Potezno preklopno ili kako vec

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

singer wrote:ja imam taj bosch i imam dws780
Razmisljam o kupnji tog tipa alata i mislim uloziti odredjenu kolicinu novcica pa ne bih zelio kupiti nesto sto mi ne treba, ali i ne bih zelio kupiti nesto sto ce mi biti taman nedovoljno.

Rezes li ti sa ovim svojim bosch-om kada do punog kapaciteta pile (to je kod njega 80mm ako se ne varam pod 90stupenjeva) Bi li te zadovoljilo maksimalno 60mm kapaciteta?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Vidi... kapciteta nikad dosta, ko sto znas i sam.
Ja imam jednog cistokrvnog kineza, al on nikada nije ni bio namenjen za stolariju, nego mi je trebalo nesto da na brzinu kratim kanalice za mrezu.
Tu mi milimetar ili dva fulanja na 12cm apsolutno nije bitan, to ionako pokriva ugao ili nastavak. A taman toliko i fula.

Prvo sam mislio da ce mi njegovih 120mm biti vise nego dovoljno, a onda je naravno dosla kanalica od 140 :(
Al tu i nije neki problem, il okrenem il jednostavno bonsekom odfikarim tih 2cm, poravnam slajfericom i mirna Bosna.

Naravno sa daskama to ne ide tako.

Kapex... hteo sam da pomenem, al reko ajd da ne teram u tako visoke cifre.
60 bih odbacio u startu, mislim da je to jednostavno nedovoljno za opstu stolariju, moze za namenske poslove gde se radi uvek sa tankim komadma.
88 ili 120... jbg... razlika u ceni nije bas mala, reda 300 evrica. Al sto kazu... kad ide tele, nek ide i uze. Nikad nisam cuo nekog da se zali da je kupio alat koji moze vise nego sto njemu treba :) Al zato jesam gomilu njih... ih sto ne kupih onaj veci, 100 puta mi je zatrebao...
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

mbole wrote:Naravno sa daskama to ne ide tako.

60 bih odbacio u startu, mislim da je to jednostavno nedovoljno za opstu stolariju, moze za namenske poslove gde se radi uvek sa tankim komadma.
88 ili 120... jbg... razlika u ceni nije bas mala, reda 300 evrica. Al sto kazu... kad ide tele, nek ide i uze. Nikad nisam cuo nekog da se zali da je kupio alat koji moze vise nego sto njemu treba :) Al zato jesam gomilu njih... ih sto ne kupih onaj veci, 100 puta mi je zatrebao...
Moze neka preporuka za list pile sa ove stranice https://goo.gl/FySgqz

Kapex ima promjer pile od 260mm a na ovim stranicama nalazim hrpu od 250mm promjera. Moze li se ta koristiti?
Last edited by djuro2 on 16 Jul 2017 07:05, edited 1 time in total.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Festool kapex 120
Makita ls1216
Milwaukee ms 305 dB
Sa bilo kojojm od njih neces pogresiti
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

A ako ti treba za radionicu onda mafell erika 85 I miran si zauvek
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

djuro2 wrote:Ne znam tocan naziv za ovu vrstu alata pa prilazem link na vrstu alata koja me zanima.
https://goo.gl/P7vFof
Zove se kratilica ili štucer ili potezna pila.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nisam siguran da li mozes da koristis manji list, a da i dalje mozes da dobacis do kraja reza. Nazalost tu kod gera nije isto ko kod cirkulara, pa da samo imas malo manji makslimalni rez.

Za festo listove proizvodi Leitz (u Hr ih zastupa http://www.rotal.hr/alati-za-drvo-leitz ... pile.html). Ne vidim ni jedan precnika 260, al imaju 255 sto bi trebalo da je dovoljno mala razlika.

Treba videti kada spustis list skroz do dole i gurnes ga do kraja napred, koliko originalni list prolazi iza najdalje tacke reza, to jest za koliko mozes da smanjis precnik, a da i dalje odseces do kraja.
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

djuro2 wrote:
mbole wrote:Naravno sa daskama to ne ide tako.

Moze neka preporuka za list pile sa ove stranice https://goo.gl/FySgqz

Kapex ima promjer pile od 260mm a na ovim stranicama nalazim hrpu od 250mm promjera. Moze li se ta koristiti?
250 promjer nije dovoljan, fali 1-2mm da odreze do kraja..imam kapex 120.

Ne vjerujem da ti netko moze preporuciti list pile dok ne znas tocno sto mislis raditi....sigurno ti treba vise razlicitih pila.
Post Reply