sasasasa wrote:Krojna lista ti zavisi od pravilnog nacrta. Ako ispod elementa stavljaš coklu od 10 cm stranice moraš produžiti za tih 10 cm, inače nemaš na šta staviti coklu. Osim ako ne planiraš na elemente staviti nogice od 10 cm pa coklu preko njih. Druga opcija ti je da napraviš postolje sa coklom visoko 10 cm i na njega postaviš elemente, ali to ti je previše posla ni oko čega.
Sasa, stranice su se spustale do patosa pre 30 godina, kada nogice nisu ni postojale. I bile su (i ostale) jedan od glavnih razloga truljenja kuhinja.
Samo nogice, i ako postoji cokla, ona se kaci na njih (mada je ja licno nikad ne bih vise stavio).
sasasasa wrote:Zašto postavljaš čitavu stranicu preko dijela kuhinje koji je pokriven stranicom drugog elementa (zadnja fotografija). Taj dio ti je nepotreban.
Potreban je, posto je mnogo lakse sastaviti kompletan element, pa njega podici na radnu plocu, nego srafiti onaj koji ima otvoreno dno za plocu. A razlika u ceni je smesna.
Ono sto ja mislim da fali na ovim slikama (na zalost i ja bih morao da instaliram novu verziju sketchup-a, a iskreno mrzi me, posto ga korisitm otprilike jednom godisnje), su veznici. Dve "letve" od univera koje povezuju bokove na vrhu, i kroz koje srafis plocu za elemente. Prednja ide skroz napred, tako da vrata i nalezu preko nje i na taj nacin zatvaraju elemnt. Inace bi tu bila rupa. Kod tebe to zatvara gola profil, ali njemu ce biti mnogo lakse ako je ledjima oslonjen na letvu, nego ako je okacen samo u dve tacke na bokovima.
Druga stvar koja mi se ne dopada u konstrukciji je visoki element iz komada, ovaj na prvoj slici levo, koji po slobodnoj proceni ima bar jedno 2 metra.
Jako nezgodan za baratanje, moras da ga sklapas na licu mesta, posto ga je gotovo nemoguce uneti, mnogo manje kut nego da je iz dva dela (pretpostavljam da ce u njega frizider, pa da bar jedan deo ipak mora da bude visok).
Treca je takodje konstrukcijska to jest dal idu bokovi preko dna ili dno izmedju bokova. O tome smo pisali vise puta, i konstrukcijske prednosti su na strani resenja gde se bokovi oslanjaju na dno, ali gledano s boka, vidi se linija dna. Sad nekom se to ne svidja, nekom je OK. Resenje za estetiku je da se preko svega na bok elementa koji se vidi, stavi slepa ploca univera. Tamo gde je bok do zida, estetika je nebitna.