Cirkular

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

Izvinjavam se kolegi Singeru :D pomesao sam sta je ko rekao
Takodje mi se svidja ovo s otpustanjem materijala (kaljenje) u mom slucaju pokazalo se odlicno (ma sta to bilo) ali rekose da su to radili
Govorili su mi da su livene (gusane ) ploce dobre ali i to ne ide bas tako prosto ,probao i ova na frezeru jeste takva (treba neko vreme da takva ploca stoji pa da se tek onda ravna ) najskuplje je kad jednu stvar radis dva puta ::neznam:: nisam metalo majstor a nazalost sve ih je manje
Uglavnom treba naci dobrog majstora metalca
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Problem je i pec za normalizovanje napona. Pec te velicine je ozbiljna pec, a i to podize troskove.

Inace se ploce ne kale, nego se samo normalizuju naponi. Temperature su znatno nize. Kaljenje znatno podiz napone u plocama, i sigurno ce biti krive.

Razlika je u tome, sto se kod normalizacije ploce ne zagrevaju do temperature kaljenja, nego na nizu temperaturu, i polako hlade. I to nekoliko puta.
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Problem sa 6mm plocom je:
"Gde da nađem odličnog majstora koji će mi obraditi ploču, iseći srednji deo za testeru, napraviti dva kanala paralelna sa testerom, i biti veoma precizan?"

Ko sto BR napisa, standardni kanal je dubok skoro 10mm.
Cak i da se ne ide na standard, opet nema "mesa" za iole prihvatljivu dubinu kanala.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

pa koji ce mu k... zleb??

то је za male prdavce od cirkulara,bolje da onda kad vec radi takvu masinu napravi i kolica sa gredom-nije preskupo a radi odlicno posao,bolje nego zleb.

tada mu treba manja ploca i automatski jeftinije brusenje gornje povrsine.

kao ovaj sto je napravio https://www.youtube.com/watch?v=kHS1xwdEWdw

gazda ima i strug...

evo jos jedan na brzaka u diy izradi https://www.youtube.com/watch?v=DfIvy6I2BIo
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Trazio je to, valjda on zna koj ce mu :)
borism25
Majstor

Post by borism25 »

kada se to sve zbroji koliko ce kostat i koliko ces vremena odvojiti vjerujem da mozes neki stariji cirkular naci po vrlo prihvatljivim cijenama s tim da si samo napravis izlaznu plocu/stol.

@singer
neznam dali si popratio covjekov radna forumu, covjek je inace teska picajzla i vjeruj mi da kad sam to vidio u videu izgledalo je jednsotavno te sam htio svoja tako raditi, no nazalost skupo je do bola preko 2500$ su ga kostala ta kolica, za te novce vec imas dobru formatnu pilu... ovdje je detaljno opisan rad
http://www.metabricoleur.com/t109-un-ch ... mat-maison

Ja sam svoja napravio za cca 3000kn (400E) od pocetka do kraja, iskreno da sam znao da ce me toliko kostat tesko da bi ih poceo praviti.
http://www.njuskalo.hr/image-w920x690/a ... 292430.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=fy-hOrjxdCw
https://www.youtube.com/watch?v=ZtNqJNkyCz0

Neznam kako se kod vas cijene na cnc strojevima krecu no ovdje je cca 50E radni sat, kada sam pitao da mi naprave utore u aluminijskoj ploci rekli su minimalno 80 do 120E, s tim da me je brušenje ploce bez racuna izaslo oko 50E, zato sto je ploca bila poprilicno ravna.
Last edited by borism25 on 23 Jan 2017 15:36, edited 1 time in total.
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Kad mi je inžinjer pravio mašinu i ja sam hteo da imam žleb o kojem piše Bojan jer sam tako viđao na internetu i to pre svega na američkim sajtovima ali me je inžinjer"ubedio" da klizač po žlebu vrlo lako izgubi potrebne parametre i da može da se javi nepreciznost. Po njegovim rečima žleb ima namenu ne za klizač ili štuc već da se u njega uglavi stubić koji će kasnije preko stege pričvrstiti materijal za ploču. Napominjem da sam mu tada tražio samo jedan kanal a ne dva. Mašina koja je u gradu imala najduži hod a mogla bi da napravi taj žleb je imala radnu dužinu od svega 500 mm tako da mi to nije odgovaralo. Pored toga inžinjer mi je pričao da je daleko preciznija stvar sa onim kliznim čaurama i kalibrisanaom šipkom kao na nekim od napred navedenih linkova i tako smo napravili i na mojoj mašini. Klizač je savršeno precizan, ne gubi zadate parametre i posle nekoliko godina nije se mrdnuo. Ono što je veliki problem je piljevina koja se skupa a nije baš srećno napravljeno da piljevina padne pored nego se zadržava pored klizne šipke pa pokretni sto zapinje ukoliko se ne očisti i normalno problem je što nemam stubić kojim bi mogao da učvrstim materijal koji se obrađuje ali to i nije neki problem. Imam takav stubić kod uglomera na štucu i koristim ga kod kraćih komada...kad su duži onda je problem...
Pozz
Last edited by saša on 23 Jan 2017 16:14, edited 1 time in total.
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

singer wrote:evo jos jedan na brzaka u diy izradi https://www.youtube.com/watch?v=DfIvy6I2BIo
Ovaj kopira konstrukciju sa pojedinih fabrickih resenja, sto nije dobro. Tu konstrukciju ne mogu da naprave kako treba ni manje fabrike, a kamoli neko u diy verziji. Glavni poblem su dve osovine, koje nikada nece biti pralalene i odsustvo mogucnosti stelovanja. Na tom resenju, je testera u pravilnom polozaju samo na jednoj visini, i to kada se potrudis.

