Savet oko hobi KOMBINOVANE MAŠINE

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

^^
otprilike :ironisk:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Eh, rado bih ja sad ispremestao ovo sto je off, al kad iskombinujete u jednoj poruci i "off" i "on", ne mogu.
Nemam mogucnosti da "cepam" poruku, pa da ovde ostavim ono sto je vezano za temu, a da ono nevezano preselim.
Mada... mozda... videcu kad dodjem kuci :)
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

mbole wrote:Eh, rado bih ja sad ispremestao ovo sto je off, al kad iskombinujete u jednoj poruci i "off" i "on", ne mogu.
Nemam mogucnosti da "cepam" poruku, pa da ovde ostavim ono sto je vezano za temu, a da ono nevezano preselim.
Mada... mozda... videcu kad dodjem kuci :)
Nije nista "off". Ovo je forum a ne tutorijal i dobro je da ima komentatora jer to znaci da je forum aktivan, zar ne ?
A i tema je takva da se nista precizno ne moze reci, nego samo naklapati. Singer je u prvom postu sve rekao - to su igracke. Nikako se ne mogu svrstati u profesionalne masine niti sa njima meriti po upotrebljivosti. Ostaje nam da ih poredimo po ceni i kvalitetu. Uostalom, sta kazes na ovakvu cenu jedne hobi masine: http://www.alatiimasine.com/proizvod/ko ... 00-dewalt/ ? To je 2600 eura... mislim da su se malo zaneli i dewalt i nasi trgovci.
Last edited by Pezzo on 25 Jan 2014 11:41, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Nego, kad vec moze u Offtopic, meni nikako nije jasno sta ima oko tog Golfa. Ni fabrika koja ga pravi nije zadovoljna sa njim, a ste tek treba da rade kupci. Za 30 godina kolko se pravi, oni ga stalno popravljaju i prave nove verzije. Koliko viodim dodjose do 7. Da taj auto valja, ne bi oni nista tu dirali. Pogledaj Ziguli, kod nas posnzatiji kao lada. Za sve ovo vreme koje se pravi, nista se ne menja, osim malo sminke. To je auto koji je dostigao vrh evolucije. Prosto je savrsen. Jedino neki vlasnici od njega prave i sport verziju kad dodaju tenisku lopticu na kuku za vucu.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

BR
slazem se u vezi golfa, ovi nemci krenuli kao amerikanci Rambo1.2.3.4.....

Pezoo
u vezi kombinirke problem je sto na trzistu nema ono "nesto izmedju" imad igracke i profi klasu. Ona Jakoruda u Bugariji kosta djavo ipo.
dakle imas igracke od 500 eura i profije od 4000 eura pa navise.
Srednja kategorija terbalo bi biti nesto kao stari Hobi 83,89 ili ona masina od 400-600$ u Kini. Masine su sasvim solidne i nisu copy/paste tehnologija nego kineski proizvod sa tradicijom od 1980 i neke godine. Ploce su celicne debele od 8 do 12 mm (zavisi od modela) motori su (bili) ok. nozevi abrihta i testere nisu bas ono ( u drugoj turi smo trazili skuplje nozeve i skuplje testere (ovo se odrazilo na ceni masine za +8$ U Buagriji, Moladiviji, Albaniji, Rumuniji ove masine su kupovali uglavnom profesionalci i nije bilo nekih znacajnijih problema.
I sad najinteresatnije ja nemam ovu masinu. Razlog, -nemam gde da je stavim, Staru Hobi 83 sam drzao na spratu kuce i kad god sam je ukljuciu ukucani su mislili da je zemjotres, pravila je nezgodne vibracije i buku,
Ideja za prodor u Srbiji je postojala, ali moj ortak je poginuo u saobracajki, a njegov sin je biznis peokrenuo na sasvim drugu stranu
Last edited by dikar on 25 Jan 2014 14:59, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

dikar wrote:ja nemam ovu masinu. Razlog, -nemam gde da je stavim, ...
Ideja za prodor u Srbiji je postojala...
Razumemo se odlicno. Zna se sta je hobi a sta profesionalna potreba, medjutim neke cene su neartikulisane.

