Najzad i ja

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Lep u fancuskom stilu.. Mogao bi i meni da napravis set metalnih delova :D
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nije problem, mada je za neke lakse pasovati metalne delove prema drvetu, nego obrnuto (recimo ovaj stezac noza).
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Jel nozic od neke testerice za ubodnu ili?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jeste.
Koristio sam list za metal (to sam imao pri ruci), a on je talasast pri zubima, pa je bilo prilicno trljanja dok ga nisam poravnao.
Za drvo postoje dve sorte, od kojih je jedna takodje malo talasasta, i obicno su prilicno uske.
One kojie su ravne su najcesce brusene konusno, tako da i tu ima puno posla da se uravna.

Verovatno bi bilo najlakse raditi od "sabre saw" lista, koji je dovoljno veliki da iz njega mozes lepo da izvuces ravno parce.
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Ti 'sabre saw' listovi su siri nego sto su potebe za ovim tipom noza. Sad je pitanje kako ga iseci a da se ne otpusti previse. Opet je testerica ubodne najpribliznije velicine po mom misljenju.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Jos bolja varinata za ta seciva su platne od inukciono kaljene testere, sto deblje to bolje. Ionako nisu zakaljene do kraja, pa mogu i da se otpuste prilikom secenja. A posle mogu da se okale i u kujni, na plinskom sporetu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Isti ti je djavo, sekao sabre ili brusio ovaj manji od ubodne. I na ovom od ubodne treba da obrusis nesto reda 2-3mm.
U oba slucaja, samo treba biti strpljiv i ici jako polako.

Ovaj noz sa slike je predugacak, prepolovicu ga, al je ovako lakse da se formira ostrica.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Testera iz ove poruke viewtopic.php?pid=64736#p64736 je konacno dozivela da dobije drsku kako treba.

Ona prva mi se nije bas dopala, ali je uradila posao da shvatim sta mi se ne dopada.
Onda je napravljena jedna "za probu", koja je ostala na njoj evo vec skoro 4 godine, i naradila se. Bila je samo grubo "otesana", povezana obicnim torban srafovima... Ovih dana sam se resio da je dovedem u pristojno stanje i da promenim po neku sitnicu.

Na kraju, nije ni tako lose ispalo:

Image

Image

Image

Na ovoj rucki je brdo stvari pogresno, zato sto je trebalo da sluzi za probu a ne kao radna.
Uradjena je od prvog komada "jeftinog" drveta koje sam imao pri ruci, to jest od arisa, koji je daleko od idealnog drveta za ovo, a plus je i zaguljen za obradu (neke stvari je mnogo teze raditi u mekom nego u tvrdom drvetu).
Godovi ne stoje ni blizu kako treba (treba da su pod uglom, otprilike u pravcu normalnom na hvat), daklem u odnosu na ove sa druge slike zakrenuti za jedno 30-tak stepeni u smeru suprotnom od kazaljke na satu.
Srafovi su morali da budu (pre)veliki, posto je drvo mekano, pa bi se manji ukopavali.
Srafovi su pravljeni kao zaoblejni i skroz napolju, mada se meni vise svidjaju ukopani, posto je u mekom drvetu prilicno tesko lepo i precizno izbusiti rupe za njih, a ovde se i najsitnije odstupanje jako vidi.
Glave su malkice predebele, mogle bi komotno da se stanje za milimetar, i mislim da bi tako mnogo bolje izlgedale, al ajd sad... radice i ovako :)

Inace ova testera se naradila, od kad sam je sastavio sa tom prvom "probnom" ruckom, ocistio i naostrio, rastrugao sam par grabovih, orahovih i tresnjevih trupaca, presekao jedan orahov panj od 50-tak cm u precniku...

No, u odnosu na to kako je izgledala kad je stigla do mene... mislim da je poboljsanje primetno :)

Image

Image
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

mbole - majstorbole

sad mi je jasno odkud ovaj nick .

titula majstor je za postovanje , inache malo je ljudi koje sam tako oslovljavao
Last edited by LepoJeBitiFin on 31 Dec 2016 16:00, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

a da vidis sta tek radi sa kompjuterima :happy:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pisao sam negde poodavno.
"m" je od prezimena.
Jos neke pradavne 1980... i neke, na sezamu je bio zauzet nick bole, pa sam dodao jedno m na pocetak.
I ostalo.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Sad bi ja pitao na cemu, ali ode tema u pogresnom pravcu
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Sezam je bio jedan od prvih BBS-ova u Srbiji, primitivni internet za besposlene geekove, tamo negde 90-95.. Toga se danas secaju samo dinosaurusi i laponci.

moj nick je bio muadib..
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Daleko od toga da je bio jedan od prvih. Prvi ozbiljniji BBS da, ali pre sezama je, izmedju ostalog, radio i Politikin BBS sa 3 tel. linije kao i jos nekoliko drugih.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Ah, ja sam čuda interneta upoznao tek 2000 i neke...
Post Reply