Kekserica od brusilice
Kekserica od brusilice
Ne videh nigde na forumu, a odavno mi pada na pamet ideja da od moje male brusilice sa odredjenim dodatkom napravim keksericu koju cu mozda vise koristiti u buducnosti. Za sad mi kekserica s' vremena na vreme zatreba, ali bas zatreba, a ja je nemam.
Znaci, pitanje za iskusne - kako se moze brusilica pretvoriti u keksericu kad zatreba, a kada ne, skine se dodatak i brusilica normalno radi.
Moze li se ovo ikako uraditi?
Znaci, pitanje za iskusne - kako se moze brusilica pretvoriti u keksericu kad zatreba, a kada ne, skine se dodatak i brusilica normalno radi.
Moze li se ovo ikako uraditi?
Sve, sve, ali miris tek obradjenog drveta je nezamenjiv ...
- LepoJeBitiFin
- Majstor majstora
Last edited by nikola28 on 22 Jan 2017 09:33, edited 1 time in total.
@nikola28 - ovo je preskupo za mene. Ne treba mi velika preciznost i to nece raditi cesto kod mene.
Ja sam mislio da taj dodatak sam napravim - sve u cilju sto manjih troskova.
@LepoJeBitiFin - ne znam sta je fiberka.
Ali znam da taj deo treba da prisrafim tamo gde ide rucica brusilice levo i desno. I da - treba resiti dosta toga prilikom izrade.
Ja sam mislio da taj dodatak sam napravim - sve u cilju sto manjih troskova.
@LepoJeBitiFin - ne znam sta je fiberka.
Ali znam da taj deo treba da prisrafim tamo gde ide rucica brusilice levo i desno. I da - treba resiti dosta toga prilikom izrade.
Ostaje samo pitanje preciznosti takvih nastavaka. Recimo u mom slucaju, keksarica koja nije ultra precizna, nema nikakvu svrhu. Ali ja je ne koristim za spajanje plocastih materijala, nego samo za pozicioniranje delova od masivnog drveta prilikom lepljenja. U tom slucaju, i najmanja greska pretstavlja puno naknadnog rada, da se ne bi videla.
Sustinski, 90% kekserica ustvari i jesu male ugaone brusilice (flexerice), kojima je dodat mehanizam oslonca.
U velikom broju slucajeva, kekserica moze da se koristi vrlo efikasno i bez klasicnog oslonca, vec oslanjanjem samo o donju i ceonu povrsinu.
Negde sam kacio ili pisao o tome.
Sto se tice broja obrtaja i prihvata alata, sve je odgovarajuce. Keksarica se vrti na 11000 ko i brusilica, rupa na nozu je 22mm (standardno i za brusilice).
Jedino sto bi mozda trebalo napraviti je nova matica ako je originalna predebela.
Tako da... dosta toga se uklapa, pa pretpostavljam da ne bi bilo pretesko napraviti dodatak.
U velikom broju slucajeva, kekserica moze da se koristi vrlo efikasno i bez klasicnog oslonca, vec oslanjanjem samo o donju i ceonu povrsinu.
Negde sam kacio ili pisao o tome.
Sto se tice broja obrtaja i prihvata alata, sve je odgovarajuce. Keksarica se vrti na 11000 ko i brusilica, rupa na nozu je 22mm (standardno i za brusilice).
Jedino sto bi mozda trebalo napraviti je nova matica ako je originalna predebela.
Tako da... dosta toga se uklapa, pa pretpostavljam da ne bi bilo pretesko napraviti dodatak.
Dobro, a koja debljina i dubina zaseka je potrebna za keksic?
Odnosno - koliki precnik testerenceta je potreban i koja mu je debljina secenja?
Ili - postoji specijalno testerence za kekserice, npr ...
A ako to jos ima negde kao slika ili video, da je neko to vec pravio - onda bi bilo SUPER !!!
Odnosno - koliki precnik testerenceta je potreban i koja mu je debljina secenja?
Ili - postoji specijalno testerence za kekserice, npr ...
A ako to jos ima negde kao slika ili video, da je neko to vec pravio - onda bi bilo SUPER !!!
Last edited by micha56 on 22 Jan 2017 18:00, edited 1 time in total.
Postoje specijalne testere. Prodaju ih svi kao rzervni deo za keksarice. Tako da ih imas od Womaxovih, do vrlo skupih.
Za standardne kekse, 0, 10, 20 debljina lista je 4mm. H9 biskviti koriste testeru debljine 3mm.
Ima i ultramalih kksa, koji koriste testeru 2.4mm.
Duzina i dubina ukopavanja su tacno precizirane, po velicinama keksa. To regulise vodjica.
Za standardne kekse, 0, 10, 20 debljina lista je 4mm. H9 biskviti koriste testeru debljine 3mm.
Ima i ultramalih kksa, koji koriste testeru 2.4mm.
Duzina i dubina ukopavanja su tacno precizirane, po velicinama keksa. To regulise vodjica.
Sad sam pronasao na Net-u. Spoljni precnik specijalne testere je 100 - 105 mm. Unutrasnji 22 mm.
Broj zuba 6 - 8 vidija, a sirina zaseka 4 mm. Samo ove sto sam nasao nisu bas jeftine, ali videcemo ...
Jos kad bi mi neko pronasao na netu kako je neko vec napravio ovo ili bar mi napisite kako se na engleskom kaze - "kako napraviti keksericu od brusilice" ili tako nesto za pretragu ...
Broj zuba 6 - 8 vidija, a sirina zaseka 4 mm. Samo ove sto sam nasao nisu bas jeftine, ali videcemo ...
Jos kad bi mi neko pronasao na netu kako je neko vec napravio ovo ili bar mi napisite kako se na engleskom kaze - "kako napraviti keksericu od brusilice" ili tako nesto za pretragu ...