Sklapanje kuhinje
znaci svako ima svoju mjeru, ali otprilike to je to 2-4mm, na kraju cu vjerovatno zavrsiti na 3mm ko kompromis rjesenju svih misljenja 
e samo sad ako su dvoja vrata da li za svaka oduzimam od duzine tih 2-4mm? znaci na element recimo 100*100(bzvz zaokruzio), da li idu vrata (ako eto recimo oduzimamo 4mm od duzine i viisne)
46*96 ili 48*96, da rjesim i ovu dilemu
eh i na kraju cu donji korpus ovako raditi
http://oi66.tinypic.com/2dqukar.jpg
gornji ide i dno i top unutar stranica
EDIT:
i jedno pitanje, jedna od zadnjih mojih dilema, uglavnom na kraj kuhinje ide ormar, desna strana ormara ce biti vidljiva iz dnevne sobe, pa sam planirao nju raditi u boju fronti tj. od akrilnog medijapana, e sada posto ne bih bas busio tu stranu, a unutar ormara moram postaviti dno, top i jos dvije police, od cega na jednoj ce biti ugradbena pecnica zanima me najbolji nacin spajanja po vama?
ja sam planirao tple pa ono staviti mozda po 3/4 na obje strane, najvise me je strah ova prve police (druge ako dno racunamo ko prvu) jer na njoj ce biti ugradbena pecnica pa da ne bi bilo kakvih nezeljenih desavanja sta je vas savjet?
znam da bi najbolje bilo vijcima, ali eto radi estetike sam upao u ovaj "problem"
evo skica , ali jasno vam je o cemu je rijec
http://i64.tinypic.com/2uz8b3q.jpg

e samo sad ako su dvoja vrata da li za svaka oduzimam od duzine tih 2-4mm? znaci na element recimo 100*100(bzvz zaokruzio), da li idu vrata (ako eto recimo oduzimamo 4mm od duzine i viisne)
46*96 ili 48*96, da rjesim i ovu dilemu

eh i na kraju cu donji korpus ovako raditi
http://oi66.tinypic.com/2dqukar.jpg
gornji ide i dno i top unutar stranica
EDIT:
i jedno pitanje, jedna od zadnjih mojih dilema, uglavnom na kraj kuhinje ide ormar, desna strana ormara ce biti vidljiva iz dnevne sobe, pa sam planirao nju raditi u boju fronti tj. od akrilnog medijapana, e sada posto ne bih bas busio tu stranu, a unutar ormara moram postaviti dno, top i jos dvije police, od cega na jednoj ce biti ugradbena pecnica zanima me najbolji nacin spajanja po vama?
ja sam planirao tple pa ono staviti mozda po 3/4 na obje strane, najvise me je strah ova prve police (druge ako dno racunamo ko prvu) jer na njoj ce biti ugradbena pecnica pa da ne bi bilo kakvih nezeljenih desavanja sta je vas savjet?
znam da bi najbolje bilo vijcima, ali eto radi estetike sam upao u ovaj "problem"
evo skica , ali jasno vam je o cemu je rijec

