Rasvjeta za radionicu

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Ovo spada u polje o kome profesionalno znam dosta. Ako zanemarimo svetla koja se koriste u profesionalnoj Foto-Video produkciji (koja su skupa kao vatra) ne postoje fluo svetla koja mogu da pariraju kvalitetnim led. A i tu tek sto su se ustalila gube bitku sa LED.

Vecinu stvari posmatram po zavrsnoj obradi i deo koji zavrsavam posmatram na svetlu koje postoji tamo de ce da bude instaliran. Ovde led daje toliko sirok izbor da nista drugo skoro da ne moze da pridje. Na primer u prostor koji uzima jedna fluo mogu da ugradim tri led razlicite temperature.

Ostali vidovi iako dobri trose previse struje previse greju i nisu bas za malu radionicu.

Sto se samog svetla za rad ja volim hladniju belu ali ona svakako nije za posmatranje finisiranog komada i postupka finisa.

Neka vam neko od grafickih studija odstampa CMYK paletu RGBK paletu (kao krugove na papiru precnika najmanje 20cm)

I posmatrajte pod raznim osvetljenjima (u nedostatku profi opreme ovo ce da da dobar reper) kako ce sta da izgleda kad se postavi tamo gde ce da bude instalirano.

Dakle moje misljenje pametna kombinacija LED svetilki daje slobodu da mozes da imitiras sve od dnevno do skoro fluo svetla.

Pozdrav
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Pogledaj gornje krive, i bice ti jasno zasto tople LED sijalice nisu dobar odgovor. U prvom delu sam napisao i temperaturu sijalica koju treba da gleda, idealno je 4000k. Bas zbog toga da bi kriva bila sto slicnija prirodnoj svetlosti.
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Ja koristim Cool white Daylihgt white i Warm white Led. Ako tri sipke stavite ispod mutnog klirita mozete sa dve plafonjere da emulirate skoro bilo sta. Imam dodatne i tri zidne koje menjam prema potrebi (samo e27 sijalicu).

KOmbinute i vidite sta dobijate i sta vrsi posao za vas. Hvala bogu da je to sad priustivo i da mogu da se nadju siljalice - cevi-spotovi sa publikovanim tehn. karakteristikama tako da je relativno lako da se napravi pristojno i fleksibilno osvetljenje.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

bez obzira na ustedu itd...bez raznih studija grafikona...tek meni je uvek odgovaralo da medju fluo rasvetu ubacim po koju obicnu zarnu sijalicu
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Tacno tako Dragane, tom kombinacijom se dobija kompletan spektar sa dovoljnim intenzitetom.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Opet ludizam, i potpuna negacija svake ozbiljne informacije. Ne dobija se kompletan spektar, posto inkadescentne lampe dodaju malo sta izmad 550 nm. Jedino sto se dobija su tackasti ivori svetla, koji prave senku, pa je vizuelna informacija naizgled laksa za procesuiranje.

Sto ne probate neku normalnu LED rasvetu, ne treba vise da shvatite koliko ste u zabludi.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

A kod mene obicne neonke po dva komada duzine valjda 120 na rastojanju metar I po duzini i po sirini. Jel to lose mnogo?
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

kod mene na 13m duzine i 7 sirine imam 6 kom 1,5m neonaka :D plus 6 komada 1,2m plus obicnu sijalicu plus beo plafon ima malo i viska svetlosti kada sve radi

video sam skoro kod kolege led reflektor on ima jedan na celu radionicu kaze da mu je ekstra

kazu stari ljudi Valja svasta probati ali valja i sacekati jer da sam motirao led rasvetu pre par godina u radionici debelo bih se zeznuo prosao bih skuplje i imao losiju rasvetu nego sto je danas u ponudi
Last edited by art of wood on 10 Feb 2017 23:19, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Probaj da nadjes Cree LS zamenu za fluorescentnu cev, pa uporedi. Kod nas ih nema, na zalost, tebalo bi da kod vas mozes da je nadjes. Kada probas, napisi utiske.

Jedini problem je sto ces poceti da menjas sve fluorescentne sa njom.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

art of wood wrote:kazu stari ljudi Valja svasta probati ali valja i sacekati jer da sam motirao led rasvetu pre par godina u radionici debelo bih se zeznuo prosao bih skuplje i imao losiju rasvetu nego sto je danas u ponudi
Tu si u pravu, no no LED nece vise mnogo dole, pod mnogo, cena im nece pasti toliko koliko je pala u zadnjih 5 godina. Danas mozes da kupis upotrebljivu LED sijalicu, ekvilalent inkadescentne od 125W sa dobrim spektrumom za 300 dinara kod nas. A fluo cevi se zabranjuju polako po svetu. Kao sto ni inkadescentna sijalica vise ne moze da se kupi u EU. Halogene nece moci da se kupe od 2018.

CFL sijalice ce biti izbacene u narednih 7-8 godina, kao i fluo cevi. T12 fluo cevi recimo ne mogu da se kupe preko bare od 2014.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

BR da li si na ovakvu zamenu mislio?
Image
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

To je to, samo sto ta nije Cree LS. Ali ce da radi.

Samo povedi racuna, originalne lampe se modifikuju, posto moras da izbacis balast i premostis starter. Na onima koje sam postavljao je bilo tako, mozda postoji i drugo resenje. Ja sam startere otvarao i prevezivao zicom, a balaste sam ostavljao na mestu, samo nisu povezani.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

BR wrote:Samo led, oko 6000k. ...
BR wrote:...U prvom delu sam napisao i temperaturu sijalica koju treba da gleda, idealno je 4000k...
Ovaj.. razumem da si umoran itd.. al bice da si promasio taster u prvoj poruci :)
Ubih se da shvatim sto bi 6000K trebalo da bude OK, a vidim da "beze"

Sto se tice zamena za fluo cevi, postoje tri varijante (nisam siguran koliko njih postoji na nasem trzistu/trzistima).
Najpre, pstoje one koje se direktno vezuju na postojecu fluo instalaciju. Bukvalno, izvadis fluo cev i ubacis LED
Dalje postoje one kojie se vezuju na 220V, to jest raskacis prigusnicu i starter iz postojece fluo rasvete i povezes direktno 220V "iz zida" na LED cev.
Na kraju, postoji i varijanta koja ima svoju "prigusnicu", tj. 220V se dovodi na nju, a sa nje se vodi na LED cev.

Svaka od njih ima sovjih prednosti i mana, koje se u krajnjoj liniji svode na cenu, a ne na kvalitet svetla.
U zavisnosti koliko komada i ko ce to raditi, vise se isplati prva, druga ili treca varijanta.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ja imam ovu drugu varijantu(direkt na 220V bez startera i prigusnice)

pali se odmah :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Da pokušam razbiti dilemu... Imam dvije radionice. Jedna je opremljena fluo lampama 58W 1,5 m dužine, 1 m razmaka. Druga je -opremljena LED panelima koje sam naveo, moram provjeriti temperaturu boje radi točne informacije. Uglavnom, ne da se usporediti. LED pobljeđuje u svim kategorijama. Možda je to sve individualno, ali dajem prednost LED panelima. Jeftiniji su, daju jače svjetlo uz manju potrošnju I NE BRUJE PRIGUÅ NICE kao kod većine fluo lampi nakon nekog vremena. Å to se reprodukcije boje tiče: vi kao da ste auto lakireri čije rezultate netko provjerava spektrometrom. Ne opterećujem se time.
Post Reply