U vezi postavljene teme na pocetku, trgovac mu nudi tu jeftiniju i kaze da mu je to dosta, ali sta je mislio kad kaze da ce mu to biti dovoljno ? Po takvoj logici i za najjeftiniju rucnu blanju mu mozes reci da mu je dovoljna :)

Ti si pomenuo Golfa i razumeo sam te zasto. On ti ima daleko vecu upotrebnu vrednost nego alat za hobi, pa zato ja i kazem da je to preskupo. Sad, kako ko racuna i koliko radi. Neko pokupuje alate i ne radi nista, takvih je najvise. Neki se brzo zadovolje, a neki naprave po koji komad godisnje. Ali eto, zabava ... :) I trzista su takva - "kupi, kupi..." :)

"Razlog, -nemam gde da je stavim"
-------
Ovo sto si napisao ti je za svaki hobi jedan polazni i ogranicavajuci faktor :)
geronimo
Samostalni majstor

Post by geronimo »

Drugari i meni treba saveta i saveta a povezani su sa ovom temom. Za koji mesec bih da napravim veću radionicu od sadašnje koja ima par metara kvadratnih tipa 4x5 metara i to će uglavnom biti po savetima sa ovog foruma. Betoniranje, čamove gredice, osb i lim odozgo za početak uz malo izolacije...
Pošto je 20m2 relativno mali prostor, šta je OK rešenje za abrihter/diht. Verujem da je to mali prostor za ozbiljne solo mašine a neću imati ni toliko para.
Već imam dve glodalice jedna u stolu hvata alat 12mm, stoni cirkular elektra beckum od 1,5 kw, ubodnu, manji bansek, par ručnih i jednu stonu šlajfericu, ručni cirkular sa šinom itd. Radim u školi ali imam vremena i već radim dosta sa MDFom uglavnom u pravcu dekupaža. Verovatno sam nezgodna kategorija za savete jer nisam profi da radim 24/7 ali kad radim stvarno radim po ceo dan. Ovo su skupe mašine i verovatno je najskuplje da kupujem dva puta. Npr glodalicu sam uzeo ručno Bosch pof 1200 i veoma brzo prodao i pobegao na polovan festo 1000w baš kao što me je i savetovao jedan član u temi alat za medijapan. Praviću sve i svašta od kućica za ptice do stolova. Lako dolazim do otpada sa strugara koje su njima otad i koje bi ložili a meni je to fantazija za dečije igračke, kućice itd. Imam i za svoju kuću par ozbiljnijih projekata tipa komoda, radni sto itd...
Malo sam radio na dobro napravljenoj kombinirci i bio sam pored iskusnog majstora koji radi na 500mm Arsenije Spasić tako da je moje iskustvo više nego skromno.

Varijanta 1.
Polovna Bugarka na sred radionice?
Varijanta 2.
Metabo diht hc 330 nov i solo mali abrihter i recimo polovan domino za spajanje umesto suporta a kasnije kombinacija cirkular/frezer ako mi treaju jači ?
3. Otvoren sam za svaki drugi predlog

Pare jesu problem, ali bolje da se ispružim više i da kupim prave stvari nego da se udam za nešto što nije dobro...
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Meni druga opcija nekako izgleda bolje. Jedino je pitanje cijene.
S metabo dihtom nisam radio, ali ga dosta hvale (bar ovdje na forumu) pa mislim da ti nece ni trebati ni veci ni bolji. Malih arbrihtera ima dosta polovnih i relativno jeftinih, a lako se zaobiđu mane istog (pogotovo ako ne radiš baš puno). Domino mi je nekako presudan u toj priči. Frezer na kombinirci nije loša stvar, ali sa dominom možeš uraditi puno više (ipak je prenosan). Budući da ostalo već imaš, mislim da bi ti to bila sjajna opcija.

