Ubodna testera

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Nikola
Majstor majstora

Ubodna testera

Post by Nikola »

Planiram da kupim neku dobru ubodnu, npr. Makita. Zanima me da li je dobra ubodna u stanju da sece fosne tvrdog drveta po duzini (npr. hrast). Mozda bi je uglavio u sto odozdo.
Znam da mi za ovakve poslove treba bansek, ali trenutno nemam para da ga kupim, a i nemam gde da ga stavim.
Mogla bi i neka preporuka za bansek, i neka cena...
Hvala.
Trt, mrt, zivot ili smrt!
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Mozes da seces daske sa njom , mada za daske ti je bolji rucni cirkular ako hoces da ti budu pravo isecene, profi ubodna testera kosta oko 220 eura neka od 600-650W a rucni cirkular imas za 200 eura od 1300 W

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

kupi fein ubodnu testeru ,ona moze to mnogo bolje,a upravu je Marko to je vise za cirkular.Ja imam mafellov cirkular 1200 w,ima i 1600w.tu debljinu ne oseca.
Rad je molitva.
dragondv
Zarezivač olovaka

Post by dragondv »

imam ubodnu testeru marke BOSCH GST 60 PBE/550W/500-3100min. ima 6 brzina mogucnost secenja do 45stepeni.
medjutim imam jedan problem nikako ne usevam da isecem jednu odredjenu duzinu recimo na dasci da to bude ravno. Sta da radim i kako da radim?
Dovoljno je da mi ruka malo mrdne u stranu i ode sve u krivo a za povratak je kasno....
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Moraš se upoznati sa svojim alatom:

1) Kada montiraš NOVU testericu proveriš nekim lenjirom da li je pod pravim uglom u odnosu na postolje/papučicu. Ako nije, prvo to centriraš (oslobodiš polugu za nameštanje ugla i pomeraš dok ne bude prav).

2) Uzmeš dugačku ravnu dasku koja treba da ti posluži kao vođica na koju treba da osloniš postolje testere.

3) Nađeš neki otpadni komad koji možeš da rezeš i na njega stegama, 15-20 cm od ivice, pritegneš dasku iz tačke 2.

4) Povučeš olovkom pravu liniju uz tu dasku, oslobodiš je od stega i ponovo pritegneš, ali da ivica daske tačno preklopi tu nacrtanu liniju.

5) Nasloniš testeru na tu dasku (bez bilo kakvog bočnog dodatnog guranja) i napraviš ravan rez. (Samo na ovaj način rez može da bude ravan, ma kolika bila majstorčina koja drži testeru u rukama).

6) Uzmeš precizan metar i izmeriš rastojanje od linije do ivice. To je mera reza koju uvek treba da uzmeš u obzir KAO PARČE KOJE SE NE BACA, prilikom rezanja na ovaj način. Desno od njega je otpadni materijal.

Naravno, postoje i Al šine sa žlebovima koje sve ovo olakšavaju. Ali one nisu jeftine, a i ovaj način zadovoljava potrebe.
Last edited by metabo on 17 Dec 2008 12:32, edited 1 time in total.
dragondv
Zarezivač olovaka

Post by dragondv »

da ovo je odlicno, hvala puno....odradicu ovo....
bozama
Majstor

Post by bozama »

Naravno, postoje i Al šine sa žlebovima koje sve ovo olakšavaju. Ali one nisu jeftine, a i ovaj način zadovoljava potrebe.
Metabo reci mi kako se ponaša na toj šini ubodna? Prošle nedelje sam pazario ubodnu Metabo ste70 pa me interesuje ima li smisla ulagati u šinu? kakav je rez? generalno kakvi su utisci?
Inače mislim da za 100€ ova ubodna stvarno vredi, kojekakvi B&D i zeleni bosch koštaju slično jedino me malo na slatke muke bacila Makita ..29 koju sam mogao dobiti za 5€ manje ali samo godinu dana garancije i ne kompatibilnost sa Makita šinom (jedino skuplji modeli).
Pozdrav!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

bozama wrote:
Metabo reci mi kako se ponaša na toj šini ubodna? Prošle nedelje sam pazario ubodnu Metabo ste70 pa me interesuje ima li smisla ulagati u šinu? kakav je rez? generalno kakvi su utisci?
Inače mislim da za 100€ ova ubodna stvarno vredi, kojekakvi B&D i zeleni bosch koštaju slično jedino me malo na slatke muke bacila Makita ..29 koju sam mogao dobiti za 5€ manje ali samo godinu dana garancije i ne kompatibilnost sa Makita šinom (jedino skuplji modeli).
Pozdrav!
Ja imam Metabo šinu (pisao sam o njoj, potraži po temama) i nju koristim u kombinaciji sa Metabo cirkularom. Å ta da ti kažem, uživancija.

