DIY stolni cirkular od kružne pile (zdravac)

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
zdravac2
Šegrt

DIY stolni cirkular od kružne pile (zdravac)

Post by zdravac2 »

Pozdrav!

Prije sam najavio, a sad je konačno došlo na red - DIY project prepravka kružne pile u stolni cirkular, pa da podijelim iskustva s vama;

Za početak, kupio sam kružnu pilu BOSCH GKS 85. To je model "BEZ G", što znači da nema riving knife, i nema aluminijsku papuču. Ovo drugo mi je nebitno, ali prije nego sam kupovo, proučio sam shemu rezervnih dijelova, i uz male preinake i uz dodatnu narudžbu nekih dijelova (cca 30 eur), na ovaj model može se bez problema montirati nož.
Inaće, stol na kojem će biti pila, služiti će za gotovo pa sve radove, zato je prilično velik (250 X 120 cm). Dimenzije su taman da može gore ići tabla šperploče.

Pa da krenemo;

još prije više od 2 mjeseca, pila je kupljena;

Image

Uzeo sam komad lima (5 mm debljine), i krenio označavati rupe, isto kak je i na papuči;

Image

Image

bravaru sam odnio da izbuši rupe i nareže navoj, kao i da proreže za list pile. Hebiga, nema se još sav alat! :)

Image

Image

Image

Image

Prije 10-ak dana konačno sam uhvatio vremena, i počeo variti stol (u podrumu je radiona, i tu će biti i stol).

Image

Stol je zavaren, i pila je (privremeno) prišarafljena, da vidim jel radi! :)

Image

Image

Image

EDIT 11.05.2017. GOTOV CIRKULAR! ! ! :)

Image

Image

Image

Isprobano, i radi savršeno. Inaće, izrazito bitno je bilo odraditi svaki korak iznimno precizno, jer svako sljedeći korak veže se na prethodi, i ako zajebeš vinkl, ili razmak za šarafe, sve ode nakoso. Dakle, samo polako i pažljivo :)
U planu mi je smontirati i glodalicu i ubodnu pilu na taj isti stol... :cool:

EDIT: (zaboravih napisati "troškovnik")
pila 1750 kn + rezervni dijelovi 220 kn
željezo za stol 600 kn
ploča umjesto papuče + bušenje i frezanje iste 230 kn
potrošni materijal (žica za zavarivanje, CO2...) 150 kn
farba cca 50 kn
rad (bog će mi platit) :)

šperploča (oplata za šalovanje) 480 kn
šarafi 40 kn
farba 75 kn

sveukupno 3.600 kn (480 EUR)
Last edited by zdravac2 on 11 May 2017 20:07, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Lepo to izgleda.
Jedna primedba. Ja bih rupu u ovoj ploci uradio nesto vecu, tako da u nju mozes da ubacis "zero clearance" insert.
Sa donje srane prikacis lim kome je rupa malo uza od ove gore, tako da taj insert ima na sta da se osloni (moze i tanji lim reda 2mm).
zdravac2
Šegrt

Post by zdravac2 »

mbole wrote:Lepo to izgleda.
Jedna primedba. Ja bih rupu u ovoj ploci uradio nesto vecu, tako da u nju mozes da ubacis "zero clearance" insert.
Sa donje srane prikacis lim kome je rupa malo uza od ove gore, tako da taj insert ima na sta da se osloni (moze i tanji lim reda 2mm).
Thanks, svakako hvala i na sugestiji. To i namjeravam napraviti. Ove rupice okolo te rupe su za pričvrst te šperploče. Å perploču ću isfrezati da bude ko rupa + još da s donje strane staviti limiće, i onda prišarafiti odozdo (već je navoj narezan.
Nisam htio veću rupu, jer je pila dosta teška, pa sam se bojao da ne oslabim ploču. Ovo sa šperpločom i rupom samo kolki je list, je svavako potrebno.
A rupa je sad taman toliko široka, da se pila može nagnuti na 45 stupnjeva, bez da igdje zapinje.

Ove 2 rupice bočno na krajevima - tu planiram još navariti na stol željezo, pa i tu dodatno prišarafiti, iako, kako sad izgleda, nema ni potrebe...

