Najzad i ja

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

nlazovic wrote:Daleko od toga da je bio jedan od prvih. Prvi ozbiljniji BBS da, ali pre sezama je, izmedju ostalog, radio i Politikin BBS sa 3 tel. linije kao i jos nekoliko drugih.
Meni je Politika bila ultra dosadna. Sezam je vec bio druga prica, bilo nas je vise. Nego, lepo priznaj koji ti je bio nick. , :D
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sasa... internet jos nije postojao tih godina.
Barem ne u ovom obliku u kakvom ga znamo danas.

BBS-ovi su bili zatvoreni sistemi, kacio si se modemom direktno na telefonske linije onoga ko je drzao BBS.
Cist tekst, nigde slikica (dobro mogla je da se prikaci uz poruku, pa da je dovuces na komp i citas).
Brzine... :) kad si imao modem koji je mogao da ostvari brzinu od 2400 bauda (grubo receno 2Kb/s), pa jos ako je imao MNP-5 korekciju greske, makar i softversku... ihaaaj.
Tada je glavna finta bila izboriti se za tonsko biranje, posto su naravno telefoni BBS-ova bili non stop zauzeti, pa si sa tonskim imao daleko vece sanse da ubodes slobodnu liniju.
Secam se kad je sezam presao na 10 linija... te radosti :)

Mislim da jos uvek negde na kompu imam kompletne konferencije sa sezama (ekvivalent danasnjim forumima).

Bio je jos jedan osim politike, ne uspevam sad da se setim.

BR, ako se dobro secam, sezam je na tih 10 linija presao negde 89, ili 90. Vec sam imao PC (AT, sa koprocesorom i celim megabajtom rama, RLL diskom od cni mi se 32MB... zver od masine :)).
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Kada sam ja poceo, vec je imao 10MB. Poceo sam 92, tako da imas duzi staz, a masina je bila prava kedaska, 386 + 387 matematicki koprocesor, sa 4 mb rama, i diskom od 120.. Kostala kao i ozbiljniji polovan auto u to vreme. Na politici sam bio kratko, i u pravu si bio je jos jedan, sve mi nesto stoji u glavi da je bio vezan sa IMTEL-om. Mada ja sam odavno poceo da vidim irvase
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Yumbo mozda? Svet kompijutera...
micha56
Pred-majstorsko zvanje

Post by micha56 »

Ja koristio Sezam preko Dial-up modema, koji je radio, cini mi se na maksimalnih 14 kb/sec, ali realno je imao 10 puta manju brzinu.
Masina mi je bila 386 sa svga karticom i crno belim monitorom. Windows 3.1 a godina od prilike 1992.

E kada je to bilo ...
Sve, sve, ali miris tek obradjenog drveta je nezamenjiv ...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

10? Hmmm.... ne secam se modema koji su radili na toj brzini.
Pri tom nema modema koji rade na 10MB vec mozda na 10Mb (Bajta-bita).

Bilo je 9600 (V32, koji je ustvari radio na 2400 bauda, ali je prenosio 4 bita po signalu), 14400, 28800, 34400 (V34 6 do 10 bitova po signalu), 42Kb/s, 56Kb/s (V90/V92). Pazi kad jos imam eksterni Courier V42-bis negde u ormanu :)

Jedino, sto koliko se secam, modemi sa 9600+ su se kod nas u prodaji pojavili negde 94-95 (ja ih uvozio :))
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

He,he,he. Prvi modem rucno pravljen 300 bauda tzv accoustic coupler (nabijes slusalicu od telefona u gumene nosace). Svet kompjutera BBS neke daleke 88 god.
Sinclair Spectrum sa ekternim 3,5 floppy diskom, Commodore 64 sa floppy 5,25 , Atari ST , Amiga 500 (najomiljeniji racunar ikada), Atari Falcon i na kraju od 92 god PC-jada.
Ah, da , te 90 pre nego sto sam otisao u vojsku, dobro sam se izigrao sa Amigom 500 i Gandalf 2400 HW MNP5 modemom.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nova igracka :)

Image

Image

Osnovni planovi su odavde:
http://blackburntools.com/new-tools/new ... index.html

Trunku modifikovani, mada bih sada uradio jos par modifikacija, pre svega malo deblje telo, to jest deblja rucka, malo manji nagib rucke, i pod obavezno list koji ima grudni ugao od oko -6 stepeni umesto originalnih 0 (to je vec izmenjeno).

Vodjice su sipke iz lagertona (ozbiljan je sex obraditi ih, posto su povrsinski kaljene na 63HRcu dubini od oko 1.3mm, pa ima da se "gusla" brusilicom), ostatak mesing, caure od klizne bronze i kocnice i srafovi od celika za automate 3990 (vise nego zadovoljava za ovu namenu, a lepo i lako se obradjuje).

List je od opruznog celika, debljine 1mm, tvrdoca bi trebalo da je negde oko 50 HRc, sto je malkice na donjoj granici, ali opet za ovako velike zube i debljinu prihvatljivo. A i to je jedino sto je moglo da se pronadje, a da je uopste upotrebljivo.
Pod turpijom daje pristojan osecaj tvrdoce, mozda za nijansu mekse, videcemo kako ce se tupiti.

Ostalo je jos da se uradi finis, al moralo je da se proba cim je sastavljena.

