rupe na korpusu za police

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
Post Reply
zid
Šegrt

rupe na korpusu za police

Post by zid »

Pozdrav svim clanovima od novopridoslog
Imam jednu dilemu, vezanu za rupe (mislim da su fi 5 mm).
Ceka me sklapanje kuhinje, pa me interesuje na koji nacin busiti te rupe, postoji neki sablon ili jednu po jednu?
Hvala unapred
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

zid wrote:Pozdrav svim clanovima od novopridoslog
Imam jednu dilemu, vezanu za rupe (mislim da su fi 5 mm).
Ceka me sklapanje kuhinje, pa me interesuje na koji nacin busiti te rupe, postoji neki sablon ili jednu po jednu?
Hvala unapred
Jednu po jednu svakako treba da bušiš :)
Ukoliko ne želiš da ti police landraju moraš koristiti neki šablon. Najjednostavniji je da uzmeš pravilnu dasku čija je širina = rastojanju između polica, pa da ti ona, uspravljena, bude "mera" za svaku stranu, levu i desnu. Postoje, naravno, i komplikovaniji šabloni, ali mislim da će ti ovo završiti posao.

Dodato kasnije:
Evo ti i jedan link... http://benchnotes.com/Shelf%20Hole%20Gu ... ng_jig.htm
Last edited by metabo on 18 Dec 2008 00:18, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Postoji dosta sablona za busenje tih rupa (jeste fi 5mm su).
Od jeftinih, preko umerene cene pa do kompletnih sistema za glodalicu.

Ja od ranije imam jedan Lux-ov koji je dosta solidan, a nije kostao nesto preterano (davno sam ga kupio pa se ne secam cene, a sada koristim glodalicu sa odgovarajucom Festovom sinom).
Izgleda ovako: http://www.wolfcraft.de/jcatalog_genera ... oduct.html (ovo je wolfcraftov, ali je identican kao Lux-ov).
Cini mi se da sam ga cak skoro negde video u prodavnici, ali ne mogu da se setim gde. Uz njega ti treba jos burgija za drvo 5mm i granicnik dubine (ne secam se da li on dodje u kompletu).

Za busenje tih rupa postoji sistem (odnosno standard) 32/37 u koji se uklapaju sve sarke, vodjice, svi standardni elementi...
Rupe su na vertikalnom razmaku od 32mm, a udaljene su od prednje ivice korpusa 37mm. Zadnji red rupa je na rastojanju koje je celobrojni umnozak 32mm mereno od prednjeg reda rupa.
milos
Šegrt

Post by milos »

Parce perforriranog lesonita, kao onaj za enterijer TAM-ica ti je savrsen sablon.
mtadic
Precizni šegrt

Post by mtadic »

Pomenuti sablom wolfcraft_a za busenje rupa mozete videti i kupiti u prodavnicama Dabs alati ili u Mi-Lumenu. Kosta oko 3500,00 dinara.
zid
Šegrt

Post by zid »

Posto mi sablon treba za rupe na kuhinji koju pravim, bez namere da pravim majstorima uzimam lebac iz usta, mislim da je neopravdano trosenje vece sume para na tako nesto. U svakom slucaju hvala.
Onaj detalj sa perforiranim lesonitom me je podsetio da imam nesto slicno sto je bilo na plafonu kupatila pre uredjenja stana, videcemo da li moze posluziti, ako ne-napravicu sablon od iverice, posluzice za jednokratnu upotrebu.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

To je pravi duh stolarstva da se uvjak iz ničega napravi nešto i to nešto još dobro posluži,tako treba.....
Čovijek sniva a Bog realizira!
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

najjednostavnije je sa šablonom.ali šabloni su skupi .mislim oni profi.
evo ja ću opisati jedan običan način računanja za police i bušenje istih.
recimo da je elemenat visine 720mm.
720-36=684(ovo 36 su horizontale koje se odbijaju od ukupne visine da bi se dobila tačna šupljina ili unutrašnjost korpusa)dakle recimo da je broj polica 2-dvije.tad se oduzme 684-36=648(to u slučaju da se radi o iverici od 18mm)648 podjelimo sa tri .što sa tri zato što dvije police stvaraju tri otvora.648:3=216.
označiti donju stranu elementa.odmjeriti 216mm.povući liniju sa vinklom i olovkom.
216+18 to je sledeća polica.216+18+216=450.povući crtu na 450mm od donje strane.
sad označiti u zavisnosti od širine police koja je recimo kao horizontala 300mm.po 50 mm sa prednje strane tako i sa zadnje strane,uzeti kirner ili ekser nasloniti na tačno označeno mjesto i obilježiti sa udarcem čekića,tako i sa ostalim obilježenim mjestima.izbušiti ravno i gotov posao......
ko radi taj se i umori
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Sad su mi nešto trebale mere pa sam našao i ovaj PDF sa 32/37 standardom:
http://www.festoolusa.com/media/pdf/32m ... _guide.pdf
Ništa nama bez festoola :) i mboleta (svaka mu rupa tačna)
Post Reply