Hvala vam, kontaktiraću ga; Čekajte recimo ako neko zna da mi objasni.. neki reljef na drvetu, recimo
kvaka - drška od vrata (ili drška sekire recimo) ali koja bi bila anatomski oblikovana za ruku-prste šake,
kako bi se to napravilo u velikim serijama osim CNC mašinom?
Poenta je na velikim serijama, ne ručno zezanje ceo dan za 1 kom tako nečeg. Može li to strug napraviti
u velikim serijama?
Pozdrav svima;
želim da pravim veće serije predmeta od drveta, recimo nešto kao anatomski prilagođen rukohvat
za sekiru, ili kvaku od vrata (znači da prsti legnu u žljebove, anatomski) - može li to da radi neka druga
mašina sem CNC mašine?
Hvala vam, kontaktiraću ga; Čekajte recimo ako neko zna da mi objasni.. neki reljef na drvetu, recimo
kvaka - drška od vrata (ili drška sekire recimo) ali koja bi bila anatomski oblikovana za ruku-prste šake,
kako bi se to napravilo u velikim serijama osim CNC mašinom?
Poenta je na velikim serijama, ne ručno zezanje ceo dan za 1 kom tako nečeg. Može li to strug napraviti
u velikim serijama?
Bansek rezanje na male komade + sablona i neka kvalitetnija glodalica, to bi bilo isto zajebancija za raditi ali bi se dalo napraviti. U kolicini preko 2000-3000 komada bih rade sam kupio polovnu cnc masinu i to odradio. Za kvake bi se moglo investirati u neki manji cnc, za drske ipak veci a shodno tome cijena bi isla gore.
Kvaku ne, sikiru da
Treba ti kopirna glodalica sa vise vretena.
Ako bi platio materijal i rad a ti se posle bavio plasmanom i naplatom, mogao bi te povezati sa ljudima koji to mogu da ti odrade.
Ako ti treba ortak, idi u banku :smejanje:
Kopirna glodalica.. uh tek sad ništa ne kontam ja bi u biznis uneo sve, sem proizvodnje (ne treba veliki trošak za materijal, nije kabasta roba nameštaj, prozori, ne, sitniji drveni predmeti su) - što znači ideju (najvažnije) prodaju, sajt, sve komercijalnbe aktivnosti.. kome god sam izneo ideju razmišljao je, pregovori teku, ideja je sasvim realna i ostvariva, potencijalno vrlo, vrlo unosna, rado bi da me spojite, ja ispričam.. pa ako hoće da kradu ideju i mene istisnu na savest im
Last edited by Sloba NS on 05 Jun 2017 20:36, edited 1 time in total.
Ti zljebovi za prste su sve samo ne anatomski/ergonomski.
Ne postoje dve iste sake, pa samim tim nemoguce je zljebove postaviti kako treba.
Presek koji je elipsa, idealno leze u saku, i prsti sami pronadju najudobniji polozaj.
mbole wrote:Ti zljebovi za prste su sve samo ne anatomski/ergonomski.
Ne postoje dve iste sake, pa samim tim nemoguce je zljebove postaviti kako treba.
Presek koji je elipsa, idealno leze u saku, i prsti sami pronadju najudobniji polozaj.
Te žljebove za prste pominjem samo u smislu debate šta mašina mora da bude sposobmna sama da izradi,
naravno da ima šaka od "lopate" do malih ženskih..;
Predmeti koji bi se pravili veličine su otprilike kao stari mobilni telefoni (pola šake) do većih, težih oblika
recimo kao ćirilično slovo "P" sa obradom sa obe strane.. ako me razumete. Najrađe bih pričao sa nekim
ozbiljnim da čuje ceo biznis plan i o čemu je reč, sve bi shvatili odmah, ovako oprostite što ne kažem o
čemu je reč, lično sam ubeđen u super ideju (100% orginalno moju) ali kako realizovati..
inače se te stvari rade u svetu odavno, naravno, samo ih malo firmi ozbiljno radi, možda 3-4 samo,
a tržište je ogromno, mogućnosti dizajna beskrajne (graviranje, laseri, štampa, pirografija itd)
Robu bih radio po narudžbi. Recimo jedan dan imaš 5 narudžbi, drugi 10, treći možda ništa.. ali
ako nemaš mašinu koja to može brzo da napravi sve što je poručeno, ne možeš raditi, zato kažem
"velike serije" misleći ne ručno, jer nikad nemožeš imati toliko stolara koji bi se samo time bavili (niti bi svaki
bio vešt da to uradi); Koliko sam ja guglao, svi veliki igrači pišu da to prave CNC mašinama (sem ako ne lažu da
im firme ispadnu važnije)..
