Grunfovski Tormek

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
BR
Moderator
Moderator

Grunfovski Tormek

Post by BR »

Prva proba, zahvaljujuci Boletu.

i.Image

Jos uvek nemam sve delove sistema, ali ovo sto imam je bilo dovoljno za prvu probu. Za sada je utisak odlican, posto je Bole uspeo da kineza posrbi. Dobice naravno i postolje na kome ce sve biti montirano, ali za prvu probu, radna povrsina u kuhinji je bila vise nego dovoljna.

Kamenovi bi trebali da stignu u Januaru, kao i sabloni. Ceo sistem uopste nece biti jeftin, ali ce kostati nekih 500 eura manje od originalnog T8, a imace malo vece mogucnosti, i bice brzi. Ne planiram da ga koristim za fino ostrenje, osim za burgije i alate za strug, ali na prvom testu, ono sto traje pola sata 45 minuta, zavrsava za5. Tako da se glavni gubitak vremena u pripremi svodi na zanemarljiv a ostaje samo zanimljiv deo rucnog ostrenja, bez fizikalije.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Daklem napravismo od babe devojku :)
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Cist Frankestajn.. Odnapred Kinez, u sredini Srbin, a okolo Svedjanin..
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Masina obecava:) Meni se svidja mozda vise trakasta brusilica gde moze da se montira i dodatak za ravnanje ledja noza rendeta, kao na primer ovo Image

Jel planiras i neki dijamantski dodatak za ravnanje tocila?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Trakasta brusilica ima svoje probleme, i ne moze da zameni sporo tocilo kao sto je tormek. A nije ni za ravnanje, osim za neke prirucne poslove, ili grubu pocetnu obradu, do recimo F180. Posle toga, na finijim granulacijama poblem pocinj da pravi spoj trake koji ne mozes da izbegnes. Ja se u zadnje vreme zezam sa crtanjem nekakvog dodatka za ravno brusenje, ali sa tocilom.. Bice precizniji od ovih belt varijanti za red velicina. Ako se na kraju ipak ne otvorim za pravi surface grinder.

A naravno da planiram alat za poravnanavnje, ovaj gore kamen je poravnat rucnim dijamatom koji inace koristim na brzim tocilima, a uzecu i Tormekov poravnjivac, posto j koncept odlicn, a sve kada saberes, ne mozes da napravis poravnjivac na tom nivou za pre koje kosta.

Inace, sve te alatke su samo za grubu obradu. Pre nekih desetak godina sam se ozbiljnije bavio raznim napravama za ostrenje, i po drzanju ostrine nista ne moze da priodje rucnom brusenju. Najlosija varijanta su papirna tocila, odmah iza su klasicna tocila, a ni belltovi nisu daleko. Vodom hladjene, spore varijante su daleko bolje, ali opet, najbolja varijanta je ruka, i prirodni kamen. Razlog je najverovanij grejanje mirobevela, i brzo skidanje opiljaka, koje nausava okolnu strukturu. Sto abraziv ima manju energiju, to je kasnije drzanje ostrine bolje.
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Taj dodatak za tocilo zbog same sirine istog najverovatnije mora da se pomera i po toj osi. Prava magnetna brusilica je odlicno i stabilno resenje samo podosta skupo za nekomercijalne poslove.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Problem sa ravnanjem i ovakvim magnetom kao na slici (koliko vidim ovo je konstantan magnet, nema mogucnosti da se iskljuci), je sto tanku plocu ili flah, koja je malo kriva, uvijena, upredena... taman onakva kakva obicno dodje posle kaljenja, ne mozes da poravnas.
Stavis flah na magnet, i on ga ispravi, ti obrusis ravno, al kad ga skines, on se vrati i opet dobijes krivinu.
A sa magnetom koji ne moze da se iskljuci (ne bitno dal je permanentni ili elektro), ne mozes da ga simujes, ili barem meni ne pada napamet kako bi to izveo.
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Mozda da se na referentnoj ravnoj povrsini odredi gde koliko treba da se podmetne i da se tako postavi i na magnet. Sad ovako teorijski mogu da lupam, tj. nista dok se ne oproba u praksi.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Otprilike tako, samo sto kad imas magnet koji stalno radi, jako tesko je podmetati tacno gde i koliko treba, a da ti svi prsti ostanu na broju :)
Kad imas onaj koji je uklj/isklj onda on sam predstavjja referentnu povrsinu (posto prvo njega obrusis da bude ravan).
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Prica se nastavlja. Od prethodne sklike nabavilo se i kamenja i sablona.

Image

Image

Kada sam poceo, cinilo mi se da radi jako sporo, no onda mi je kroz grlavu prosla ideja da treba da poravnam kamen, i skinem ono sto je bila spoljna ivica prilikom pecenja, i resenje je doslo samo.

Sada skidanje debelog ostecenja na secivu, ovakvog:

Image

traje 2-3 minuta.

Za sada me mrzi da kacim fini tocak, 220, pa ovo koristim samo kao grinder koji ne moze da se pregreje. Taj finiji tocak cuvam za alate za strug, i za burgije.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Dobar fazon hlađenja
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

sasasasa wrote:Dobar fazon hlađenja
Nisi shvatio, on greje vodu :smejanje:
sasasasa
Velemajstor