Izrada dnevnog boravka

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moj glas takodje za sper.
Stabilan, cvrsci i kruci od univera, tvrdja povrsina od jelovine.
Imas izbor debljina.

Za ivice spera, mozes koristiti lajsnice tvrdog drveta, koje jednostavno zalepis. Obican stolarski lepak, i krep trakom ih "pritegnes" na svakih par cm. Ako ti se odlepi to, odlepila bi ti se i spajana ploca. Meni takve stoje na racnom stolu (stolarskom, dakle maltretiranom), vec 7-8 godina i ne mrdaju nikuda.

Ovde ima ponegde da se nadje kant traka od drveta (daklem ne melamin, abs i slicno, vec bas drvo) debljine 2-3mm. Jednostavno je lakse raditi s njima nego rezati tanke lajsnice. Nemaju lepak vec ih lepis isto ko sto bi lepio i "obicne", to jest stolarskim lepkom.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

I moj glas bi isao za sper ali za lepljene ploce, cinkovane duzinski i na ravno spajane sirinski imam samo reci hvale.
Ja sam pre 5-6 godina svasta po stanu radio od tih ploca, slovenacke, kupljene u merkuru...nisu mrdnule. Ima tu cipelarnika, otvorenih polica,... prakticno sve sto si i ti naumio (po dimenziji i konstrukciji) ali nisam lepio po debljini (udvajao). Smreka je u pitanju.
Mekano jeste, mekse od svakog univera i daleko mekse od spera ali meni to ima neki svoj smek i kada je osteceno dok univer koji ostetis je za smece
jiva
Majstor

Post by jiva »

Hvala svima na iscrpnim odgovorima
Danas cu ici pogledati u ducan da vidim sta se nudi
Å per mi je jos uvijek preskup ali pogledat cu
Mozda nadem po slicnoj cijeni sper nesto tanji s obzirom da idem u duplo
Mi u katlrlovcu imamo problem jedan ducan pa nemas izbora a cijene paprenije nego u zg
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa sper imas i duplo deblji, to jest ne moras da ides u duplo.
A cena recimo 35mm debelog se samo za trunku razlikuje u odnosu na 2*18 (ne racunajuci lepak, koji isto nije dzabe, plus ima posla)
Kvalitetan sper (brezov, viseslojni), je ovde reda 18mm - 12.8 Eur/m2, 35mm - 27.3 Eur/m2 u JAF-u, koji vazi za skupog (al ovde ima cenovnik na internetu i kvalitetnu robu)
Sto je samo za nijansu skuplje od osrednjeg univera.
A do Zg ili Velike Gorice imas 50-tak Km, sto i nije neka cifra.
jiva
Majstor

Post by jiva »

Moram u karlovcu jer mi oni samo daju na vise rata
30mm breza je ovdje 37€
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Stvarno... posto je univer u Hr?
Ne neka egzotika, ali ne ni dno ponude, daklem nesto "osrednje" da tako kazem.
jiva
Majstor

Post by jiva »

Univer krece od 8 € za klasicnu bijelu za korpuse, pa nadalje
Nade se od po 10 € nekakav dezen
jiva
Majstor

Post by jiva »

Osrednje je tu negdje 15-ak eura m2
borism25
Majstor

Post by borism25 »

Pa kao prvo ako ti brat radi u stolarskoj radioni izbor bi meni odmah pao na puno drvo, i drugo radis za sebe, onda napravi to kako treba i zenu ucini sretnu :) naravno od postenog drveta (cisto za primjer kod nas u Osijeku je sad suha stolarska Jelovina dosla na cijenu oko 3200-3700kn dok recimo Bukva 5250kn m3 - probao sam racunat:

Gornji element 1,2x1,2x0.25m - 30mm Bukva, nakon obrade 25mm, 3 fronte i eventualno svugdje unutarnja 1 polica
komoda donja 2x0,60x0,40m - 30mm Bukva, nakon obrade 25mm, 2 Fronte, 2 prazne,

mislim da nebi trebalo vise od 0,3m3) materijal + ljepilo cca 1500kn. Neznam koji je budet u cijeloj ovoj prici.

Ako sam dobro izracunao ovako na grubo za ove gornje dimenzije koje sam naveo Iverica cca 9m2 u debljini 18mm po 15E/m2 bi kostala cca 1000kn, nisam racunao koliko bi napaltili rezanje.

Ovo je sad samo neka moja brzinska racunica.
Suma sumarum pre mala razlika u cijeni, a moguce je dobiti puno drvo.
Last edited by borism25 on 01 Mar 2017 15:05, edited 1 time in total.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Još nešto, šperploču ne moraš uduplavati, dovoljno je čvrsta i od 18mm. Ako hoćeš vizuelni efekat debljeg materijala možeš ga postići tako da zalijepiš lajsne cca 5 cm široke uz vidljive ivice (sa unutrašnje strane, naravno), pa će ti sve ploče izgledati duplo deblje.

Mbole, daj neki link za kant traku od drveta
jiva
Majstor

Post by jiva »

Bio eto danas u prodavaoni onoj Drvotrgovini što jedino imamo u karlovcu
Malo sam njuškao po skladištu, sve je na suhomm i zatvorenom, ljepljene ploče su ok, u dimenzijama 5000*1200 ne ulijevju povjerenje poput špera koji se daleko manje uvija i čuju neka krckanja, ali to nije problem sa obzirom da koristim manje dijelove. Sperploča... uh meni mnogo ružna, ma i ona furnirana, zato želim nešto od nule što mogu pripremiti, i ofarbati i lakirati u tonove koje želim.
Å to se tiče suhe građe, ima brat mogučnost da mi to uradi u stolariji, ali ... jbg. može sitnice, ne i nešto debljati, piliti, gazda se ljuti i tako
Za materijal bi potrošio 1500kn + 20% od cijene za uslugu krojenja. Fronte nisu uračunate one idu od visokog sjaja, tako da mi na kraju ta priča koštala sa frontama, ljepilom, šerafima, temelj ovaj onaj boja ona ova bajc lakovi, spojnice, pr krep traka, skupljih penzla i već sam blizu 500e
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

500 e?????? Da nisi izbacio pogrešan nacrt?
od čega ćeš oraviti na kraju?
jiva
Majstor

Post by jiva »

Ma 500 € sa svim, tu spadaju blende 35-40€ m2 a ima 1.3 m2 blendi
Pu lak dvkomponentni od hempela pokazao mi se dobar 20€. Pokrivna bijela od jub-a decor moras i primer da bu kak se spada ide 15 eurica
Keksi, šerafi, ljepilo, spojnice, koja rucka a rucke znaju biti po 5 € pa tako zbrajas malo po malo, a jos kohi smirgl papirić, penzlić par eurićaaaa
jiva
Majstor

Post by jiva »

350€ možda pretjerao sam
jiva
Majstor

Post by jiva »

Dupla jelova ploca
Post Reply