Testerica za modelarsku testeu (scroll saw)

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
bozapub
Dodavač alata

Post by bozapub »

Pozdrav svima,

Ovo je moj prvi post na ovom forumu. Po struci sam inženjer elektrotehnike i računarstva, usko vezan za elektronsko poslovanje. Nemam nikakvog iskustva u stolarstvu i obradi drveta, ali poslednjie 3-4 godine nisam propustio ni jedan video na youtube-u od uticajnih woodworker-a (The Wood Whisperer, Steve Ramsey, Matthias Wandel, John Heisz...). Nekomercijalna obrada drveta me jako interesuje (kao hobi) i počeo sma polako da kupujem alate i mašine. Naravno, pošto je u pitanju nekomercijalna aktivnost, ni budžet mi nije velik. Mogu da izdvojim po par hiljada dinara na svakih par meseci.

Pre par dana sam kupio za sitne novce (3500 din) modelarsku testeru sa slike (Gaude SS 16A). U pitanju je testera prihvata 40cm što mi je sasvim dovoljno za početak. Ali, testera prima samo testerice sa pinom. Tu mi treba vaš savet. Gde mogu da ih (jeftino) nabavim i koja je upotrebna razlika među testericama sa različitim brojem zuba.

POostoji li u Beogradu prodavnica za stolare entuzijaste gde je moguće kupiti sitnice koje život znače, kao i razne vrste i oblike drveta manjih dimenzija (da ne moram da kupujem ploče 2.5mx1.25m).

Image
Po struci sam inženjer elektrotehnike i računarstva, usko vezan za elektronsko poslovanje. Nemam nikakvog iskustva u stolarstvu i obradi drveta, ali poslednjie 3-4 godine nisam propustio ni jedan video na youtube-u od uticajnih woodworker-a (The Wood Whisperer, Steve Ramsey, Matthias Wandel, John Heisz...). Ovde sam da bih od iskusnijih naučio.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Testerice imas ovde: http://www.alati.co.rs/Mikro_alat/testerice
Verovatno ima jos negde, al ja znam samo ove.

Sto manje zuba, grublji rez, ali brze i lakse secenje debljeg materijala.

Ne bi trebalo da je preveliki problem napraviti adapter za testerice bez pina, a njihov izbor je dosta siri.
bozapub
Dodavač alata

Post by bozapub »

Smem li se usuditi da na ovoj testeri pokušam da sečem aluminijum debljine 4-5 mm?
Po struci sam inženjer elektrotehnike i računarstva, usko vezan za elektronsko poslovanje. Nemam nikakvog iskustva u stolarstvu i obradi drveta, ali poslednjie 3-4 godine nisam propustio ni jedan video na youtube-u od uticajnih woodworker-a (The Wood Whisperer, Steve Ramsey, Matthias Wandel, John Heisz...). Ovde sam da bih od iskusnijih naučio.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da se usudis smes. Dal ce list testerice da prezivi... drugo pitanje :)
Samoj masini nista nece faliti.
Bilo bi dobro da je sporije oscilovanje, al kad nema babe, nije losa ni devojka.
Radi polako, mazi testericu necim (recimo parafin od svece), i naravno, trebala bi ti odgovarajuca testerica.
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

ima proxxon testerice i za to ali slabo sece aluminijum ja probao plexi recimo oce ali se ulepi
pertinaks bez problema i plastiku tvrdu
za sve je kriv Toma Sojer
Старо Село
Brzi dodavač alata

Post by Старо Село »

Са Дремеловим тестерицама, намењеним за метал, може да се сече алуминијум 2-3 милиметра без проблема. Са дебљим нисам пробао.
Оне су такође са пиновима, а да ли се уклапају код тебе? То је питање.
Ево везе: http://www.alatshop.rs/pr/pr/dremel/dre ... 53%29/2994
Last edited by Старо Село on 14 Nov 2016 12:23, edited 1 time in total.
trapatoni
Brzi dodavač alata

Post by trapatoni »

Pozdrav svim majstorima. Ja se evo upravo registrovao na forumu i odmah imam pitanje. Radim sa scroll saw-om već više od 10 godina. Koristio sam do sada samo Proxxon testere pa je konačno došlo vreme za nešto bolje. Planiram da kupim Hegner multicut 2S mašinu ali je naravno nema kod nas. Interesuje me da li je neko od vas uspeo da je nabavi i kako?

Hvala unapred,

Marko :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Najblizi distributer ti je u Madjarskoj: http://www.gelko.hu/hegner/lombfureszgepek/
Verovatno ti je jeftinije da odes do Peste, nego da placas postarinu i zajebancije na carini.
Ili da cekas da se neka pojavi na oglasima.
trapatoni
Brzi dodavač alata

Post by trapatoni »

Kakva su iskustva? Da li je neko kupio preko oglasa u skorije vreme? Jel ima neko da donosi iz Nemačke recimo?
Старо Село
Brzi dodavač alata

Post by Старо Село »

Пратим огласе редовно и нисам видео такву машину, овде-онде по неки Проксон.
Тешко ћеш наћи по огласима, а и ови што доносе алат из Немачке то не узимају, пошто спада међу мање тражене алате, па се тешко прода. Сумњам да умеју и да пронађу добру такву, па да је донесу по наруџбини.
Нисам неки познавалац, али ја бих (за такву машину) увек био на страни куповине нове. Ова варијанта са одласком у Мађарску, коју ти је преоручио мболе, чини се реалном и изводљивом.
Post Reply