Registracija stolarske radionice
Da li postoji sansa da se setis te fore na ugovor sa D.O.O.!Nikola wrote:Sve se svodi na to da ti drzava uopste ne daje motivaciju da radis legalno, cak ti na vise nacina, lose napisanim ili nepotpunim zakonima o poslovanju namece cinenicu da ti se najvise isplati da radis na crno. Ja iskreno svim prijateljima koji se oko ovakvih tema premisljaju savetujem da se ne "legalizuju" sve dok je to moguce.
Postoji neka varijanta koja se radi recimo sa serviserima. Vec postojeca firma, recimo d.o.o. potpisuje ugovor sa fizickim licem o vrsenju neke delatnosti. Na tu foru sam ja hteo da prikacim radionicu mojoj firmi, ali sam sad vec zaboravio kako to ide.
Last edited by becka75 on 13 Feb 2008 19:46, edited 1 time in total.
Hm... ni meni nista drugo ne pada na pamet... samo ako je to u pitanju... onda, po nekim informacijama, starim (otprilike) godinu dana... kojima raspolazem, na ime svih dazbina se placa oko 51%... odnosno za dinar koji dobijate kao "zaradu", firma, preko koje regulisete takav status, mora da da 1.51din (ne ulazeci preterano sad u pricu koliko je tu doticnu firmu "kostalo" i tih 1.51din, dok ih se "dochepala"pajja wrote:da nije "ugovor o delu"

Last edited by boggy on 13 Feb 2008 22:42, edited 1 time in total.
Veceras sam pricao sa jednim knjigovodjom, i kako rece stvar je ovakva.
Granica da budes pausalac je 3 miliona, ako ih predjes onda moras da pocnes da vodis knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva. Granica za PDV je 4 miliona, to jest ako ih predjes, moras u sistem. I jedno i drugo vaze od nove godine.
Ako si pausalac, ne moras da pravdas podizanje para sa racuna.
Granica da budes pausalac je 3 miliona, ako ih predjes onda moras da pocnes da vodis knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva. Granica za PDV je 4 miliona, to jest ako ih predjes, moras u sistem. I jedno i drugo vaze od nove godine.
Da, tako sam i ja cuo, i jos... ako sam dobro skapirao... donja granica da neko, ko je bio u PDV sistemu, ostane i dalje u njemu, i ne predje ("silom") u sistem dvojnog knjigovodstva, je 2 miliona.... pri tom je ostanak u PDV sistemu "dobrovoljan", i moze se promeniti prema zelji vlasnika, na pocetku fiskalne godine, ako je ukupni proslogodisnji promet bio izmedju 2 i 4 miliona.mbole wrote:Veceras sam pricao sa jednim knjigovodjom, i kako rece stvar je ovakva.
Last edited by boggy on 13 Feb 2008 22:17, edited 1 time in total.
Pa mislim da smo dosta jasno naveli vecinu nacina da se registruje radnja ili preduzece...Dule wrote:posle sve vase price,tek nista nije jasno(sto rece neko to drzavi i odgovara)
da su dazbine znacajne, jesu.... da su poslovanje ucinili nejasnim... i to je tacno...
Hehm... i mene to zanima... ali nista "ukratko" nisam nasao...Dule wrote:Zna li neko gde ima nesto o tome napisano pa da se proucava....
Last edited by boggy on 12 Mar 2008 20:06, edited 1 time in total.
Tema je malo zastarela. Danas sam bio da otvorim szr. Ne bih otvarao, ali moram, jedan mi salje inspekciju morao sam potpisati resenje, a resenje mi zabranjuje da radim, i inspekcija mi je rekla ili szr ili kazne! Bio sam u opstinu, i krenuo da se obavestavam, tamo treba da se popuni formular o kakvoj delatnosti se radi, licni podaci, ime radnje, to se prosledjuje za BG, potom oni salju resenje da je sve ok, potom je potrebno, ziro racun, pib, pecat, fiskalna kasa. Posto se vodim na biro-u rada, posavetovali su me da idem tamo da vidim, jer mogu dobiti olaksice. Odem do biroa i tamo krenem pregovore, da zelim olaksice, oni su odgovorili ovako. samozaposljavanje, uslov je da se vodis na biro 3 meseca, da radnja mora da radi 2 Godine, i da se ide 3 dana na osposobljavanje (predavanje ekonomije) onda stices uslov za 130.000 dinara bespovratnog kredita. Ali taj novac se moze jedino iskoristiti u nabavku, masina, materijala za vezanu delatnost. Moram cekati konkurs koji je u februaru! Ako u medjuvremenu prijavim firmu u opstini, sve sa biroa ne vazi. Posto su svi pominjali porez, samodoprinos itd. Odem kod nekog knjigovodje, i od nje saznam sledece; Pausalni porez i samodoprinos izlazi sada 15.000 hiljada!!
