emcostar kombinirka

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
gepra
Brzi dodavač alata

emcostar kombinirka

Post by gepra »

molim neki komentar za ovu staru hobi kombinirku

da li se isplati čeprkati po tome, početna cijena 4000 kn pa do kud me odvede
možda zavriši na 1000 eura sa obnovom (voljeo bih nabavit abrihter - diker za nju kojeg nema u trenutnom aranžmanu)

uglavnom sve sto sam skuzio po stranim sajtovima jest da je mnogi nabavljaju i obnavljaju zbog opsesije i nekog fetiša, komad stvarno lijepo izgleda, ali je također opisuju i kao stvarno kvalitetan alat za neki bazičan hobi, amaterski rad, u što spadam

ono što piše po webu sam pronjuškao, zanimaju me osobna iskustva članova foruma ako postoje, a nekako bi me to i ohrabrilo da ju kupim, da se mogu savjetovati on line umjesto da svako malo trčim do restauratorskog

naime, jučer sam ciljano išao pogledati jednu u restauratorski zavod u zagrebu
oni je koriste 45 godina valjda, majstor pili tračnom, rađe na njoj, umjesto na barem četiri ili pet tisuća kn skupom de waltu (neznam koji model) koji stoji na stolu do, i izgleda kao ozbiljan komad mašine, al kad se upali vidiš da je potpuna krama bez da staviš bilo što pod njega

naravno kemijanje, naručivanje i praćenje što se zbiva po oglasnicima u tuzemstvu i inozemstvu, varenja tračne svako malo, posjeti tokaru za ovo za ono, itd., to mi je sve jasno ak ocu da bude konstantno potpuno operacionalna, da li se to sve skupa isplati mi je naravno misterij dok god valjda ne probam

uglavnom eto
dajte savjet
gepra
Brzi dodavač alata

Post by gepra »

ps

isprika ako se tema ponavlja al mi bas nije poslo za rukom da brzo pretrazim teme o alatima,
a da pročitam sve stranice baš nisam imao vremena :)
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Imas negde temu o Emcu, i torelativno skoru.

Ja sam odbio jednu maltene na poklon. To je igracka, i mogucnosti su joj uzasno ogranicene.

Sa druge strane, stare masine znaju da budu odlicne. Najbolji cirkular koji sam ikada video na videu, ima stotinak godina. I sve sto imaju savremene masine, samo napravljeno da traje.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pozdrav gepra, dobrodosao na forum.

Popuni u profilu odakle se (polje lokacija, pravila foruma, a i pise velikim slovima na vrhu strane).

Ja sam dosta davno (ima preko 20 godina) radio na jednoj i bio sam zadovoljan. Sto kazes bas za hobi potrebe. Nije za krupne poslove, ali sitne je radila sasvim lepo. Najzgodnije je sto imas par osnovnih masinica u malom pakovanju, pa resava probleme nedostatka prostora.

Ko sto sam kazes, bice problema sa delovima, pravljenja... al sta je tu je.
gepra
Brzi dodavač alata

Post by gepra »

evo ispunio :)

uglavnom, kako vam se čini cijena
to bi bilo oko 500 eura
nemanjas
Samostalni majstor

Post by nemanjas »

Ja imam emco star kombinirku i zadovoljan sam za sitne pislove sluzi. Jedini je problem nastelovati nozeve na abrihteru ali je masina pravljena da traje i veoma je tiha poslacu slike pa ako te nesto zanima objasnicu ti
nemanjas
Samostalni majstor

Post by nemanjas »

Image
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Za cenu ne znam sta da ti kazem.
Trenutno u ponudi ne znam da postoji ista slicno novo, a ne secam se da sam vidjao ni starije, tako da ne postoji ni neki reper.
Relativno se retko pojavljuju po oglasima (sto i nije neko cudo posto su prestale da se prave pre 40-tak godina).