http://i64.tinypic.com/2uz8b3q.jpg
Last edited by Amat3r on 26 Nov 2016 22:49, edited 1 time in total.
Ja plafone donjih elemenata radim iscela, a veznike samo tamo gde mora (sudoper, grejna ploca...).
Nisu to neki novci, a sigurno je kruci element (tu ionako ide najjeftinija korpus bela iverica). Lakse je baratati sa njim, manje se uvija prilikom montaze...
Posto radim za sebe ili prijatelje a ne za prodaju, meni ta razlika u ceni materijala nije bitna, a ako sam dobro shvatio i amater radi sebi.
Meni je ruzno da se na cosku vrata pa i na dnu donjih, gde se najmanje primecuje, vidi razlicit zazor po vertikali i horizontali. a i jednostavnije mije da svuda primenjujem identicnu razliku, a ne da kontam, ovo ovoliko, ovo onoliko.
Al svako ima svoj ukus.
Nisu to neki novci, a sigurno je kruci element (tu ionako ide najjeftinija korpus bela iverica). Lakse je baratati sa njim, manje se uvija prilikom montaze...
Posto radim za sebe ili prijatelje a ne za prodaju, meni ta razlika u ceni materijala nije bitna, a ako sam dobro shvatio i amater radi sebi.
Meni je ruzno da se na cosku vrata pa i na dnu donjih, gde se najmanje primecuje, vidi razlicit zazor po vertikali i horizontali. a i jednostavnije mije da svuda primenjujem identicnu razliku, a ne da kontam, ovo ovoliko, ovo onoliko.
Al svako ima svoj ukus.
Vidiš posto sebi radim i samim tim ustedjujem nekih bar 30% para ići ću sa punim gornjim dijelom tj. Potpuno zatvorenim korpusommbole wrote:Ja plafone donjih elemenata radim iscela, a veznike samo tamo gde mora (sudoper, grejna ploca...).
Al svako ima svoj ukus.
Ma oko tih vrata izgleda različita mišljenja bacili ste me u dilemu i ja sam mijenjam mišljenja nekako sad idealna opcija mi je da idem po visini 4mm manje, a po dužini 3mm manje, tako da mi bude 2mm sa svake strane i izmedju vrata prostora tog slobodnog
Ma sebi radim, a ne žuri mi se stara kuhinja je tu pa polako planiram raspored i elemente, a super stvar što sam našao ovaj forum

Amater - upravo to sam i mislio, samo sto sad motas skratiti gornje veze na duzinu poda inace ce ti element biti siri u vrhu.
Vrata visinom ne skracujem jer tako pokrivaju citav element. Donja u tom slucaju budu za 2 mm niza od elementa, tj toliko pokrivaju noge. To i nije neophodno ali mi je tako lakse raditi, jer onda i gornja i donja vrata rezem na istu duzinu pa ih ne mogu pobrkati. Razmak izmedju vrata je stvar ukusa, mada mislim da je 4 mm po vratima ipak previse.
Pokusaj zamisliti i kako bi kraj kuhinje izgledao u boji korpusa i u boji medijapana. Nekad je ljepse ostaviti vidljiv korpus, pogotovo ako se boje uklapaju. Ja sam vrata pravio od high gloss mdf-a a korpuse od dezena javora (valjda) i tako se uklopilo da mi je zao sto se korpus ne vidi vise. Nazalost, morao sam je zatvoriti iz prakticnih razloga...
Kada ugradjujem sporet u ormar stavljam dupli pod i cokle izmedju. Nisam siguran da li pomaze, ali bar mi nekako cvrsce izgleda
Vrata visinom ne skracujem jer tako pokrivaju citav element. Donja u tom slucaju budu za 2 mm niza od elementa, tj toliko pokrivaju noge. To i nije neophodno ali mi je tako lakse raditi, jer onda i gornja i donja vrata rezem na istu duzinu pa ih ne mogu pobrkati. Razmak izmedju vrata je stvar ukusa, mada mislim da je 4 mm po vratima ipak previse.
Pokusaj zamisliti i kako bi kraj kuhinje izgledao u boji korpusa i u boji medijapana. Nekad je ljepse ostaviti vidljiv korpus, pogotovo ako se boje uklapaju. Ja sam vrata pravio od high gloss mdf-a a korpuse od dezena javora (valjda) i tako se uklopilo da mi je zao sto se korpus ne vidi vise. Nazalost, morao sam je zatvoriti iz prakticnih razloga...
Kada ugradjujem sporet u ormar stavljam dupli pod i cokle izmedju. Nisam siguran da li pomaze, ali bar mi nekako cvrsce izgleda