ako idem preko knjigovodje je 6000-7000 din.
je porez i samodoprinos i od 3000 do 4000 vodjenje knjiga.
Kaze da mi ne treba fiskalna kasa jer sam kao szr, moze preko racuna i pecata.
To je sto mogu da vam kazem sta sam danas radio i cuo. Ne znam kako cu, ja radim poljoprivredu, ne bavim se aktivno stolarijom, moje selo ima 1000 dusa. Imam sledeca pitanja.
1. Ja imam rucno pravljene masine, abrihter kombinirka stara 15 god. (monofazna) bansek (trofazni) star 20 (zbog njega mi dolazi inspekcija, prijavljuje me covek koji se bavi strugarom 30 godina i ima masine da ti stane pamet)
da li ce mi dozvoliti da radim sa tim mojim masinama
2. Da li moram da uvodim industrijsku.
struju kao szr.
3 da li se rezanje gradje na banseku iz oblog drveta smatra stolarijom (Pritke, sipovi za voce)
Malo sam se raspisao, muka me pretisla, izvini te.
ako idem preko knjigovodje je 6000-7000 din.
je porez i samodoprinos i od 3000 do 4000 vodjenje knjiga.
Kaze da mi ne treba fiskalna kasa jer sam kao szr, moze preko racuna i pecata.
To je sto mogu da vam kazem sta sam danas radio i cuo. Ne znam kako cu, ja radim poljoprivredu, ne bavim se aktivno stolarijom, moje selo ima 1000 dusa. Imam sledeca pitanja.
1. Ja imam rucno pravljene masine, abrihter kombinirka stara 15 god. (monofazna) bansek (trofazni) star 20 (zbog njega mi dolazi inspekcija, prijavljuje me covek koji se bavi strugarom 30 godina i ima masine da ti stane pamet)
da li ce mi dozvoliti da radim sa tim mojim masinama
2. Da li moram da uvodim industrijsku.
struju kao szr.
3 da li se rezanje gradje na banseku iz oblog drveta smatra stolarijom (Pritke, sipovi za voce)
Malo sam se raspisao, muka me pretisla, izvini te.
Last edited by Arax on 12 Dec 2008 10:58, edited 1 time in total.
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
E moj prijatelju! kao da si preslikao moju firmu! Samo, neznam odkud toliki porez na pausalno , kod mene je negde oko 12000 mesecno, ako lopuze ne podignu nesto!
bojim se da je ovo sa biroom i bespovratnim novcem laz kao i mnoge do sada! Ko kaze da netreba fiskalna kasa! pa kad ti dodju posle toga, minimum kazna je bila 50000!! Mora brate za sve osim ( nisam video ni lekare da imaju kasu) za popove! I ima neko zvanje stari zanat, ali to mora biti samo to, kao bacvarstvo, popravka............... nisam siguran!
Slusaj, popio sam kaznu bas zbog tih sipila, kocici za vocku, bilo neke gradje na mojoj strugari i bagrena, ukupno oko 7 m/3! 150.000,oo dinara!!! da se covek ubije! zalio sam se, neznam sta ce da bude! nemam odakle da platim, zivim i radim na vselu, nemam dovoljno ni za porez.............! Pre mesec ipo dosla inspekcija rada, imam jednog decka koji mi pomaze neprijavljen, za dlaku ga ne skembase, decak bese vest pa slozi pricu da je brao grozdje........... Nalozili mi da uradim atest na svih 9 masina i elektroinstalacije! neke masine su pravljene, neke fabricke a kazu da i ako su imale ates vazi samo 3 godine............... Industrijska struja, sve je to isto kao i za domacinstva, meni niko nije trazio mada sam ja kasnije uveo zbog crvene zone i susare za drvo!
