Sklapanje kuhinje

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Amat3r
Šegrt

Post by Amat3r »

eh evo i ormar kakav bi trebao biti, bar skica bez fronti, elemenata i ladica
http://i.share.pho.to/96728aa1_o.jpeg
http://i.share.pho.to/dc691a15_o.jpeg

Gore idu dvoja vrata kao desno iznad mikrovalne, iste dimenzije je cak taj dio da bude u liniji
ispod toga mikrovalna, pa onda pecnica, i tu sam stavio i ispod i iznad pecnice duplo dno/top, mislim nigdje to u uputama instalacije pecnice nije preporuceno, ali nekako mi sigurnije da bude bolje "zapakovana"
i ispod ce ici dvije ladice 25cm

uglavnom visina ormara je 2m okruglo, to ce biti visina kuhinje tacnije 210cm jer ispod idu nogice od 10cm

dosta posla za danas, sutra se javim sa iducim elemtima da ovo privedem kraju, a i morati cu otvoriti temu kao projekat pa sve lijepo poredati ako kome zatreba da mu ubrza proces :D
Last edited by Amat3r on 21 Dec 2016 01:15, edited 1 time in total.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Pretpostavljam da neces praviti ormar kao sto si nacrtao sa upadajucim dnom....?
Amat3r
Šegrt

Post by Amat3r »

nikola28 wrote:Pretpostavljam da neces praviti ormar kao sto si nacrtao sa upadajucim dnom....?
vjeruj da sma tako planiro, najvise jer mi je jedna strana tog ormara vidljiva iz dnevne sobe, pa nekako mi je ljepse da nema na dnu i vrhu 18mm iverice, planiro sam tu stranu vidljivu spajati tiplama, a ovu drugu sarafima i staviti jos l spojnica da to sve dobro drzi
ne znam po meni bi trebalo to izdrzati tezinu, ali svaki savjet je dobrodosao

evo skica finalna kuhinje (fali mi dosta fronti, ali ne mogu vise da cackam shetchup sutra cu i njih dodati)
ako ko ima savjet kakav recite, ali eto ovo je finalno kako bi trebalo biti uz to sto na ormar gore idu dvoja vrata, na dno dvije ladice, pa pored izvlacna kosara i ladicar, pa onda vrata na ovom ko uglu i dvoja vrata na sudoperu, i vrata dvoja iznad frizidera

http://i.share.pho.to/0f3f121a_o.jpeg
http://i.share.pho.to/5829c310_o.jpeg
http://i.share.pho.to/8969037c_o.jpeg
Last edited by Amat3r on 21 Dec 2016 23:24, edited 1 time in total.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Jedino da ispomeras nogice da zakaci i deo boka ali i to je mrsavo....ne bih ti to preporucio...pominjao sam vec da smo popravljali 50 ormara koji su tako napravljeni,cim se malo optereti,bok ode do poda...tako ga drzi samo pola iverice...
Bolja prica ti je da taj bok napravis iz belih delova pa naknadno dodas ceo bok u dezenu koji ce ici od poda do vrha elementa ili plafona....skuplje za jedan beli bok ali neuporedivo trajnije....
Amat3r
Šegrt

Post by Amat3r »

nikola28 wrote:Jedino da ispomeras nogice da zakaci i deo boka ali i to je mrsavo....ne bih ti to preporucio...pominjao sam vec da smo popravljali 50 ormara koji su tako napravljeni,cim se malo optereti,bok ode do poda...tako ga drzi samo pola iverice...
Bolja prica ti je da taj bok napravis iz belih delova pa naknadno dodas ceo bok u dezenu koji ce ici od poda do vrha elementa ili plafona....skuplje za jedan beli bok ali neuporedivo trajnije....
hvala na savjetu, promjenjeno je idu stranice na dno na kraju ipak, i vjerovatno cu dole staviti 5/6 nogica jer ce drzati veliku tezinu pa da budem siguran :prsgore:
Amat3r
Šegrt

Post by Amat3r »

