Pretpostavljam da je i bukva onda ok.
Danas sam dobio nekoliko dleta, pa taman da ih isprobam kad ih naostrim. Sto se selaka tice, nekako ovako laicki mi deluje da bi ta zastita vremenom otisla, kad se par puta potopi u kuvanu vodu/corbu. A mineralno ulje mi nekako ne deluje obecavajuce, nemam poverenja u proizvode na bazi nafte, ako je to parafinsko ulje. Nekako mi to ne deluje da je dobro za upotrebu tamo gde se sprema hrana. Bolje onda da je "sirovo".
Hvala na pojasnjenjima. Ja volim tako nekad da pitam stvari koje mi mozda u zivotu nece ni zatrebati, ali uvek ce se naci neko kome hoce.
DRVENE KASIKE
Ne znam zašto bježiš od ulja kad imaš proizvoda koji su namijenjeni upravo za ono što tražiš. Npr: https://www.belinka.com/rs/proizvodi/be ... d-contact/
Pribor za jelo možeš zaštititi i maslinovim uljem, mada nije toliko izdržljivo kao ovo gore.
A ako baš bježiš od ulja (zdrav život, ovo ono) namaži je sa svinjskom masti, ona se ne rafiniše
Pribor za jelo možeš zaštititi i maslinovim uljem, mada nije toliko izdržljivo kao ovo gore.
A ako baš bježiš od ulja (zdrav život, ovo ono) namaži je sa svinjskom masti, ona se ne rafiniše

Mineralno ulje je osnovni sastojak ovoga sto je sasa linkovao.
Inace sastavni je deo recimo losiona za bebe. U poljoprivrednim apotekama se prodaje za veterinarsku upotrebu.
Ko sto napisah gore, to sto je nesto "prirodno" ni slucajno ne znaci da je zdravo, kao sto i obrnuto to sto je nesto proizvod hemijske industrije, uopste ne znaci da je nezdravo. Ako cemo mak na konac... i nafta je vrlo prirodna, to jest ispresovani dinosaurusi
Nema razlike izmedju soli koju si dobio hemijskom reakcijom natrijuma i hlora u epruveti i one koju si iskopao u Tuzli, ili isusio iz mora u Ulcinju. Sve tri su NaCl. Naprotiv, ovu iz Tuzle i Ulcinja prvo moras da ocistis od primesa.
Ne slusaj sve sto pisu nepismeni novinari i oni koji guraju "prirodu" iz komercijalnih razloga ("nas proizvod je prirodan, daklem mnogo je dobar, bla bla...).
Selak nije trajan, al niko ti ne brani da ga nakon nekog vremena naneses ponovo.
Naravno, ni sirovoj bukvi nista ne fali.
Inace sastavni je deo recimo losiona za bebe. U poljoprivrednim apotekama se prodaje za veterinarsku upotrebu.
Ko sto napisah gore, to sto je nesto "prirodno" ni slucajno ne znaci da je zdravo, kao sto i obrnuto to sto je nesto proizvod hemijske industrije, uopste ne znaci da je nezdravo. Ako cemo mak na konac... i nafta je vrlo prirodna, to jest ispresovani dinosaurusi

Nema razlike izmedju soli koju si dobio hemijskom reakcijom natrijuma i hlora u epruveti i one koju si iskopao u Tuzli, ili isusio iz mora u Ulcinju. Sve tri su NaCl. Naprotiv, ovu iz Tuzle i Ulcinja prvo moras da ocistis od primesa.
Ne slusaj sve sto pisu nepismeni novinari i oni koji guraju "prirodu" iz komercijalnih razloga ("nas proizvod je prirodan, daklem mnogo je dobar, bla bla...).
Selak nije trajan, al niko ti ne brani da ga nakon nekog vremena naneses ponovo.
Naravno, ni sirovoj bukvi nista ne fali.
- art of wood
- Vrhunski majstor
Ima bolesnih ljudi i bolesti oko mene, pa hoces-neces, cujes svasta, a onda i obracas paznju na stvari na koje mozda inace ne bi. Flasice za bebe se, recimo, proizvode od "zdrave" plastike, pa nedavno izadje istrazivanje da iako ta plastika ne ispusta jedinjenja koja ispusta ova "nezdrava", ipak ispusta neka druga, nista manje stetna. Zato nemam poverenje u proizvode od nafte. Ali da ne sirim diskusiju. Hvala na savetima
Imaš Biohel-Helios parafinsko ulje baš za tu namenu https://www.mavrica.si/Trgovina-B2C/BAR ... -olje-1lit, ne znam da li ga ima kod nas doduše.Alvi wrote:Ima bolesnih ljudi i bolesti oko mene, pa hoces-neces, cujes svasta, a onda i obracas paznju na stvari na koje mozda inace ne bi. Flasice za bebe se, recimo, proizvode od "zdrave" plastike, pa nedavno izadje istrazivanje da iako ta plastika ne ispusta jedinjenja koja ispusta ova "nezdrava", ipak ispusta neka druga, nista manje stetna. Zato nemam poverenje u proizvode od nafte. Ali da ne sirim diskusiju. Hvala na savetima
Koliko sam shvatio to je parafinsko ulje slično kao eterična ulja koja se koriste u vinarstvu za burad sa plivajućim poklopcima, pa možeš i sa njima da probaš, ona su sigurna za konzumiranje, provereno

Nemoj silom,uzmi veci cekic.