Kazi mi dali znas nesto o onome pravu privatne svojine da svaka bagra ne mnoze da udje i vrslja po dvoristu ako ja ne dozvolim! MIslim da je to slucaj sa inspekcijom! A mogu da te kazne jedino ako neko od musterija posvedoci da si mu naplatio! Inace imas pravo da radis za dzabe ali ne za kompezaciju!
toliko , koliko sam mogao pomogao sam ti, moj ti je savet : NE PRIJAVLJUJ ako ikako mozes!!!!
bojim se da je ovo sa biroom i bespovratnim novcem laz kao i mnoge do sada! Ko kaze da netreba fiskalna kasa! pa kad ti dodju posle toga, minimum kazna je bila 50000!! Mora brate za sve osim ( nisam video ni lekare da imaju kasu) za popove! I ima neko zvanje stari zanat, ali to mora biti samo to, kao bacvarstvo, popravka............... nisam siguran!
Slusaj, popio sam kaznu bas zbog tih sipila, kocici za vocku, bilo neke gradje na mojoj strugari i bagrena, ukupno oko 7 m/3! 150.000,oo dinara!!! da se covek ubije! zalio sam se, neznam sta ce da bude! nemam odakle da platim, zivim i radim na vselu, nemam dovoljno ni za porez.............! Pre mesec ipo dosla inspekcija rada, imam jednog decka koji mi pomaze neprijavljen, za dlaku ga ne skembase, decak bese vest pa slozi pricu da je brao grozdje........... Nalozili mi da uradim atest na svih 9 masina i elektroinstalacije! neke masine su pravljene, neke fabricke a kazu da i ako su imale ates vazi samo 3 godine............... Industrijska struja, sve je to isto kao i za domacinstva, meni niko nije trazio mada sam ja kasnije uveo zbog crvene zone i susare za drvo!
Kazi mi dali znas nesto o onome pravu privatne svojine da svaka bagra ne mnoze da udje i vrslja po dvoristu ako ja ne dozvolim! MIslim da je to slucaj sa inspekcijom! A mogu da te kazne jedino ako neko od musterija posvedoci da si mu naplatio! Inace imas pravo da radis za dzabe ali ne za kompezaciju!
toliko , koliko sam mogao pomogao sam ti, moj ti je savet : NE PRIJAVLJUJ ako ikako mozes!!!!
Alo kolege glavu gore
,nije Pera dobio batine sto nije bio dobar nego zato sto nije znao.
Istu dilemu imam i ja(cekam februar),dosta sam naucio dok sam nedelju dana iscitavao postove na http://www.elitesecurity.org/t154829-20#1681934 (malo napred malo nazad),nista nije crno i belo i sto neko rece ne zameraj se mastiljavcima.
Ne mora fiskalna kasa ako radis duborez,a smes i prozor da napravis
Stolar je duplo veci porez platio od tapetara a i jedan i drugi ne moraju imati fiskalnu kasu ako rade za pravna lica...................

Istu dilemu imam i ja(cekam februar),dosta sam naucio dok sam nedelju dana iscitavao postove na http://www.elitesecurity.org/t154829-20#1681934 (malo napred malo nazad),nista nije crno i belo i sto neko rece ne zameraj se mastiljavcima.
Ne mora fiskalna kasa ako radis duborez,a smes i prozor da napravis
Stolar je duplo veci porez platio od tapetara a i jedan i drugi ne moraju imati fiskalnu kasu ako rade za pravna lica...................

