Savet za izradu ramova za kosnice..
- MilanTosicUsce
- Dodavač alata
Savet za izradu ramova za kosnice..
Zdravo svima,
Od masina posedujem frezer, cirkular, mali abrihter i diht...pravim kosnice za svoje potrebe i ponekad i za prijatelje, sad bih hteo da se upustim u proizvodnju ramova, pa me zanima na koji nacin se pravi suzenje na satonosi gde ulazi bocna letvica ?
Od masina posedujem frezer, cirkular, mali abrihter i diht...pravim kosnice za svoje potrebe i ponekad i za prijatelje, sad bih hteo da se upustim u proizvodnju ramova, pa me zanima na koji nacin se pravi suzenje na satonosi gde ulazi bocna letvica ?
- art of wood
- Vrhunski majstor
- Kole-Stolar
- Majstor majstora
Moze se montirati na cirkular koji ima plocu (tj poklopac oko lista ili kako vec) koja se skida i onda je moguce montirati i neka glodala 
Kod mene to recimo nije slucaj pa radim na sledeci nacin:
Na frezer montiram glodalo 8mm pa ga probijem daskom i namestim da viri 2.5mm (ovo zavisi od toga kolko treba suziti satonosu tj kolko je siroki prorez na bocnoj letvici) i podignem glodalo na 24mm (vrh zuba).
onda na tu probijenu dasku stegom pricvrstim komad iverice i uzimam po 4 satonose koje naslonim da bih bio siguran da su u vinku i onda tako drzeci ih vertikalno guram 4 komada odjednim.
Ide dosta brzo samo treba biti pazljiv i nikako ne raditi bez te probijene daske !

Na frezer montiram glodalo 8mm pa ga probijem daskom i namestim da viri 2.5mm (ovo zavisi od toga kolko treba suziti satonosu tj kolko je siroki prorez na bocnoj letvici) i podignem glodalo na 24mm (vrh zuba).
onda na tu probijenu dasku stegom pricvrstim komad iverice i uzimam po 4 satonose koje naslonim da bih bio siguran da su u vinku i onda tako drzeci ih vertikalno guram 4 komada odjednim.
Ide dosta brzo samo treba biti pazljiv i nikako ne raditi bez te probijene daske !
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
- art of wood
- Vrhunski majstor
kako i rece kole ,ako ima takav cirkular ,glodalo dovoljno da izviri par milimetara koliko je i dovoljno za taj nut na satonosi
naj lakse je tako jer u jednom hodu ,ako ima pokretni sto moze da uradi desetak satonosa odjedamput
naj lakse je tako jer u jednom hodu ,ako ima pokretni sto moze da uradi desetak satonosa odjedamput
Last edited by art of wood on 24 Apr 2017 22:25, edited 1 time in total.
- art of wood
- Vrhunski majstor
Dali imas mozda neku sliku?Kole-Stolar wrote:Moze se montirati na cirkular koji ima plocu (tj poklopac oko lista ili kako vec) koja se skida i onda je moguce montirati i neka glodala