Nadstolne glodalice (oberfrezeri) : iskustva i mišljenja

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

mbole wrote:Za ono glodalo, pise precnik ali na dnu strane koju si pomenuo:
The super sharp carbide-tipped cutter has .925" (23.50mm) unbushed cutting diameter, a 1/4" (6.35mm) arbor to fit your shop router.
Jedino bi ti problem predstavljao prihvat glodala od 1/4 cola. Mada uvek mozes da napravis cauricu.
Ima naš narod izreku i za to: Å to je brzo, to je i kuso.

Niti sam kliznuo ekran niže, niti pogledao Articles pa ni Instructions a tu sve piše, tako mi i treba !
Predlažem da mi se za ovo skine čin (sad sam tek video samostalni majstor) !
Odmah da kažem da nemam iskustva sa glodalima. Ova moja mašinica ima prihvat glodala 6 i 8. Nekako mi je nesiguran prihvat glodala, sa pravljenjem kompenzacione čaurice za steznu čauricu rutera fi 8. Dali se to stvarno radi u praksi ?
Last edited by yetta on 04 Aug 2008 10:36, edited 1 time in total.
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Radi se. Uz neke (obicno jeftinije) glodalice dobijes fabricki adapter. Znaci ne drugu steznu glavu vec bas cauricu. E sad koliko je to bezbedno/precizno vec ne znam, nikada nisam radio sa tim. Cini mi se da sam vidjao na Americkim sajtovima da prodaju fabricke caurice sa prelazima colovni-metricki standard.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Bole tražio sam ovu sličicu i evo je. Å ta li tek radi ovaj kolega ?

Image

On ima i "praćku" odozgo :)

http://www.luthierforum.com/index.php?s ... 4944&st=60
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

To je to o cemu smo pricali. Ova opruga je verovatno tu da bi malo kompenzovala tezinu glodalice, to jest da bi bilo lakse da se pomera gore dole.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:Radi se. Uz neke (obicno jeftinije) glodalice dobijes fabricki adapter. Znaci ne drugu steznu glavu vec bas cauricu. E sad koliko je to bezbedno/precizno vec ne znam, nikada nisam radio sa tim. Cini mi se da sam vidjao na Americkim sajtovima da prodaju fabricke caurice sa prelazima colovni-metricki standard.
Ja imam zelenu BOSCH glodalicu sa fabričkom 6mm steznom čaurom koju sam koristio samo kratko nakon kupovine. Vrlo brzo sam nabavio BOSCH (obavezno original, tu ne sme day bude improvizacije!) čauru od 8mm koju rabim dobrih 10-ak kodina, amaterski. I nemam problema ni sa zaglavljivanjem ni sa "projektilima" po radionici.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Prijatelji kolege malo sam danas gledao bitove(glodala) i našao sam u Pevecu od LUX-a u prosjeku cijena od 10 -15 eura a u jednoj trgovini od BOSCH-a oni su skoro pa duplo skuplji od LUX-ovih.Dali je netko imao iskustva ili radio i susretao se sa ovim LUX-ovim bitovima i kakva su vaša mišljenja?
Čovijek sniva a Bog realizira!
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Sta pise na njima el su basic ili pofi ?

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Å TRKIĆ wrote:Prijatelji kolege malo sam danas gledao bitove(glodala) i našao sam u Pevecu od LUX-a u prosjeku cijena od 10 -15 eura a u jednoj trgovini od BOSCH-a oni su skoro pa duplo skuplji od LUX-ovih.Dali je netko imao iskustva ili radio i susretao se sa ovim LUX-ovim bitovima i kakva su vaša mišljenja?
Pre nego što se odlučiš da kupiš jeftinije pogledaj specifikaciju na kojoj brzini radi glodalo i od kakvog je čelika (HSS, HM/CT)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Marko Enter wrote:Sta pise na njima el su basic ili pofi ?

