razlika u sperploci

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
slobodanpo
Brzi dodavač alata

razlika u sperploci

Post by slobodanpo »

koja je razlika u sper ploci od TOPOLE i OKUMA i negde je zovu egzorik,treba mi za bajcovanje i lakiranje.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Gde uopste nalazite te sper ploce i po kojoj ceni? Mene interesuje 18mm.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Topolova šperploča je samo ime joj kaže od topolovog furnira ili u kombinaciji sa jelom.
Veoma je laka u odnosu na bukovu recimo, ali je i zahtevnija za završnu obradu je su joj gornje ploče " čupave" opet za razliku od bukove koja je glatka ali teška i podložnija vitoperenju.
Topolova je belo žućkaste boje i mekana je para je nokat ili recimo olovka ostavlja dubok trag, za razliku od bukove koja je tamnija ali tvrđa.
E sada o lepotici, OKUMI, iz uvoza je i pravi se od drveta sličnom BALSI lagana je toliko da recimo tri četiri table podignete rukom bez problema, nežno crveno roze boje je i dosta je glatkih ploča netreba puno finiširanja mislim na šmirglu i ostalo i najbitnije list cirkulara koji reže topolovu ili bukovu i pravi prljav rez ( kod špera list mora biti idealno oštar jer su joj furniri prilično tanki ) kod okume taj isti list pravi fantastične rezove ( neznam zašto) verovatno zbog strukture drveta.
I na kraju i običnu šper ploču možeš teško pronaći a o okumi sada u srbiji možeš samo da sanjaš ako hoćeš da kupiš neku manju količinu
ANEGDOTA SAMNOM Kada sam na jednom stovarištu tražio da kupim okumu jer se reklamiraju kao imamo sve a šta nemamo imaćemo sutra prvo su me pitali koliko mi kamiona treba.... jer se na manje ne isplati da se uveze.
Ačuo sam da je ima u Madjarskoj

ja toliko znam jer sam radio i sa jednom i sa drugom a svaki savet ili nešto više je dobrodošlo
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Osim one od 18mm interesije me i vrlo tanka. Svojevremeno sam video jednu koja je bila oko 2mm. Srz je bila 1mm a spoljni furniri po0,5mm. Ova bi mi sluzila da kad testerisem modelrskom testerom stek furnira podmetnem odozdo da se stek ne cepa, tako da kvalitet uopste nije bitan, samo da je ravna i tanka.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

velja wrote:Osim one od 18mm interesije me i vrlo tanka. Svojevremeno sam video jednu koja je bila oko 2mm. Srz je bila 1mm a spoljni furniri po0,5mm. Ova bi mi sluzila da kad testerisem modelrskom testerom stek furnira podmetnem odozdo da se stek ne cepa, tako da kvalitet uopste nije bitan, samo da je ravna i tanka.
ImA vec u nekoj temi na forumu... Mimex88 viline vode - ima topolove i jos neke kao egzote, Art invest ima u Tosinom Bunaru oni imaju tanke... Ima na Tosinom Bunaru tamo ispod Bezanijske kose malo pre onog nadvoznjaka gde ide pruga, ne mogu da se setim imena, ali tamo sam video mozda najkvalitetniju bukovu u raznim debljinama...
Trt, mrt, zivot ili smrt!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ima na Tosinom Bunaru tamo ispod Bezanijske kose malo pre onog nadvoznjaka gde ide pruga, ne mogu da se setim imena, ali tamo sam video mozda najkvalitetniju bukovu u raznim debljinama...
Koliko posle Studenjaka i stadiona?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Blizu nadvoznjaka je Agacija
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

mbole wrote:Blizu nadvoznjaka je Agacija
E, jeste, Agacija... Video sam bukovu sperku i deluje mi bas lepo...nema supljina...
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

metabo wrote:
Ima na Tosinom Bunaru tamo ispod Bezanijske kose malo pre onog nadvoznjaka gde ide pruga, ne mogu da se setim imena, ali tamo sam video mozda najkvalitetniju bukovu u raznim debljinama...
Koliko posle Studenjaka i stadiona?
Pa, prodje se studenjak, stadion, pa se prodje ispod auto puta, pa autobuska stanica, pa Ford, pa velika vulkanizerska radnja, i posle toga je Agacija...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ford vec duze vreme nije tu. Preselili su se u novu zgradu koja je u onoj sirokoj ulici kad odatle krenes ka buvljaku.
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

mbole wrote:Ford vec duze vreme nije tu. Preselili su se u novu zgradu koja je u onoj sirokoj ulici kad odatle krenes ka buvljaku.
Jeste, to sam zaboravio, a svaki dan prodjem tuda bar dva puta... tu iznad zivim :)
slobodanpo
Brzi dodavač alata

Post by slobodanpo »

u subotu sam kupio OKUMA šper ploču što je neko napisao lepoticu.I stvarno izgleda prelepo.Kada počnem da radim sa njom napisaću i utiske. Ima je u stovarištu DRVO PROMET KULA
iza mertoa i cena je oko 900 din. sa pdvom.I to je ima u nežno crvenoj i beloj boji.Ako nekom treba broj telefona011 331 8772
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Super informacija! 900 din. je kvadrat, predpostavljam?
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Srećan sam što si je pronašao i što si potvrdio moje reči da je " LEPOTICA" jeste to,
Ona kako sam napisao NEŽNO CRVENA je lakša težinski a i lakša za obradu.
Videćeš
Hvala za informaciju gde je ima i naravno za cenu
slobodanpo wrote:u subotu sam kupio OKUMA šper ploču što je neko napisao lepoticu.I stvarno izgleda prelepo.Kada počnem da radim sa njom napisaću i utiske. Ima je u stovarištu DRVO PROMET KULA
iza mertoa i cena je oko 900 din. sa pdvom.I to je ima u nežno crvenoj i beloj boji.Ako nekom treba broj telefona011 331 8772
Last edited by šarenko on 02 Feb 2009 21:26, edited 1 time in total.
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
slobodanpo
Brzi dodavač alata

Post by slobodanpo »

oko 900din cela tabla oko 3m2 ali od 4mm.
Post Reply