Cemu cela skalamerija sluzi?
Da napravi zareze po ivicama taske kako bi oni vodili "normalnu" testeru prilikom rasecanja daske na dve tanje.

Daklem njome se napravi nesto ovakvo:

Image
Image

A onda se rucnom testerom to rasece. Testera ce uvek ici linijom manjeg otpora, i pratiti ova dva pocetna reza.

Radjeno je testerom koja nije bas taman za ovu, posto pravi nesto uzi rez, al za prvu probu (i dok ne bude gotova odgovarajuca), radi sasvim lepo.
Na jednoj strani, uz koju sam vdrzao testeru, gotovo da nema tragova "bezanja", na drugoj jedva primetno izbacena sredina, iako je i pocetna dascica bila veoma tanka, a zavrsna je debljine cackalice.

Image
Image
Image
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Zanimljiva igračka. Sa njom dobiješ ravninu u kojoj će ići žaga, koliko sam razumio?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bas tako.
Testera posle pravljenja dva zareza sama ide tamo gde joj je najmanji otpor, i rez ne bezi. Pogotovu na vrhu lista gde njome nista ne "upravlja", vec je drzi samo krutost samog lista, a daska je vuce kako se njoj dopada.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Svako se cese gde ga svrbi :)

Daklem jedno fino stapce...

Glava: stabilisani bagrem
Telo: jasen
Veza i vrh: mesing

Lajneri su od papirne mikarte, jasen ofarban crnim mastilom za penkalo, deo pri vrhu potamnjen feroacetatom (sirce i celicna vuna), celo telo premazano sa 3-u-1 wipe off (lak za camce, firnajz i terpentin).
Glava nema potebe za zastitom posto je od stabilisanog drveta (u vakumu impregnirano akrilnom smolom).
Gumica na vrhu napravljena od dve ravne i jedne poluokrugle za cesmu, zalepljeno sikaflex-om :)

Image

Image

Image
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Samo sam čekao :smejanje::smejanje::smejanje:
Aj sad ozbiljno - da li ti stvrano treba ili si to napravio onako, iz hobija?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Otprilike oba :)
Imam vec jedan, koji radi sto bi rekli. Ne savrseno, al posto me kostao nista... ono: jeftino je al zato bar ne radi :) Oslonac na njemu je prilicno tanak (tipa klasicnog stapa sa "ptica" odnosno u ovom slucaju "zmaj" varijantom glave), tako da zulja saku. Ruzan je koliko mozes da viknes...

Sa druge strane, dok normalno hodam po ravnom, stap mi i ne treba, cak mi pomalo smeta, to jest tera me da hodam nepravilno, pa go obicno tad nosim u ruci.
Al kad krenem uz/niz stepenice ili ulazim u gradski saobracaj, vec mi treba. Ipak je ovo sve jos uvek tek zaraslo. Jos se nisu misici i ligamenti vratili u normalno stanje. Neke procene su da za to treba oko 6 meseci, a ja sam odrobio tek cetiri.

A i priznaces da bi bilo neprimereno da setam stap koji je neko drugi pravio :)
BojanPN
Majstor stolar

Post by BojanPN »

mbole wrote:Svako se cese gde ga svrbi :)

Daklem jedno fino stapce...

Glava: stabilisani bagrem
Telo: jasen
Veza i vrh: mesing

Lajneri su od papirne mikarte, jasen ofarban crnim mastilom za penkalo, deo pri vrhu potamnjen feroacetatom (sirce i celicna vuna), celo telo premazano sa 3-u-1 wipe off (lak za camce, firnajz i terpentin).
Glava nema potebe za zastitom posto je od stabilisanog drveta (u vakumu impregnirano akrilnom smolom).
Gumica na vrhu napravljena od dve ravne i jedne poluokrugle za cesmu, zalepljeno sikaflex-om :)

[url]https://s5.postimg.org/a3q1dwe43/2017-07-24-15-39-30_0025.jpg[/url]

[url]https://s5.postimg.org/jpjlu759v/2017-07-24-15-40-50_0031.jpg[/url]

[url]https://s5.postimg.org/u0vymuwz7/2017-07-24-15-41-29_0033.jpg[/url]
Matori ubio si ga na mesto ,ovo je bruka ,sve pohvale :)
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

mbole wrote:Otprilike oba :)
Imam vec jedan, koji radi sto bi rekli. Ne savrseno, al posto me kostao nista... ono: jeftino je al zato bar ne radi :) Oslonac na njemu je prilicno tanak (tipa klasicnog stapa sa "ptica" odnosno u ovom slucaju "zmaj" varijantom glave), tako da zulja saku. Ruzan je koliko mozes da viknes...

Sa druge strane, dok normalno hodam po ravnom, stap mi i ne treba, cak mi pomalo smeta, to jest tera me da hodam nepravilno, pa go obicno tad nosim u ruci.
Al kad krenem uz/niz stepenice ili ulazim u gradski saobracaj, vec mi treba. Ipak je ovo sve jos uvek tek zaraslo. Jos se nisu misici i ligamenti vratili u normalno stanje. Neke procene su da za to treba oko 6 meseci, a ja sam odrobio tek cetiri.

A i priznaces da bi bilo neprimereno da setam stap koji je neko drugi pravio :)
Pa jeste, sramota bi bila :)
Post Reply