Izrada blagavaonskog stola, nacini izrade, pitanja?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
savage1337
Majstor početnik

Izrada blagavaonskog stola, nacini izrade, pitanja?

Post by savage1337 »

Znaci zelim napraviti stol za blagavaonicu, vidio sam jedan stol koji mi se svidio, i on je ovako sastavljen:

Image

Sad mene zanima ovaj spoj:

Image

Kako se to zove i kako se gornja ploca pricvrscuje na stranice?
To je ekscentar? Znaci ovako nesto: http://eko-linija.hr/hrv/proizvodi/okov ... centri/74/

I isto me zanima kod izrade stolova koji nemaju noge, nego bas ovako da se ploca stavlja na ivericu, koji su najbolji nacini izrade tih noga odnosno kako najbolje pricvrstiti gornju plocu na noge?

Znaci ovako je napravljeno to sto sam vidio:

Image
Jeli to dovoljno stabilno, ima nekih boljih ideja? Idem sutra gledati stolice, pa cu bas pogledati i te stolove kako ih rade, mislio sam ga kupiti ali ne znam vidjet cu jos...

Hvala!
Last edited by savage1337 on 29 Nov 2016 15:06, edited 1 time in total.
savage1337
Majstor početnik

Post by savage1337 »

Jel se moze ovo sve tiplat drvenim tiplama? Sad gledam i ne vidim razloga za taj ekscentar, kad se mogu staviti 4 tiple gore na plocu i na ovim kao bocnim stranicama po 2 tiple u svaku i to nece nikuda?
Last edited by savage1337 on 29 Nov 2016 16:43, edited 1 time in total.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Mozes da tiplas,a mozes i da napravis jednu medjuplocu koju prvo srafis za postolje sa npr vijkom 4x50 pa na tu plocu stavis plocu stola pa usrafis odozdo sa 4x30....a plocu stola dupliras da bude 36mm pa da se ne vidi ta medjuploca....mene vise brine stabilnost tog stola...ploca koja stoji na podu trebala bi da bude malo veca od ove ma skici....ili to ili da se postolje oteza necim sto bi ubacio u stub pre srafljenja podne ploce....ali to je moje misljenje,ne mora svakom da se dopadne :)
savage1337
Majstor početnik

Post by savage1337 »

Hvala nikola na idejama, ma ovo je samo skica, je u pravu si postolje bi trebalo biti vece.
Last edited by savage1337 on 29 Nov 2016 16:58, edited 1 time in total.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Znam iz licnog iskustva ;)
Ortaci su radili takav sto i imao je problema sa stabilnoscu....
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Ni meni ne izgleda nesto stabilno. Zasto ne povecas bazu. Ili napravis drugaciji stol. Ja sam ovaj sklopio za vece, cisto da mi posluzi dok ne napravim drveni, prije godinu i nesto...
Image

Ploču tiplaj, jednostavnije je nego izmisljati toplu vodu. Iverica ne dise (ili dise zanemarljivo malo) pa nemaš potrebe da se misliš
Last edited by sasasasa on 29 Nov 2016 17:39, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ekscentri se ovde koriste prvenstveno zbog transporta (a i inace im je to primarna uloga, to jest da namestaj dodje "u delovima").
Sto je dosta kabast, zamisli da ga pakuju i prevoze sastavljenog i drze tako u magacinu. Trebalo bi im tri-cetri puta vise kamiona i magacinskog prostora.

Sve ovakve konstrukcije imaju problema sa stabilnoscu.
Jedini koji sam imao a da je bio stabilan, jos negde 80-tih (cini mi se da ga je pravio slovenacki STOL) imao je metalnu nogu ko prevrnuta truba, koja je bila ozbiljno teska (ako se dobro secam, na dnu je bila celicna ploca od jedno 10-12mm debljine. A i sa tim je odnos table stola i dna noge bio povoljniji nego na ovoj slici.
savage1337
Majstor početnik

Post by savage1337 »

Ma ova skica koju sam napravio, je cisto skica, nisam razmisljao o dimenzijama. Ako odlucim tako, dobro cu razmisliti koliku bazu napraviti.

Znaci tiple su pravi izbor za takav stol, ekscentri samo da se lakse rastavi i sastavi, korisna informacija.

@sasa, na koji nacin si pricvrstio ove uzduzne precke na svom stolu? znaci radna povrsina je povezana tiplama? jesi li i sve ostalo tiplao?
Last edited by savage1337 on 29 Nov 2016 21:08, edited 1 time in total.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Precke sam tiplao jednu u drugu praveci ram dimenzija cca 1600x600mm. Na ram sam utiplao noge, a zatim plocu na kraju
Ne znam kako da stavim skechup fajl, jbg, a taman nacrtao da vidis.
Samo tiple sam koristio, nisam htio da se vide spojevi. Dva dijela pojedinacne noge sam prvo utiplao jedan za drugi praveci tako L- profil, a zatim sam ih redom tiplao za ram.
Stavio sam preko 130 tipli, zato mi je i trebalo oko 3 sata da ga sklopim, mada sam mogao zavrsiti i sa 50-ak i dosta manje vremena. Ipak, bio mi je to prvi kuhinjski stol od iverice, pa nisam htio da rizikujem. Sad se popnem na njega i nista.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Sasasasa,odlican sto,mose da se napravi i keksicima ili srafovima,jako stabilan i jaka konstrukcija,mislim da nema bolje i jeftinije izvedbe za kuhinjski sto od iverice....
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Mislim da me izasao manje od 50 eura, sa kantovanjem i svim...
savage1337
Majstor početnik

Post by savage1337 »

Odlican stol @sasasasa!!! Mislim da cu za blagavaonu raditi mali, kao na prvoj slici, jer mora biti mali i djevojka ne zeli da ima masivne noge. Ali ovakav bi mogao napraviti za radionu, izgleda cvrsto i stabilno, i jos za plocu gore staviti 25mm ivericu! Svaka cast i hvala na idejama!
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Samo udri
savage1337
Majstor početnik

Post by savage1337 »

Evo nacrtao sam sve i odlucili smo tocno kako ce stol izgledati ali imam par pitanja.
Koji promjer tiple koristite za 18/19mm ivericu? 6 ili 8mm tipla?

Zelimo gornju plocu stola, napraviti od 2 razlicita uzorka. Znaci u sredini bi bila jedna ploca duga 120cm i siroka 25cm. I sa svake strane bi bila po jedna ploca siroka 25cm a duga 120cm. Tako bi stol ispao 120cm x 75cm.

Eh sad posto cemo te tri ploce spojiti u jednu, pa cemo imati veliku plocu ali sa razlicitim uzorcima, zanima me dali je dobro kantirati stranice koje ce se spajati? Dali je dobro te stranice koje ce se spajati kantirati pa kroz kant traku busiti i stavljati tiplu, ili da te rubove koji se spajaju ne kantiram?

Hvala!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

8mm

Ne kantuj. Treba ti povrsina kojom ce da uhvati lepak. A lepak ne drzi za kant traku. Tiplovi su tu samo da poravnaju ploce, ne da ih drze. Daleko vecu povrsinu lepljenja i samim tim cvrstocu ostvarujes lepljenim spojem celom duzinom.

Trebace ti puno srece da se to zalepi tako da bude lepo ravno.
Post Reply