Produžavanje nogara kreveta na sprat(boli glava od udaranja)

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
andr
Zarezivač olovaka

Produžavanje nogara kreveta na sprat(boli glava od udaranja)

Post by andr »

Pozdrav stolarima,
Nedavno sam sklopio i gornji krevet(uz pomoć foruma nađena prodavnica sa potrebnim štrafovima) te sada
imam krevet na sprat.
Jedina boljka mu je što ima malo mesta dole(a kad sam bio mali delovalo je sasvim taman ;) ) tako da i mala deca lupaju glave često tako da
tu niko osim mene više ni ne spava a i meni je pomalo tesno, "fali vazduha"( ne bukvalno).

Osim tanjeg dušeka(gde bi možda dobio 5-10 cm) koji je najbolji/najlakši način da produžim nogare, t.j. prostor izemđu dva kreveta?
Nogari su od natur drveta(čini mi se), nisam merio tačno ali poprečni presek nekih 6x6cm. Trenutno su spojeni drvenim tiplom (12-ica).
Čini mi se ako bi ubacio komad drveta sličnih oblika da bi to bilo dosta nestabilno? možda grešim...

Kakva su vaša iskustva? Ideje?
Hvala.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Mozes da ubacis te komade drveta a da sa zadnje strane ,koja ide do zida,koja se ne vidi,stavis dve stafne (ili metalne profile)celom duzinom,tj,visinom oba kreveta i da usrafis...da ucvrstis oba kreveta i to ubaceno parce...
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

nije da nemoze da se nabudzi :D
ali mislim da je najlakse i naj cvrsce da (stranice gornjeg kreveta dignes a donjeg spustis ) ako za to ima prostora
moze i noga da se nastavi ali pitanje je sta imas od alata znanja...... samo ubacivanje parceta drveta izmedju je klimavo veoma :D
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Na 6:15 imaš vrhunski spoj, ako umeš da ga izvedeš :)
Imaš ih nekoliko pa možda ti neki odgovara.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Adf2nIhpEVI[/youtube]
andr
Zarezivač olovaka

Post by andr »

auu
hebo mu je kevu sa ovim spojevima :)
Znanja nemam mnogo sto se tice stolarisanja, tako da mi se cini da ce biti ova varijanta sa umecima i uzduznim pricvrscivanjem.
Eventualno bih probusio uzduzno taj umetak i sve "spojio" onom navojnom sipkom(valjda se tako zove) koja bi izigravala dugacki tipl ??

Hvala na sugestijama,

P.S.
Ako neko ima jos neku, slobodno, nije hitno, necu ja to jos da pocnem, kod mene taj proces sporo sazreva.
Last edited by andr on 28 Dec 2016 20:35, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nece to izdrzati :)

Ne mozes tek tako da nastavljas nogare. Umetak ce biti katastrofalno nestabilan.
Kada imas samo dva nogara i oni su direktno jedan na drugom svo opterecenje preuzimaju oni, a taj tipl sluzi samo da ne skliznu jedan sa drugog.

Kad ubecis komad izmedju, dobijas zglob, koji nikako ne mozes da ukrutis a da valja.

Jedina varijanta koja mi pada napamet je da prilicno duboko busis nogare (donji odozgo, gornji odozdo, barem 10-15cm), skroz probusis umetak, i kroz sve stavis podebelu celicnu sipku. Mada i to je... posto ces oslabiti same nogare, pa ce se lakse rascepiti.

Varijanta sa navojnim vretenom bi radila, al pod uslovom da je to vreteno zategnuto, a nema sanse da probusis nogar celom duzinom, a drugacije ne mozes da ga zategnes. Ili barem meni ne pada napamet kako, u relativno tankom nogaru. Da je deblji pa da useces sa strane i ubacis maticu.

Tako da ako je ikako moguce slozio bih se sa artom.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Da li je ikome palo napamet da jednostavno stavi nove noge?
Aj stavi sliku kreveta da vidimo o cemu je rijec. Nove noge ne bi trebalo biti skupe, osim ako nije nesto ekstravagantno u pitanju
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Naravno, to je idealna opcija, ako moze da nadje odgovarajuce.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Mislio sam "skupe za napraviti". Opet, nisam se sjetio da pogledam ko je postavio pitanje. Mozda covjek ne zna, ili nema s čim...
NikadIzvini
Precizni šegrt

Post by NikadIzvini »

art of wood wrote:nije da nemoze da se nabudzi :D
ali mislim da je najlakse i naj cvrsce da (stranice gornjeg kreveta dignes a donjeg spustis ) ako za to ima prostora
moze i noga da se nastavi ali pitanje je sta imas od alata znanja...... samo ubacivanje parceta drveta izmedju je klimavo veoma :D
Moze li objasnjenje za ovo pomjeranje stranica? Na jednom krevetu treba da zamijenim stranicu (nisam ga jos vidio, ne znam kakav je spoj) pa me interesuje kako to da izvedem. Ajde recimo da je spoj muski zenski, hocu li morati uzglavlje i uznozje da natezem dok ne napravim dovoljno mjesta da ubacim stranicu? Moze li to tako?
Podgorica
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Tu nije spoj musko zenski nego je metalna vinkla sa vicima i srafovima....uglavnom...pa samo izbusis nove rupe vise za gornji i nize za donji krevet...da rasturas cela i podnozje da bi to pomerao ne verujem da moze bez da nesto polomis jer su te veze fiksne...
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

andr ako ces da nastavis nogare 10 cm zabusi dva tipla 10 mm i stavi dva srafa 6x160 i namazi spoj lepkom ima da drzi kao da je nogara izjednoma! pozdrav
smirglaj nikad dosta
andr
Zarezivač olovaka

Post by andr »

radenko,
nisam siguran da sam razumeo postupak.
Molim te za detaljniji prikaz, hvala.

Postavljam slike kad uslikam krevet, nije ekstravagantno, ali je moje znanje oskudno. Treba to imati u vidu :)
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

sto rece radenko bas tako :D obavezno probusi te komade drveta 6mm burgijom i zenguj rupe pre nego sto uvrnes srafove u nogu a nogu zabusi 4mm burgijom da sve nebi puklo
nikad izvini
uglavnom su na krevetima na sprat vinkle sto rece nikola mada ima i kada su drvene tiple u kombinaciji sa srafovima .....skoro uvek su montazno demontaznog tipa :D nije neki problem zameniti takvu strnicu cak i ako je pravljen musko zenski spoj neverujem da je lepljen
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

Image
slika ti sve govori ako iole se razumes!!!
smirglaj nikad dosta
Post Reply