Drvo za ogradu

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

ako se pojavljuje belo to je bio prag od borovine .mada danas ima svasta modza i lose imregnisan hrastov.
pragovi mogu biti impregnisani i katranisani.uglavnom su bukovi ,hrastovi i redje borovi.borovi se uglavnom katranisu sto znaci da su samo spolja oblozeni slojem katrana .imregnacija je slozen postupak s vrelim uljem pod pritiskom i zatim vakumom pa se prosec ponavlja .....i ako je kvalitetna ,prag je do srzi imrenisan .mada danas ima svasta ,to mi je uza struka :D mislim na pragove radim u zavodu za odrazvane pruga .(osim sto pravim namestaj uporedo s tim poslom)
patosnice mozes naci u kolskim uredima (radionice za opravku vagona) ranije sam kupovao u kikindi mogla je da se bira daska ,trenutno neznam da li ima , to su patosnice od teretnih vagona izlgedaju isto kao fosna ispod one pica peci na slici koju je okacio covek i pitao za savet koje drvo da uputrebi sto je i bila tema svih postova ::navodnici:: :D
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

Trebao bi zamijeniti daske na vanjskog ogradi balkona, stupovi su metalni. Da li je velika razlika u trajnosti između jelovine, ariša, bora i hrastovine. I kolika im je razlika u cijenama?
S čim je to dobro mazati za zaštitu? Da li sa lanenim uljem svakih par godina ili nešto drugo? Kako to najbolje zaštititi?
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Hrast ce izdrzati duže od tebe. Imam Å upu od crvenog hrasta staru oko 80 godina i na proljeće je mislim razvaljivati i iskoristiti dasku. S druge strane, hrast je i strašno skup ovih dana, pa...
Prednost jelovine je u cijeni, pogotovo što možeš kupiti građevinsku dasku i postaviti je (ne baš na svaku ogradu, ali na većinu) jer je dosta stabilna jednom kad se učvrsti i tako malo dise da se na necemu kao što je ograda vjerovatno nece ni primijetiti.
Sto se tice premaza, to ce ti najvjerovatnije neko drugi puno bolje odgovoriti. Ljetos sam vrata (kao na kapiji) od borovine premazao smjesom firnajza, laka za camce i uljanog razrjeđivača 1:1:1 i do sada nisam primijetio nikakvu promjenu (za razliku od lazure koja vec prve godine posane pomalo...
Doduse, prošlo je tek par mjeseci pa...
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

sasasasa wrote:Ljetos sam vrata (kao na kapiji) od borovine premazao smjesom firnajza, laka za camce i uljanog razrjeđivača 1:1:1 i do sada nisam primijetio nikakvu promjenu (za razliku od lazure koja vec prve godine posane pomalo...
Doduse, prošlo je tek par mjeseci pa...
Ima li stvaro nekog efekta praviti razne koktele od vise vrsta premaza ili su svi umislili da ti hemicari ne znaju nista i da sami mogu bolje!?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Sasa, to je samo pravljenje mesavine koja se godinama podaje po svetu, ali je kod nas nema. Wipe on lak mozes da kupis u svakoj prcvarnici od farbare preko bare, nanosi se na najprostiji nacin, ali eto, kod nas niko da se doseti. I onda uopst nije cudo sto ga neki sami prave.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Kao što kaže BR, nije to do ljudi koji su umislili da mogu bolje, takve mješavine postoje odavno. Priblem ti je u tržištu. Ovdje narod navikao na Sandolin (lazuru) i ne možeš mu objasniti da ima išta bolje. Ustvari, jedina bolja stvar koju su smislili je mješavina sandolina i pregorjelog motornog ulja, mada sa tim ne postižeš ništa osim uštete na materijalu...
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

A ovde znaju samo za ulje I vosak, pojavila se belinka slovenacka i trebalo im vise od godine da pocnu kupovati
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Postoji jos jedna caka. Gomila starinskih kvalitetnih resenja je danas zamenjena necim na cemu moze da se vise zaradi, pogotovu na nasim trzistima. Kvalitetne a n preterano skupe stvari oni najbogatiji cuvaju za sebe. Recimo pripremljen selak u konzervi mozes da kupis u sakoj fabai, kod nas cvrc, farbari ni ne znaju sta je. Ista prica sa kazeinskim bojama, ako ih ne napravis sam, nema nista od te price. Ima jos mnogo takvih primera.
Post Reply