pozdrav Marko
Å ta ako su basic i šta ako su profi? Ako imaš iskustva nemoj biti škrt na rečima.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja imam zelenu BOSCH glodalicu sa fabričkom 6mm steznom čaurom koju sam koristio samo kratko nakon kupovine. Vrlo brzo sam nabavio BOSCH (obavezno original, tu ne sme day bude improvizacije!) čauru od 8mm koju rabim dobrih 10-ak kodina, amaterski. I nemam problema ni sa zaglavljivanjem ni sa "projektilima" po radionici.
Da ne bi pobrkali sta je sta. Stezna caura (ili glava) je jedno, a caura (ili adapter) je drugo.
Stezna caura je ista onakva kakvu ste dobili sa glodalicom samo drugacijeg unutrasnjeg precnika. Znaci obicno razrezana do pola na cetiri mesta, konusnog preseka...
Adapter, odnosno caruica je obicna cevcica razrezana samo sa jedne strane. U nju se ubaci glodalo pa se sve zajedno ubacuje u vec postojecu glavu. Naravno ovi adapteri rade "samo na dole", odnosno samo ako imate 8mm glavu u nju mozete da ubacite cauru 8 na 6mm i da koristite glodalo 6mm.
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

Å TRKIĆ wrote:Prijatelji kolege malo sam danas gledao bitove(glodala) i našao sam u Pevecu od LUX-a u prosjeku cijena od 10 -15 eura a u jednoj trgovini od BOSCH-a oni su skoro pa duplo skuplji od LUX-ovih.Dali je netko imao iskustva ili radio i susretao se sa ovim LUX-ovim bitovima i kakva su vaša mišljenja?
Piše profi na njima a ne vrijede ni to koliko koštaju...iz iskustva..
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

E vidiš to nisam obraćao pažnju dal su basic ili profi bili su u kavezu izloženi samo sam vidio da su ofarbani u crveno (sumnjam da vam to šta znači) jer tetka koja je tamo radila nije baš bila raspoložena za objašnjavanje a kamoli za to da ja malo razgledam a i nisam imao puno vremena.A metabo šta hoćeš reći za čelik koje da izbjegavam i ispod kojih okretaja da neidem za ova jeftinija glodala?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Å TRKIĆ wrote:A metabo šta hoćeš reći za čelik koje da izbjegavam i ispod kojih okretaja da neidem za ova jeftinija glodala?
Izbegavaj HSS (alatni čelik), uzimaj HM (ili CT). Ovaj drugi je karbonizovan, pa samim tim i tvrđi/dugotrajniji. HSS možeš koristiti samo kod mekanih drva (čamovina). Kod tvrdih lišćara će brzo propasti.
Å to se tiče broja obrtaja, pogledaj karakteristike svoje glodalive na koliko obrtaja radi (ako je brzina konstantna), ili na koji podeok odgovara kojoj brzini okretanja. Prema tome kupuješ glodala. Za prekoračenje brzine specificirane na glodalu treba neko sa iskustvom da ti odgovori. Ja ga nemam. :( Verovatno neka tolerancija postoji, ali ja se ne bih igrao dobijanja šrapnela od glodala :rolleyes:
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Hvala na informacijama kolege metabo i tomislavm.Nego tomislave di ti nabavljaš ili kupuješ glodala,kolko se sjećam ti si iz Sesveta jel ima tamo neka trgovina ili negdje u ZG-u?
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Å TRKIĆ wrote:E vidiš to nisam obraćao pažnju dal su basic ili profi bili su u kavezu izloženi samo sam vidio da su ofarbani u crveno (sumnjam da vam to šta znači) jer tetka koja je tamo radila nije baš bila raspoložena za objašnjavanje a kamoli za to da ja malo razgledam a i nisam imao puno vremena.A metabo šta hoćeš reći za čelik koje da izbjegavam i ispod kojih okretaja da neidem za ova jeftinija glodala?
Ofarbana u crveno! i ta sam ofarbana koristio, doduse nisu imala nikakvu oznaku, ali nisu bila HSS.
Sluzila su.
Last edited by emcanke on 27 Nov 2008 11:44, edited 1 time in total.
Post Reply