Metabo ger 216 ili 254 za metal?
- Hobi-stolar
- Šegrt
Hvala obojici. Mislim da ću ipak pokušati sa WD-40. Uz oprez, naravno.
Mbole nije mi jasno šta se postiže stavljanjem nečega preko ploče? Ne treba mi velika dubina rezanja, to nije problem, ali time ni ne smanjujem perifernu brzinu. Nemam list za aluminijum manjeg prečnika. I ovaj sam kupio zbog ovog posla i pitanje je da li će mi opet trebati. Å ta bi je desilo kada bih upotrebio list za drvo? Da li se to baš ne sme ili samo nije preporučljivo? Nije mi toliko bitna ni finoća reza, tako da i nešto manji broj zuba pije vodu.
Mbole nije mi jasno šta se postiže stavljanjem nečega preko ploče? Ne treba mi velika dubina rezanja, to nije problem, ali time ni ne smanjujem perifernu brzinu. Nemam list za aluminijum manjeg prečnika. I ovaj sam kupio zbog ovog posla i pitanje je da li će mi opet trebati. Å ta bi je desilo kada bih upotrebio list za drvo? Da li se to baš ne sme ili samo nije preporučljivo? Nije mi toliko bitna ni finoća reza, tako da i nešto manji broj zuba pije vodu.
Ako stavis manji list, smanjio si obodnu brzinu.
Ali sad taj list ne moze da "dobaci do dna", to jest sam ger ti ne da ga toliko spustis da bi manji list do kraja odsekao ono sto hoces da seces.
Zato preko ploce gera stavis dasku, koja je debela onoliko kolika je razlika poluprecnika normalnog i manjeg lista.
Nije poenta lista za alu u broju zuba. Poenta je u negativnom reznom uglu zuba. List za drvo ima pozitivan ugao i on se sam "uvlaci" u drvo. List za metal ima negativan, pa ti moras da ga guras da bi usao u materijal. Daleko bezbednija varijanta sa necim sto je tvrdo.
Ako list za drvo "zakopa" vise nego sto moze da proguta u tvrd materijal... gicnuce se ger, puci list, otkinuti zub...
Licno... ne bih nikad probao, pogotovu ako je u pitanju neki suplji profil.
Ali sad taj list ne moze da "dobaci do dna", to jest sam ger ti ne da ga toliko spustis da bi manji list do kraja odsekao ono sto hoces da seces.
Zato preko ploce gera stavis dasku, koja je debela onoliko kolika je razlika poluprecnika normalnog i manjeg lista.
Nije poenta lista za alu u broju zuba. Poenta je u negativnom reznom uglu zuba. List za drvo ima pozitivan ugao i on se sam "uvlaci" u drvo. List za metal ima negativan, pa ti moras da ga guras da bi usao u materijal. Daleko bezbednija varijanta sa necim sto je tvrdo.
Ako list za drvo "zakopa" vise nego sto moze da proguta u tvrd materijal... gicnuce se ger, puci list, otkinuti zub...
Licno... ne bih nikad probao, pogotovu ako je u pitanju neki suplji profil.
- Hobi-stolar
- Šegrt
Samo da podsetim, nije u pitanju ger nego cirkular. Mislio sam da predlažeš da stavim nešto na ploču cirkulara, pa mi zato nije bilo jasno.
Hvala za objašnjenje u vezi sa uglom zuba.A kakva je situacija sa HSS listovima (i ubodnim testericama) za metal? Da li bi se oni mogli koristiti za aluminijum?
Hvala za objašnjenje u vezi sa uglom zuba.A kakva je situacija sa HSS listovima (i ubodnim testericama) za metal? Da li bi se oni mogli koristiti za aluminijum?
- Hobi-stolar
- Šegrt
Pokušavam da isečem ovaj profil:
http://..com/a/img924/1296/CszOF6.jpg
Treba da ga isečem podužno, najpre na mestu ovih crvenih crtica, potom po plavim i na kraju po žutim. Legura je AlMgSi0.5. Ove crvene rezove sam nekako odradio na cirkularu, mada mi se list testere umazao aluminijumom. Ove plave ne bih na cirkularu jer mi je list malo deblji nego što je ovaj slobodan prostor, a žao mi je da oslabim profil. Pokušao sam ubodnom, ali je krajnje kilavo. Imaš li neku ideju, kako bi to bilo pametno uraditi?
http://..com/a/img924/1296/CszOF6.jpg
Treba da ga isečem podužno, najpre na mestu ovih crvenih crtica, potom po plavim i na kraju po žutim. Legura je AlMgSi0.5. Ove crvene rezove sam nekako odradio na cirkularu, mada mi se list testere umazao aluminijumom. Ove plave ne bih na cirkularu jer mi je list malo deblji nego što je ovaj slobodan prostor, a žao mi je da oslabim profil. Pokušao sam ubodnom, ali je krajnje kilavo. Imaš li neku ideju, kako bi to bilo pametno uraditi?