Eh pošto sam sve finaliziro, čisto da čujem još samo savjet i od vas (jer svako ima svoju verziju) kako bi vi fronte radili tj. Koliko ostavljali prostora tih mm

Pa evo ovako na tri primjera kako sam ja to zamislio
Element V=35, Å =59, jedva teleskopska vrata, gornji element
Fronta = 347x587 (1.5 mm sa svih strana)

Element V=70, Å =51 - dvoja vrata
Fronta = 696x252 (dva mm gore, dole, izmedju vrata i sa strana)

Elemeno V = 50, Å  = 60, dvije ladice od 25cm
Fronte ladica = 596x246 (2 mi gore, dole, sa strana i 4mm izmedju ladica za svaki slučaj :D)

Inače prvo sam htjeo ići na 3mm manje mjere za ladicar i donje elemente tj. Kao za gornje ali nekako taj 1mm dodatni mi je sigurniji jer ne vjerujem da će se primijetiti, a imam prostora za popravljanje ili njihove greške 1mm rezanja, da su neke strane nekantirane kao kod korpusa pa hajde osmiglat ću 1mm, ali ovdje bi mi bas problem bio, ne znam nakon svih savjetovanja i čitanja nekako sam došao do ovih mjera kao najbolje opcije :D
Eh slobodno me posavjetujte i do sada mi je ovaj forum dosta pomogao, hvala svima
Last edited by Amat3r on 24 Dec 2016 02:43, edited 1 time in total.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

4 mm između ladica će ti pokvariti vizuelni utisak fronte. Ako su ti svi ostali razmaci po 2 mm ladice će ispasti van proporcija.
Nekako mislim da smo te ustrašili sa pričama o rezanju iverice. Istina je da rez zna baciti i do 2 mm razlike, ali to je na stvarno velikim komadima (stranice ormara i sl) te se ni ne primijeti toliko. Na frontama (pogotovo ladica) skoro nikad nisam imao primjetnu razliku u dimenzijama. A ako slučajno i pogriješe, jednostavno traži da ti odsijeku drugi komad i problem riješen. Za nekih 1-2 KM razlike nećeš propasti.
Ovo ti govorim iz iskustva sa obje strane formatizera. Fronte ladica se najčešće sijeku prvo visinom, a tek onda širinom. Firunzi bi morali biti baš razglabani da dobiješ pogrešne dimenzije ladica. Ili su radnici popili malo :)

Najlakše postavljanje fronti ladica (bar po meni) ćeš postići ako staviš ladičar do elementa sa vratima, preneseš visinu donje ivice vrata na element ladičara i počneš odatle. Pričvrstiš donju frontu i od nje radiš dalje. Ako ti je razmak 3mm (a to je i najčešći) staviš komad lesonita na donju frontu, na njega staviš slijedeću i pričvrstiš je. Tako ideš sve do gornje.

Ako ti je razmak manji ili veći nalijepiš par komada kant trake jednu na drugu do željene debljine (izmjeriš šublerom) i koristiš je na isti način.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Sto rece Sasa,samo lesonit izmedju cela fioka i to je to-najlakse i vizuelno najlepse...1 mm razlike moze da se popegla,ako je razlika 2mm -reklamiraj,mada to je bas retkost...
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

do sada sam uvijek radio kuhinje sa dnom izmedju bokova i nikad nije bilo problema. ako se stave nogice ispod samog boka, nema šanse da bok propadne, barem je to moje iskustvo i mišljenje.
Amat3r, zašto taj ormar radiš iz 3 dijela?dosta ti je iz 2. ne znam baš koliko ti je praktičan ovaj gornji element od 15 cm.
Amat3r
Šegrt