E brate slatki, verujem ti svaku rec. Inspekcija je bila veoma fina ( iskreno, ruku na srce), bili su vise puta, videli su tu masinu( bansek) i
nasmeju se kada vide sa cime radim, l nije im jasno zasto se oko toga dize buka, pisali su izvestaje, ali nisu me kaznjavali, ali sada kada su dosli poslednji put, rekli su mi da je taj zapeo i stalno dolazi i prijavljuje, da vise ne moze da samo pisu izvestaje pa su mi morali napisati resenje za zatvaranje i rekli da za moje dobro otvorim Szr. E sada kada pitam kako da otvorim, oni mi kazu da prijavim pod stolarskom radnju i da se bansek hvata pod tim., da mi ne treba industrijska struja, i da mi ne treba atest jer se to spada pod szr, ja im kazem da ja kada dodje prolece i jesen ja ne radim stolariju uopste, to je nekih 5 meseci!!!!! zbog poljoprivrede (to i sam znas), da me ne ispituju zasto ne izdajem racune, i oni kazu sve je to u redu. I danas sam krenuo da otvaram szr. vec pricu sam ispricao.
Plasim se da kada mi oni kazu:
1. ne treba Industrijska
2. ne treba fiskalna
3. ne treba atest
4. dobices 130.000 hiljada dinara
5. Bansek spada pod stolarskom masinom( i kada obradjujes pritke i stubove za voce)
Ako mi ove stavke ne trebaju, osim fiskalne kase( koja mora) onda mogu da otvorim szr.
Da ne ispadne posle sve mi to treba, ne dobijem pare, vezem se za 2 godine, ne mogu da pravim sipove i pritke (to se u selu trazi) i placam porez, ja cu morati od p[oljoprivrede da isplacujem tu radnju!!!! Svi mi govore u tim institucijama da je sve to u redu sve ok, knjigovodja isto svi su pametni pa mi ga onako fino, da oprostite zavuku. da inace sada je pausalni porez 15.000 tako su mi svi rekli, skocila cena.
Ako ne, da batlim sve to, krenem samo u poljoprivredu, a stolarija da ostane kako jeste hobi, i samo za moje potrebe.
Svaka cast ljudima koji imaju bilo koju szr i da imaju dobit.
nasmeju se kada vide sa cime radim, l nije im jasno zasto se oko toga dize buka, pisali su izvestaje, ali nisu me kaznjavali, ali sada kada su dosli poslednji put, rekli su mi da je taj zapeo i stalno dolazi i prijavljuje, da vise ne moze da samo pisu izvestaje pa su mi morali napisati resenje za zatvaranje i rekli da za moje dobro otvorim Szr. E sada kada pitam kako da otvorim, oni mi kazu da prijavim pod stolarskom radnju i da se bansek hvata pod tim., da mi ne treba industrijska struja, i da mi ne treba atest jer se to spada pod szr, ja im kazem da ja kada dodje prolece i jesen ja ne radim stolariju uopste, to je nekih 5 meseci!!!!! zbog poljoprivrede (to i sam znas), da me ne ispituju zasto ne izdajem racune, i oni kazu sve je to u redu. I danas sam krenuo da otvaram szr. vec pricu sam ispricao.
Plasim se da kada mi oni kazu:
1. ne treba Industrijska
2. ne treba fiskalna
3. ne treba atest
4. dobices 130.000 hiljada dinara
5. Bansek spada pod stolarskom masinom( i kada obradjujes pritke i stubove za voce)
Ako mi ove stavke ne trebaju, osim fiskalne kase( koja mora) onda mogu da otvorim szr.
Da ne ispadne posle sve mi to treba, ne dobijem pare, vezem se za 2 godine, ne mogu da pravim sipove i pritke (to se u selu trazi) i placam porez, ja cu morati od p[oljoprivrede da isplacujem tu radnju!!!! Svi mi govore u tim institucijama da je sve to u redu sve ok, knjigovodja isto svi su pametni pa mi ga onako fino, da oprostite zavuku. da inace sada je pausalni porez 15.000 tako su mi svi rekli, skocila cena.
Ako ne, da batlim sve to, krenem samo u poljoprivredu, a stolarija da ostane kako jeste hobi, i samo za moje potrebe.
Svaka cast ljudima koji imaju bilo koju szr i da imaju dobit.