Sto se cene tice, moja racunica za ono sto planiram da pravim je nekih 700-800 eura. I to za prilicno prostu masinu. Ne vidim u tome neki problem, niti razlog za odustajanje, posto cu dobiti pre svega resenje kod koga tacno znam gde je problem ako se javi, i kako da ga otklonim. Da ne pominjemo sta kod nas moze da se nadje u tom cenovnom rangu.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

BR wrote:
singer wrote:evo jos jedan na brzaka u diy izradi https://www.youtube.com/watch?v=DfIvy6I2BIo
Ovaj kopira konstrukciju sa pojedinih fabrickih resenja, sto nije dobro. Tu konstrukciju ne mogu da naprave kako treba ni manje fabrike, a kamoli neko u diy verziji.
pa ni fabricka resenja ne izmisljaju marsovci vec ljudi :cool:

sve moze da se napravi :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
damir1965
Šegrt

Post by damir1965 »

Ovako sam ja riješio ta kolica..i mogu da kažem da su dosta precizna..ovu letvu sa klizacima sam kupio na otpadu to je letva od crtaceg stola..od grede do pile 120cm Image Image Image Image Image
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Moze da se napravi, ali ce da drzi parallnost ko kore kada ih razvlaci baba perkana. Sustina je da kada pravis DIY verziju ncega, odaberes esenje primereno tehnologiji koju posedujes, a ne da se kopiraju gotova resenja koja traze skupe alate.

Postoji mnogo bolje resenje za podizanje osovine sa cirkularom od toga sa dve osovine. Ako s recimo blik sa testerom i motorom krece vertikalno, mnogo je lakse napraviti mehanizam koji ima pravilno linearno kretanje, i uterati ga u vinkl, nego to uraditi sa mehanizmom koji ima dve osovine.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

Posto sam svojevremeno bio samogradnji cirkulara ,znam da tu bas nista nije prosto kao na videima s yuotuba,treba imati dobar alat ,dosta znanja ,dobru logistika (majstori),i dosta para .

Recimo jedna sitnica koja je mene kostala sto evra vise nego sto je trebala.Osovina koju sam narucio kod majstora radila je godinu dana na 4500 o/min i pojela lezaje ,kad sam je vratio kod majstora ispalo je da se usukala ,morao sam da platim kaljene doradu ......da mi je odmah to uradio nebih cekao i gubio vreme i zivce i pare

Ti linerani sistemi su recimo 1m duzni sipke(fi16), alu nosac plus kolica oko 70 evra ,ali tu si oranicen duzinom sipke

Bolji je sistem iz singerovog videa ali i 100puta tezi za napraviti tamo idu cetri sipke ,metalni tockici ,plasticni tockici........... gde kod nas nabaviti taki alaminijum :D
Ispada da za jedan takav klizni sto koji se otvara 1,5m treba platiti sigurno 600-700 jevrica ako ne i vise i uloziti rada i truda

Ako nije cista ljubav prema izradi sopstvene masine ne vidim ekonomsku isplatljivost
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Generalno, dobra masina tsko moze da se napravi za manje para od kupovne. No, dobro napravljena masina ima prednosti nad kupovnom, pre svega sto je odrzavanje dozivotno, a ima i delova.

Sto se pokretnog stola tice, u pitanju je manja suma. Sa sipkama 25mm, i svim ostalim linearnim materijalom, ukupna suma je malo preko 300 eura.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako pricamo o kolicima... ne vidim sto ne bi mogli da se upotrebe vec gotovi linarni elementi?
Sipka precizno brusena, kaljena... namenska fi 25mm kosta 18 eur/m
Odgovarajuci lezaj sa kucistem je od 10 eur/kom
Oslonci reda 3-4 eur/kom
Njihovom upotrebom se izbegava vecina problema sa izradom, to jest sve zajedno kosta maje nego da ga pravis, a dobijes daleko veci kvalitet.
Ovako na brzinu sabrano za taj deo materijala... dve sipke od po metar i po 54, cetiri lezaja 40, cetiri oslonca 10... sve skupa 100-tinak.
Kad dodas ostatak, lici mi na BR-ovu cifru od reda 300-tinak.

Maksimalna duzina sipke je 6 metara, tako da nema nekog realnog ogranicenja po tom pitanju. Naravno uz duze sipkeradnu duzinu kolica, ide i drugacija konstrukcija pa cena raste (raseceni lezajevi, dodatni oslonci...), al i ne moze da se napravi masina sa radnom duzinom od 3 metra za sica lovu.

@art of wood
Tanki aluminijum (a ni debeli) nije problem nabaviti (rajan.rs, metalionline.com ...)
Post Reply