Post by Amat3r »

sasasasa wrote:4 mm između ladica će ti pokvariti vizuelni utisak fronte. Ako su ti svi ostali razmaci po 2 mm ladice će ispasti van proporcija.
Nekako mislim da smo te ustrašili sa pričama o rezanju iverice. Istina je da rez zna baciti i do 2 mm razlike, ali to je na stvarno velikim komadima (stranice ormara i sl) te se ni ne primijeti toliko. Na frontama (pogotovo ladica) skoro nikad nisam imao primjetnu razliku u dimenzijama. A ako slučajno i pogriješe, jednostavno traži da ti odsijeku drugi komad i problem riješen. Za nekih 1-2 KM razlike nećeš propasti.
Ovo ti govorim iz iskustva sa obje strane formatizera. Fronte ladica se najčešće sijeku prvo visinom, a tek onda širinom. Firunzi bi morali biti baš razglabani da dobiješ pogrešne dimenzije ladica. Ili su radnici popili malo :)

Najlakše postavljanje fronti ladica (bar po meni) ćeš postići ako staviš ladičar do elementa sa vratima, preneseš visinu donje ivice vrata na element ladičara i počneš odatle. Pričvrstiš donju frontu i od nje radiš dalje. Ako ti je razmak 3mm (a to je i najčešći) staviš komad lesonita na donju frontu, na njega staviš slijedeću i pričvrstiš je. Tako ideš sve do gornje.

Ako ti je razmak manji ili veći nalijepiš par komada kant trake jednu na drugu do željene debljine (izmjeriš šublerom) i koristiš je na isti način.
nikola28 wrote:Sto rece Sasa,samo lesonit izmedju cela fioka i to je to-najlakse i vizuelno najlepse...1 mm razlike moze da se popegla,ako je razlika 2mm -reklamiraj,mada to je bas retkost...
hvala na savjetima momci ici cu sa razmakom od 3mm :prsgore:
ninja wrote:do sada sam uvijek radio kuhinje sa dnom izmedju bokova i nikad nije bilo problema. ako se stave nogice ispod samog boka, nema šanse da bok propadne, barem je to moje iskustvo i mišljenje.
Amat3r, zašto taj ormar radiš iz 3 dijela?dosta ti je iz 2. ne znam baš koliko ti je praktičan ovaj gornji element od 15 cm.
ormar je iz 4 dijela, dole idu dvije duboke ladice, na to ide ugradbena pecnica, pa mikrovalna i iznad obicna dvoja vrata, a unutra jedna polica ;)
Ispod i iznad pecnice sam isao za svaki slucaj duplo dno/top pa mozda zato izgleda kao tri elementa naredana jedan na drugi, ali stranice ce biti iz jednog komada pa cu sve sastavljat ko jedan element, ne tri zasebna ;)

usput da pitam pod ormar da stavim 5 nogica u X sablon ili da samo podebljam po stranama npr. po 3 da stavim?
mbole wrote:Ono sto se meni ne svidja u ovoj racunici je da koliko vidim fioke pravis tako da bokovi idu celom dubinom, a prednja stranica i ledja se ubacuju izmedju njih.
Pretpostavljam da ces fioke srafiti.

Fioka trpi najvece opterecenje u pravcu napred nazad (kad domacica zatvori fioku punu escajga ili serpi, front tresne o bokove elementa, a fioka bi da nastavi dalje).

Kod veze srafovima, najslabiji element u prici je iverica i to kada je opterecena na cepanje. A tebi ce upravo tako biti optereceni spojevi na brednjoj stranici i ledjima fioke.

Ako su prednja stranica i ledja celom sirinom, a bokovi dodju izmedju njih, veza srafovima i iverica su optereceni na cupanje, a tako je iverica daleko jaca.
ako sam ja tebe dobro shvatio v.1 je tvoj savjet jer sam po njemu tako i odradio?
http://i63.tinypic.com/24zhwn9.png

(isteko mi trial sketchupa pa sam u paintu naskrabo :D )
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako vec imas dupla dna, bolje ga uradi iz vise delova.
Mnogo lakse za sastavljanje, ukupno mnogo kruca konstrukcija.

A duplo dno nema skoro nikakvu funkciju. Rerna/mikrotalasasta se oslanjaju uz samu ivicu. Sve sto trpi opterecenje je veza izmedju boka i police. A dupla ploca ima smisla kada je opterecenje na sredini.