Generalno, ubodna nije predviđena za te dugačke ravne rezove. Nema sile da bude kao cirkular. Za Metabo šinu može da se kupi dodataka za Metabo ubodne koji klizi po toj šini. Taj dodatak nemam. Jedino što sam dodatno "budžio" je Al četvrtasta šipka kroz koju sam probušio dve rupe da bi se u njih mogla da uglavi paralelna vođica za Bosch glodalicu POF 500A. Kačenje na šinu je preko već postojećeg plastičnog umetka. (Ne vredi da ti objašnjavam ovako, nema šanse da razumeš dok ne vidiš, a kad vidiš sve je jednostavno.)

Dakle, za dugačke ravne rezove, je zadužen cirkular. Još ako se on stavi na šinu. Poezija! (Ako je cirkular Festool to je onda simfonija, jel tako mbole? :) )

Ubodnu koristim za ono što joj je namena: otvaranje rupa, krivoliniski rezovi kao priprema za glodanje kopir glodalima... Za jednu staru ubodnu B&D planiram da napravim sto, pa da je okačim ispod njega (i o tome je pisano po temama).
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

metabo wrote:
bozama wrote:
.
ubodna nije predviđena za te dugačke ravne rezove.
Dakle, za dugačke ravne rezove, je zadužen cirkular.
Ubodnu koristim za ono što joj je namena: otvaranje rupa, krivoliniski rezovi kao .
Tako je , ubodna testera je predvidjena za krivolinijsko rezanje

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Dakle, za dugačke ravne rezove, je zadužen cirkular. Još ako se on stavi na šinu. Poezija! (Ako je cirkular Festool to je onda simfonija, jel tako mbole? smile )
Bogami jeste. S tim sto ja imam i vodicu za ubodnu (ide na istu sinu), ali ko sto si napisao, ona jednostavno nije pravljena za to i koristim je samo kad nije izvodljivo da se taj rez izvede cirkularom.
Kada se ubodna vodi po sini (ili po bilo kakvoj vodjici), treba biti jako pazljiv, posto testerica cas posla ode ukrivo odnosno uvije se. Ako je moguce uvek u takvim slucajevima treba ukljuciti njihanje testere (em sece dosta brze, em mnogo bolje drzi pravac). Takodje njihanje treba ukljuciti i kad se "iz ruke" sece prava linija. Kod secenja krivina mora da bude iskljuceno.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Samo da pojasnimo, njihanje je "ukošavanje" lista testere u cilju efikasnijeg (i grubljeg) reza. Obično ima 4 stepena, 0 (bez), 1-3 (sa njihanjem).
Kimi
Brzi dodavač alata

Post by Kimi »

bio sam ubedjen da je problem do mene jer i kad sam kratio čamove letve od 10cm gornji rez bi išao normalno,a donji ukrivo tako da sam morao svaku posebno da turpijam i šmirglam da bi izravnao kako mi odgovara..sa ovom temom ste mi pojasnili pravu ulogu ubodne testere..a i moja je einhel,žuta,testerice se stavljaju uz pomoć inbusa,i uvek je to jako klimavo..verovatno niko od vas ne koristi takvu,kupio sam je novu na buvljaku u Nišu za manje od 20e..i od samog starta je radila loše ali sam bio ubedjen da je do mog neiskustva..uzeo bih novu i bolju pa pitam za neku preporuku ako neko zna neku da je poluprofi ili bolja hobi varijanta jer mi neka baš profi ne treba,a i bila bi mi verovatno skupa..
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

U rangu 60-tak do oko 100 Evra imas par modela Makite (belanovic), Metaba (Woby). Verovatno i Bosch, Skil (Dabs), ali nema vise cenovnika na njihovom sajtu.
To je otprilike rang cene gde mozes da ocekujes pristojan alat.
Konkretnu preporuku bas i ne mogu da ti dam, posto je moja prva ubodna bila neki stari B&D model, a druga i tekuca Festo koji ti je jednostavno preskup.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ja ću se nadovezati da su ubodne testere alat sa vrlo profilisanim cenama. Znači, BUKVALNO "koliko para toliko i muzike". Mbole ti je rekao neki cenovni rang koji zadovoljava amaterske potrebe. Dalje je stvar ukusa. Ne znam da li si pogledao tekst o testerama. Pre nego što kreneš u nabaku, tu možeš pronaći neke praktične savete.
Kimi
Brzi dodavač alata

Post by Kimi »

hvala na odgovorima,tekst o testerama sam jutros čitao i zahvaljujući njemu sam i shvatio da zaista moram da zamenim moju einhel nekom boljom..ova plava bosch izgleda uverljivo,video sam na dabs sajtu,nema cene ali raspitaću se..woby house sajt je u izradi,a belanović ima tri makite od 63,77 i 89e bez pdva(i naravno ima i skupljih)..bacam se sad na potragu,hvala još jednom..
Post Reply