Jer to je milina jedina imati CNC, katalog proizvoda, sve dimenzije unete u recimo AutoCad (ili kako već se to crta za CNC)
i onda kad naruče - pritisneš dugme i sutra mu daš što je platio, isto i kad si imao 100 narudžbi na dan, ili samo jednu
mbole, mislim da je trenutak da se sve ovo objedini u jednu temu...
Slobo, ti malo pricas o velikim serijama, malo o jednom ili 10 primeraka. Velika serija podrazumeva par hiljada komada jednog i uvek identicnog komada. Kada hoces jos 10 komada a da budu samo 1cm duzi, to nije serija.
Ako mislis da pravis 10 slova p i 7 znakova {, tebi treba cnc masina sa definisanim programima za svaki artikal.
Ako ces da pravis 300 simbola }, treba ti visevretenasta glodalica i prethodno izrezani elementi za bas taj proizvod, kalup koji se kopira,...
To su dva pravca. Naravno da moze da se na cnc masini pravi 300 ili 30k primeraka u seriji i obrnuto ali ti prvo moras da shvatis dostupne tehnologije i onda se odlucis za primereniju
jedina zackoljica je sto bi partner u ovoj prici trebao da ceka da se desi porudzbina ili kad zapocne neki drugi posao da mu uleti tvoja serija koja nemoze da ceka
niko iole ozbiljan ne posdeuje skupu masinu koja mu stoji i ceka posao
sto rece maricaiivica banka ,pa nadjes radnika ........ pa onda svatis sta je imati masinu od nekoliko nula ... evra , koja ceka da li ce se desiti
serija
era interneta je cudo .put od fabrike do kupca se zaista skratio ali ne bas da toliko da kupac enterom stvori zeljenu stvar ,ako proizvodjac rizikuje kupovinom masina i alata .....mogao bi i trgovac da kupi seriju pa da rizikuje s njom (ideja je i onako tvoja ) tako ces brzo naci partnera ovako treba da nadjes nekog da poveruje u tvoju pricu ili ce ti jednostavno ukrasti ideju
Last edited by art of wood on 06 Jun 2017 00:43, edited 1 time in total.
Ne postoji CNC masina koja moze da se isplati time sto ce jednog dana da pravio jedan komad, drugog dana da stoji, a treceg da napravi 15 komada. Da bi cela prica bila isplativa, moras da za nju imas posla za svaki dan, bez stajanja, posto svaki dan imas i troskove, a i interes na ulozen kapital. A taj interes je veci od kamata koje isplacuju banke. Recimo, ako imas 200 000 eura ulozenih u CNC masinu, mesecno ona mora da napravi 2000 eura samo kao interes na kapital, 4000 da bi mogla da zemeni samu sebe, 1000 za odrzavanje, 1000 za platu radnika, ko zna koliko za struju, iznajmljivanje prostora i sve ostalo sto se potrosi. U sustini, dodjes na to, da ako ne napravi 500 eura dnevno, nema svrhe imati je, po standardima zapadnog poslovanja. Ako ne radi nista drugo, ili propusta poslove zbog tvojeg biznis plana, onda ti moras da budes taj koji ces obezbediti toliko posla.
Ako mislis da pravis proizvod koji se prilagodjava od prodaje do prodaje, onda zaboraqvi na sva jeftina resenja, ostaje samo opcija sa CNC. Za kopirnu glodalicu moras da imas uzorak za svaki komad koji pravis. Ako se on menja, moras da imas uzorak, tj sablon za svaki, pa i u najmanjoj sitnici oblikovno razlicit komad.
E sad, koliko vretena treba da ima kopirna glodalica, to je druga prica. Na njoj mozes da napravis i samo jednu kopiju oriuginala ako ti treba, a mozes da napravis i 20, ako imas dovoljno vretena. No, dok ne vidimo sta si zamislio, ne mozemo da ti damo normalan savet, posto ne moze svaki oblik na kopirnu glodalicu, kao isto nije ni svaki CNC za svaki oblik. U masinstvu, na prvu loptu to sto tebi treba se pravi na petoosnim CNC glodalicama, takvih masina ima i za drvo, samo su cene zestoke.
Da ali najbitnija stvar je sto cim ti odradis nesto na CNC-u to neznaci nuzno kraj rada. Treba to dotjerat sve u glatko kao bebina guza pa onda lakirat ili prvo obojat u zeljenu boju. Da sam na tvojem mjestu kina majka, dober dan ja bih 5000kom ovih placam po isporuci. Kod kuce napravis neku sobu za smirglanje i lakiranje. Bolje da izgubis malo love nego da zagrizes i potones na narednih 20 god. Isto moras razmisljat da sigurno nisi jedini s istom idejom vec da se sigurno i drugima ne isplati ili je posao koji zahtjeva puno paznje.