem temu sa celom pricom)

Za veceras, kada je u Novom Sadu 3 stepena iznad nule, i 95% vlaznosti, u tvojoj radionici imas 39 % vlage, ako nemas nesto sto isparava, i ako je lepo provetrena.

Ako je ista prica i u stanu, onda ti je relativna vlaznost vazduha u stanu 29%

U radionici, tvoje daske ce imati 7.6% vlage.
U stanu, posle nekog vremena ce spasti na 6.0 % vlage

Protiv toga nista ne mozes da ucinis.

Ova promena nije preterano velika, posto su procenti vlage prilicno slicni. No, kada dasku, siroku 100mm koja je stajala duze u radionici, pa se aklimatizovala, preneses u kucu, ona ce se suziti za 0.8mm.

No preko leta, ako ne ukljucujes klimu, to drvo moze da ode preko 10%. Prednja strana fioke, ako je bila siroka 10cm, i od bukve je, ce se prosiriti 2mm u odnopsu na zimu.

Tako da te ne buni ako fioke pocnu8 da se zaglavljuju. Da li ce, i kako ce zavisi od konstrukcije namestaja.

Art of Wood je potpuno u pravu za tablice, i kacenje fioka na slobodnonosece elemente. Nije bezveze sto se tako namestaj pravio stotinama godina. Ono sto mi vidimo na tvojim slikama, je konstrukcija primerenija plocastim materijalima.

Dizajn namestaja koji kao da je pravio stolar od 70 godiuna nije bez veze, on ima razloga da bude takav.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Drugim recima, "starinski" dizajn je proistekao iz konstrukcije i potrebe da se kompenzuje rad drveta, a ne iz "umjetnickih zelja" dizajnera.
Forma treba da prati funkciju, a ne obrnuto.
venzinatiko
Pred-majstorsko zvanje

Post by venzinatiko »

Vrh je to ispalo . Svaka cast :)
Vidim po prici ovih iskusnijih ovde na forumu da mnogo treba da se vodi racuna o uklapanju godova i kako je seceno drvo(radijalno,tangencijalno...kako vec) tako da razmisli da kupujes gotove lamelirane ploce za stolove da ne bude frustracije za pocetak ;) .Vrv su sanse za krivljenjem mnogo manje. A sto se tice procenta vlaznosti u drvetu to ocigledno igra jos vecu ulogu..
Cisto za primer ,ja sam pre 5 god kupio drvene stolice oko6000-7000 din su bile po komadu(bile su jedne od skupljih u salonu i od ozbiljne firme-Mita Vranje ili Leskovac) i nakon 2 god u kuci su se rasusile,rasklimale i skripe kao da imaju 15 godina ....
winston1989
Samostalni majstor

Post by winston1989 »

Dugo nisam postavljao slike, a svasta sam radio, al vecinu slika izgubio, dok ih ne spasem evo poslednjeg dela, polica za knjige od javora, bukve i malo reslova hrasta sto mi je ostalo. Sve sam dominom spajao

Image Image
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Jesi li i police spajao dominom?
winston1989
Samostalni majstor

Post by winston1989 »

Jesam, sve sem skroz donje, ona se samo naslanja
sonus70
Samostalni majstor

Post by sonus70 »

Super izgleda ali ne mogu da procenim sa slika debljinu/dužinu horizontala. Nešto mi tanko deluju za težinu knjiga. Jel imaju neko ojačanje koje ne vidim ?
winston1989
Samostalni majstor

Post by winston1989 »

20mm je debljina horozontala, a duzina 90cm
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Nadam se da će u (klimatski) stabilne uslove.
winston1989
Samostalni majstor

Post by winston1989 »

Stojace kod mene u kuci, nadam se da su stabilni uslovi 😁 a na javoru gde ce drvo da radi sam busio sire rupe za domino da moze da seta.. Videcemo za godinu dve 😁
winston1989
Samostalni majstor

Post by winston1989 »

Image

Gotovo i postavljeno, samo ne znam od cega su one "fleke" na ramovima, koliko god da sam smirglao, nisam mogao da skinem to.
Post Reply