Koliiko moze da nosi ta veza? Garantujem da je rerna laksa od ovog tipa :)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XUSs2K_-d5c[/youtube]
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

kako je rekao mbole, bolje ga napravi iz 2 dijela, lakše za složiti i čvršće.
pošto ti dolje idu ladice, ne treba ti nogica u sredini jer dno neće biti ničime opterećeno.
da, mbole kaže da bi ova prva verzija bila bolja.
sketchup mozes normalno koristiti nakon što istekne trial jer u punoj verziji imaš opcija eksport u cad fil i slične stvari, sve se može i dalje normalno crtati.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Sto rece Ninja,nema potrebe za nogicom na sredini,nogice stavljas samo gde ima opterecanja,tj,bokova...bolje da stavis,ako bas hoces,po tri na bokove nego po dve na bokove i dve na sredini...
Amat3r
Šegrt

Post by Amat3r »

hvala momci na odgovorima, ma problem mi je sto se jedna strana ormara ovog vidi iz dnevne pa ono da bas ne bude iz dva dijela, a kad bi iso sa duplom stranicom nekako mi kvari estetski dio, hajde nekako ladice bi i produzio za 18mm da sakrijem duplu stranu, ali gore pecnica ce pokriti jednu stranu, dok na drugoj hoce jednu, ali nece duplu tako da sam kontao raditi iz jednog dijela stranice koje bi bile 1964mm visoke, i po savjetima stranice ce ici na dno i odozdo ih serafiti, a police ove izmedju cu negdje serafiti, a negdje tiplovat i l spojnice neke dodati da ojacam i mislim da bi moglo izdrzati jer ni pecnica mi nije teza od 15kg, a kad je izdrzalo onog debelog gore moze onda i pecnicu kod mene :D
mogu npr. ovu drugu stranu ici iz dva dijela 550mm i 1414mm, jer taj spoj mi se ne bi vidio od iduceg elementa, ali ne vjerujem da puno sta dobijam time?

iskreno velik sam projekat uzeo za sebe hajde da ja dva elementa pravim pa hajde, zato sam i sve vjerujte 5 puta provjerio, nasavjetovo se na sve moguce strane da budem cisto siguran u ono sto radim jer velika je ovo kuhinja preko 4m pa mi je ovo bas projekat veliki :D
ali eto 95% stvari sam sredio, haman sve imam popisano od narudzbe iverice, ledja, i fronti jos et samo neke sitnice da sredim u ovo par dana pa odoh naruciti materijal taman poslije nove nekad da stigne pa da lagano krene finalna faza sklapanja svega :D
Last edited by Amat3r on 26 Dec 2016 23:00, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja svoja ledja uvek vise cenim od estetike :) Videces kako je "slatko" mlatiti se sa plocama koje su po 2 metra duzine.

Ako ti je bas stalo do estetike, tj. pogleda iz dnevne sobe, sastavi iz delova, pa sa te strane koja je do dnevne, preko svega stavi jednu plocu iscela.
Mada iskreno, ja ne vidim bas nista ruzno u tome da je taj bok iz vise delova, no "ukusi su stvar ukusa", ko sto neko rece :)

Imas i prastari trik, da kad nesto ne mozes da sakrijes ti ga istaknes. Tipa ako je univer svetao, stavis neke tamne kantove, ili obrnuto (recimo kantove u boji radne ploce), i dobijes "strafte" koje ce se vizuelno uklapati sa plocom.

Nego... sad gledam... rerna ti je mnogo nisko? Obicno se radi tako da joj dno bude u nivou radne ploce. Sustina podizanja rerne je da kad radis nesto sa njom, ne moras da se savijas.
Tada i mikrotalasna ode jos malo gore, sto uopste nije tako lose. Em klinci ne mogu bas da je dohvate dok malo ne porastu, em je iznad nivoa njihovih glava, pa ako mikrotalasna "curi", manje stete po njih.
Post Reply