Ima jos jedna stvarcica koju moram ja od ove godine da praktikujem:
Imas pravo da u toku godine odjavis to jest zamrznes status radnje i celih 6 meseci ( a za to komsija nece da zna jer ce vec dobiti informacije da si prijavio):/
Znaci radnja odjavljena na odredjeno vreme, pa opet prijavis, pa sve tako, mada za to vreme ti ne ide penziono ali i ne placas dazbine osim pores a porez i nije veliki, veliko je socijalno, penziono, fond za nezaposlene, komunalne takse..........
raspitaj se o ovome, to moram i ja da uradim!!!
Ovo sto rece jedan od kolega da mozes da prijavis kao duborezac, da, dok ne dodju prvi put i nadju ti taj prozor ili vrata ili da radis na strugari! Sta ces im reci : "evo sad struzem stubove i kocice za vocku pa cu posle da radim na njima duborez a na glavnim stubovima izradjujem dvoglavog orla sa sve krunom...................." Ma dajte, sut sa rogatim ne moze a sada je na delu otimacina od onih koji su na to legalno pristali to jest prihvatili da prijave radnju! U Beogradu je duga prica, tamo je dovoljno da u jednoj visespratnici odrzavas fioke ili stolice i eto posla a od alata ti treba akuzavijac, tuba lepka i cekic!!!
Ovo je selo, ovde ljudi nemaju novac i to je to! Potreban je mnogo veci obim posla da bi bilo isplativo otvoriti radnju! Uostalom , sve osim Beograda i jos dva-tri grada je " selo"!!!!
Imas pravo da u toku godine odjavis to jest zamrznes status radnje i celih 6 meseci ( a za to komsija nece da zna jer ce vec dobiti informacije da si prijavio):/
Znaci radnja odjavljena na odredjeno vreme, pa opet prijavis, pa sve tako, mada za to vreme ti ne ide penziono ali i ne placas dazbine osim pores a porez i nije veliki, veliko je socijalno, penziono, fond za nezaposlene, komunalne takse..........
raspitaj se o ovome, to moram i ja da uradim!!!
Ovo sto rece jedan od kolega da mozes da prijavis kao duborezac, da, dok ne dodju prvi put i nadju ti taj prozor ili vrata ili da radis na strugari! Sta ces im reci : "evo sad struzem stubove i kocice za vocku pa cu posle da radim na njima duborez a na glavnim stubovima izradjujem dvoglavog orla sa sve krunom...................." Ma dajte, sut sa rogatim ne moze a sada je na delu otimacina od onih koji su na to legalno pristali to jest prihvatili da prijave radnju! U Beogradu je duga prica, tamo je dovoljno da u jednoj visespratnici odrzavas fioke ili stolice i eto posla a od alata ti treba akuzavijac, tuba lepka i cekic!!!
Ovo je selo, ovde ljudi nemaju novac i to je to! Potreban je mnogo veci obim posla da bi bilo isplativo otvoriti radnju! Uostalom , sve osim Beograda i jos dva-tri grada je " selo"!!!!
Last edited by borob on 12 Dec 2008 08:49, edited 1 time in total.
Kada sledeci put idem do grada, raspitacu se za to zamrzavanje firme od par meseci,i da li je to moguce. Koliko sam shvatio na crno ako radis, mogu da ti zabrane ili kazne sto radis na crno, ako radis legalno, mogu da te kazne za svaku sitnicu, tipa, zastita na radu, zbog instalacija, lose vodjenja knjiga ili bilo sta drugo, mozes vise nadrljati ako radis legalno i placas sve racune redovno. Nekad je bilo nesto kao dodatna delatnost, imao si pravo da radis 4 sata, neki sporedni posao. Ali to vise ne postoji, koliko sam video to bi najvise odgovaralo vecini stolara koji su na ovom forumu, jer vecina ima stalan posao, a stolariju rade u slobodno vreme.
Nije zahvalno otvarati szr u Srbiji. Ja ako se odlucim i nastavim sa otvaranjem ja cu vas obavestavati (i zapitkivati) u vezi sa tim.
Nije zahvalno otvarati szr u Srbiji. Ja ako se odlucim i nastavim sa otvaranjem ja cu vas obavestavati (i zapitkivati) u vezi sa tim.
Last edited by Arax on 12 Dec 2008 10:56, edited 1 time in total.