Da, bilo bi "komotnije", da je rupa na ploči veća, ali dok sam pravio i stol i ploču, išao sam za tim da sve bude dosta čvrsto i stabilno...
Last edited by zdravac2 on 02 May 2017 09:35, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

5mm celicna ploca je sasvim dovoljno kruta.
Bojim se da sa ovako uskim otvorom, list moze taman da prodje kad je pod 45, ali tada nemas mesta za insert.

Na brzinu sam uradio simulaciju, sa sledecim parametrima (odokativno procenjenim sa slika)
Dimenzije ploce 500X400X5mm
Otvor u prvom slucjau 30X350mm u drugom 50X350mm
Opterecenje 4X18.75N tj priblizno 4X18.75Kg u cetiri tacke gde se otpilike kaci cirkular za plocu. Koliko vidim cirkular je tezak 7.5 Kg, podeljeno sa 4=1.875Kg. U sustini je i laksi, posto skidas plocu.
Materijal obican karbonski celik sto otprilike odgovara kupovnim plocama.

Razlika u maksimalnom uvijanju je 1 hiljadita milimetra (jedna se uvija maksimalno 0.0136 a duga 0.0146mm).
Na slikama je deformacija preuvelicana, kako bi se bolje video njen raspored, i kako bi se uopste videlo 1.3 stote milimetra, a iskreno mrzi me da to fino podesavam.

sa rupom sirine 30mm
Image

sa rupom sirine 50mm
Image
zdravac2
Šegrt

Post by zdravac2 »

Deblju ploču nisam htio staviti jer nisam htio izgubiti na visini reza. Sad ide do 8.1 cm.

Hehehe, lijepo si ti to skicirao i objasnio, vjerujem ti. ali kad ja amaterski to radim, onda želim otkloniti onaj osječaj sumnje. To ti je ko kad betoniraš temelje, pa pukneš još duplo jači beton nego je potrebno. :)

No, kad sve podesim i završim, ako bude potrebe, uvijek se može isfrezati veča rupa na ploči...

Trenutno me najviše brine kako izvesti uzdužnu "vodilicu" s desne strane, a da klizi 100% paralelno. Pregledao sam dosta videa na youtubeu, ali nekak mi sve to izgleda tak... - improvizirano, i nisam baš siguran da je precizno bez "fine tune" svaki puta.
Ono što je dobro, na žalost, za mene je neizvedivo, pa ak ima ko ideju...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bili su negde na forumu planovi za T uzduznu vodilicu, dosta solidnu i manje vise jednostavnu za izradu od standardnih materijala (ja ih postavljao, al gde su...).

Sto se tice racunice... nemoj meni da verujes, ja sam to davno pozaboravljao :) (sem nekih bas osnovnih stvari).
Al tu je racunar :)
borism25
Majstor

Post by borism25 »

zdravac2 wrote:Deblju ploču nisam htio staviti jer nisam htio izgubiti na visini reza. Sad ide do 8.1 cm.

Hehehe, lijepo si ti to skicirao i objasnio, vjerujem ti. ali kad ja amaterski to radim, onda želim otkloniti onaj osječaj sumnje. To ti je ko kad betoniraš temelje, pa pukneš još duplo jači beton nego je potrebno. :)

No, kad sve podesim i završim, ako bude potrebe, uvijek se može isfrezati veča rupa na ploči...

Trenutno me najviše brine kako izvesti uzdužnu "vodilicu" s desne strane, a da klizi 100% paralelno. Pregledao sam dosta videa na youtubeu, ali nekak mi sve to izgleda tak... - improvizirano, i nisam baš siguran da je precizno bez "fine tune" svaki puta.
Ono što je dobro, na žalost, za mene je neizvedivo, pa ak ima ko ideju...
ista stvar lijeva ili desne ovisi di si stavis plocu uz koju guras, mozes staviti i s obadvije. po meni je jos uvijek dovoljno za rezanje obican T s mikro podesavanjima. sad netko voli da ima zlijeb po kojem gura i ekscentar za stiskanje, drugi se opet kunu u okruglu punu sipku s steznim vijkom, jel kao ekscentar popusti i pomakne im se vodilica. Mozda je dobro da pogledas stranicu verycooltools

https://vsctools.com/shop/product-categ ... saw-fence/

ja znam decka koji si je ovo napravio, umjesto aluminijske ekstruzije je stavio hrastovinu i to dura bez problema, ja imam slicnu kompletno od hrastovine napravljeno jedino sto svaki put stavljam stegu kao kocnicu i rezem sve bez problema u 1/100mm.
zdravac2
Šegrt

