Srafovi za MDF/gips-ploce sa ravnom inbus glavom?

Gde da kupite drvo, gde da kupite alat, gde da kupite ovo, ono... Samo za članove.
Post Reply
boggy
Majstor majstora

Srafovi za MDF/gips-ploce sa ravnom inbus glavom?

Post by boggy »

Ovo trazim vec dugo, ne verujem da cu ih naci, ali da ipak pitam.

Srafovi trebaju da imaju navoj kao za mdf ili rigips, znaci tanko "vreteno" a relativno dubok "noz" navoja. Znaci ne trebaju mi pleh-srafovi, odnosno srafovi za lim, ili samourezujuci srafovi za metal.

Idealno bi mi bilo kada bi "rigips" sraf sa konusnom glavom imao drugaciju glavu.

Glava treba da bude valjkastog oblika za koriscenje inbus kljuca ili eventualno torx kljuca.

Boja - crna.

pozdrav i hvala

bogi
Last edited by boggy on 05 Jan 2008 15:16, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

boggy wrote:Glava treba da bude valjkastog oblika za koriscenje inbus kljuca ili eventualno torx kljuca.
Boja - crna.bogi
Jedini za koga znam da radi srafove za ivericu sa torks ili imbus glavama je Spax. A da li ih rade i u crnoj boji vec ne znam.
Vidjao sam ih na sajmu namestaja, al ko ih je prodavao nemogu da se setim.
E sad, sta je "glava valjkastog oblika"? Nesto tipa standardne sestougaone glave samo sto nije sestougaona nego je cilindricna? To jest glava treba da viri van materijala? Ustvari ovo je vise akademsko pitanje, psto ne zanm ni ko ima bilo kakve srafove tog tipa sa imbus ili torx dosedom, a kamoli jos da biramo tip glave :(
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Evo na sta sam mislio kada sam rekao "valjkasta glava"

ovaj je "beli" i navoj mu lici da je za drvo ili plastiku...

Image

Ovaj je crni i izgleda da je to pleh-sraf

Image

Jos jedan crni, sa nesto boljim (?) navojem:

Image

pozdrav

bogi
Last edited by boggy on 23 Jan 2008 22:57, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da pretpostavljao sam da na to misliš.
Nemam ideju gde bi moglo da se nadje. Jedini za koga znam da drzi nesto slicno je lik na buvljaku (tamo skroz pozadi), al on drzi samo masinske srafove.
Jedino da ako možeš koristiš mašinske u kombinaciji sa onim umetcima koji spolja imaju navoj za drvo/ivericu, a iznutra mašinski navoj (imas ih na buvljaku kod onih što drže Fisher tiplove).
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:Da pretpostavljao sam da na to misliš.
Nemam ideju gde bi moglo da se nadje. Jedini za koga znam da drzi nesto slicno je lik na buvljaku (tamo skroz pozadi), al on drzi samo masinske srafove.
Jedino da ako možeš koristiš mašinske u kombinaciji sa onim umetcima koji spolja imaju navoj za drvo/ivericu, a iznutra mašinski navoj (imas ih na buvljaku kod onih što drže Fisher tiplove).
Imam sve to, cak i one matice sa "zubima"... koje su cak i jace... masinskih inbus srafova ima... ne bas svuda,... ali nije problem da se nadju... cak mislim da je najbolje ukopati obicnu maticu ili onu "zakljucavajucu" sa plastikom u MDF, u tesnu rupu, velicine kljuca za tu maticu, prethodno se matica namaze lepkom... daleko je bolji celik od koje se obicna matica pravi nego bilo sta od tih pomagala za drvo... par puta sam se prevario...

Ovo mi je jednostavnije mnogo... samo pilot-rupa od 2mm i zasrafim... pokusavam da pojednostavim/pojeftinim maksimalno, a da mi ne ode navoj bez nekog pravog razloga...

Hvala! :)

pozdrav

bogi
Last edited by boggy on 24 Jan 2008 23:31, edited 1 time in total.
s-mart
Zarezivač olovaka

Post by s-mart »

......Ovo trazim vec dugo, ne verujem da cu ih naci, ali da ipak pitam.

Srafovi trebaju da imaju navoj kao za mdf ili rigips..........
Boja - crna.

Ukoliko možeš da nabaviš sirove - tj. bez površinske zaštite, crna boja nije problem. Možeš sam da ih bruniraš - jednostavno ih brenerom (može i onaj tipa pencil torch) zagreješ do crvenog usijanja, i takve ubacuješ u limenku sa običnim motornim uljem da se hlade. Ako nađeš pocinkovane, pre bruniranja staviš ih u sonu kiselinu da se skine sloj cinka i onda ispereš vodom. Pogledaj kod Wurth-a, imaju jako veliki izbor šrafovske robe.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Hvala s-mart na savetu za bruniranje! :)

Problem je sto ni u Virtu nema takvih shrafova... makar i pocinkovanih... davili smo i gnjavili prodavca sat vremena... kopao je po katalozima... i nista. :(

Masinskih ima... prakticno gde hoces... crnih i "belih"... moze da se bira.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sad mi pade na pamet. EJOT pravi srafove, i ima prilicno veliki asortiman (imas katalog na netu). Znam da im je fabrika na Batajnickom drumu, a da li imaju neku maloprodaju vec nisam siguran.
Telefoni: 011 8486 082
065 2015 012
065 2655 081
Post Reply