Đubre zvano Straus tocilo

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
yaki
Majstor

Đubre zvano Straus tocilo

Post by yaki »

Moram sa vama da podelim iskustvo oko kupovine ovog da ga tako nazovem alata. Prodaje se po oglasima sa cenom 22-25e. Na slikama a i uživo kada se gleda iz daljine izgleda kao upotrebljiva alatka za povremeno nešto obrusiti, zato sam ga i kupio ne očekujući neki kvalitet za tu cenu. Ono što mi je stiglo stvarno me je nasmejalo do suza. Očekivana jeftina završna obrada tanak lim koji se savija rukom, meki šafovi duži za nekoliko centimetara nego što je potrebno nisu ništa spram šoka kada tu mašinu uključite u struju. Brusni kamenovi su toliko van balansa u svim osama pa uzrokuju takve vibracije koje ja u životu nisam video na nekoj mašini. Brusilica bukvalno trči po stolu. Mirnije bi radila da sam na nju stavio dva kamena iz potoka. Mali motorčić se toliko greje da bi se verovatno istopio posle 3 minuta neprekidnog rada. Sve u svemu najobičnije đubre koje sam spakovao i vratio pošiljaocu.
Rezime ako naletite na ovo zaobići u širokom luku.

Imagefree upload
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Sto se skakanja tice, to je normalno, standardna procedura je da poravnjas kamenove kada ih namontiras na masinu, bez obzira na kvalitet kamenova koje koristis. Desava se i kod Nortona da su izvan balansa, kada ih sredis, sve ide kao podmazano.

E sad, ja sam uzeo jedno jos jeftinije vodeno tocilo da ga prepravim u varijantu Tormeka. Da nije Boleta, ne bui ulazio u pricu, ali srecom, uz njegovo i moje dumanje kako sta resiti, i njegovu izuzetnu egzekuciju smisljenog, imam masinu koja je odlicna. Motor se greje, ali bez obzira sto sam ga posteno maltretirao, jos nije crkao. Za 60 eura, ne racunajuci rad, dobio sam zamenu za masinu od 400. Naravno, sve osim same masine je promenjeno, a onda su dodati delovi od Tormeka, da bih mogao da koristim sve njihove sablone.

Ali slazem se, sve te masine vrede koliko i kostaju.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Vecina kamenova jeste van balansa, ali kod ovakvih jeftinih tocla ima jos jedna stvar koja drasticno kvari celu pricu.
Sajbne kojima se tocilo priteze su toliko van ravni, da je to neupotrebljivo.
Imam jako slican womax (isto tako kupljen za nekih 20-tak evrica), i upravo ko sto kazes, skako je po stolu.
Poravnam tocilo i smiri se, al jos se trese.
Otpustim, malo pomerim tocilo, stegnem, manje, pa tako jedno par puta, dok se ne umiri pristojno. Jos uvek daleko od onoga kako treba, al upotrebljivo.
Napravim nove paknice na strugu... joooooj razlike :)
Naravno u medjuvremenu sam mu stavio i pristojne lezajeve, i sad je sasvim upotrebljivo. Cak sam na njega montirao dijamantsku sajbnu, koja ne moze da se ravna, i miran.
Greje se, al prezivljava. Fakat i ja ga retko kad koristim duze od 4-5 minuta u cugu.

No, ko sto BR rece.... kolko para, tolko i muzike.
Da se dovesti u red, al to ili kosta, ili moras da imas alat za to i potrosis svoje vreme (koje isto kosta).
Nevolja je sto nekada moze da se dovede u red, a nekada jednostavno nema vajde. Pa kako ti se zalomi.
yaki
Majstor

Post by yaki »

Ma davno sam ja više puta naučio da nema jeftine večere. Iskreno nisam imao baš nikakvih očekivanja oko kvaliteta te brusilice ali sam očekivao da ima bar malo funkcionalne upotrebljivosti. Kada sam video šta mi je stiglo, a pošto me je u startu mrzelo da se zajebavam za 22e i vraćam taj krš, počeo sam da razmatram opcije oko balansiranja tih kamenova ali verujte to je u ovom slučaju besmislen posao jer kao prvo unutrašnji prsten kamena je sigurno nekoliko debelih milimetara veći od prečnika osovine na koju naleže, a to znači jedino na strug i napraviti čauru koja će to kompezirati pa onda sam kamen koji je u disbalnsu po sve tri osi...
Jednostavno beznadežno. Spakovao sam to govno i vratio ga, doplatio do 55e i uzeo ovo. Nije kvalitet ali radi ono za šta je napravljeno.

Imagehow do you print screen
Post Reply