Uh... iskreno receno, bez metalskog alata (golodalice), nisam bas siguran...
Mozda da zrtvujes pola, to jest da ne izvlacis 4 komada iz jednog profila vec samo dva.
Raseces samo po horizontalnim crvenim crtama, i onda po vertikalnim zutim.
Ne znam posto je profil, tj. dal se isplati pokusavati da vadis 4 komada.
Mozda da zrtvujes pola, to jest da ne izvlacis 4 komada iz jednog profila vec samo dva.
Raseces samo po horizontalnim crvenim crtama, i onda po vertikalnim zutim.
Ne znam posto je profil, tj. dal se isplati pokusavati da vadis 4 komada.
- Hobi-stolar
- Šegrt
Verovatno misliš na neku stacionarnu glodalicu za metal. Ove stolarske imam, mada imam samo glodala za drvo.
Kako bi se ponašao disk brusilice pri sečenju aluminijuma? Onaj tanki za rasecanje. U svemu ovome makar je dobra stvar što ovi plavi rezovi ne moraju da budu ni najmanje precizni i uredni. Samo da se preseče.
Inače, profil je koštao 1000 dinara za dužinu od 800mm, toliko sam uzeo.
Kako bi se ponašao disk brusilice pri sečenju aluminijuma? Onaj tanki za rasecanje. U svemu ovome makar je dobra stvar što ovi plavi rezovi ne moraju da budu ni najmanje precizni i uredni. Samo da se preseče.
Inače, profil je koštao 1000 dinara za dužinu od 800mm, toliko sam uzeo.
Jedino što mi pada na pamet, da napraviš pomagalo za cirkular, nešto ovako ali sa užim stranicamahttp://lumberjocks.com/assets/pictures/ ... 190084.jpg pa da isečeš prvo po dijagonali na četri dela (plave linije), samo zbog dužine će biti malo veće pomagalo.
Onda okreneš na ravnu stranu gde je t-kanal pa isečeš po crvenim linijama, mada bi i za to bilo dobro da napraviš pomagalo, a ove čepove na kraju (žute linije) skineš bonsekom ili ubodnom pa turpijom ili šlajfericom doteraš do nule.
Onda okreneš na ravnu stranu gde je t-kanal pa isečeš po crvenim linijama, mada bi i za to bilo dobro da napraviš pomagalo, a ove čepove na kraju (žute linije) skineš bonsekom ili ubodnom pa turpijom ili šlajfericom doteraš do nule.
Nemoj silom,uzmi veci cekic.
- Hobi-stolar
- Šegrt
Ivane, ne bi mi bio problem raseći po tim plavim linijama na cirkularu i bez pomagala (po crvenim sam već isekao), nego mi je debljina lista testere nešto veća od slobodnog prostora koji tu postoji, pa mi je žao da oslabim profile na tom mestu. Zato nisam hteo da to radim na cirkularu, ali ako baš budem morao ...
Pa onda jedino bansekom (tračnom testerom) da iseceš, jer ti je list cirkulara verovatno 3.2mm debljine pa i najpreciznijim rezom ćeš verovatno skinuti po neki mm sa straneHobi-stolar wrote:Ivane, ne bi mi bio problem raseći po tim plavim linijama na cirkularu i bez pomagala (po crvenim sam već isekao), nego mi je debljina lista testere nešto veća od slobodnog prostora koji tu postoji, pa mi je žao da oslabim profile na tom mestu. Zato nisam hteo da to radim na cirkularu, ali ako baš budem morao ...
Nemoj silom,uzmi veci cekic.
- Hobi-stolar
- Šegrt
Pada mi napamet da mozda napravis neku ovakvu budzevinu: viewtopic.php?pid=89706#p89706
Ima i ovde par detalja kako je izvedeno: viewtopic.php?pid=73308#p73308
U tvom slucaju jos bi trebalo napraviti neku vodjicu pod 45 i naci vecu sliter testeru (ima ih na Bubanj potoku).
Ima i ovde par detalja kako je izvedeno: viewtopic.php?pid=73308#p73308
U tvom slucaju jos bi trebalo napraviti neku vodjicu pod 45 i naci vecu sliter testeru (ima ih na Bubanj potoku).