epoxi smola

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Postavi, sto da ne.
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Jesam radio sam ali mnogo manja zapremina.

Treba ti sporji sto manje obojen epoxi ne secam se ali mislim da sam koristio system 2000 ili Devcon dok sam imao.

promesaj epoxi dodaj pigment (koristio mermernu, granitnu i prasinu od nekog zelenog kamena)

Pusti da izadju mehurici (zato treba sto sporijui epoxi) Pazljivo i polako nalij u kalup i ostavi na toplom da se strvrdne (treje duuuugo)

Za finis koristis opet epoxy (Z system) i njime radis OBE strane inace ce da se krivi.

Kosta sumanuto velika je muka da se radi i ako nemas nekoga ko ce da plati vise hiljada Eur ne radi.

Pozdrav
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

http://www.instructables.com/id/Live-Ed ... fee-Table/
Ne da da skinem u pdf-u, ali moze i ovako
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

momirz wrote:Jesam radio sam ali mnogo manja zapremina.

Treba ti sporji sto manje obojen epoxi ne secam se ali mislim da sam koristio system 2000 ili Devcon dok sam imao.

promesaj epoxi dodaj pigment (koristio mermernu, granitnu i prasinu od nekog zelenog kamena)

Pusti da izadju mehurici (zato treba sto sporijui epoxi) Pazljivo i polako nalij u kalup i ostavi na toplom da se strvrdne (treje duuuugo)

Za finis koristis opet epoxy (Z system) i njime radis OBE strane inace ce da se krivi.

Kosta sumanuto velika je muka da se radi i ako nemas nekoga ko ce da plati vise hiljada Eur ne radi.

Pozdrav
hvala
i sam sam video da je muka s poliester smolom
sam proces susenja je dug i zaboravis sta su radio
Image ispod resetke za tanjire je ploca stola koja se susila 30 dana

Image
Image poiester smola lakirana visokim sjajem ,razni otpad da se ne baci ,zuto drvo u sred ploce je orange ,ili kako se kod nas zove divlja pomorandza
Last edited by art of wood on 02 Dec 2016 23:29, edited 1 time in total.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Koju si smolu koristio za plocu stola sa dvije daske?
Mora li da sija, moze li se u mat lakirati?
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

nigde s tim nisam stigao stoji ne uradjeno jer nemam vremena za licne projekte :D ,to je poliester smola i ona ti je negde recimo 50 procenarta procenata sjaja i ja ti je ne bi upste preporucio jer se u mom slucaju na par ovakvih radova odvaja od drveta (jeftinija je visestruko od epoxi smole) i namerno sam s njom eksperimentisao bas iz tog razloga .
jedino ova zadnja ploca je uradjena do kraja i lakirana je poliuretanskim visokim sjajem i danas postoji posle 1 god u istom stanju kao na slici
borism25
Majstor

Post by borism25 »

Mora se drvo ugrijat s pistoljem ili necim drugim kad sipas poliester (ili bilo koju drugu smolu, tak da u same pore ude smola) da se to dobro uhvati za njega, druga stvar moras vidjet koliki postotak skupljanja imas, to je trebalo raditi na nacin da sipas mali sloj, kad je on pred kraj svojeg "pot time-a" onda zamjesas drugu turu i izlijes unutra, tako bi si skratio vrijeme na svega par dana.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ako je Epoksid u pitanju,. ja ne bih grejao drvo, kod koriscenja iole vece kolicine smole, i sloja debljeg od nekoliko milimetara, osim ako je u radionici prilicno hladno. Reakcija je ezotermna, i glavni trik je odrzati smolu na niskoj temperaturi, posto na vecoj pravi mehurice, i mreska se. Grejanje samo odmaze.

Sa poliesterom nemam nikakvog iskustva, i ne zelim da ga imam.
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Cena providne sporovezujuce smole - ne znam da moze da se nadje u Srbiji ispod 35000 din za kg i to ako se kupuje na vise.
Verovatno ima i smola koje su jeftinije ali ne potpuno providne a to je meni trebalo.

Jedino sto sam ja nasao je Henkelov LOCTITE 9483 i kostao me oko 150-160E za 400 ml.
Sudeci po prvoj fotografiji (odnosno vratima iza stola) ono nije ni u kom slucaju mala zapremina. Lici mi odokativno na 5+ litara ako ne i duplo.

U uputstvu za LOCTITE pise da se ne mesa vise od 500grama odjednom bas zbog kolicine toplote koja se razvija kako je naveo BR.

Kako i sa cime je radjeno nesto one zapremine sam opet video skorije samo ovde:
https://www.youtube.com/watch?v=xfqY0DTPlVg ne znam.

Za sto na videu covek je potrosio dva galona sto po ceni onoga sto moze da se nagje u Srbiji... pa nije za moj budzet.
Last edited by momirz on 20 Feb 2017 21:40, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Tako otprilike, 1.37 kg kvalitetne providne smole je 40 eura. Sve ostalo je pitanje koliko je providno, i jos kriticnije, koliko je sporo.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Jel nesto nije dobro u ciframa koje ste napisali, posto jedan pise o 30 a drugi o 300 evra za kg?
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

300 eura/kg je okvirna cena za te kolicine.
BR je progutao nulu
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Samo nisu svi trazili na istim mestima :)

http://www.bgmodelshop.com/index.php/Ep ... k.tpl.html

Ne znam samo sta se desava sa njima, vec par meseci nemaju smolu na lageru. Moguce je da su ovi nasi osmislili neke nove "pametne" ideje na carinama, dozvolama...
Ranije sam kupovao od njih bez problema (narucis danas, stigne sutra).
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Ovo nisam video i za neke stvari bi mi odlicno radilo posao. Meni je problem poslednji put bio u tome sto smola mora da bude providna i da lepi dobro i ispunjava dobro. Sa druge strane nekada me kod ispuna rupa skoro uopste ne interesuje kako lepi bitno je da se dobro polira i pristojno drzi.

Ovo je doosta jeftinije nego loctite. Zna li ko ko je proizvodjac?

PS

Sto se carina tice... jeste menjali su nesto. Od novembra recimo ljudi koji su mi ranije donosili stvari iz Evrope (tranzit kroz Srbiju) vise uopste ne prolaze kroz Srbiju zbog toga sto su nasi nesto novo... ne mogu da kazem smislili jer za to mora da se misli.
Last edited by momirz on 21 Feb 2017 01:55, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pisalo je negde na sajtu...
Evo nadjoh: http://www.r-g.de/
Stoji na home stranici link ka katalogu: http://www.bgmodelshop.com/
Post Reply