Opet, pogledas sta bi mogao drugo da kupis za te novce i dobacis eventualno do nekog pristojnijeg stonog cirkulara, ala bosch gts 10 ili makita mlt ...
Ok, novo je, vece, al ipak je samo jedna od alatki koje imas u emcu, i pitanje je koliko ti znaci to sto je vece.
gepra
Brzi dodavač alata

Post by gepra »

nemanjas daj mi reci koliki je promjer ovih cijevi na kojima stoje konjići za tokarenje i s druge strane stolić od brusnog diska
ovaj moj to nema originalno pa se pitam kakve su na originalu, ove moje malo luftiraju prije pritezanja svega gore

i jos jedno pitanjce u vezi sa strujom

trofazni asinhroni motor mogu spojiti sa kondenzatorom na monofaznu utičnicu to mi je manje vise jasno
ali vele da se izgubi do 30% snage motora na taj način

da li postoji neka druga opcija da se ovo čudo spoji ako nemam trofaznu struju u prostoru a da se ne dešava ova opcija s gubitkom snage i tako slabašnog motora
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne mere "ono bez ono" :)
Jednostavno asinhroni motori tako funkcionisu.

Mada, ako pogledas dimenzije svih reznih alata (cirkulara, trakaste...), nije taj motor ni slabasan. Ne poredi direktno snagu asinhronog motora sa kolektorskim kakav je u rucnom elektricnom alatu. Dva sveta.

Da budem iskren, zaista se ne secam da li sam ga kacio ne trofaznu ili monofaznu, al nisam osecao neki manjak snage.

Pored toga, ako vec organizujes nekakvu radinicu... prvo sto treba da uradis je da uvedes pristojnu struju, izmedju ostalog i trofaznu. Posle ce biti daleko teze (pomeraj alat, ormane, slozene daske...)
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Paaa, na tim motorima relativno malih snaga postoji i drugo resenje. Naravno skupo, ali moguce. Postoje frekventni regulatori koji na ulazu imaju 220v i jednu fazu, a na izlazu tri faze, uz odgovarajuci fazni pomak, i 380v izmedju faza.

Preko bare se tako kace sve ozbiljnije hobi masine, posto su kuce priklucene na monofaznu struju 220v, sa polunaponom 110 koji je u stvari srednji izvod iz trafoa, i bez faznog pomaka. Trofazni prikljuucak je izuzetno skup.
nemanjas
Samostalni majstor

Post by nemanjas »

Gepra, oregimalne cevi su precnika 30 mm. Sto se tuce motora ne razumwm se najbolje u struju ali znam da moja masuna radi na monofasnu struju prekidac na motoru ima dva stepena brze i spoeije , i vezan je preko kondezatora. Iskrene neznam kako bi bilo na trofaznu struju i da li to uopste moze konkretno sa motorom na mojoj masini ali sam ja veoma zadovoljan kako radi. Testera mi je fi 190 i sece super. Bitno je samo sto se tice pogona za duht da imas sva tri kaisica za pogoj i vuku super dasku, naravno kada redovno podmazujes plocu. Za kaisice sam ja uzeo gumice od hidraulike savrseni pasuju.
gepra
Brzi dodavač alata

Post by gepra »

nemanjas koju mašinu imaš 1ph ili 3ph

ako imaš 1ph daj mi molim te reci kakav ti je kondenzator gore

i kakva je sklopka?

meni je neka neoriginalna pa imam stvar postavljenu linearno iz nule krecem u jedan pa imam neku poziciju 2 koja stvara čudan zvuk motora, pa onda treću koja je stvarna druga brzina
ako razumiješ o čem pričam

koliko kužim sklopka u originalu treba biti napravljena da iz nula na jednu stran pališ prvu brzinu, a na drugu stranu drugu brzinu, tj. da bi prešao iz brzine u brzinu prekidaš strujni krug pa ga ponovno pališ

uglavnom struja mi je špansko selo pa sori ak sam nerazumljiv, a na ovoj mojoj mašini je neko to složio valjda sa otpadom koji je imo oko sebe, pa bi volio to prepravit da bude kako treba, a i kondenzator je baj baj treba stavit novi pa me zanima kolko uF trebam

trenutno je gore 30
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovde imas uputstva za vecinu modela:
http://www.emco.or.at/index.php/downloa ... imaschinen
Za dosta njih imas i seme veza
Post Reply