Post by zdravac2 »

Svakako korisna stranica, ali ne za kupiti već za ideje :)
Cijene su im paprene, pa pilu sam platio 1700 kn! Vidjet ćemo dok malo sve posložim. Nekakve vodilice, možda s ležajevima da lakše i točnije klizi...
zdravac2
Šegrt

Post by zdravac2 »

Stavio sam na kraju prvog posta "troškovnik"!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo nadjoh planove:
viewtopic.php?id=1676
Mislim da negde imam na racunaru precrtano u solidworksu, i preradjeno na milimetarske standardne profile.

Ekscentar kad je uradjen kako treba, tasko da ce da popusti, a daleko je brzi od srafa.
yaki
Majstor

Post by yaki »

Auu, kada sam pročitao naslov očekivao sam jednu od onih instant nadogradnji kružne testere kojh je pun internet. Ovo što ti radiš je baš kvalitetno odrađena konstrukcija ali predimenzionisana i po ceni i po mehaničkim osobinama. Meni ovakva moćna konstrukcija više liči na deo neke profesionalne mašine u nekom pogonu nego nadogradnja hobi kružne testere.
Nemoj me pogrešno shvatiti, svaka slika govori o tvojim inžinjerskim i zanatskim veštinama ali ipak mislim da bi ti bilo mnogo jednostavnije jeftinije da si napravio nadogradnju oko recimo ovakve Bosch PTS 10 ili neke kvalitetnije.

Imageupload imagecertificity.com
zdravac2
Šegrt

Post by zdravac2 »

@mbole
thanks, budem pogledao kad dođem doma s posla, navečer.

@yaki
Složio bih se s tobom, kad bi radio samo diy stolni cirkular. Stol JE velik, ali on je centralno mjesto prostorije, i na njemu će se raditi apsolotno SVE (drugog mjesta nemam, nažalost)
Dakle, na njemu će biti i glodalica, i ubodna pila, i pila za šeljezo (koju vidiš na jednoj slici), i nakovanj, i za varenje (uz dodatnu tablu tanjeg lima) i jednog dana stolna bušilica,... znači baš sve što mi je potrebno za amaterske radove (osim abrihtera, pa ako neko ima ideju kak njega staviti - prihvaćam sugestije).
Zato sam ipak malo više uložio u "kostur".

Da sam kupovo takvu pilu, kakvu navodiš, izašlo bi me skuplje, i nikako nebi bila kvalitetnija opcija. Npr. motor na ovoj PTS 10 ima 1400W, znači puno slabiji...

Ideja je da sve na stolu bude "modularno", da se može skiniti ili pak "sakriti ispod".
Konkretno, pila (ploča) je sa 8 šarafa pričvršćena za stol - doslovce 2 minute za skinit i stavit...

Ali poštivam da netko ima i drugačije opcije :)

PS
Budem radio "update" ovdje u temi, kako koji dio postavim!
Last edited by zdravac2 on 03 May 2017 11:45, edited 1 time in total.
zdravac2
Šegrt

Post by zdravac2 »

Pozdrav!

Uploadane su slike u prvi post. Cirkular je gotov! :)

Sljedeće na redu je ubaciti u stol glodalicu i ubodnu pilu!
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Prvo sam hteo da savetujem kad vec radis tako ozbiljnu konstrukciju sto ne uradis cirkular sa nekim trofznim motorom al sad vidim da nemas prostora pa da ce se ovde menjati rucni alati :)
Bice to sigurno sjajna masinica kad bude gotova :)
PS jedna sugestija: Mozda bi bilo bolje da napolju seces metal i brusis posto cestice tj sitna metalna piljevina leti na sve strane a ona je veliki neprijatelj reznih alata, bojim se da ce se brzo tupiti alati ako budes u istoj prostoriji radio i drvo i metal :)
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

taj sto sa 6 nogica ce uvek da klacka nemoze nikad da ga podravnjas kako treba sem da se stave stelujuce stopice!
smirglaj nikad dosta
Post Reply