mbole wrote:Nezgodna stvar sa strujom je sto moras da budes siguran sta ce da se desi pre nego sto kliknes glavni prekidac. Posle je kasno, i obicno posledice nisu bas tako naivne.
E taj "detalj" zahteva dosta vise od par klipova.
Sto bi rekli... tvoja radnja, tvoja glava, tvoje zice... radi kako hoces. Moze da ti se desi da "ubodes", al moze i da ozbiljno zeznes stvar.
Pa @Zec je potpuno u pravu i jasno je napisao u vezi misljenja sa foruma. Onaj ko pise po internetu nema nikakve odgovornosti i nije obavezan ni da napise istinu, niti da da detaljna objasnjenja. A na youtube sve izgleda jako jednostavno i ljudi se uglavnom upecaju na to kako se sve lako i jednostavno. Sve bi to mogli da gledamo na nacin kako smo sami sebi dovoljni i sve mozemo sami. Ali ipak nije tako ! Na primer, odes kupis osigurace, ne znas kakvog su kvaliteta i da li ce se tokom upotrebe blokirati, koliko su pouzdani. Kupis kablove, ne znas da li ti ta vrsta kablova zadovoljava ili ce im se izolacija zapaliti zbog neodgovarajuceg opterecenja i izolacije. Znaci, taj elektricar, koji radi neke naizgled jednostavne radnje koje mi vidimo, zna koji su dobri materijali i pouzdani, zna gde ce koje debljine kablova i kako da postavi i sa kakvom izolacijom i gde idu nazidni a gde uzidni kablovi i kakvi. To na youtube ne spominju. Elektricarski zanat pocinje od blankiranja zice i nacina spajanja zica i izolovanja tih spojeva. Kablovi se postavljaju po odredjenim standardima na odredjenim rastojanjima od poda i plafona, pa se preracunava raspored osiguraca po fazama i potrosacima.
Znaci, prostorija u kojoj se postavlja el. instalacija mora biti uradjena po vazecim standardima, kako bi to bilo sigurno svim ljudima koji se tu mogu zadesiti i kako prilikom koriscenja nebi dolazilo do pregrevanja kablova i ostalih ugradjenih elemenata i pozara ili da negde ne izbije na masu uredjaja (desavale su se pogibije i u kadi u kupatilu). Znaci akcenat je na bezbednost ljudi i imovine.
A da sve izgleda prosto, to jeste tacno. Gletovao sam i ja ceo svoj stan, sam (jer su bile postavljene tapete preko negletovanih zidova), ali od toga niko nece da pogine i ako nije dobro. Takvi poslovi nisu za poredjenje.
A na internetu pise svasta, isto kao i na tarabama

i sve to treba uzimati sa rezervom i preispitivanjima. I ja za sve sto sam do sada napisao na ovom forumu, imam i sada isto misljenje. I sto se tice lakiranja u vezi kojih sam ulazio cesto u diskusije, moze svako pokusati ali ne verujem da ce proci bez teskoca i muka, jer teorija je jedno a praksa je drugo. Desavalo mi se da odem na sajam namestaja i od svih domacih izlagaca nadjem samo na dva standa dobro izlakirane proizvode. Kako to da tumacim, da je sve to jednostavno i da moze svako ? Pa moze, ali cesto je evidentno sta su radili dobri majstori, nije sve bas tako prosto, ali ipak treba imati iskustva.
Ja sam jednom prijatelju menjao tablu sa osiguracima jer su mu cesto crkavali kad ukljuci sporet i bojler i sve sam prevezao da vise nisu crkavali. A posle sam kod sebe morao da menjam iz nekih razloga preuredjenja u stanu, pa sam pozvao komsiju elektricara da mi pomogne. Pa je covek samnom isao u prodavnicu da ne pogresim u izboru materijala pri kupovini i sve mi je uradio. Ja tu nisam sujetan, on to radi svakodnevno i ucinio mi je veliku uslugu. Ja sada sa el. instalacijom nemam nikakvih problema.
Sva ova diskusija mislim da moze biti korisna, bar kao nacin razmisljanja. Svi mi rezonujemo, ali svako bar malo drugacije. Ali, ni jedan zanat nije za potcenjivanje i ne mozemo biti strucnjaci za sve i svasta.