Potezno preklopno ili kako vec

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
djuro2
Majstor majstora

Potezno preklopno ili kako vec

Post by djuro2 »

Ne znam tocan naziv za ovu vrstu alata pa prilazem link na vrstu alata koja me zanima.
https://goo.gl/P7vFof

Poceo sam razmisljati da nabavim jednu ovakvu igracku. Posto nemam apsolutno nikakvih iskustava sa ovim alatima ne znam sto mi tocno treba. Pomocu ovog alata planiram rezati drvo za izradu vrtnog namjestaja, fotelja, stolaca, raznih kutija i kutijicam, pokoja vrata i tome slicno.
Gledam razne modele i ne znam za ove primjene koje sam naveo koju velicinu pile bi mi preporucili.

Pod 90stupnjeva dali mi je dovoljno 60mm prereza ili 80mm ili 120mm? Cini mi se da sve ovo sto sam nabrojao bi bilo moguce prepiliti sa ovom najmanjom pilom ali da li da uzmem ipak nesto vece?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovde to obicno zovu ger, odnosno u ovom slucaju potezni ger.

Huh... izmedju vrata i letvi za dvorisni namestaj je prilicna razlika.
Prvo razmisli koliko je ono najvece sto ces rezati pod 45 stepeni, pa onda ces znati i kolika ti treba.

Nego cini mi se da je tu skoro neko prodavao slican...
Nadjoh, nije slican nego bas taj (samo nema ono SD na kraju ili mozda i ima, al nije navedeno): http://www.stolarskaradionica.com/forum ... hp?id=7163
Oglas je istekao, al valjda ce singer da ga obnovi ili da neki detalj vise.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Potezni (kao na fotografiji) je bolja opcija, ali je i dosta skuplja. Razlika između poteznog i preklopnog štucera (gera) je u tome što se potezni izvlači na šinama pa omogućava širi rez. Najveći problem kod poteznih (bar na koji sam ja naišao) je u tome što dosta njih reže van vinkla, pa kad pokušaš sastaviti takve daske "usuču se" (učimo nove riječi i izraze :) )
Na tvom mjestu ja bih tražio da ga isprobam "na suvo" (večeras me baš hoće izrazi), izvukao ga na punu dužinu i provjerio ima li "lufta" (opet ja) lijevo ili desno. Ako nema kupuj ga, a ako ima traži Makitin. Jeste da je skuplji ali je baš dobar.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

sasasasa wrote:Potezni (kao na fotografiji) je bolja opcija, ali je i dosta skuplja. Razlika između poteznog i preklopnog štucera (gera) je u tome što se potezni izvlači na šinama pa omogućava širi rez. Najveći problem kod poteznih (bar na koji sam ja naišao) je u tome što dosta njih reže van vinkla, pa kad pokušaš sastaviti takve daske "usuču se" (učimo nove riječi i izraze :) )
Na tvom mjestu ja bih tražio da ga isprobam "na suvo" (večeras me baš hoće izrazi), izvukao ga na punu dužinu i provjerio ima li "lufta" (opet ja) lijevo ili desno. Ako nema kupuj ga, a ako ima traži Makitin. Jeste da je skuplji ali je baš dobar.
Gledam svakakve alatke tog tipa pa ne znam vise sto i kako. Uzeo bih tu poteznu varijantu, duzi rez mozes napraviti. Ima netko dobrih iskustva sa nekim od ovih alata?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

nista ti ne vredi duzi rez ako nije precizan....

za duze rezove se koristi cirkular(sa sinom ili stabilni)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

djuro2 wrote:
sasasasa wrote:Potezni (kao na fotografiji) je bolja opcija, ali je i dosta skuplja. Razlika između poteznog i preklopnog štucera (gera) je u tome što se potezni izvlači na šinama pa omogućava širi rez. Najveći problem kod poteznih (bar na koji sam ja naišao) je u tome što dosta njih reže van vinkla, pa kad pokušaš sastaviti takve daske "usuču se" (učimo nove riječi i izraze :) )
Gledam svakakve alatke tog tipa pa ne znam vise sto i kako. Uzeo bih tu poteznu varijantu, duzi rez mozes napraviti. Ima netko dobrih iskustva sa nekim od ovih alata?
Radio sam na Makitinom, fenomenalan je (zaboravio koji je model, jbg) ali košta kao polovna kombinirka... Zašto ne vidiš sa Singerom, on ti je na dva-tri sata vožnje?
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

sasasasa wrote:Radio sam na Makitinom, fenomenalan je (zaboravio koji je model, jbg) ali košta kao polovna kombinirka... Zašto ne vidiš sa Singerom, on ti je na dva-tri sata vožnje?
Singer Novi Sad -> Križevci Đuro = 4.11 min i 390km u jednom smjeru mmmm mozda malo daleko :)

Vlasnici ovakvih pila koju velicinu pile imate?
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Ako kupujes kupi kvalitetno ili ne kupuj nista.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

To nije alat koji se kupuje za male pare. I ne moze da se kupi u amaterskoj verziji, takve ne rade.

Za amatere je mnogo pametnije uzeti rucnu verziju tog alata, Japansku, sa podesavanjem ugla po dve ose. Set sa svime sto ti treba je ispod 100 eura, a omogucava preciznost na drvetu kakvu bi imao sa desetak puta skupljim elektricnim alatom.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Ima ih u amaterskoj verziji cak I previse
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

BR wrote:To nije alat koji se kupuje za male pare. I ne moze da se kupi u amaterskoj verziji, takve ne rade.

Za amatere je mnogo pametnije uzeti rucnu verziju tog alata, Japansku, sa podesavanjem ugla po dve ose. Set sa svime sto ti treba je ispod 100 eura, a omogucava preciznost na drvetu kakvu bi imao sa desetak puta skupljim elektricnim alatom.
Imaš li kakav link za tu japansku
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Ovako nešto bi se moglo i napraviti. Možda samo odvojeno za 45 i 90 stepeni, ti i jesu najčešći
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

daleko wrote:Ako kupujes kupi kvalitetno ili ne kupuj nista.
Gledam uzeti Kapex 60 ili 120 zato i pitam za velicinu.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ja imam taj bosch i imam dws780
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Post Reply