ma da gornje nece ici u duzini poda nego - 36mm, hvala na pomoci savjet primjenjen ce biti :prsgore:sasasasa wrote:Amater - upravo to sam i mislio, samo sto sad motas skratiti gornje veze na duzinu poda inace ce ti element biti siri u vrhu.
sto se tice ovoga oko vrata nekako najvise naginjem opciji fronti 2mm manjih pa i vjerovatno 2mm samo razmaka izmedju vrata, cisto radi mogucnosti zapinjanja/preklapanja da izbjegnem neko opet skracivanje ako npr. zapinje za plocu i sl., a ta 2mm sa svake strane mi bas i ne smetaju, niti ce bar meni biti toliko primjetna

sto se ovog korpusa od medijapana tj. ove stranice koja se vidi iz dnevne sobe tice tako je zelja, mislim meni svejedno ali eto ne odlucujem u ovom slucaju samo ja

oko sporeta cu gledat da nadjem nekog oko ugradnje jer se nisam sa tim susreto, pa da vidim da li i iznad mozda staviti duple pregrade radi zagrijavanja i sl., a ispod njega cu sigurno duplo dno bas radi tog straha od izdrzljivosti tipli :prsgore:
ovo cu sutra i pokusati, izrezati ivericu na dimeziju korpusa punu i pokusati sa 2mm razmaka pa na trenutnoj kuhinji testirati, hvala na ideji :prsgore:mbole wrote:Amater, stavi lepo parce iverice na neki ugao pa gledaj dal ti se vise svidja da bude uvuceno i gore/dole, ili samo sa strane.
Svakome od nas se dopadaju drugacije stvari. Sasi jedan, meni drugo, tebi mozda nesto trece.
i da ako ko ima da je pravio korpus za onu kosaru za flase (najnoviji element veceras dodan u dizajn kuhinje :smejanje:), nek se javi da ga priupitam nesto oko dimenzija

Last edited by Amat3r on 27 Nov 2016 03:07, edited 1 time in total.
- maricaiivica
- Moderator
Ovaj novi element za flaše je ovo
http://www.darex.rs/upload/images/Proiz ... 911429.jpg
Uglavnom sutra/prekosutra Odo do firme koja ih prodaje pa ću vjerovatno uz njega dobiti tacne dimenzije elementa u koji ide jer piše da je 15cm, ali moram provjeriti da li je to sa vodilicama ili bez
Å to se tiče ugradbene pećnice znači tiple i eto možda uglic dodam i to će je izdrzati, super hvala na informaciji to mi je bila jedna od dilema
http://www.darex.rs/upload/images/Proiz ... 911429.jpg
Uglavnom sutra/prekosutra Odo do firme koja ih prodaje pa ću vjerovatno uz njega dobiti tacne dimenzije elementa u koji ide jer piše da je 15cm, ali moram provjeriti da li je to sa vodilicama ili bez

Å to se tiče ugradbene pećnice znači tiple i eto možda uglic dodam i to će je izdrzati, super hvala na informaciji to mi je bila jedna od dilema

Last edited by Amat3r on 27 Nov 2016 12:08, edited 1 time in total.
- maricaiivica
- Moderator
ma i ovaj sto sam nasao za uzeti pise 150mm, znaci element ce mi biti 186mmmaricaiivica wrote:Taj element ima svoje vodilice i potreban je korpus unutrasnje dimenzije 15cm, moze i siri ali je to bacen prostor

uglavnom gripa me ufatila nekakva, a na bolovanje ne mogu tako da sam polomljen, tek sam odradio krojnu listu konacnu za gornje elemente, sutra poslije posla cu vjerovatno i za donje elemente zavrsiti

ugao jedino mi je belaj, mislim na ovakav ugao
https://goo.gl/images/4pHCgY
e sada vidim da bi mi geometrija bas pomogla, jer u mom slucaju dimenzije su 60*30, ima li kakva formula da skontam kolika mi vrata trebaju? :ongel:
- maricaiivica
- Moderator