Opet, ako za iste pare možeš uzeti kvalitetniju kombinirku (polovnu, naravno) uštediće ti puno truda i vremena...
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

@geronimo vjerojatno si mislil na Metabo DH330. Ako si misil na njega imam ga i mogu nešto o njemu i napisati. Kao prvo nije loš i relativno je solidno napravljen, ali - uvijek neki ali. To što piše da može skidati do 3mm je bajka. Najbolji mi se pokazal kad skida do 1mm. To i nije neki problem, ali me smeta to što su kod njega dosta izraženi na početku i na kraju oni dijelovi gdje skida više materijala. Radi se o duljini od ~4-5 cm. Možda je to sasvim normalno ali rezati komade na +10 cm mi nekak i nema smisla. Istina da se to može dosta brzo i jednostavno "poravnati" ekscentar brusilicom, ali tada komad nije po cijeloj duljini iste dimenzije. Negdje to ne smeta, ali negdje uopće ne paše. Do sad nisam imal potrebe s njim raditi dulje od ~1/2 sata u komadu i motor je topao, ali nije vruć i to mi se dopada.
geronimo
Samostalni majstor

Post by geronimo »

@ riba hvala i oprosti, mislio sam na dh330.
@sasasa u vezi para, moraću da dodam iz kredita i za jednu i za drugu varijantu i samo mi je cilj da kupujem jednom i budem zadovoljan. Kapiram da je to negde malo iznad 2000 e.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Jesi li siguran da bi toliko koštala druga opcija? Ja sam bio ubijeđen da ne bi prešlo mnogo preko 1000-e...
Dodaj još 500 eura i moći ćeš kupiti finu kombinirku sa 5 operacija i pokretnom klupom (obavezno, ako radiš sa mdf-om). Ako ti staje u prostor, i ako se možeš iskombinovati, mislim da ti je takva mašinica puno bolje rješenje. Još ako prodaš stolni cirkular i frezer (koji će ti u tom slučaju biti višak)...
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

riba wrote:@geronimo vjerojatno si mislil na Metabo DH330. ... ali me smeta to što su kod njega dosta izraženi na početku i na kraju oni dijelovi gdje skida više materijala. Radi se o duljini od ~4-5 cm.
A da li si probao da mu dodas u nivou neki duzi stocic za prihvat materijala koji izlazi iz dihta ? To se inace naziva ujed materijala i logicno je da je daska pri kraju izlaska iz masine teza i taj kraj pravi veci pritisak ka nozevima i dolazi do veceg zahvatanja, tj ujeda.

A u vezi teme, @geronimo ne zna da je ta k-3 (bugarka) mala masina, nema ni potrebe da stoji na sred radionice. Cuo sam od ljudi koji su je imali da je bila sklona rdjanju, pa treba i o tome misliti, mada i sav ostali alat treba drzati na suvim mestima. Otprilike da bi ta varijanta bila povoljnija, a i manje mesta bi zauzimala i kad prestane da se koristi uvek ce se moci prodati. Tesko da bi se dobro ocuvana mogla naci za te pare koje pominje @sasasasa, mislim da je @geronimo realniji u proceni.

p.s.
posto jos nisi poceo da zidas tu radionicu, trebalo bi da imas u vidu da bi pod trebao da bude dobro armiran da izdrzava vibracije, nadam se da ces se snaci da ti to bude i funkcionalno (raspored i velicine vrata i prozora, ventilacije, visina plafona i sl.
Last edited by Pezzo on 17 Feb 2017 17:16, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

greska...
Last edited by Pezzo on 17 Feb 2017 17:17, edited 1 time in total.
geronimo
Samostalni majstor

Post by geronimo »

Uh, armiranje sam planirao a u vezi prozora i vrata nisam siguran. Mislim da ću morati malo da pitam iskusnije stolare na licu mest kako da napravim raspored. Spreman sam da poslušam i savete. Mislim da ne bih smeo previše uvis da idem zbog lokacije na kojoj se nalazim...
geronimo
Samostalni majstor

Post by geronimo »

Ustvari u vezi prozora i svetlosti ću OK da se snađem i iskoristiću je kako treba. Ovo mi je druga radionica :) Svestan sam da je dobra prirodna svetlost jedna od bitnijih stvari.
Buni me oko mašina. Kombinirke sa noževima 50cm su tu negde po cenama kao 30cm :)
Ako je objekat 4x5m jel imam šansi da je uparkiram neku tako veću unutra i koristim? Znam da je skuplje oštrenje noževa i da je teža ali ima rešenja...

Jel zbog prostora ne smem da razmišljam o solo dihtu a ostalo kombinovno? Nekako ima lepih abrihtera sa cirkularom i suportom za malo više od 1000... Sve bedak :)
Post Reply